1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A korábbi korrekciót követően a múlt héten az arany, és az ezüst árfolyama is erősödni tudott. Az arany iránt élénkülő kereslet a spanyol kormány pénzügyi segélykérelmének és a bizonytalan kimenetelű görög választásoknak volt betudható. Az európai adósságválság várhatóan fog még izgalmakat tartogatni, amely hosszú távon az arany malmára hajtja a vizet.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint Spanyolországnak juttatandó 100 milliárd eurós bankmentő csomag megadta az elmúlt kereskedési hét egészére az alaphangot az arany piacán. Ez a hír mégis megnyugtatólag hatott az euróra, hiszen az akut válság fel- és beismerésének, valamint az ellenőrzés alatt tartásának legalábbis a szándékát jelzi. Mindezek után tovább tudott stabilizálódni az euró dollárral szembeni árfolyama, miután már május végén megtorpant a bő egy éve tartó dollárerősödés. Ez pedig az aranyár emelkedésének irányába fejtette ki hatását, és így a sárga nemesfém árfolyama ismét gyors ütemben tudta elérni az 1 600 dollár feletti tartományt. Az erősödés azonban egyelőre kifulladt az 1 620 dolláros szinteken.

A mentőcsomag nem nyugtatta meg a befektetőket

A spanyol bankok számára kilátásba helyezett segélycsomag ugyanakkor nem érte el a remélt hatást, a köténypiacokon érzékelhető feszültségek nem csillapodtak, sőt, a 10-éves lejáratú spanyol állampapírok hozama történelmi csúcsokra emelkedett és feltartóztathatatlanul tör előre a 7 százalékos szintek fölé, ami annak a jele, hogy a befektetők fejvesztve menekülnek a spanyol kötvényekből. A Fitch hitelminősítő legfrissebb helyzetértékelésében, amelyben 18 spanyol bankot is leminősített, úgyszintén aggodalmának adott hangot, hogy a spanyol gazdaság elhúzódó recessziója miatt a kormány fiskális céljainak elérése is messzi távolba kerülhet. Ezek után a Moody’s sem váratott sokáig magára, és a madridi kormányt egyből három osztályzatnyi lefokozással büntette.

Az európai adósságválság legalattomosabb eleme egyfajta fertőzésveszély: a fizetésképtelenné váló adósok magukkal ránthatják a csődbe a nekik hitelezőket, akik azzal, hogy maguk is rossz adósokká válnak, megfertőzik a gazdaság további szereplőit is a csődvírussal. Mindez az európai kormányzati adósságok szintjén egy egyre romló makrogazdasági környezetben növekvő munkanélküliséget, recessziót, dominóhatással terjedő csődhullámot jelent, ami a legvégső esetben akár az euróövezet felbomlásához vezethet. Miután a fertőzéshullám már négy euró-tagországot is elért (Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország), az adósságjárvány következő esete a rendre visszatérő spekulációk szerint Olaszország lehet a maga közel 2 000 milliárd euró értékű, a bruttó hazai össztermék (GDP) 120 százalékára rúgó államadósságával.

Németország teherbírása határához közelítene?

Merőben új jelenség viszont, hogy az eddig biztonságos menedék szerepet betöltő német kötvények hozama is apránként emelkedni kezdett, holott a válság utóbbi éveiben ez éppen ellenkezőleg alakult. Emelkedik továbbá egy esetlegesen bekövetkező német „credit default” eseményre, azaz a nem-fizetésre vonatkozó CDS-mutató. Mindez az aggódó befektetők számára azt a látszatot kelti, hogy Németország is lassacskán a pénzügyi teherbírása határához érkezhet. Márpedig a német kötvények menedék státuszának további romlása felerősítheti a befektetők érdeklődését az arany iránt, főleg miután a sárga nemesfém ismét azon van, hogy helyreállítsa a korábban megkopott nimbuszát.

Az aranypiac.hu elemzése szerint a szuverén adósságválság alakulása minden jel szerint még jó ideig fog izgalmakat tartogatni a piacok számára, és ez hosszútávon kedvezőleg hat az arany jegyzésére. A nemesfém iránt növekvő vételi érdeklődés mind a magán, mind az intézményi befektetőknél tetten érhető. Londoni piaci elemzők szerint a jegybanki aranyvásárlások az idén elérhetik a 400 tonnát is.

Az arany esése még nem várható

Az elmúlt hét folyamán visszaküzdötte magát az arany unciánkénti jegyzése 1 620 dollár fölé, és ezzel stabilizálódni tudott a rövidtávon emelkedő tendencia. A májusi mélypont óta ez már bőven 80 dolláros emelkedést jelent. A bázis tehát adott az emelkedéshez, igaz az utóbbi időszakban megtapasztalt erős volatilitással továbbra is számolni kell. Az árfolyam esésének ugyanakkor mérsékelt valószínűsége van jelenleg, különös tekintettel arra, hogy az 1 550 dollár környékén több ízben is elakadó eladói nyomás erős alátámasztást teremtett azon a szinten az elkövetkezendőkben.

Az ezüst lemaradásban van az arannyal szemben, bár az emelkedő tendencia jól láthatóan itt is érvényesül. Az 50-napos mozgóátlag átlépése várat még magára, de amint ez sikerül, felszökkenés várható akár 30 dollárig is. 30 dollár felett aztán új izgalmak kezdődnének, hiszen ez a csökkenő trendcsatorna szignifikáns elhagyását jelentené, megnyitva az utat felfelé, 32,50 dollárig, ettől azonban most még odébb vagyunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG