<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az arany jegyzése jelentéktelen kilengések és csökkenő forgalom mellett húzódott vissza alacsonyabb árfolyamtartományba az elmúlt hét folyamán. Az árfolyamok csökkenése mögött a dollár erősödése állt. A zöldhasút nem csak az EKB kamatdöntése, de más jegybankok pénzpolitikai döntései is erősítették.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint spekulatív befektetők már az EKB döntéshozóinak tanácskozása előtt kamatcsökkentésre számítva pozicionálták magukat a nemesfémek piacán. Az irányadó kamat mértékét végül a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentette az EKB. Egyidejűleg az eddigi 0,25 százalékról nullára csökkent a kereskedelmi bankoknak az EKB-nál parkoltatott egynapos betétjeire fizetett betéti kamat mértéke is. Az európai jegybank kormányzótanácsa főként ez utóbbi lépéstől várja azt, hogy a pénzintézetek a 0 százalékos betéti kamat helyett inkább a pénz forgatása, azaz a hitelezési aktivitás növelése mellett döntenek, és ezzel élénkítik majd a gazdasági növekedést Európában.

A kamatcsökkentés hírére a nyersanyagoknál általában, így az aranynál és az ezüstnél is profitkivétel vette kezdetét, de az euró is gyengülni kezdett a dollárral szemben. A dollárba visszatérő erő június vége óta figyelhető meg, az egy héttel korábbi uniós csúcsértekezlet eseményei óta. Úgy tűnik, mintha senki nem hinne az intézkedések sikerében, és a tőke ezért menekülne az euróból a dollárba, az első számú tartalékdevizába.

Mi erősítette még a dollárt?

A dollár erőssége azonban nem csak az euró gyengeségéből fakad. Az elmúlt héten kamatot vágott a Kínai Nemzeti Bank, és Bank of England is pénzügyi lazító intézkedést jelentett be azzal, hogy folytatni kívánja a kötvényvásárlási programját. Ez a monetáris lazítás pénzhígítás néven is ismert, és a konjunktúra romló kilátásaira adott standard jegybanki válasz napjainkban. A dollárt tehát érte stimulus más devizák irányából is, ami a „zöldhasú” relatív felértékelődését eredményezte. Az erős dollárnak hagyományosan kereslet csökkentő hatása van a nyersanyagok piacán, és ez az arany és az ezüst esetében is csökkenő árfolyamokat jelent.


A dollár mellett a sárga nemesfém egyik másik fontos társpiaca a nyersolaj piaca. Míg a dollár árfolyamával hagyományosan inverz az arany összefüggése, a kőolaj és az arany kapcsolatára a pozitív korreláció a jellemző. Az összefüggés hátterében egyebek mellett az áll, hogy a dráguló olaj a költségoldali infláció legfontosabb tényezője, az infláció elleni védekezés pedig az aranybefektetések mögötti legfőbb motiváció. A fekete arany drágulása mögött továbbá nem ritkán a Közel-Kelet geopolitikai feszültségeiből fakadó ellátási nehézségek állnak. Az efféle politikai krízisek szülte bizonytalanság amúgy szintén hagyományosan az aranynak kedvez. A csökkenő olajár ugyanakkor a gazdaság világméretű lassulásának az előjele, ami rövidtávon átüt az emberek ékszervásárlási kedvére is. Márpedig az arany iránti kereslet több mint 50 százaléka továbbra is az ékszeripar felől érkezik.

Az olaj sem kedvez az aranynak

Az olajpiac utóbbi időkben tapasztalt viszontagságai ennek megfelelően igencsak sakkban tartották az aranyár mozgását a közelmúltban. A hónap elején látott olajár-emelkedés az újabb iráni kardcsörgetésnek volt köszönhető, de szemlátomást még ez sem képes kibillenteni jelenleg az olaj árát a hónapok óta tartó csökkenésből, amivel így elmarad egy fontos impulzus adó tényező az arany háta mögül.

Technikai értelemben az arany árfolyama továbbra is a senki földjén tartózkodik, azaz jobbára csak oldalaz 1 600 dollár környékén - tájékoztat az aranypiac.hu. Május közepe óta azért egy enyhén emelkedő tendencia ettől függetlenül mégis tetten érhető. Az 1 635 dolláros ellenállási szint jelenleg egy igazi vízválasztó, amely felett megnyílna a tér korábbi magasságok irányába, míg alatta a nyári eseménytelenség folytatódása várható. Másfelől 1 550 dollár környékén erős támaszok látszanak, amelyek egyelőre biztos bázist jelentenek az árfolyam további felépüléséhez.

Az ezüst árfolyama változatlanul azon küzd, hogy megtalálja az immár több mint egy éve húzódó korrekciója alját. A rövidtávú csökkenés potenciálja mérsékeltnek tűnik jelenleg, egyrészt a jelenlegi szintet nagyjából két hónapja tartó jegyzések miatt, másrészt a nemesfém egyértelmű túladottsága okán. Ennek ellenére nem zárható ki a 27,50 dollár környékén húzódó támaszszint újbóli tesztelése sem az elkövetkezendőkben. Az ezüstár erősödésével ugyanakkor 28 és 29 dollár magasságában állnának szemben leküzdendő ellenállási szintek, fundamentális trendfordulóról pedig csak 32,50 dollár felett lehetne beszélni. Addig azonban egy buktatókkal teli hosszú út vezet még.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos