Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A lengyel zloty majdnem pontosan ugyanannyit, 11,5 százalékot gyengült az idén az euróhoz képest, mint a magyar forint, bár még nincs vége a napnak. A svájci frank és a dollár 15-15 százalékkal drágábbak, mint tavaly év végén. Az esztendő nagy nyertesei a devizapiacon a távol-keleti és csendes-óceáni devizák.

Tavaly, azaz 2010. év végén 278,8 forint volt egy euró, 222,7 egy svájci frank, 228,7 a dollár és 256,5 a (100 egységnyi) jen. Ezek a – már akkor is sokaknak fejtörést okozó és magasnak számító – árak ma már békebelinek tűnhetnek, az euró a hivatalos MNB-középárfolyamok szerint 11,6, a dollár 15,3, a frank 14,9, a jen pedig 21 százalékkal ment fel. (Persze más árfolyamok is alkalmazhatók, cikkünk írása közben, a jegybanktörvény elfogadása nyomán a bankközi piacon 311 forintról 313 közelébe ment fel az euró.)

Bár mindez komoly fájdalmat és többletköltséget okoz az összes hazai devizaadósnak, a háztartásoktól az államon keresztül az önkormányzatokig és vállalatokig, globálisan nem nevezhetjük kiugró mértékűnek. A lengyel zloty például pont ugyanannyit gyengült az euróhoz képest, mint a forint. A német Handelsblatt.com táblázata szerint ebben az évben mindkét keresztárfolyam 11,5 százalékkal ment fel, azaz ennyivel drágult az euró devizáinkhoz képest, míg a cseh koronánál ez csak két százalék, az orosz rubel pedig alig változott.

A lap által legfontosabbnak tartott 20 deviza listáján egyébként a dél-afrikai rand vezeti gyengülésben, ahhoz képest 18,6 százalékot ment fel az euró, a második a forint, a harmadik – csak kerekítési hibával – a zloty. Ha nem az év elejéhez képest nézzük, hanem egy teljes évet tavaly december 30-tól, akkor a zloty még gyengébb is volt, mint a forint, mert az EUR/PLN 10,97, az EUR/HUF 10,85 százalékkal magasabb.

Ami a többi nagy devizát illeti, egyes feltörekvő országokon eléggé elverték a port, például a török líra húsz százalék, a mexikói peso 11, a brazil reál kilenc százalék körüli mértékben gyengült. A nagy nyertesek az ázsiai és csendes-óceáni devizák voltak, a jenhez képest mintegy nyolc, a jüanhoz (renmimbi) hét, a koreai vonhoz képest négy százalékot gyengült az euró. Pár százalékot javult az ausztrál, az új-zélandi és a hongkongi dollár is.

Az év közbeni turbulenciák és pánikok – az eurozóna válságának újabb és újabb hullámai, vagy a nyári amerikai költségvetésihiány-huzavona – ellenére, vagy éppen ezért az euró/dollár kevéssé változott, az euró három százalékkal értékelődött le.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél