1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy átmeneti konszolidációt követően az arany és az ezüst is látványos pluszban zárta a múlt hetet. Az alaphangot ehhez a legújabb görög mentőcsomag, a kínai központi bank kötelező tartalékrátájának csökkentése, valamint az Irán körüli feszültségek szolgáltatták. A héten az EKB a pénzcsapok újabb megnyitását tervezi, amely tovább hajthatja a nemesfémek árfolyamát.

Az aranypiac.hu összefoglalása szerint a múlt hét a Görögország számára megszavazott legújabb, 130 milliárd eurós mentőcsomag jegyében telt. Athén ennek fejében az ország szuverenitásába mélyen belenyúló ellenőrzési jogkört lesz kénytelen átengedni az EU „költségvetési biztosának”, valamint a magánhitelezők 107 milliárd eurónyi követelésükről „hajlandóak” lemondani, ezzel járulva hozzá a görög államadósság átrendezéséhez. Az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei abban bíznak, hogy a megszorítások szigorú véghezvitele mellett mindez elegendő lehet a most 160 százalékot kitevő GDP-arányos görög államadósság 120,5 százalékra történő leszorításához az évtized végéig.

A görög megállapodás után hegymenetbe kezdtek a nemesfémek

Az eurózóna fokozatos konszolidációjával kapcsolatban bizakodásra okot adó megállapodások a bejelentésüket követően azonnal képesek voltak némi terhet levenni a közösségi valuta válláról, így az euró jelentősen tudott erősödni az amerikai dollárral szemben. Mivel a zöldhasú gyengülése hagyományosan a nyersanyagok, köztük a nemesfémek drágulását eredményezi, nem is kellett sokáig várni arra, hogy az arany és az ezüst is meginduljanak felfelé. Így mindkét nemesfém látványos pluszban zárta a hetet Londonban. Míg az arany árfolyama 3,22 százalékkal került feljebb unciánként   1 778,50 dollárig, addig az ezüst 6,24 százalékot tudott emelkedni egy hét alatt 35,57 dollárra.

Az öröm azonban lehet, hogy még korai volt: egy az európai döntéshozóknak szánt szigorúan bizalmas elemzésben a szerzők többek között annak veszélyére hívják fel a figyelmet, hogy a görög adósságráta a gazdasági visszaesés eredményeként akár még tovább emelkedhet. Egy borúlátó forgatókönyv szerint a ráta tetőzése 178 százalékon történhet 2015-ben, ahonnét aztán lassú csökkenéssel jönne vissza még mindig csak a mostani 160 százalékos szintre 2020-ig. Ebben az esetben a jelentés szerint 245 milliárd eurós segítségre lenne szüksége az athéni kormánynak a most elfogadott mentőöv helyett. Pártja parlamenti képviselőihez írt levelében pedig már maga a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble sem zárja ki, hogy Görögországnak további pénzügyi támogatására lehet szüksége még 2020 előtt.

Az EKB is a nemesfémek malmára hajtja a vizet

Mindezek mellett a tavaly decemberi 500 milliárd eurós pénzinjekció után az EKB a héten újabb pénzcsapok megnyitását tervezi. Ennek a pénznek egy része ismételten a nyersanyagpiacokon köthet ki, aminek az arany és az ezüst árfolyama is minden bizonnyal haszonélvezője lesz.

Azzal, hogy sikerült dűlőre jutni a Görögországnak nyújtandó mentőcsomaggal kapcsolatban az euró körüli akut válság ha csak átmenetileg is, most egy időre nyugvópontra kerülhet, amely rövidtávon a dollár körüli problémákat hozhatja vissza. A dollár-index hosszútávú alakulásából kiolvasható hanyatló trend az amerikai fizetőeszköz értékvesztését mutatja hat fő devizával szemben. A 2010 nyara és 2011 ősze közötti csökkenő tendenciát még megszakították az euró jövőjét illetően felerősödött aggodalmak, amelyek képesek voltak elterelni a dollár körüli problémákról a figyelmet, de most a korábbi trend folytatódása valószínűsíthető.

Az aranypiac.hu elemzése szerint az 1 750 majd 1 770 dollárnál húzódó ellenállásokat könnyedén zsákolta be az arany árfolyama, így ezzel megerősödtek az alapjai az aranyár erőteljes emelkedésének az elkövetkezendő hónapokban. Az eufórikus hangulatnak azonban váratnia kell még magára addig, amíg a kurzus magabiztosan át nem lépi a pszichológiailag is fontos 1 800 dolláros küszöböt. A tavalyi év vége óta egy szűk trendfolyosón belül emelkedik az árfolyam görbéje. Amennyiben sikerülne ebből kitörni felfelé, úgy az aranyrally következő hulláma szabadulhatna el, új történelmi rekordig repítve a sárga nemesfém árfolyamát.

A Görögországgal kapcsolatos brüsszeli segélyprogramok elsődleges csapásiránya a pénzmennyiség növelése, ami nem csak az aranynak, de az ezüstnek is kedvez. Ezért a január vége óta egy szűk pályán oldalazó ezüstnél az aranyhoz hasonlóan küszöbön állt már a kitörés a korábbi árfolyam-magasságok irányába. A nyolc hete emelkedő aktuális trendfolyosó is hasonló képet mutat, mint az arany esetében. Egy esetleges kitörés lendülete elrepíthetné a kurzust akár 38 dollár fölé is, míg egy visszapattanás esetén a 33,85 dolláros árszint szolgálhatna erős támaszként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG