3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Tudjuk, mert mutatják a statisztikák, hogy valaki közel 85 milliárd forint értékben devizát tett félre októberben. Ki lehetett? Talán Soros György? Vagy esetleg Bill Gross? Esetleg Jim Rogers? Vagy egy másik guru? Nem. A magyar lakosság.

Annak ellenére, hogy mostanában nem divat új bankbetéteket nyitni, sőt inkább elmennek onnét a megtakarítások, októberben 40,8 milliárd forintot helyeztek el a lakossági devizabetétekben, 43,8 milliárd forintnyi devizát – eurót és dollárt – pedig befektetési jegyekben. Vajon mi lehetett ennek az oka? Nyilván nem az, hogy megjött a nyugdíjpostás – viszont akkor volt utoljára viszonylag olcsó az euró. A havi átlagára az MNB szerint pontosan 295 forint volt.

Több éves megfigyelésünk már, hogy akkor nő a devizában kibocsátott befektetési jegyek vásárlása, amikor olcsó a deviza, és akkor csökken az állományuk, amikor felmegy a devizák ára, azaz gyengül a forint. Sokszor a bankbetéteknél is ez a helyzet. Logikus módon tehát sokan akkor vásárolnak devizát, amikor olcsó, és akkor adnak el, amikor megdrágul. Az előbbi esetben a forint gyengülésére spekulálnak, amit úgy is mondanak, hogy a forint ellen játszanak.

Az utóbbi esetben pedig erősítik a forintot azzal, hogy veszik – azaz a devizát adják –, így a forint mellett spekulálnak. Nyilván az egyszerű polgár ezt nem azért teszi, mert segíteni szeretne ezzel az országnak vagy bárki másnak, csakis saját magának akar vele jót tenni, nyereséget szeretne elérni. Illetve lehetnek sokan, aki még csak nem is kifejezetten spekulálni akarnak, csak egyszerűen megragadják a kínálkozó lehetőséget.

Ha amúgy is tudják, hogy később devizára lesz szükség, a kedvezőnek tartott pillanatban előrehozzák a vásárlást. Vagy ha eurójuk van, amit valamikor majd úgyis átváltottak volna, akkor az eladásával sietnek.

 

A grafikonon jól megfigyelhető, hogy 2012 augusztusában alaposan bevásárolt devizából a lakosság, a vakációs időszak ellenére több mint százmilliárddal nőttek a deviza-megtakarításai – és éppen akkor volt rég nem látott alacsony az euró ára, rövid időre a 265 forintot is súrolta az árfolyam. Amikor azután 2013 márciusában 300 forint fölé ugrott az ár - 303 forint volt a havi átlag –, akkor jött a nagy kitárazás, szintén százmilliárd forintnál nagyobb értékű deviza tűnt el a rendszerből. (Feltehetően jórészt forintra váltották.) Ezzel körülbelül tíz százalékot lehetett keresni hét hónap alatt.

A tavaly novemberi nagybevásárlás óta úgy tűnik, a lakosság folyamatosan devizát értékesít, logikus módon, hiszen tartósan 300 forint felett ragadt az euró ára. (A betétek februári statisztikája még nem ismeretes.) Ezzel a cselekményükkel egyébként az emberek akaratlanul is hozzájárulnak fizetőeszközünk stabilitásához, hiszen ha esik a forint, forintvásárlásaikkal stabilizálják, felfelé hajtják az árát. Ha pedig túlzottan erősödik, akkor fordítva.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG