5p
Legszívesebben azt ismételgetné, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, mégis úgy ítéli meg, hogy a további kamatcsökkentés már exponenciálisan növelné a kockázatokat – derült ki Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagjának interjújából. Túl ingadozó lehet a forint, ennyit már talán nem ér meg még egy pici kamatcsökkentés.

Miért nem aggódik a jegybank a gyengébb, most már tartósan 310 forint felett álló euróárfolyam miatt? – kérdezte a Gazdasági Rádió Pleschinger Gyulát, a Monetáris Tanács tagját a Nap vendége című műsorban. „A Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja, az árfolyamot mi csak az infláció szemüvegén keresztül nézzük” – ismételte el a szakember kezdetben a már sokszor hallott tézist.

Itt az ideje megállni?

„A jelenlegi árfolyam számításaink szerint még nincsen olyan szinten, hogy az inflációs célokat veszélyeztetné, a mi időhorizontunkon belül, ami durván másfél év” – folytatta. Ezen az időtávon belül nem gondolják, hogy a három százalékos inflációs cél fölé menne az infláció az árfolyam következtében. (A gyengülő deviza az importtermékek árának emelkedésén keresztül begyűrűző inflációt okozhat – a szerk.)

Balogh Ádám jegybankelnök szerint az infláció ugyan még adna lehetőséget további kamatcsökkentésre, de a pénzügyi kockázatok miatt esetleg meg kell állni – idézett Emőd Pál riporter egy csütörtök reggeli hírt. „Amit ő mondott, azzal én igazából egyetértek” – mondta erről Pleschinger Gyula, ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a tanács kilenc tagú, és nem lehet tudni, ki hogyan szavaz majd. (Kamatdöntő ülést minden hónap utolsó keddjén tartanak, majd az eredményt délután 2-kor jelentik be.)

Nem gond a 315 forintos euró

Magyarország kicsi, nyitott gazdaság, legalábbis a régión belül magas külső adóssággal, nekünk nagyon fontos a külső körülmények mérlegelése is – folytatta Pleschinger. Eddig az ország-specifikus tényezők nagyobb súlyt kaptak a döntések során, elképzelhető, hogy a következő döntéseknél már nő a súlya a külső körülményeknek is.

Az árfolyam mostanában hozzávetőleg 305 és 315 forint között mozgott, ha tartósan ennek a sávnak a felső részében marad, az nem veszélyezteti a inflációs célt? – kérdezte a riporter. Az MNB számításai azt mutatják, hogy nem.

Sosem leszünk mi törökké…

A török példáról – ahol a jegybank sokáig makacsul kitartott az alacsony kamat mellett, majd drasztikus emelésre kényszerült – a szakember azt mondta, két alapvető különbség van a két ország között. Magyarországon a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, és a tőkemérleg többlete a nemzeti jövedelem hat százalékát is meghaladja. Ezzel szemben Törökország deficites ezen a téren. A másik tényező, hogy Magyarországon „abszolút stabil politikai helyzet van”, amott pedig „mondjuk úgy, kevésbé stabil”.

Nem menekül a külföldi, csak kivár

 

Biztosítanunk kell az ország finanszírozásához, hogy azok a külföldi befektetők, akik ma itt vannak, még itt maradjanak, amíg a hazai befektetői kör kellőképpen meg nem erősödik, és nem tudja kipótolni azt az űrt, amit egy esetleg kilépő külföldi befektető hiánya okozhat – mondta Pleschinger.

A külföldi befektetők állampapír-állománya az év elején valóban csökkent, volt egy komolyabb kötvénylejárat februárban. Ugyanakkor az MNB kéthetes betétjében levő pénzük összértéke megnőtt, ami azt jelenti, hogy a külföldi befektetők nem távoztak, csak várnak, amíg visszaépíthetik a pozícióikat. A legutóbbi aukciós eredmények azt mutatják, hogy a finanszírozással kapcsolatban aggodalomra nincsen ok – húzta alá.

Óvatosabban a kockázatokkal

 

Ha most a szívére hallgatna, és megmondaná, milyen árfolyamot szeretne legszívesebben, akkor milyen sávba esne? – kérdezték a vendéget. „Igazából ezt szajkóznám folyamatosan, hogy nincs árfolyamcélunk” – mondta Pleschinger. Ugyanakkor, bár a Nemzeti Banknak ehhez nincsen köze, mint volt adósságkezelő szakember, „azt gondolom, ha igazán felelősen gondolkodunk, akkor érdemes tekintetbe venni az adósságkezelést, annak lehetőségeit is” – tette hozzá.

A riporter megjegyezte, hogy Pleschinger Gyula mintha élesebben látná a pénzügyi kockázatokat a Monetáris Tanács többi tagjainál. „Én már korábban is, tavaly nyár óta egy óvatosabb kamatcsökkentésnek lettem volna híve” – mondta erről az interjúalany. „Most pedig úgy éreztem, hogy elértük azt a szintet, ahonnan továbbmenve elméleti lehetőség van kamatcsökkentésre, és ezek a bizonyos ország-specifikus tényezők meg is adják az alapot a csökkentéshez.”

Nincs elég előnye már a csökkentésnek?

„Ugyanakkor én már úgy érzem, hogy a kockázatokat most már exponenciálisan növelnénk. Kockázatok alatt itt a nemzetközi környezetet, a befektetői hangulatot értem. Itt már nagyon volatilissé válhat a forint. Ha megnézzük, most amikor az ukrán válság kirobbant, a forint reagált a leghevesebben rá. És ez a fajta volatilitás már nincs arányban azzal a potenciális kis előnnyel, amit egy következő kamatvágás még előidézhet.” (A volatilitás az árfolyam ingadozása, változékonysága – a szerk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG