<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután az utóbbi napokban, hetekben nagyot esett az arany árfolyama, a befektetési sajtót ellepték a találgatások a folytatással kapcsolatban. Nagy hedge fundok eladásaitól a kínai holdújévig és technikai tényezőkig sok érv hangzik el, de a válsággal kapcsolatos hírek elmaradása is szerepet játszhat.

Múlt pénteken rövid időre 1600 dollár alá is benézett az arany unciánkénti árfolyama, azóta kissé e felett a fontos határ felett ingadozik. A legújabb statisztikák azt mutatják, hogy a befektetők 11 százalékkal csökkentették az aranyra szóló határidős és opciós long (vételi) pozícióikat – írja a Handelsblatt.com a Credit Suisse elemzőire hivatkozva. „Ez a fejlemény gyér befektetői érdeklődésre utal. A következő napokban inkább oldalazásra számítunk” – teszik hozzá a bankház árupiaci szakemberei.

Soros nem, Paulson igen, Bacon nem, Singer igen

Több nagybefektetőről is elterjedt az utóbbi időben, hogy csökkentették aranykészletüket. Így Soros György, a magyar származású hedge fund-befektető 55 százalékkal csökkentette aranybefektetéseit tavaly év végén. A Louis Moore Bacon vezette Capital Management az összes arany-ETF-től megszabadult az Investor.hu szerint, John Paulson sztáralapkezelő viszont továbbra is hisz az aranyban, és megtartotta az egész csomagját. (ETF: tőzsdén kereskedett befektetési alap.)

 

A „guruk” hozzáállása annyira nem egységes, hogy a német Wirtschaftswoche szerint egy negyedik nagy alapkezelő, Paul Singer, az Elliott Management alapítója két hete még kifejezetten az arany mellé állt, erős emelkedést várt tőle.

Kóválygás a csatornában

Több technikai elemző is azt írja, hogy az arany jelenleg egy csökkenő trendcsatornában van, a csatorna felső széle most körülbelül 1670, alsó széle 1550-1570 dollár körül lehet (de értelemszerűen napról napra csökkennek ezek az értékek). Eszerint a magyarázat szerint nem történt más a napokban, mint hogy a csatorna felső széléről a közepe tájára esett le az árfolyam. Így ezek az elemzők rendszerint azt is valószínűsítik, hogy megérinti majd az árfolyam a csatorna alsó szélét, valahol 1570 alatt, de vannak, akik 1530 dollár körüli árfolyamot prognosztizálnak, mint a német Start-trading.de.

Az Erste Befektetési Zrt. február 12-i elemzésében az arany eladását (shortolását) javasolta ügyfeleinek, 1643 dolláros belépési, 1550 dolláros kiszállási ponttal és 1685 dolláros stop-lossal (azaz veszteséglimitáló, automatikusan aktiválódó eladási megbízással). Ez a tipp eddig szépen bejött, ezért azóta a stop-loss módosítását is javasolták  1626 dollárra, így közel 20 dollár (szinte) biztos profit van már a pozíción.

Tulajdonképpen miért emelkedne?

Miért is emelkedne tovább az arany? – tette fel a kérdést szintén február 12-én a KBC Equitas vezető elemzője, Somi András. Nem lát okot arra, miért emelkedne, sokkal könnyebb indokot találni arra, miért menne lefelé. Az utóbbi másfél évben már csak oldalazott az arany, sok befektető bármikor megelégelheti, hogy elmaradtak az új csúcsok. A gyenge növekedés és az alacsony infláció nem kedvez a nyersanyagoknak – mondta el.

A Solar Capital blogja kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy tágul az arany-platina spread. Vagyis az arany esik, a platina emelkedik az utóbbi időben, így több mint 80 dolláros rés van a két fém árfolyama között, amire legutóbb 18 hónapja volt példa.

Ne hallgassanak senkire, rám sem

Jim Rogers, Soros egykori társa, aki pedig előszeretettel vásárol árupiaci termékeket és az inflációs veszélyek miatt gyakran javasolja azok vásárlását, most legalábbis rövidebb távon pesszimistább az arannyal kapcsolatban.

„Az arany egymást követő tizenkét éven keresztül drágult, ami extrém szokatlan bármilyen eszköznél. Rengeteg spekuláns veti rá magát most az aranyra, úgyhogy én biztosan nem vetem rá magam. De biztosan nem is adom el, és ha esik, vásárolok belőle” – tette hozzá egy február eleji híradás szerint. Igaz, Jim Rogers egyik könyvében azt is írja: a befektetők jobb, ha nem hallgatnak senkire – még őrá magára sem...

A kígyó a sárkány farkába harapott

Az aranyár-esés magyarázatai közé tartozott az is, hogy néhány nagybefektető a kínai holdújév több napos ünnepére időzítette eladásait, amikor az ázsiai piacokon nem volt kereskedés, így alacsonyabb volt a vételi erő is. Mások azt találgatják, hogy hosszú távon az aranykeresletet meghatározó két, első és második nagyhatalom, India és Kína aranykereslete hogyan fog alakulni.

Különösen a kínai aranyvásárlók tűnnek kielégíthetetleneknek: egy újabb hír szerint 2015-ben a kínai kereslet 550 tonnával haladja majd meg a kínálatot. Míg tavaly az egész világon a befektetési célú arany iránti globális kereslet 2 százalékkal növekedett (65,5 tonnára), addig a kínai import 24 százalékkal bővült. A kínai kisbefektetők elsősorban a megfelelő egyéb megtakarítási lehetőségek hiánya miatt veszik nagy mennyiségben az aranyat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló