<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az év végén erős áresés volt az arany piacán, a nemesfém ára 2011 egészét tekintve 10 százalékkal erősödött. A befektetők nagy része szerint, ha erős hullámzással is, de idén is folytatódik a drágulás. Egy nagyobb dollárerősödés azonban keresztülhúzhatja a számításokat. Úgy tűnik a jegybanki döntések mozgathatják a nemesfém árát 2012-ben.

Szépen zárta 2011-et az arany az év végi zakó ellenére

Az arany unciánkénti jegyzésára 1600 dollár alatt fejezte be 2011-et. December közepén az általános eladói hullám letarolta az aranypiacot is, a nemesfém ára a 200 napos mozgóátlag alá került. Ilyenre utoljára a Lehman Brothers bukása előtt közvetlenül, 2008 augusztusában volt példa. A nagy letörés fő oka az volt, hogy a befektetők nagy része elhitte: buborék van az arany piacán, így inkább realizálták a nyereséget. Ezt erősítette, hogy december közepére nagyon erős turbulenciát okozott minden piaci szegmensben az európai kötvénypiaci hozamok példátlan elszállása és az ezt okozó bizonytalanság az európai adósságválsággal kapcsolatban.

Az arany ára 2011-ben szeptemberben érte el a legmagasabb szintjét 1920,3 dolláron. A Merryl Lynch elemzői szerint 2012-ben folytatódik az áremelkedés. Átlagosan csaknem 20 százalékkal várják feljebb az arany árát a ház elemzői idén, mint 2011-ben, 1850 dolláros átlagárat jósolva.

A jegybanki döntések és az infláció bűvöletében

Az aranyár letörésének másik oka az volt, hogy az Európai Központi Bank szokatlanul határozottan elutasította a korlátlan kötvényvásárlási követeléseket a piaci szereplők részéről. (Más kérdés, hogy ettől függetlenül továbbra is erősen támasztja a vételi oldalt a kötvénypiacokon az EKB.) Ez és az amerikai FED hasonló nyilatkozatai az újabb „pénznyomda” ellen kihúzta a talajt azok lába alól, akik az emelkedő inflációra spekulálva vásároltak be az arany piacán.

Továbbra is tartja magát ugyanakkor az a nézet, hogy 2012-ben az európai és az amerikai gazdasági gondok szükségessé tesznek majd újabb monetáris lazító intézkedéseket a nagy jegybankok részéről. Ez az amerikai Fed esetében valószínűleg egy újabb QE (quantitative easing) program lesz, aminek keretében valamilyen formában az amerikai tartalékbank-rendszer újabb pénzt pumpálhat a pénzügyi szektorba. Egy ilyen lépés, vagy több hasonló lépés ismét emelheti a hosszú távú inflációs várakozásokat annak ellenére, hogy rövidtávon a gazdaságok lassulása és a kereslet csökkenése miatt nem várható a fogyasztói árszínvonal további jelentős emelkedése.

A dollárerősödés és a kereslet visszaesése lehet az arany hóhéra

Egy másik forgatókönyv szerint viszont előfordulhat, hogy az európai adósságválság eszkalálódása miatt kezelhetetlenné válnak az euróövezeti folyamatok, ez pedig az euró tartós és nagymértékű gyengülését okozhatja a dollárral szemben. Egyes elemzések az esetleges paritást sem zárják ki az euró és a dollár viszonylatában. A legfrissebb előrejelzések szerint a legnagyobb alapoknál már hónapok óta az euró gyengülésére spekuláló short-pozíciók vannak túlsúlyban.

Az amerikai deviza tartós erősödése kivégezheti a nyersanyagpiacokat, amelyeket hagyományosan főleg a kereslet erősödésére játszó spekulációk és a dollár gyengesége tart életben. A dollár árfolyama azért befolyásolja a fizikai kereslet mozgását, mert a nyersanyagokat (így az aranyat is) dollárban jegyzik, így a gyenge árfolyamon nagyobb mennyiségben lehet vásárolni.

Az arannyal szemben támasztott nem spekulatív, hanem valós, fizikai kereslet fészke Ázsia, ezen belül elsősorban India. A legújabb beszámolók szerint azonban jelentős esés volt az év végére az indiai aranyvásárlásokban. Indiában hagyományosan a monszun elvonulása után, tehát télen indul az ünnepi időszak, ilyenkor van a legtöbb esküvő, és ekkor van a legnagyobb fesztivál, a Divali (Fény Ünnepe) is. 2011. október közepétől december végéig ugyanakkor szokatlanul nagymértékben esett vissza az indiai kereslet.

Az aranybehozatal 56 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Ennek hátterében elsősorban az állt, hogy a befektetési célú indiai befektetések nagy részét likvidálták az utolsó negyedévben. Ugyanis bár az arany ára az év egészét tekintve mindössze 10 százalékkal emelkedett dollárban számolva, rúpiában mérve 32 százalékos volt az emelkedés, mivel az indiai deviza 16 százalékkal gyengült tavaly a dollárral szemben. Ez pedig igazán impozáns haszon.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG