Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a világgazdasági folyamatok többsége szerint csökkennie kéne az olaj árának, az amerikai és a közel-keleti feszültség akár tartósan is drágíthatja a nyersanyagot. Magyarországon a forint árfolyama is bizonytalanná teszi a jóslatokat. Akár jelentős drágulás is jöhet az év végéig.

Gázai konfliktus, Hormuzi-szoros, dollárgyengülés, QE-programok, európai válságkezelés. Csak néhány azok közül a tényezők közül, amelyek az elmúlt hónapokban az olaj árát mozgatták és várhatóan fogják is a következő hetekben. Miután a magyarországi üzemanyagárakat a világpiaci árak mellett a forint/dollár árfolyam is alakítja, így idehaza ez plusz bizonytalanságot hoz a becslésekben. Az alábbiakban végigveszünk néhányat a lehetséges forgatókönyvek közül.

Az amerikai WTI és a Brent (zöld) árfolyama az elmúlt két évben (Forrás: Dealbook Privátbankár)

 

Geopolitikai feszültség

A közel-keleti, elsősorban a szíriai és iráni helyzet, valamint a Gáza-övezeti konfliktus terhelik elsősorban az olajpiac hangulatát. Korábbi elemzések szerint a szabadpiaci jegyzésekben 5 - 20 dollár között mozog az a felár, amit ezek a feszültségek adnak. A szíriai konfliktus hosszú hónapok óta változatlanul benne van az árban, jelentős változások ezzel kapcsolatban nem igazán vannak. Sokkal nagyobb félelem övez minden olyan akciót, ami Izraelhez kapcsolódik. A dél-izraeli, Egyiptommal határos Gáza-övezetnek ugyan semmi köze az olajkitermeléshez, ugyanakkor félő, hogy egy esetleges szárazföldi beavatkozással Izrael többi határán is nőne a feszültség. Ez elsősorban a Libanonnal határos Golán-fennsíkon, illetve Ciszjordániában valószínű. A növekvő katonai feszültséget Irán valószínűleg nem hagyná szó nélkül, így pedig máris belekeveredne a konfliktusba a hatalmas olajkitermelő perzsa ország.

A Hormuzi-szoros a NASA műholdképén. A világ olajellátásának 20 százaléka áthalad rajta.

 

Annak, hogy Irán lezárja a Hormuzi-szorost, az elemzők szerint igen kicsi az esélye, ugyanakkor ezt nagyon egyszerűen meg tudná tenni, ráadásul gyorsan és erős katonai akció nélkül. A vékony szorost ugyanis kisebb hajókkal is pillanatok alatt végig lehetne telepíteni aknákkal, vagy elég lenne felsorakoztatni pár hadihajót a térségben ahhoz, hogy ha csak rövid időre is, de megakasszák a hajóforgalmat. Tapasztalatok szerint az iráni elnök erősebb szavai is képesek felfelé mozdítani az olaj árát, így ha valóban akcióra kerülne sor a szorosban, az pillanatok alatt brutális drágulást hozhatna a jegyzésekben, ez pedig hosszútávra is emelhetné az üzemanyagárakat.

Erős dollár - gyenge dollár

A nyersanyagokat dollárban jegyzik, így az amerikai deviza árfolyamának változása kisujjszabály-szerűen mutatkozik meg az árupiacokon. Ha gyenge a dollár, akkor a vevők nagyobb mennyiségben tudnak nyersanyagokat vásárolni, ez pedig drágítja azokat, míg a dollár erősödése éppen ellenkező hatást fejt ki. A dollár árfolyamát idén jellemzően a "menekülő deviza" szerepe mozgatta. Ennek a lényege, hogy a befektetők előszeretettel veszik az alacsony kamatozású, de stabilnak tekintett devizákat (jen, dollár, svájci frank) olyan helyzetekben, amikor menekül a tőke a forró talajról.  Az elmúlt héten jelentősen gyengült a dollár az euróval szemben, ami jól mutatta a kockázatvállalási hajlandóság erősödését, azaz egyre kevesebben kényszerültek amerikai állampapírokba menekíteni a pénzt. Ha marad ez a trend, akkor várható a dollár további gyengülése, ez pedig hosszabb távon támogathatja a nyersanyagokat.

Az EUR/USD mozgása a nyár közepétől (Forrás: Dealbook Privátbankár)

 

Az amerikai QE-programokról részletes írásunkat itt olvashatják.

A dollár árfolyamára ezen kívül jelentős hatással van az a találgatás, amely szerint az amerikai Fed folytatni fogja a mennyiségi lazítás sorozatát. Idén minden bizonnyal nem lesz több QE-program, viszont a jövő évi tervekkel kapcsolatban látványosan megosztottak az amerikai jegybankárok. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogyha nem sikerülne megállapodni az év végéig a fiscal cliff elkerüléséhez vezető lépésekről, akkor az amerikai gazdaság lassulása szükségessé tehet egy QE4-et, azaz a pénznyomda újbóli felpörgetését. Egy ilyen lépés újabb jelentős dollárbőséget okozna, ami az amerikai deviza gyengüléséhez vezetne. Egy újabb lazító program ígérete, vagy reménye emellett is jelentős felívelést hozhat nemcsak a nyersanyagok, hanem a részvények piacán is. A dollár gyengülését, a hangulat javulását ugyanakkor pusztán a karácsonyi vásárlási időszak is okozhatja, amennyiben bebizonyosodik, hogy a világgazdaság nagy részét mozgató amerikai fogyasztóknál még mindig van mit a tejbe aprítani.

Világgazdasági előrejelzések

Az olaj és a többi nyersanyag árát alapjaiban határozza meg, hogy milyen várakozások vannak a világgazdaság jövő évi teljesítményével kapcsolatban. Ugyan vannak eltérések a becslésekben, de a legtöbb előrejelzés és elemzés egyetért abban, hogy a világgazdaság lassulni fog jövőre, ami azt jelenti, hogy csökken a globális olajkereslet. Ilyen jóslatokat adott ki az IMF, az EBRD, de maga az OPEC is. Ennek az előrejelzésnek elvileg csökkentenie kéne az olaj árát, ez a csökkenés ugyanakkor messze nem olyan látványos, mint a fenti okok miatti mozgások. Az előrejelzésekben ugyanis vannak ugyan lehetséges árak, viszont nem derül ki, hogy mi az az egyensúlyi ár, ami a globális lassulásban tartós maradhat. Ezen kívül az előrejelzések részben találgatások, amelyek ugyan reális számításokon alapulnak, beteljesülésüket viszont semmi nem garantálja.

Az amerikai fiscal cliffről itt olvashatják részletes írásunkat.

A bizonytalanságot nagyban növeli, hogy a világgazdaság jövő évi kilátásait alapjaiban befolyásolják az amerikai fiscal cliffről folyó tárgyalások, az európai adósságválság kezelése, és a kínai monetáris politika várható lépései. Anélkül, hogy ezekbe most egyenként részletesen belemennénk, egyértelmű, hogy ezen tényezők egyenként is nagyot fordíthatnak a hangulaton. Talán a kínai folyamatokban van a legkevesebb bizonytalanság, ugyanakkor a hatalmas ázsiai gazdaság a nyersanyagok legnagyobb zabálója, így itt a kisebb változásokra is érzékenyen reagálnak a piacok. Az európai válságot már évek óta nem sikerül érdemben rendezni, így valószínűleg ennek kilátástalansága is beépült már az árakba. A legnagyobb kérdés továbbra az amerikai recesszió esélye, amely napról napra erősödik, ahogy fogy az idő a jövő évi automatikus megszorítások életbelépése előtt.

Magyar bizonytalanságok

Magyarországon elsősorban a dollár/forint árfolyam és a szabadpiaci olajár függvényében mozog az üzemanyagok ára. Amikor tehát a forint erősödik az amerikai devizával szemben és közben változatlan szinten marad a szabadpiaci olajár, akkor ez elvileg csökkenti az árakat a kutakon. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a nyár közepe óta határozottan erősödött a forint a dollárral szemben, ez pedig meg is nyitotta a teret az előtt, hogy csökkenjen a benzin és a gázolaj ára.

Forrás: Dealbook Privátbankár

 

A forint árfolyama ugyanakkor nagyon törékennyé is válhat a következő hetekben annak ellenére, hogy már hetek óta szokatlan erőt mutat a főbb devizapárjaival szemben. Az erősödés hátterében ugyanis elsősorban nem a magyar gazdaság javuló kilátásai voltak, hanem világpiaci folyamatok és a magyar alapkamattal kapcsolatos találgatások. A forint erősödését okozó tényezők a következők voltak:

- Az amerikai, japán, brit és európai mennyiségi lazítások újabb köre hatalmas többletlikviditást hozott a piacokra, ennek a pénznek jó része pedig előszeretettel ment olyan kockázatosabb, de magas hozamú devizákba, állampapírokba, mint a forint.

- Az EU novembertől megtiltotta a CDS-ek "meztelen shortolását", ami azt jelenti, hogy nem lehet anélkül az államcsőd esélyére játszani, hogy a pozíció mögött nincs ott a biztosítás tárgya, ami a CDS esetében az állampapír, tehát aki a magyar államcsődkockázat valamilyen elmozdulására fogadott, annak vennie kellett magyar állampapírt, ez pedig határozottan növelte a forint iránti keresletet.

- A Monetáris Tanács külsős tagja többször is utaltak arra, hogy folytatódik az alapkamat csökkentése, ami azt jelenti, hogy elég hamar olvad a magyar állampapírok hozamelőnye. Ez beindította a hozamvadászokat, akik még azelőtt megrohamozták a magyar állampapírpiacot, hogy azok hozamai esésnek indultak volna.

- Magát a magyar hozamelőnyt nagyban segítette, hogy világszerte csökkennek az irányadó ráták, a világgazdaság lassulásától és a recessziótól félő fejlett gazdaságok jegybankjai egymás után vagdossák a zéró irányába az alapkamatokat, ami teret adott a magyar kamatcsökkentésnek is.

A fenti okok együttesen járultak ahhoz, hogy a forint látványosan erősödött az elmúlt hetekben, annyira, hogy még a legfrissebb leminősítés híre sem zökkentette ki nagyon az árfolyamot. Ezek a folyamatok ugyanakkor mulandóak és bizonytalanok. A piac egy erősebb turbulencia esetén azonnal megtalálja majd a gyenge pontokat is, úgy mint az IMF-megállapodás hiányát, a rossz makromutatókat, a recessziós gazdaságot, az adórendszer bonyolultsága miatt távolmaradó friss tőkét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.