1p
Átmeneti reggeli erősödés után ismét esnek a tőzsdék, tovább szakadt az olaj ára. Erős figyelmeztetés, hogy a svájci frank, az amerikai dollár és a japán jen szokatlan erőt mutat. Ez akár egy erősebb pánik előszele is lehet, de lehet, hogy csak a húsvét miatt van tömeges pozíciózárás.

Valami történt Svájcban…

Tavaly szeptember óta nem látott szintre erősödött a svájci frank az euróval szemben, az EUR/CHF az 1,20-as szint alá került, szakértők nem tudják pontosan ennek az okát. A hírek szerint a svájci jegybank a korábban maximális erősödési sáv korlátjaként meghatározott 1,20-as szinten interveniált a további erősödés megfékezése érdekében. A korábbi svájci jegybankelnök lemondása után annak ellenére kezdtek sokan spekulálni a sáv támadására, hogy a jegybank többször is állást foglalt a sávszél védelme mellett.

Előfordulhat, hogy svájci vállalatok egyszerre tömegesen váltottak devizát frankra, lehet, hogy erős pozíciózárások vannak a húsvéti hosszú hétvége miatt, az is lehet, hogy valamilyen belső pletyka nyomán indult tömeges frankvásárlás. Ezt ebben a pillanatban még nem látni pontosan. Viszont ha azt nézzük, hogy a japán jen és az amerikai dollár hasonló mértékben erősödött együtt a svájci devizával, akkor már tisztul a kép.

 

Sell in may and go away?

A jen, a dollár és a frank napok óta erősödik és a mai roham is nagyjából egyszerre következett be a három alacsony kamatozású, hagyományosan jó menekülő útvonalnak tartott deviza piacán. Ha ennek a közös mozgásnak közös az oka, az mindenképpen az lehet, hogy a befektetők összegezték az elmúlt hetek rossz híreit és egyre inkább számítanak egy masszívabb eladói hullámra. Ezért egyre többen menekítik a pénzüket az olyan alacsony kamatozású, de biztonságos eszközökbe, mint az amerikai, svájci, japán kötvények.

A piacon van egy régi mondás: sell in may and go away, azaz kb. adj el mindent májusban és húzz el nyaralni. Ha ehhez a várakozáshoz hozzácsapjuk azt a tényt, hogy az elmúlt hetekben a legnagyobb részvénypiacok (főleg Amerikában) a válság előtti szintjükre emelkedtek, ezen kívül annak ellenére kifeszült az olajpiac, hogy szinte mindenki a világgazdaság lassulását várja, egyre jobban érthető, hogy a befektetők most inkább kiveszik az eddigi nyereséget (vagy veszteséget) és a lehető legbiztonságosabb eszközök felé tereli azt.

Újabb jó hír az amerikai munkaerőpiacról, de kit érdekel?

Ha marad a stabil globális eladói hullám, akkor valószínűleg nem kapja fel a piac az újabb jó amerikai makrohírt, amely szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma közel négy éve legalacsonyabb szintre csökkent a múlt héten. A 306 millió lakosú országban a munkanélküliségi ráta februárban 8,3 százalék volt, nem változott januárhoz képest, miután decemberben még 8,5 százalékon állt. A heti adatokat egyrészt sokszor szezonális hatások okozzák, másrészt a legtöbbször néhány hét elteltével drasztikusan módosítják azokat.

Az igazán fontos, márciusra vonatkozó adatot pénteken ismertetik, a szakértők szerint továbbra is 8,3 százalék volt a munkanélküliség. Az amerikai foglalkoztatottság számai valóban tartós javulásra utalnak, ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy a munkanélküliségi ráta durván meghaladja még mindig a válság előtti 4 százalék körüli szintet és elemzők szerint még több évbe telik, amíg visszakerül oda.

 

Az a brit hír sem mozgatta meg a piacokat, hogy papírforma szerint a brit jegybank változatlanul hagyta a három éve 0,5 százalékon álló irányadó kamatát és nem módosította a 325 milliárd fontos gazdaságélénkítő, likviditásnövelő akcióját sem.

De akkor mi a baj?

A mostani nagy eladói hullám egyértelműen akkor kezdődött, amikor kedd este nyilvánosságra hozta az amerikai Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyvét. Ez gyakorlatilag nyakonöntötte azokat, akik egy következő QE program keltette hullámokat meglovagolva szerettek volna újabb vételi pozíciókat felvenni. Ezt csak tetézte az EKB szerdai jelentése arról, hogy nem igazán rajonganak ők sem egy újabb lazításért, illetve esetükben kötvényvásárlási programért.

Közben a spekulációk középpontjába került Spanyolország, ahol a Mariano Rajoy vezette kormány első kemény csatáját kezdte meg, jelentős megszorításokat és lefaragásokat jelentve be. A bejelentést természetesen azonnal a kötvényhozamok emelkedése, általános sztrájkok, a kormányzó politikai erő népszerűségvesztése és csődre játszó jóslatok követték. A hozamemelkedés ma is folytatódott, ráadásul emelkedtek az olasz és a francia kötvényhozamok is, ami az európai aggodalmak újbóli éleződésére utal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG