<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megkezdődött a nyaralási időszak, de nem mindenki ússza meg ép bőrrel. Hogyan lehet elkerülni, hogy egy esetleges baleset, betegség a traumán kívül anyagi csődöt is jelentsen? Négyféle módja is van, amelyek különböző költségekkel különböző fokú védelmet nyújtanak.
(Pixabay)

1. A jó öreg tb-kártya

Ha Magyarországon biztosított vagy, van érvényes tb-kártyád, akkor az EU (EGT) országaiban, plusz Svájc, szintén biztosított vagy. Ez megnyugtató tudat, de önmagában nem elég. A hazai tb-kártyát ugyanis nem fogadják el, így ha csak az van nálad, kifizettetik veled az ellátás költségeit, majd legfeljebb itthon visszaigényelheted.

Ezért ki kell váltanod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely három évig igazolja külföldön a biztosításodat. A kártya ingyenes, és úgy tűnik, csak enyhén bürokratikus a megszerzési módja, például ügyfélkapun, postán vagy meghatalmazott útján is kérhető.

Egyes további országokkal is van külön megállapodásunk, például a volt Jugoszlávia területén, ezekről itt írnak. Az EU-n kívül azonban nagy valószínűséggel nem érdemes megspórolni az utasbiztosítás kötését, amiről a következő pont szól.

Európai Egészségbiztosítási Kártya Németországból (Fotó: Wikimedia Commons)

2. Utasbiztosítás, te drága

Az ingyenes, pontosabban már amúgy is kifizetett tb-ellátáshoz képest persze, hogy drágának tűnik az utasbiztosítás, de cseppet sem butaság. Az állami ellátás ugyanis hiányos, például egyes országokban önrészt kell fizetni a költségek után, és azt a nemzetközi tb-kártyával sem lehet fedezni. Nem terjed ki az állami forma a külföldi betegszállítás, mentés költségeire sem. (Képzeld el, ha mentőhelikopter kell, a számla forintban milliós nagyságrendű lehet.)

Miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.” Ezt maga az állami biztosító (NEAK) írja.

A tapasztalatok szerint sokan a legolcsóbb utasbiztosításokat keresik, de lehet, hogy azok éppen nem terjednek ki olyasmire, amire kellene. Lásd a mentőhelikopter vagy egy nagyobb műtét esetét. Súlyosabb eseményeknél nem mindegy, hogy pár százezer, vagy pár millió forintig van biztosításunk, kívánatos az utóbbi lenne. Az sem mindegy, melyik országban mennyire drága az ellátás, az USA például híresen drága. A biztosítási árak pár száztól pár ezer forintig terjednek naponta.

3. Lehet, hogy most is lapul a zsebedben?

Egyes bankkártyákhoz, főleg a drágábbakhoz automatikusan adnak utasbiztosítást, ezt tartják sokan a legolcsóbb megoldásnak. Ezeknek azonban rendkívül különböző lehet az érvényessége. Az egyik nagyobb banknál például a standard kártyákhoz 3, a business kártyákhoz 7, a gold kártyához 9, a platinum kártyához 20 millió forint maximális értékű baleseti térítés tartozik. Haláleset esetén is fizetnek pár milliót, plusz a koporsóba, temetésbe is beszállnak.

A különbségek tehát nagyon nagyok lehetnek, utazás előtt érdemes meggyőződni róla, hogy az adott szolgáltatás megfelel-e az igényeinknek. A kártyához kapcsolódó biztosítás ezen kívül alighanem egyszemélyes, a velünk utazókról külön kell gondoskodni.

4. Életbiztosításodban mi áll?

Ha életbiztosítást kötsz, az ügynökök általában nagyon igyekeznek téged rávenni arra, hogy kiegészítőket kössél hozzá. Rokkantságra, baleseti halálra, baleseti eredetű kórházi ellátásra, van, ahol még külön égési sérülésekre is, jellemzően a súlyosabb esetekre. Lehet, hogy neked is van ilyened, de már el is feledkeztél róla? Érdemes felkeresni az ügynököt vagy a biztosítót, és megérdeklődni, mid van és mire is érvényes pontosan. Lehet, hogy a bankkártyával és a tb-kártyával együtt már elég lesz a védelem, és nem kell utasbiztosítást kötni?

Néha gépjármű-biztosításhoz vagy lakásbiztosításhoz is lehet kiegészítő balesetbiztosítást kötni, ott is nagy kérdés, mire terjed ki, mire is elég.

+1 tanács

Itt most nem tudunk minden részletre és tudnivalóra kitérni, de fontos tudni, hogy az üzleti biztosítók általában előírják, hogy azonnal értesítsd őket. Ezért a telefonszámukat lényeges felírni jó helyre, vagy helyekre, és kioktatni a velünk utazókat is. Ugyanígy a bankod vagy bankkártya-szolgáltatód számát, a magyar követség vagy konzulátus számát és esetleg a családodét is jó felírni, hiszen ma már kevesen tudják a telefonszámokat fejből.

Az extrém sportok kedvelőinek pedig lehet, hogy speciálisan erre szóló kiegészítő biztosítást érdemes kötniük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos