TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Stabilitás Pénztárszövetség konferenciáján elhangzott: a nyugdíjvagyon soha sem volt az államé, azt nem vissza- hanem elutalták a pénztárak. A kasszák bíznak benne, hogy a kormány végre vevő lesz szakmai javaslataikra - és nem sodródnak így a fenntarthatóság szélére.


"Bár sokan nem szerették volna, de itt vagyunk. A tőkefedezeti rendszer államosításaként fog bevonulni a törtelembe mindaz, amit 13 hónappal ezelőtt Orbán Viktor bejelentett" - mondta a tizenegyedik Pénztárkonferencia megnyitóján a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, Bába Julianna. Az elnök asszony elmondta, hogy a nyugdíjreform első felvonása után az elnökségben komoly vitát generált, hogy megrendezzék-e idén a már hagyománynak számító szakmai összejövetelt.

A munkanélküliség árnyékában

"Kitartunk a tagjaink mellett, hiszen 100 ezer ügyfél nem lépett vissza az állami rendszerbe. Az elmúlt időszak hősei azok a magánnyugdíjpénztári dolgozók, akik a munkanélküliség árnyékában dolgoztak azon, hogy az egykori tagok rendben megkapják a reálhozamukat, több mint 3 millió tag részéről alig 3000 ezer panasz érkezett" - engedett betekintést az elmúlt időszak nehézségeibe Bába.

A "nehézségek sora" ezzel nem ért véget a szektor számára, hiszen 2011 január elseje óta a törvény költségkorlátot szab a pénztárak működésének. "A következő cél, hogy a 0,9%-os költségmaximum és a 0,2%-os vagyonkezelési maximumot megváltoztassák, hiszen ilyen költségszinten lehetetlen minőségi vagyonkezelést folytatni" - mondta Bába. Hosszabb távon is akad még változtatnivaló a Stabilitás szerint. "Szektorsemleges szabályozásra van szükség a nyugdíjcélú megtakarítások piacán" - húzta alá a szakma által már régóta felemlegetett tételt a Stabilitás első embere.

Nemcsak a PSZÁF vizsgálta a pénztárakat, hanem a kormány is

A konferencián felszólalt Borza Gábor is a Stabilitás részéről. A szakértő is megjegyezte, az egy főre jutó vagyon ugyan megnőtt az államosítás után, de a költségmaximumok így is megnehezítik a minőségi munkát.

Borza igyekezett aláhúzni, hogy helytelen azt mondani, hogy a magánnyugdíjpénztárak visszautalták a pénzt az államnak, ez ugyanis nem igaz. "Átutaltuk az összeget, hiszen ezek a pénzek soha sem voltak az állam tulajdonában" - mondta Borza.

Borza szerint jelentős reálhozamot halmozott fel a szektor. "Azok nem tudtak reálhozamot kapni, akiknek kevés volt a befizetése, nem régóta voltak tagok, vagy kettő esetleg több alkalommal váltottak pénztárat. Ott nem volt reálhozam tehát, ahol a hosszú táv, vagyis a nyugdíjpénztárak alapvető tulajdonsága nem volt meg"  - mondta Borza.

Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és a PSZÁF folyamatosan vizsgálta a pénztárak munkáját, miközben a jogszabályi környezet nem volt stabil és a bevételek elapadtak - ez jellemezte az elmúlt 13 hónapot.

Önkéntes pénztárak

Stabilizálódott a helyzet, bár a taglétszám kissé csökkent, a befizetett díj mértéke nőtt. Az elmúlt egy-két évben a választható portfólióval nem rendelkező pénztárak teljesítettek jól. Borza szerint a cél az, hogy az önkéntes pénztárak ismertségét növelni kell.

A Stabilitás részt kíván venni az önkéntes pénztárak szabályozási hátterének felülvizsgálatában, mert azok jelenleg a versenyhátrányt szenvednek, holott működési költségüket tekintve nagyon is versenyképesek.

A pénztárak képviselői a biztosítók konferenciáján elhangzott miniszterelnöki beszéd után bíznak benne, hogy a kormány ezután hajlandóságot mutat majd rá, hogy megismerje a szakma javaslatait. A Stabilitás eddig is nyitott volt az együttműködésre, javaslataival pedig szinte bombázta a kormányzatot, főleg a reálhozamok kifizetési körüli, szabályozási káoszban.

Egészségpénztárak

Az egészségpénztárak vagyona 54 milliárd, egyre többen fedezik fel hosszú távú előnyeit. Kívánatos volna, egy szorosabb együttműködés kiépítése az állammal. Kiegészítő szolgáltatóként kellene ezeknek működnie az állami rendszer mellett - mondta Borza Gábor.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél