<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt néhány évben kialakult alacsony kamatkörnyezet megváltoztatta a hazai megtakarítási és befektetési szokásokat: folyamatosan csökken a bankbetétek népszerűsége, előretörtek az életbiztosítások és töretlenül bővül a lakástakarék-konstrukciók aránya, ennek ellenére azonban továbbra is nagyon sokan tartják készpénzben a megtakarításukat.

A magyarok legfontosabb elvárása a különböző megtakarítási és befektetési termékekkel szemben az, hogy a pénz mindig rendelkezésre álljon, és a befektetés alacsony kockázatú legyen – derül ki az Erste Prémium legutóbbi elemzéséből, amelyet a régió hét országában végeztek el, és amelyben ötszáz magyar lakost is megkérdeztek a megtakarítási szokásaikról.

Hozam és kockázat

A válaszadók 49 százaléka számára volt döntő szempont, hogy mindig hozzáférhető legyen a megtakarításuk, míg 33 százaléknak az alacsony kockázat az elsőszámú döntési kritérium. A magas hozam a magyarok 12 százaléka esetében határozta meg elsődlegesen a választást, míg csupán 6 százalék számára volt az a legfontosabb szempont, hogy olyan pénzügyi eszközben tartsa megtakarításait, befektetéseit, amely könnyen érthető számára.

„Erősödő tudatosság jellemzi a magyarokat a befektetéseik, megtakarításaik terén, ami egyrészt abban nyilvánul meg, hogy igyekeznek minél változatosabb pénzügyi eszközökben tartani a vagyonukat, másrészt abban, hogy egyre inkább szeretnék megérteni az egyes befektetési formák működését is” – mondja Kállay András, az Erste Bank Privát- és Prémiumbanki vezetője. Hozzáteszi: erősödik az adóoptimalizálásra és az öngondoskodásra irányuló igény is az ügyfelek részéről, amit jól jelez, hogy folyamatosan növekszik a befektetési alapok népszerűsége és továbbra is erős az életbiztosítások aránya, miközben a három év alatt közel megduplázták részarányukat a lakástakarék-konstrukciók. Mindez jelentős fordulatnak tekinthető ahhoz képest, hogy 2013-ban még a bankbetétek álltak az élen a különböző konstrukciók közül.

A legkedveltebb formák

A megtakarítási és befektetési termékek népszerűségi sorrendje a következő volt tavaly: a betétet választók aránya 32, az életbiztosítást választóké pedig 34 százalékos, a harmadik helyen a nyugdíjcélú megtakarítások állnak 14 százalékos aránnyal, majd a lakástakarék és az értékpapír-befektetések következnek. Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbbször a nyugdíjcélú megtakarítások esetében is befektetési alapokba fektetik az ügyfelek a megtakarításaikat, így elmondható, hogy a befektetések súlya egyre nagyobb, összességében eléri a 24 százalékot.

És a párnaciha

Azok aránya viszont, akik otthon, készpénzben tartják a megtakarításukat, még mindig magas: legutóbb a megkérdezettek 27 százaléka így takarékoskodott. Azonban évről évre csökkenő tendenciát mutatnak a számok: 2011-ben még 30 százalék volt a párnaciha-hívők aránya. „Elmondhatjuk, hogy jó az irány, de az átrendeződést természetesen leginkább az általános kamatszint elmúlt években bekövetkezett csökkenése okozza elsősorban – teszi hozzá Kállay András.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Itt a feketeleves: százezreknek jöhet szigorítás a lakáshiteleknél
Mester Nándor | 2022. május 24. 05:25
Újabb európai figyelmeztetés érkezhet az MNB-nek az erősödő kockázatok nyomán. Módosulhat több mutató feltételrendszere a lakáshiteleknél, de a jegybank rövid távon nem érzi ennek szükségességét.
Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG