Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly minden korábbinál többen, bő negyed millióan nyújtottak be Németországban nyugdíjkérelmet azon szabály alapján, amely szerint 45 év szolgálati idő esetén már 63 évesen nyugdíjba lehet menni. Százezres nagyságrendű azok száma is, akik egy kicsivel kevesebb nyugdíjért cserébe mennének vonulnának korábban nyugalomba. Sokan élvezni szeretnék az éveket.

Több mint 253 ezren kértek nyugdíjkorhatár előtti kedvezményes nyugdíjat tavaly Németországban, ez öt százalékkal magasabb, mint 2016-ban, és a legmagasabb azóta, hogy 2014-ben ezt a lehetőséget bevezették. Azok vonulhatnak 63 éves korban nyugdíjba, akiknek legalább 45 éves nyugdíjbiztosítási idejük van – jelentette tegnap a német sajtó.

A kedvezményt annak idején az előző kereszténydemokrata-szocialista nagykoalíción belül a baloldali SPD szorgalmazta, korábban 65 évesen lehetett nyugdíjba menni. A nyugdíjkorhatárt – hasonlóan a hazai rendszerhez – egyébként fokozatosan emelik, 65-ről 67 évre, de sok szó esik arról, hogy még tovább kellene növelni.

Tavaly Németországban 1,6 millió nyugdíjkérelmet adtak be, ebből 355 500 a “normál” nyugdíjkorhatár szerint érkezett, 350 500 pedig jövedelemcsökkenéssel járó kedvezményes nyugdíjkérelem volt. A legalább 35 éves nyugdíjbiztosítási jogviszonnyal rendelkezők ugyanis úgy is előbb nyugdíjba mehetnek a hivatalos korhatárnál, ha vállalják, hogy alacsonyabb nyugdíjat kapnak.

Élvezik az éveket

Ez miden egyes plusz hónappal 0,3 százalékkal alacsonyabb, tehát egy évvel korábbi nyugdíjazás esetén például 3,6 százalékkal kisebb nyugdíjat jelent. A jelek szerint tehát nagyon sokan szeretnének korábban nyugdíjba menni, akkor is, ha így a nyugdíjuk változatlan, de még akkor is, ha valamelyest csökken. A pénz sokaknak nem minden.

A T-Online.de híroldala sorolja ennek nyilvánvaló előnyeit: a korábban nyugdíjba vonulók testileg még gyakran egészségesebbek, fittek, és jobban tudják élvezni a szabadidejüket. Legyen szó a családról, unokákról, barátokról, hobbiról, kertről, barkácsolásról vagy utazásról.

(A külföldre költöző német nyugdíjasok leggyakoribb országválasztásairól tegnap itt írtunk, a dolgozóknak adandó munkaidő-kedvezményről pedig itt.)

Csak a bér fele jár

Pedig a német nyugdíjasok sincsenek nagyon eleresztve, a dolgozók fizetéséhez képest az egyik legalacsonyabb szintű ellátást kapják. Az OECD egyik tavaly év végi tanulmánya szerint, amit a Tagesschau.de idézett, a német nyugdíjasok a bérük 51 százalékára számíthatnak nyugdíjként, az OECD átlaga 63 százalék. (Ezt a mutatót nevezik helyettesítési rátának.)

A vásárlóerő azért magas

A gazdaságilag legfejlettebb országok e csoportjában csak Mexikóban, Lengyelországban, Chilében, Nagy-Britanniában és Japánban volt a németországinál alacsonyabb ez a mutató. Magyarországon is 60-70 százalék között volt az utóbbi években. (Más kérdés, hogy az ezer euró körüli német nyugdíjak vásárlóereje még így is magasabb a magyarokénál, mert a bérek is alacsonyak nálunk.)

Amint az OECD említett jelentéséből is kiderül, a tényleges nyugdíjba vonulási idő átlagosan jóval alacsonyabb sok országban, mint a nyugdíjkorhatár. Magyarországon mintegy 61,5 év a férfiaknál és 60 a nőknél. Németországban körülbelül 62,5, illetve 61,5 év ez a két szám. (A 2007-2012-es öt év átlagában.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Balga, aki nem adósodik el fülig!
Eidenpenz József | 2021. május 14. 05:21
Kérem, ezt a cikket ne olvassa el, mert az káros lehet a nemzetgazdaságnak. Bár jó lehet az Ön zsebének. Lassan ott tartunk, hogy minden lakossági hitel kamatterhe alacsonyabb, mint a lakossági állampapírok hozama. Még akinek van pénze, annak is érdemes lehet hitelt felvenni, sőt van, hogy annak éri meg igazán. Az infláció ugyanis lassan felzabálja majd a tartozások értékét. Jegyzet.
Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.