TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly minden korábbinál többen, bő negyed millióan nyújtottak be Németországban nyugdíjkérelmet azon szabály alapján, amely szerint 45 év szolgálati idő esetén már 63 évesen nyugdíjba lehet menni. Százezres nagyságrendű azok száma is, akik egy kicsivel kevesebb nyugdíjért cserébe mennének vonulnának korábban nyugalomba. Sokan élvezni szeretnék az éveket.

Több mint 253 ezren kértek nyugdíjkorhatár előtti kedvezményes nyugdíjat tavaly Németországban, ez öt százalékkal magasabb, mint 2016-ban, és a legmagasabb azóta, hogy 2014-ben ezt a lehetőséget bevezették. Azok vonulhatnak 63 éves korban nyugdíjba, akiknek legalább 45 éves nyugdíjbiztosítási idejük van – jelentette tegnap a német sajtó.

A kedvezményt annak idején az előző kereszténydemokrata-szocialista nagykoalíción belül a baloldali SPD szorgalmazta, korábban 65 évesen lehetett nyugdíjba menni. A nyugdíjkorhatárt – hasonlóan a hazai rendszerhez – egyébként fokozatosan emelik, 65-ről 67 évre, de sok szó esik arról, hogy még tovább kellene növelni.

Tavaly Németországban 1,6 millió nyugdíjkérelmet adtak be, ebből 355 500 a “normál” nyugdíjkorhatár szerint érkezett, 350 500 pedig jövedelemcsökkenéssel járó kedvezményes nyugdíjkérelem volt. A legalább 35 éves nyugdíjbiztosítási jogviszonnyal rendelkezők ugyanis úgy is előbb nyugdíjba mehetnek a hivatalos korhatárnál, ha vállalják, hogy alacsonyabb nyugdíjat kapnak.

Élvezik az éveket

Ez miden egyes plusz hónappal 0,3 százalékkal alacsonyabb, tehát egy évvel korábbi nyugdíjazás esetén például 3,6 százalékkal kisebb nyugdíjat jelent. A jelek szerint tehát nagyon sokan szeretnének korábban nyugdíjba menni, akkor is, ha így a nyugdíjuk változatlan, de még akkor is, ha valamelyest csökken. A pénz sokaknak nem minden.

A T-Online.de híroldala sorolja ennek nyilvánvaló előnyeit: a korábban nyugdíjba vonulók testileg még gyakran egészségesebbek, fittek, és jobban tudják élvezni a szabadidejüket. Legyen szó a családról, unokákról, barátokról, hobbiról, kertről, barkácsolásról vagy utazásról.

(A külföldre költöző német nyugdíjasok leggyakoribb országválasztásairól tegnap itt írtunk, a dolgozóknak adandó munkaidő-kedvezményről pedig itt.)

Csak a bér fele jár

Pedig a német nyugdíjasok sincsenek nagyon eleresztve, a dolgozók fizetéséhez képest az egyik legalacsonyabb szintű ellátást kapják. Az OECD egyik tavaly év végi tanulmánya szerint, amit a Tagesschau.de idézett, a német nyugdíjasok a bérük 51 százalékára számíthatnak nyugdíjként, az OECD átlaga 63 százalék. (Ezt a mutatót nevezik helyettesítési rátának.)

A vásárlóerő azért magas

A gazdaságilag legfejlettebb országok e csoportjában csak Mexikóban, Lengyelországban, Chilében, Nagy-Britanniában és Japánban volt a németországinál alacsonyabb ez a mutató. Magyarországon is 60-70 százalék között volt az utóbbi években. (Más kérdés, hogy az ezer euró körüli német nyugdíjak vásárlóereje még így is magasabb a magyarokénál, mert a bérek is alacsonyak nálunk.)

Amint az OECD említett jelentéséből is kiderül, a tényleges nyugdíjba vonulási idő átlagosan jóval alacsonyabb sok országban, mint a nyugdíjkorhatár. Magyarországon mintegy 61,5 év a férfiaknál és 60 a nőknél. Németországban körülbelül 62,5, illetve 61,5 év ez a két szám. (A 2007-2012-es öt év átlagában.)

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél