<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Tavaly minden korábbinál többen, bő negyed millióan nyújtottak be Németországban nyugdíjkérelmet azon szabály alapján, amely szerint 45 év szolgálati idő esetén már 63 évesen nyugdíjba lehet menni. Százezres nagyságrendű azok száma is, akik egy kicsivel kevesebb nyugdíjért cserébe mennének vonulnának korábban nyugalomba. Sokan élvezni szeretnék az éveket.

Több mint 253 ezren kértek nyugdíjkorhatár előtti kedvezményes nyugdíjat tavaly Németországban, ez öt százalékkal magasabb, mint 2016-ban, és a legmagasabb azóta, hogy 2014-ben ezt a lehetőséget bevezették. Azok vonulhatnak 63 éves korban nyugdíjba, akiknek legalább 45 éves nyugdíjbiztosítási idejük van – jelentette tegnap a német sajtó.

A kedvezményt annak idején az előző kereszténydemokrata-szocialista nagykoalíción belül a baloldali SPD szorgalmazta, korábban 65 évesen lehetett nyugdíjba menni. A nyugdíjkorhatárt – hasonlóan a hazai rendszerhez – egyébként fokozatosan emelik, 65-ről 67 évre, de sok szó esik arról, hogy még tovább kellene növelni.

Tavaly Németországban 1,6 millió nyugdíjkérelmet adtak be, ebből 355 500 a “normál” nyugdíjkorhatár szerint érkezett, 350 500 pedig jövedelemcsökkenéssel járó kedvezményes nyugdíjkérelem volt. A legalább 35 éves nyugdíjbiztosítási jogviszonnyal rendelkezők ugyanis úgy is előbb nyugdíjba mehetnek a hivatalos korhatárnál, ha vállalják, hogy alacsonyabb nyugdíjat kapnak.

Élvezik az éveket

Ez miden egyes plusz hónappal 0,3 százalékkal alacsonyabb, tehát egy évvel korábbi nyugdíjazás esetén például 3,6 százalékkal kisebb nyugdíjat jelent. A jelek szerint tehát nagyon sokan szeretnének korábban nyugdíjba menni, akkor is, ha így a nyugdíjuk változatlan, de még akkor is, ha valamelyest csökken. A pénz sokaknak nem minden.

A T-Online.de híroldala sorolja ennek nyilvánvaló előnyeit: a korábban nyugdíjba vonulók testileg még gyakran egészségesebbek, fittek, és jobban tudják élvezni a szabadidejüket. Legyen szó a családról, unokákról, barátokról, hobbiról, kertről, barkácsolásról vagy utazásról.

(A külföldre költöző német nyugdíjasok leggyakoribb országválasztásairól tegnap itt írtunk, a dolgozóknak adandó munkaidő-kedvezményről pedig itt.)

Csak a bér fele jár

Pedig a német nyugdíjasok sincsenek nagyon eleresztve, a dolgozók fizetéséhez képest az egyik legalacsonyabb szintű ellátást kapják. Az OECD egyik tavaly év végi tanulmánya szerint, amit a Tagesschau.de idézett, a német nyugdíjasok a bérük 51 százalékára számíthatnak nyugdíjként, az OECD átlaga 63 százalék. (Ezt a mutatót nevezik helyettesítési rátának.)

A vásárlóerő azért magas

A gazdaságilag legfejlettebb országok e csoportjában csak Mexikóban, Lengyelországban, Chilében, Nagy-Britanniában és Japánban volt a németországinál alacsonyabb ez a mutató. Magyarországon is 60-70 százalék között volt az utóbbi években. (Más kérdés, hogy az ezer euró körüli német nyugdíjak vásárlóereje még így is magasabb a magyarokénál, mert a bérek is alacsonyak nálunk.)

Amint az OECD említett jelentéséből is kiderül, a tényleges nyugdíjba vonulási idő átlagosan jóval alacsonyabb sok országban, mint a nyugdíjkorhatár. Magyarországon mintegy 61,5 év a férfiaknál és 60 a nőknél. Németországban körülbelül 62,5, illetve 61,5 év ez a két szám. (A 2007-2012-es öt év átlagában.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az egy dolog, hogy tavaly az internetre költözött a magyar, de a járvány elültével vajon ott is marad?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 16:11
A koronavírus miatt a digitális érettség sok területen több évet ugrott előre az időben, ugyanis a magyarok 40 százaléka próbált ki új online szolgáltatásokat az elmúlt évben. A kísérletezők háromnegyede elégedett: legalább egyet a jövőben is használni fog. Az online távmunkára sokan hosszabb időre rendezkedtek be az új élethelyzet miatt, az érdemben válaszoló magyarok 63 százaléka részben vagy teljesen a home office-t választaná továbbra is – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos