TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Stabilitás Pénztárszövetség vizsgálja annak módját, hogy a jogfenntartó nyilatkozattal rendelkező tagok visszaléphetnek-e a pénztárakhoz, ha újra megnyitják az állami rendszert. A pénztárak önkéntes tagdíjjal próbálnak életben maradni, de minél többen döntenek most az állami rendszer mellett, ennek mértéke annál nagyobb lehet.

Az új jogszabályi környezetben is megérheti magánnyugdíjpénztári tagnak maradni – ezt állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség elemzése, amely a 2012. január 1-jével hatályba lépett nyugdíjtörvények pénztárakra gyakorolt hatását vizsgálja. A pénztárak száz százalékát tömörítő érdekképviselet szerint azonban ahhoz, hogy a pénztárak gazdaságilag ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe, a jelenlegi tagoknak önkéntes alapon tagdíjbefizetést kellene vállalniuk. Ennek mértéke a jelenlegi feltételek alapján tagonként átlagosan legalább havi 14 ezer forint, ennyi kell ahhoz, hogy nulla működési költség mellett az állam által előírt díjakat ki tudják fizetni a pénztárak. A Stabilitás tavaly év végén tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról először a szövetség, hogy az új törvényi háttér a szigorú költségplafon mellett lehetőséget ad tagdíjak beszedésére - önkéntes alapon. E kasszáknak egyben ez az egyetlen lehetőségük a túlélésre.

Újabb frontot nyitott a kormány
Borza Gábor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatával kapcsolatban közölte: a pénztárak a hivataltól semmilyen előzetes tájékoztatást a jelentésről nem kaptak, csak a sajtóból értesültek róla, így egyelőre érdemben nem tudnak reagálni az abban foglaltakra. Álláspontja szerint a vizsgált szervezetek jogosultak a vizsgálat eredményének megismerésére, így amennyiben a hivatal jelentését kézhez kapják, arra érdemben válaszolnak, és a válaszokat megosztják a nyilvánossággal is.

Selmeczi Gabriella ma sajtótájékoztatón ismertette a KEHI-vizsgálat első fejezetének eredményeit. A nyugdíjügyi megbízott a sajtó munkatársainak azt ígérte, hamarosan elérhetővé teszi számukra a vizsgálati eredmény teljes leírását. Részletek >>>

Úgy tűnik, a kormány a vizsgálatokkal mindenképp rossz színben akarja feltüntetni a pénztárakat, a vizsgálatok kapcsán újra előhozták a reálhozamok kérdését. A reálhozam mértéke nem feltétlenül függött a kasszáktól, az sem volt mindegy, hogy adott tag mióta volt befizető, váltott-e pénztárat, milyen portfólióban volt a vagyona, stb. És ami a legfontosabb, hogy olyan befektetésekről beszélünk, melyeknek 20-30-40 éves időtávlatban kellett érvényesülnie, a törvény értelmében azonban idő előtt felfüggesztették ezeket. A KEHI-vizsgálatok alapján a nyomozó hatóságok majd kiderítik, hogy mindezek mellett történt-e hűtlen kezelés, ahogy azt a kormány ellenőrzést végző szakemberei gondolják. Azt se feledjük, korábban beszámoltunk róla, hogy a szabályozási anomáliák miatt nagyjából 1,8 milliárd forint landolt a Postánál, és nem jutott el a pénztártagokhoz.Bevétel nélkül tengődnek a pénztárak

Borza Gábor, a
Stabilitás Pénztárszövetség ideiglenes elnöke

Borza Gábor elnök elmondta: a pénztáraknak ebben a pillanatban nincsenek bevételeik, csak adminisztrációs költségeik, amelyet az új jogszabályok alapján a tagdíjakból levonható költségekből fedezhetnek. Amennyiben a maradó közel 100 ezer pénztártag úgy dönt, hogy önként fizet tagdíjat, akkor abból a pénztár 0,9 százalékos működési költséget vonhat le. Ebből külön kiemelendő a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fizetendő vagyonarányos felügyeleti díj, ami a mintegy 250 milliárd forintos magánpénztári vagyonra vetítve éves szinten 62,5 millió forintot, továbbá pénzáranként 2 millió forintot tesz ki. Éves szinten tehát 15 pénztár után 92,5 millió forint felügyeleti díjat kell megfizetni. A tagdíj további 0,35 százalékát pedig a Garancia Alap részére kell elkülöníteni.

Minél többen lépnek vissza, annál több lehet az önkéntes tagdíj

A Stabilitás számításai szerint 100 ezer tagot feltételezve tagonként minimum átlagosan évi 168 ezer forintos (havi 14 ezer forintos) önkéntes tagdíjbefizetésre lenne szükség csak ahhoz, hogy nulla működési költség mellett az állam által előírt díjakat ki tudják fizetni a pénztárak. A működési költségek fedezete tovább emelheti ezt az összeget, ahogy az is, hogy mennyien döntenek a maradók közül az állami rendszerbe való visszalépés mellett. Így az önkéntes tagdíj mértékét minden pénztár egyedileg határozza majd meg annak függvényében, hogy hány tagja marad, és mekkora költségekkel tudja a saját adminisztrációját üzemeltetni. Az elnök rámutatott: előfordulhat, hogy lesznek pénztárak, amelyek nem vállalják a működést ezen feltételek mellett, így idén fúziókkal és megszűnésekkel kell az ágazatban számolni. Ez már csak azért sem meglepő, mert jelenleg 15 pénztár kezeli 102 ezer ügyfél vagyonát - és ezek a kasszák 14 hónapja nem jutottak bevételhez. A nyugdíjreform előtt 3,1 millió tagja volt a magánnyugdíjpénztáraknak.

Nincsenek még meg az egyéni számlák

A kormány ismét megnyitotta annak lehetőségét, hogy a magánpénztári tagok visszaléphessenek az állami rendszerbe. Csakhogy ebben az esetben az egykori tag nem kap sem reálhozamot, megtakarítása pedig az államhoz került, azt - a korábbi ígérettel ellentétben - nem írják jóvá egyéni nyugdíjszámláján, mert hogy ezeket még ki sem alakították. Selmeczi Gabriella ma sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány az év közepéig dolgozza ki az új nyugdíjrendszert. Vagyis, ahogy korábban írtuk, még mindig nem egyértelmű, hogy miként kompenzálja az állam azokat az egykori magánnyugdíjpénztári tagokat, akiknek a befizetéséből elégette az államadósság egy részét (1400 milliárdnyi állampapírt vont be), és amiből még az idei évre is juthat, ha nem sikerülne megállapodni az IMF-fel.

Maguknak fizetik be

Az elnök szerint azonban a tagok az önként vállalt befizetéssel akár még jól is járhatnak, hiszen már a havi 14 ezer forint befizetés esetén a tagdíj fennmaradó része (13 874 forint) a tagok eddig felhalmozott egyéni nyugdíjcélú megtakarításait gyarapítja tovább.  Így nemcsak a korábban felhalmozott vagyon maradhat meg, hanem az önkéntes alapon tovább is gyarapodhat, a maradó tagok pedig egy nagyon alacsony költségű, hosszú távú privát megtakarítási forma előnyeit élvezhetik. Borza Gábor szerint ugyanakkor a jelenlegi költségstruktúra a pénztártagok számára nagyon alacsony költség melletti vagyonkezelést tesz elérhetővé, ami "jelenleg a legolcsóbb a magyar megtakarítási formák között, de a világban máshol sem nagyon találni ennél kedvezőbb ajánlatot" - írja a Stabilitás.

Vissza lehetne lépni a magánnyugdíjrendszerbe?

Így azok számára, akik önszántukból, az öngondoskodás mellett hitet téve pénztártagok maradtak, most az a leginkább racionális döntés, hogy maradjanak, sőt, az elnök szerint érdemes lehet az új feltételek alapján azoknak is megfontolniuk a visszatérést a magánrendszerbe, akik korábban jogfenntartó nyilatkozatot tettek, és visszaléptek az állami rendszerbe. Ennek lehetőségét vizsgálják a szövetség jogi szakértői.

2011. január 31.-ig kellett arról a pénztártagoknak dönteniük, hogy maradnak-e a magánnyugdíjpénztáruknál, ebben az esetben a pénztáruknál ezt külön kellett jelezniük. Többen azonban kényszerhelyzetként definiálták a kialakult helyzetet, így "jogfenntartó nyilatkozatot" írtak, hogy bizonyítsák, a "kényszer hatására" léptek csak vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Ezt azonban könnyen megtorpedózhatja a kormányzat - az nem titok, hogy a kormány azt szeretné, ha minél többen átkerülnének az állami rendszerbe. Az átlépés lehetőségét is tartalmazó stabilitási törvényt azonban meg kell még tölteni a részleteket szabályozó tartalommal. Selmeczi Gabriella ma erről úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a részletszabályokat tartalmazó rendeleteket január végén, február elején jelenhetnek meg a Magyar Közlönyben.

Erős a gyanúnk, hogy a pénztárak és a kormány között zajló néma háborúban újabb front nyílt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél