<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Augusztus óta elöntötték a csalók az Amazon rendszerét, akik elképesztően vonzó ajánlatokkal csábítják a vevőket, de a végén csak arra próbálják őket rávenni, hogy rossz helyre utalják a pénzt. Néhány terméknél már alig látszanak a csalóktól a tisztességes ajánlatok.

Új csalási hullámról számolt be a Süddeutsche Zeitung az Amazon internetes áruház rendszerén. A csalók elképesztően olcsó ajánlatokkal bombázzák a vásárlókat, a cikk példája szerint például 600 eurós mosógépet kínáltak 220 euróért. Ám az áruval egyáltalán nem rendelkeznek, nem is igazi, csak ál-eladók („fake shop”). A lap szerint vásárlók tízezrei kerülnek velük szembe.

A csalás mindig ugyanolyan séma szerint történik, az elkövetők megpróbálják rávenni az embereket, hogy ne az Amazon rendszerén keresztül fizessenek, hanem például a Paypal, a Western Union vagy a Paysafe segítségével. Ha ez megtörténik, akkor az eladó sztornózza a rendelést, és a pénz eltűnik.

Az Amazon garanciája viszont csak akkor él, ha a fizetés is az online konszern rendszerén keresztül történik meg, így a cég sem kártalanítja az ilyen vevőket, akik az árut sohasem látják. A német lap szerint az Amazont jelenleg valósággal elárasztják az ilyen ál-eladók, és bár a cég németországi vezetője biztosított afelől, hogy mindent megtesznek a vevők védelmében, komoly problémát okoznak.

Az Amazon idei forgalma csak Németországban várhatóan átlépi majd az 50 milliárd eurót. A német szövetségi bűnüldözési hivatal, a Bundeskriminalamt csak tavaly 74 ezer árueladással kapcsolatos internetes csalási ügyet regisztrált, erősen emelkedő tendencia mellett. De sokan nem is jelentik az eseteket, vagy csak a helyi rendőrségnél, így az országos összesítés nem teljes.

hirdetés

A módszer egészen biztosan régi, de az olcsó áruk kísértése túl nagy, így újra és újra vannak, akiket becsapnak. A Spottster.com című árösszehasonlító oldal szerint nagyjából augusztus óta sok termék ára valósággal megbolondult, az árak nagyokat zuhannak, van, aminek az ára egyes napokon csak ötödére rúg a normálisnál. Nyilván a csaló árajánlatok miatt.

A csalók állítólag nagyon ügyesek, nemcsak profin berendezik az aloldalukat, de még ügyfélvéleményeket, értékeléseket is hamisítanak maguknak. Olyan is volt, amely egy létező tisztességes kereskedő jelszavát lopta el és használta egy ideig.

Egyes műszaki cikkeknél alig lehet megtalálni a komoly ajánlatot a csalók között. A nevetségesen olcsó cikkek használhatatlanná teszik az oldalt is, mert az Amazon ár szerinti sorrendben listázza a termékeket. Az sem tesz jót, hogy sokan mobilról vásárolnak, mert úgy még kevesebb információ áll rendelkezésükre az ajánlatok nyomon követéséhez. Panaszkodnak az Amazon telefonos ügyfélszolgálatára is.

A nyáron arról tudósítottunk, az Airbnb ügyfeleit is gyakran próbálják meg úgy kifosztani, hogy a rendszer kikerülésével történő fizetésre akarják őket rávenni. De még az sincs teljes biztonságban, aki az Airbnb-nél fizet, a szobakiadó azzal is pénzt tud keresni, ha rávesz arra, helyette te mondd vissza a foglalásodat.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Jöhet a nyugdíjfordulat? Félnek a jövőtől a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:55
Nőtt azoknak a 35 év alattiaknak a száma, akik nyugdíj- és egészségpénztárban gondolkodnak – derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak adataiból.
Személyes pénzügyek Még mindig sok a tévhit, ha a végrendeletekről van szó
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 13:46
Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére.  
Személyes pénzügyek Sokan nem terveznek a tavalyinál fényűzőbb karácsonyt
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 15:34
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai az idei ünnepeken is nyomot hagynak.
Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló