<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Augusztus óta elöntötték a csalók az Amazon rendszerét, akik elképesztően vonzó ajánlatokkal csábítják a vevőket, de a végén csak arra próbálják őket rávenni, hogy rossz helyre utalják a pénzt. Néhány terméknél már alig látszanak a csalóktól a tisztességes ajánlatok.

Új csalási hullámról számolt be a Süddeutsche Zeitung az Amazon internetes áruház rendszerén. A csalók elképesztően olcsó ajánlatokkal bombázzák a vásárlókat, a cikk példája szerint például 600 eurós mosógépet kínáltak 220 euróért. Ám az áruval egyáltalán nem rendelkeznek, nem is igazi, csak ál-eladók („fake shop”). A lap szerint vásárlók tízezrei kerülnek velük szembe.

A csalás mindig ugyanolyan séma szerint történik, az elkövetők megpróbálják rávenni az embereket, hogy ne az Amazon rendszerén keresztül fizessenek, hanem például a Paypal, a Western Union vagy a Paysafe segítségével. Ha ez megtörténik, akkor az eladó sztornózza a rendelést, és a pénz eltűnik.

Az Amazon garanciája viszont csak akkor él, ha a fizetés is az online konszern rendszerén keresztül történik meg, így a cég sem kártalanítja az ilyen vevőket, akik az árut sohasem látják. A német lap szerint az Amazont jelenleg valósággal elárasztják az ilyen ál-eladók, és bár a cég németországi vezetője biztosított afelől, hogy mindent megtesznek a vevők védelmében, komoly problémát okoznak.

Az Amazon idei forgalma csak Németországban várhatóan átlépi majd az 50 milliárd eurót. A német szövetségi bűnüldözési hivatal, a Bundeskriminalamt csak tavaly 74 ezer árueladással kapcsolatos internetes csalási ügyet regisztrált, erősen emelkedő tendencia mellett. De sokan nem is jelentik az eseteket, vagy csak a helyi rendőrségnél, így az országos összesítés nem teljes.

A módszer egészen biztosan régi, de az olcsó áruk kísértése túl nagy, így újra és újra vannak, akiket becsapnak. A Spottster.com című árösszehasonlító oldal szerint nagyjából augusztus óta sok termék ára valósággal megbolondult, az árak nagyokat zuhannak, van, aminek az ára egyes napokon csak ötödére rúg a normálisnál. Nyilván a csaló árajánlatok miatt.

A csalók állítólag nagyon ügyesek, nemcsak profin berendezik az aloldalukat, de még ügyfélvéleményeket, értékeléseket is hamisítanak maguknak. Olyan is volt, amely egy létező tisztességes kereskedő jelszavát lopta el és használta egy ideig.

Egyes műszaki cikkeknél alig lehet megtalálni a komoly ajánlatot a csalók között. A nevetségesen olcsó cikkek használhatatlanná teszik az oldalt is, mert az Amazon ár szerinti sorrendben listázza a termékeket. Az sem tesz jót, hogy sokan mobilról vásárolnak, mert úgy még kevesebb információ áll rendelkezésükre az ajánlatok nyomon követéséhez. Panaszkodnak az Amazon telefonos ügyfélszolgálatára is.

A nyáron arról tudósítottunk, az Airbnb ügyfeleit is gyakran próbálják meg úgy kifosztani, hogy a rendszer kikerülésével történő fizetésre akarják őket rávenni. De még az sincs teljes biztonságban, aki az Airbnb-nél fizet, a szobakiadó azzal is pénzt tud keresni, ha rávesz arra, helyette te mondd vissza a foglalásodat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG