<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Augusztus óta elöntötték a csalók az Amazon rendszerét, akik elképesztően vonzó ajánlatokkal csábítják a vevőket, de a végén csak arra próbálják őket rávenni, hogy rossz helyre utalják a pénzt. Néhány terméknél már alig látszanak a csalóktól a tisztességes ajánlatok.

Új csalási hullámról számolt be a Süddeutsche Zeitung az Amazon internetes áruház rendszerén. A csalók elképesztően olcsó ajánlatokkal bombázzák a vásárlókat, a cikk példája szerint például 600 eurós mosógépet kínáltak 220 euróért. Ám az áruval egyáltalán nem rendelkeznek, nem is igazi, csak ál-eladók („fake shop”). A lap szerint vásárlók tízezrei kerülnek velük szembe.

A csalás mindig ugyanolyan séma szerint történik, az elkövetők megpróbálják rávenni az embereket, hogy ne az Amazon rendszerén keresztül fizessenek, hanem például a Paypal, a Western Union vagy a Paysafe segítségével. Ha ez megtörténik, akkor az eladó sztornózza a rendelést, és a pénz eltűnik.

Az Amazon garanciája viszont csak akkor él, ha a fizetés is az online konszern rendszerén keresztül történik meg, így a cég sem kártalanítja az ilyen vevőket, akik az árut sohasem látják. A német lap szerint az Amazont jelenleg valósággal elárasztják az ilyen ál-eladók, és bár a cég németországi vezetője biztosított afelől, hogy mindent megtesznek a vevők védelmében, komoly problémát okoznak.

Az Amazon idei forgalma csak Németországban várhatóan átlépi majd az 50 milliárd eurót. A német szövetségi bűnüldözési hivatal, a Bundeskriminalamt csak tavaly 74 ezer árueladással kapcsolatos internetes csalási ügyet regisztrált, erősen emelkedő tendencia mellett. De sokan nem is jelentik az eseteket, vagy csak a helyi rendőrségnél, így az országos összesítés nem teljes.

A módszer egészen biztosan régi, de az olcsó áruk kísértése túl nagy, így újra és újra vannak, akiket becsapnak. A Spottster.com című árösszehasonlító oldal szerint nagyjából augusztus óta sok termék ára valósággal megbolondult, az árak nagyokat zuhannak, van, aminek az ára egyes napokon csak ötödére rúg a normálisnál. Nyilván a csaló árajánlatok miatt.

A csalók állítólag nagyon ügyesek, nemcsak profin berendezik az aloldalukat, de még ügyfélvéleményeket, értékeléseket is hamisítanak maguknak. Olyan is volt, amely egy létező tisztességes kereskedő jelszavát lopta el és használta egy ideig.

Egyes műszaki cikkeknél alig lehet megtalálni a komoly ajánlatot a csalók között. A nevetségesen olcsó cikkek használhatatlanná teszik az oldalt is, mert az Amazon ár szerinti sorrendben listázza a termékeket. Az sem tesz jót, hogy sokan mobilról vásárolnak, mert úgy még kevesebb információ áll rendelkezésükre az ajánlatok nyomon követéséhez. Panaszkodnak az Amazon telefonos ügyfélszolgálatára is.

A nyáron arról tudósítottunk, az Airbnb ügyfeleit is gyakran próbálják meg úgy kifosztani, hogy a rendszer kikerülésével történő fizetésre akarják őket rávenni. De még az sincs teljes biztonságban, aki az Airbnb-nél fizet, a szobakiadó azzal is pénzt tud keresni, ha rávesz arra, helyette te mondd vissza a foglalásodat.

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG