TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megint elhalasztották a döntést az alapnyugdíj bevezetéséről Németországban, pedig a kormánykoalíció idejének fele már letelt. Az eddigi javaslatok vagy azért igazságtalanok, mert a rá nem szorulóknak is adnának magasabb juttatást. Vagy azért, mert az igazán rászorulóknak nem jutna belőle.
Faszobrász (fotó: Pixabay)

Félidejéhez érkezett a német kormánykoalíció pályafutása, és a német lapok most mérleget vonnak. Általában nem túl kedvezőt, a kitűzött feladatok jelentős részét ugyanis két év után sem végezték el. Az egyik ilyen az alapnyugdíj, a “Grundrente”, amelyről sehogy sem sikerül megegyezni.

Utoljára e hét hétfőre tűzték ki a határidőt a tárgyalásra és a döntésre, ám megint, már sokadszor elhalasztották, mert “még túl sok a nyitott kérdés”. Az alapnyugdíj funkciója az lenne, hogy egyfajta létminimumot biztosítson azoknak, akik sok évig dolgoztak, de a korábbi alacsony jövedelmük miatt túl kevés nyugdíjat kapnak.

A koalíciós szerződésben az állt, hogy ezt rászorultsági vizsgálathoz kötik majd. Most azonban az SPD (a szocialista koalíciós partner) erről hallani sem akar.

Veszélyben a koalíció

Ha nem lesz rászorultsági vizsgálat, akkor viszont azok is kapnának alapnyugdíjat, akik egyébként jó körülmények között élnek – céloz rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. Például ingatlanjaik kiadásából vagy részvényeik osztalékából. Túl nagyra nőne a nyugdíjra jogosultak köre és elszállnának az alapnyugdíj költségei.

A nyugdíjasok kérdése várhatóan a CDU november 22-23-ai pártgyűlésén is fontos téma lesz. A kereszténydemokraták egyik prominense, Friedrich Merz állítólag nagy beszédre készül, és ezt a kérdést is kritikával illetheti. Az alapnyugdíj a Frankfurter Allgemeine cikkéből ítélve a CDU-politikusok érdekellentéteinek áldozatává is válhat. Akár a koalíció felbomlását is okozhatja.

Nem járna mindenkinek

Az alapnyugdíjtól tehát az időskori szegénység veszélyének csökkenését várják. A legnépszerűbb, bulvárjellegű német lap, a Bild Zeitung azonban durván igazságtalannak nevezi a nagykoalíció legutóbbi alapnyugdíj-javaslatát.

Az időskori szegénység által leginkább veszélyeztetetteknek ugyanis éppen nem fog járni. Nekik ugyanis nem lesz meg a 35 éves szolgálati idejük. (Például nők, akik gyerekeket neveltek vagy a háztartásban dolgoztak. Vagy a tartósan munkanélküliek.)

Több mint 11 százalék már dolgozik

Az egyik nyugdíjakkal foglalkozó honlap arról ír, hogy sok nyugdíjas már most is dolgozni kényszerül Németországban. A 2016-os adatok szerint a 65 és 74 év közötti korosztályban 11,4 százaléknak volt pénzkereső foglalatossága. A szám évről évre nő, tíz évvel korábban csak 5,1 százalékot tett ki.

Korábbi cikkeink a témában:

Óriási összegek mennek nyugdíjra, mégis kísért az időskori szegénység réme

Új nyugdíjszabályok, választási cukorkák – még nagyobb lesz az osztrák munkaerőhiány?


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél