<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Kevés nagyobb érvágás van egy család életében, mint a munkanélküliség. Az elapadó bevételek az élet minden területére kihatnak. A koronavírus második hulláma minden bizonnyal nagy csapás lesz és sokan kerülhetnek ismét ebbe helyzetbe. Éppen ezért pénzügyi szakértővel gyűjtöttük össze, hogy milyen jövedelemvédő és jövedelempótló pénzügyi intézkedéseket tehetünk.

A Bank360.hu szakértői olyan biztosításokat és tanácsokat gyűjtöttek össze, amelyek segíthetnek átmenetileg stabilizálni az anyagi helyzetünket, ha munka nélkül maradunk. Az alábbi megoldások különböző helyzetekben lehetne hasznunkra, szerződéskötés előtt pedig érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat.

Ha a törlesztőt mindenképp fizetni akarjuk

A Bank360.hu szerint most kifejezetten hasznosak lehetnek az eddig kevésbé preferált biztosítástípusok, amelyek egy csekélyebb havi rendszeres díj ellenében nyújtanak védelmet az anyagi kockázatokra.

Ha lakáshitelünk van, hitelkártya- vagy áruhitel-adósságunk, jó eséllyel a törlesztőrészletek fizetése is problémás lehet, ha elveszítjük a munkánkat és nincs elegendő megtakarításunk. Bár a hitelmoratórium sokaknak nyújthat védelmet 2021 júniusáig, már most érdemes készülni arra, hogy mi lesz, ha azt követően akadnának anyagi problémáink.

MTI Fotó: Szigetváry ZsoltMTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ha ugyanis nem tudjuk fizetni a hitelünket,  a tartozásunk eléri a mindenkori minimálbért és több mint 90 napja csúszásban vagyunk, felkerülünk a KHR-negatív adóslistájára (régebbi nevén BAR-listára), amely évekre elvág minket a további hitelfelvételtől. Ha hosszabb ideig sem tudjuk fizetni a kölcsönt, az adósságunk végrehajtóhoz kerül, ingatlanunkat elveszíthetjük vagy egyéb forrásainkból egyenlítik ki automatikusan a tartozásunkat.

Ezt elkerülhetjük egy hiteltörlesztési biztosítással, amelyet kölcsönünk mellé köthetünk. A biztosító vállalja, hogy bizonyos káresetek, mint például tartós betegség, munkanélküliség, keresőképtelenség bekövetkezte esetén akár 6 hónapig fizeti helyettünk a havi törlesztőrészletet, így pedig nem esünk késedelembe. Súlyosabb betegség vagy bármilyen okú halál esetén pedig a teljes tartozást kifizethetik.

Ezért cserébe nekünk vagy a havi törlesztőrészlet vagy a teljes hitelösszeg valamekkora százalékát kell kifizetnünk biztosítási díjként havonta, amelynek nagysága attól függ, hogy milyen biztosítási csomagot választunk. A Bank360.hu által vizsgált biztosítások díjai igen széles skálán mozognak: több mint egy tucat csomag összehasonlítása alapján elmondható, hogy kortól, hitelösszegtől és káreseménytől függően jellemzően a törlesztőrészlet 3 és 10 százaléka közötti összeget kell fordítanunk a biztosításra havonta egy jelzáloghitel esetén, míg személyi kölcsönöknél, áruhiteleknél inkább a teljes hitelösszegre vetített 0,2 - 0,5 százalékot.

Biztosítást akár meglévő hitelünk mellé is köthetünk és figyeljünk oda arra is, hogy adóstárs esetén (például házastársak közös lakáshitelénél) minden adósnak érdemes lehet megfontolni a biztosítás megkötését, ami viszont magasabb biztosítási díjat vonhat maga után.

“Amit a jelenlegi időszakban szintén érdemes figyelembe venni, hogy hiába kötjük meg most a biztosítást, az nem fizet azonnal. Csak a jellemzően több hónapos várakozási időszakot követően bekövetkező biztosítási események bekövetkeztekor nyújt szolgáltatást” – hívja fel a figyelmet Veres Patrik, a Bak360.hu szakértője. Ebből következik, hogyha valaki az őszi koronavírus-járvány miatt veszítené el a munkáját, annak nagy valószínűséggel egy most megkötött biztosítás még nem fog kártérítést nyújtani.

Ha szabad forrásra van szükség

Egy fokkal szabadabb választást jelent az úgynevezett jövedelempótló biztosítás. Ezek a termékek kifejezetten álláskeresés, keresőképtelenség esetén segíthetnek. Gyakorlatilag a biztosítási díjért cserébe, ha bekövetkezik a káreset – jellemzően, ha elveszítjük a munkánkat vagy keresőképtelenné válunk –, szabadon felhasználható pénzösszeget kapunk a biztosítótól, amelyet megélhetésre vagy éppen a már említett hiteltörlesztésre fordíthatunk. A biztosÍtó akár 6-12 hónapig is téríthet, a Bank360.hu vizsgálata szerint akár havi 200 000 forintot.

Amire érdemes figyelni, hogy ez a biztosítás sem él azonnal. Itt is le kell telnie az úgynevezett várakozási időnek, ami akár több hónap is lehet, biztosító pedig csak a várakozási idő lejárta után bekövetkezett állásvesztés esetén nyújt szolgáltatást. Érdekesség, hogy a Bank360.hu vizsgálata szerint már található a piacon hibrid biztosítás is, ahol a biztosító egyrészt fizeti a törlesztőrészletet, másrészt pedig a törlesztőrészletnek megfelelő mértékű összeget megkapjuk szabad felhasználásra is, így olyan forráshoz jutunk, ami segíthet átvészelni a bizonytalan időszakot.

Ha az egészségünk is romolhat

Szintén érdemes megfontolni életbiztosítás és/vagy balesetbiztosítás kötését is, hiszen e biztosítás keretein belül egy nem várt betegség vagy halál esetén térít a biztosító. Segítségével rendezhetjük a műtéti és kezelési költségeket, a felépülés költségét, és csomagtól függően akár kórházi napi díjat is kaphatunk.

Az életbiztosításoknak két típusa van: a kockázati életbiztosítás és a befektetési egységhez kötött biztosítás. Az előbbinél a biztosító halál bekövetkeztekor fizet. A befektetési egységekhez kötött biztosításnál – a kockázati részen felül – egy megtakarítás is képződik, amelyet lejáratkor vagy szükség esetén felhasználhatunk. Ezt érdemes ugyanakkor megfontolni, mert a Bank360.hu szakértői szerint, ha idő előtt törjük fel életbiztosításunkat, akkor jellemzően a félretett pénzünk csupán töredékét kapjuk vissza.

Mindenképpen érdeklődjünk a biztosítónál, hogy mekkora összeget kapnánk, mielőtt feltörjük a megtakarításunkat, hiszen kellemetlen meglepetés érhet, ha idő előtt cselekszünk. A piacon elérhető konstrukciók közül találhatunk egyszeri díjas és folyamatos díjfizetésű biztosításokat is, érdemes ezeket ezzel a kalkulátorral összehasonlítani, hogy eligazodjunk a különböző ajánlatok között.

Készüljünk a nehezebb időkre

A munkánk elvesztése után jogosultak vagyunk az álláskeresési járadékra is, amelyről itt foglaltunk össze minden fontos tudnivalót, illetve érdemes a helyi önkormányzatokkal is felvenni a kapcsolatot, hogy pályázhatunk-e szociális támogatásra.

Fizetési nehézségek esetén átmeneti jelleggel rendelkezésünkre áll a hiteltörlesztési moratórium. Ha ez januártól ránk már nem vonatkozik, érdemes a bankkal időben felvenni a kapcsolatot, hiszen a pénzintézettel együtt is találhatunk olyan megoldást, amely segíthet átvészelni egy nehezebb időszakot, például a törlesztés átütemezésével, vagy a futamidő kitolásával.

A Bank360.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy kisebb anyagi megterheléssel jár, ha apránként, de rendszeresen félretesszük a bevételünk egy részét és így képzünk vésztartalékot a nehéz időkre. Ehhez ideális lehet a Magyar Állampapír Plusz vagy egy alacsony kockázatú, magas likviditással rendelkező befektetés is, esetleg – egészségügyi problémákra készülve – egy önkéntes egészségpénztár is. A szakértők szerint érdemes 6-8 havi megélhetési költségeinknek megfelelő megtakarítást felépíteni, amelyet gyorsan mozgósíthatunk baj esetén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG