TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kevés nagyobb érvágás van egy család életében, mint a munkanélküliség. Az elapadó bevételek az élet minden területére kihatnak. A koronavírus második hulláma minden bizonnyal nagy csapás lesz és sokan kerülhetnek ismét ebbe helyzetbe. Éppen ezért pénzügyi szakértővel gyűjtöttük össze, hogy milyen jövedelemvédő és jövedelempótló pénzügyi intézkedéseket tehetünk.

A Bank360.hu szakértői olyan biztosításokat és tanácsokat gyűjtöttek össze, amelyek segíthetnek átmenetileg stabilizálni az anyagi helyzetünket, ha munka nélkül maradunk. Az alábbi megoldások különböző helyzetekben lehetne hasznunkra, szerződéskötés előtt pedig érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat.

Ha a törlesztőt mindenképp fizetni akarjuk

A Bank360.hu szerint most kifejezetten hasznosak lehetnek az eddig kevésbé preferált biztosítástípusok, amelyek egy csekélyebb havi rendszeres díj ellenében nyújtanak védelmet az anyagi kockázatokra.

Ha lakáshitelünk van, hitelkártya- vagy áruhitel-adósságunk, jó eséllyel a törlesztőrészletek fizetése is problémás lehet, ha elveszítjük a munkánkat és nincs elegendő megtakarításunk. Bár a hitelmoratórium sokaknak nyújthat védelmet 2021 júniusáig, már most érdemes készülni arra, hogy mi lesz, ha azt követően akadnának anyagi problémáink.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ha ugyanis nem tudjuk fizetni a hitelünket,  a tartozásunk eléri a mindenkori minimálbért és több mint 90 napja csúszásban vagyunk, felkerülünk a KHR-negatív adóslistájára (régebbi nevén BAR-listára), amely évekre elvág minket a további hitelfelvételtől. Ha hosszabb ideig sem tudjuk fizetni a kölcsönt, az adósságunk végrehajtóhoz kerül, ingatlanunkat elveszíthetjük vagy egyéb forrásainkból egyenlítik ki automatikusan a tartozásunkat.

Ezt elkerülhetjük egy hiteltörlesztési biztosítással, amelyet kölcsönünk mellé köthetünk. A biztosító vállalja, hogy bizonyos káresetek, mint például tartós betegség, munkanélküliség, keresőképtelenség bekövetkezte esetén akár 6 hónapig fizeti helyettünk a havi törlesztőrészletet, így pedig nem esünk késedelembe. Súlyosabb betegség vagy bármilyen okú halál esetén pedig a teljes tartozást kifizethetik.

Ezért cserébe nekünk vagy a havi törlesztőrészlet vagy a teljes hitelösszeg valamekkora százalékát kell kifizetnünk biztosítási díjként havonta, amelynek nagysága attól függ, hogy milyen biztosítási csomagot választunk. A Bank360.hu által vizsgált biztosítások díjai igen széles skálán mozognak: több mint egy tucat csomag összehasonlítása alapján elmondható, hogy kortól, hitelösszegtől és káreseménytől függően jellemzően a törlesztőrészlet 3 és 10 százaléka közötti összeget kell fordítanunk a biztosításra havonta egy jelzáloghitel esetén, míg személyi kölcsönöknél, áruhiteleknél inkább a teljes hitelösszegre vetített 0,2 - 0,5 százalékot.

Biztosítást akár meglévő hitelünk mellé is köthetünk és figyeljünk oda arra is, hogy adóstárs esetén (például házastársak közös lakáshitelénél) minden adósnak érdemes lehet megfontolni a biztosítás megkötését, ami viszont magasabb biztosítási díjat vonhat maga után.

“Amit a jelenlegi időszakban szintén érdemes figyelembe venni, hogy hiába kötjük meg most a biztosítást, az nem fizet azonnal. Csak a jellemzően több hónapos várakozási időszakot követően bekövetkező biztosítási események bekövetkeztekor nyújt szolgáltatást” – hívja fel a figyelmet Veres Patrik, a Bak360.hu szakértője. Ebből következik, hogyha valaki az őszi koronavírus-járvány miatt veszítené el a munkáját, annak nagy valószínűséggel egy most megkötött biztosítás még nem fog kártérítést nyújtani.

Ha szabad forrásra van szükség

Egy fokkal szabadabb választást jelent az úgynevezett jövedelempótló biztosítás. Ezek a termékek kifejezetten álláskeresés, keresőképtelenség esetén segíthetnek. Gyakorlatilag a biztosítási díjért cserébe, ha bekövetkezik a káreset – jellemzően, ha elveszítjük a munkánkat vagy keresőképtelenné válunk –, szabadon felhasználható pénzösszeget kapunk a biztosítótól, amelyet megélhetésre vagy éppen a már említett hiteltörlesztésre fordíthatunk. A biztosÍtó akár 6-12 hónapig is téríthet, a Bank360.hu vizsgálata szerint akár havi 200 000 forintot.

Amire érdemes figyelni, hogy ez a biztosítás sem él azonnal. Itt is le kell telnie az úgynevezett várakozási időnek, ami akár több hónap is lehet, biztosító pedig csak a várakozási idő lejárta után bekövetkezett állásvesztés esetén nyújt szolgáltatást. Érdekesség, hogy a Bank360.hu vizsgálata szerint már található a piacon hibrid biztosítás is, ahol a biztosító egyrészt fizeti a törlesztőrészletet, másrészt pedig a törlesztőrészletnek megfelelő mértékű összeget megkapjuk szabad felhasználásra is, így olyan forráshoz jutunk, ami segíthet átvészelni a bizonytalan időszakot.

Ha az egészségünk is romolhat

Szintén érdemes megfontolni életbiztosítás és/vagy balesetbiztosítás kötését is, hiszen e biztosítás keretein belül egy nem várt betegség vagy halál esetén térít a biztosító. Segítségével rendezhetjük a műtéti és kezelési költségeket, a felépülés költségét, és csomagtól függően akár kórházi napi díjat is kaphatunk.

Az életbiztosításoknak két típusa van: a kockázati életbiztosítás és a befektetési egységhez kötött biztosítás. Az előbbinél a biztosító halál bekövetkeztekor fizet. A befektetési egységekhez kötött biztosításnál – a kockázati részen felül – egy megtakarítás is képződik, amelyet lejáratkor vagy szükség esetén felhasználhatunk. Ezt érdemes ugyanakkor megfontolni, mert a Bank360.hu szakértői szerint, ha idő előtt törjük fel életbiztosításunkat, akkor jellemzően a félretett pénzünk csupán töredékét kapjuk vissza.

Mindenképpen érdeklődjünk a biztosítónál, hogy mekkora összeget kapnánk, mielőtt feltörjük a megtakarításunkat, hiszen kellemetlen meglepetés érhet, ha idő előtt cselekszünk. A piacon elérhető konstrukciók közül találhatunk egyszeri díjas és folyamatos díjfizetésű biztosításokat is, érdemes ezeket ezzel a kalkulátorral összehasonlítani, hogy eligazodjunk a különböző ajánlatok között.

Készüljünk a nehezebb időkre

A munkánk elvesztése után jogosultak vagyunk az álláskeresési járadékra is, amelyről itt foglaltunk össze minden fontos tudnivalót, illetve érdemes a helyi önkormányzatokkal is felvenni a kapcsolatot, hogy pályázhatunk-e szociális támogatásra.

Fizetési nehézségek esetén átmeneti jelleggel rendelkezésünkre áll a hiteltörlesztési moratórium. Ha ez januártól ránk már nem vonatkozik, érdemes a bankkal időben felvenni a kapcsolatot, hiszen a pénzintézettel együtt is találhatunk olyan megoldást, amely segíthet átvészelni egy nehezebb időszakot, például a törlesztés átütemezésével, vagy a futamidő kitolásával.

A Bank360.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy kisebb anyagi megterheléssel jár, ha apránként, de rendszeresen félretesszük a bevételünk egy részét és így képzünk vésztartalékot a nehéz időkre. Ehhez ideális lehet a Magyar Állampapír Plusz vagy egy alacsony kockázatú, magas likviditással rendelkező befektetés is, esetleg – egészségügyi problémákra készülve – egy önkéntes egészségpénztár is. A szakértők szerint érdemes 6-8 havi megélhetési költségeinknek megfelelő megtakarítást felépíteni, amelyet gyorsan mozgósíthatunk baj esetén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél