<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Néhány éven belül minden harmadik fiatal elköltözik anyucitól, legalábbis a tervek szerint. A gond csak az, hogy sokuknak, bár van munkája, megtakarítása nincs. Csak kevesek engedhetik meg maguknak, hogy zsebből finanszírozzák terveiket. Akik már korábban elköltöztek, azok pedig mást terveznek a következő években.

Minden harmadik fiatal vásárolna

A fiatalok 35 százaléka tervez lakásvásárlást - derült ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. közleményéből. Azok közül, akiknek konkrét terveik vannak, 27 százalékuk 1-2 éven belül vásárolna. Csaknem ugyanennyien 2-4 éven belül, míg csaknem harmaduk 4-8 éves időtávban gondolkodnak.  A megkérdezettek ötödének azért nincs terve, mert vagy elégedett a jelenlegi helyzetével, vagy épp a közelmúltban hajtotta végre lakáscélú terveit, 19 százalék távolinak tartja a lakáscéljai megvalósulását, 26 százalék anyagilag nem engedheti meg magának.  

A lakásvásárlást tervezők fele az első otthonát venné meg. Mintegy feleannyian – 28 százalék – felújítást tervez, míg 10% említette a cserét, illetve 6-6% az energiatakarékos beruházásokat és az építést. Több választ is megjelölhettek a megkérdezettek.

A fiatalok valamivel több mint a fele él házban, a többiek lakásban. Azonban a felmérésből az is kiderült, hogy csaknem minden második fiatal a szülőkkel él. Csak tizedik lakik albérletben.

Egyedül nem megy?

Az összes megkérdezett 71 százalékának van önálló jövedelme, 16 százalékuk önálló jövedelemmel nem rendelkező diák. Nagyobb hányaduknak, csaknem kétharmaduknak jelenleg nincs semmiféle megtakarítása. A teljes mintából 10 százaléknak van lakás-előtakarékossági szerződése valamely szolgáltatónál, míg azoknak, akiknek mér konkrét terveik vannak, csaknem minden ötödiknek van lakástakarékja.

A finanszírozásra vonatkozó kérdésekben a családjára támaszkodik, vagy legalábbis tőlük vár segítséget a fiatalok jelentős része, azonban még náluk is többen számítanak arra, hogy önerőből és külső forrásból tudják majd megvalósítani álmaikat. Azonban az, hogy ez utóbbi két lehetőséget pontosan hogyan képzelik el, még elég változatos képet mutat. Az önerő megteremtése a legkritikusabb pont a lakástervek kapcsán, ennek a kérdésnek a megoldása egyelőre a legnagyobb kérdőjel a korosztály számára.

Csak kevesen tudnak spórolni

Saját pénzét minden második megkérdezett felhasználná a vásárláshoz. Ugyanakkor a korosztály ötöde csak önerőből finanszírozná terveit. Tízből négyen a családtól kérnének segítséget, míg ugyanennyien külső forrást is felhasználnának. Utóbbiak negyede hitelt, ötöde lakás-előtakarékosságot választana.

A teljes minta mintegy 75 százalékának nincs félretehető pénze, a takarékoskodni tudók körében a félretehető összeg havi átlagban 9500 forint körül alakul. A legjellemzőbb azonban az, hogy havi 3 és 10 ezer forint között tudnak félretenni (18 százalék).

Azok között, akiknek konkrét terveik vannak, kevesebben mondták azt, hogy nem tudnak félretenni, csak minden második.
Akik pedig tudnak spórolni, azok általában 10 és 20 ezer forint között tudnak félretenni.

A felmérés szerint a fiatalok legnagyobb problémája, hogy az önerőt nem tudják előteremteni. A megkérdezett csaknem fele mondta ezt. Mindemellett sokan félnek attól is, hogy elveszítik a munkájukat. Vannak, akik a gazdasági helyzet és a magas kamatok miatt is aggódnak.

Akinek már van, lelakta

A magyar családok többségénél napirenden van otthonuk korszerűsítése, felújítása – derül ki az OTP Lakástakarék online gyorsfelméréséből. A válaszadók 39 százaléka már az idei évben tervez valamilyen – akár kisebb – felújítást az otthonában, 17 százalékuk a következő 1-2 évben vágna bele a korszerűsítési munkálatokba, míg további 14 százalék öt éven belül látja reálisnak, hogy hasonló beruházásba fogjon.

A megkérdezettek mindössze 30 százaléka mondta azt, hogy a következő öt évben nem tervez semmilyen felújítást a lakásában, házában. Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettes szerint az eredmények azt mutatják, hogy a magyar családok tudatosan próbálnak javítani az életkörülményeiken az otthonuk fejlesztésével, természetesen a lehetőségeikhez mérten. Hozzátette: az, hogy a válaszadók bő egyharmada már az idén belevágna a felújításba, valószínűleg azzal is összefüggésbe hozható, hogy most van igazán a felújítási munkálatok szezonja, ezért foglalkoztathat többeket most a kérdés.

Ha lenne egymilliója?

A válaszadók legnagyobb része, 37 százaléka a konyhát és esetleg a fürdőszobát is felújítaná. Ugyanilyen arányban vannak azok, akik energiakorszerűsítésre költenék a pénzt, azaz például az ajtók, ablakok cseréjére, hőszigetelésre, vagy a fűtési rendszer modernizálására.

A válaszadók 13 százaléka a lakás bővítését jelölte meg célként, ami az olyan munkálatokat takarja, mint például a tetőtér beépítése, galériaépítés vagy a különböző szobák egybenyitása, a lakás elosztásának átalakítása. A megkérdezettek 11 százaléka a lakótér – hálószoba, nappali – felújításába kezdene bele, míg 3 százalék a gyerekek szobáira költené az összeget.

Köntös Péter szerint nagyfokú tudatosságra vall, hogy jelentős részük olyan felújításokat végezne – energetikai korszerűsítés, de akár a konyha és a fürdő felújítása is lehet ilyen –, amely az ingatlan komfortfokozatának a javítása mellett a rezsiköltségek csökkentéséhez is vezet, így ezek a beruházások anyagilag is megtérülhetnek. A vezérigazgató-helyettes szerint az „egymilliós” felújítás sok olyan család számára is elérhető lenne néhány év alatt, amelyek ezt nem gondolnák magukról.

Az energiahatékonysági felújítás egyik nagy előnye lehet, hogy a korszerűsítés után annyival csökkenhet a rezsi, amennyiből kigazdálkodható egy esetleges lakástakarék, vagy hitel összegét - áll a felmérésben.

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG