<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ha valaki érmegyűjtésre adja a fejét, elég sok buktatóval fog találkozni. Eddig egyre kisebb és kisebb autonóm területek, szigetek nevében is bocsátottak ki pénzeket, most eljutottak oda, hogy nem is kell, hogy létezzen. A kriptodevizákat is futószalagon sokszorosítják. A határ szó szerint a csillagos ég?
(Fotó: Eidenpenz József)

Egy régi novellában egy ügyes pénzhamisító készít az egyik dollárbankjegyhez megszólalásig hasonló papírpénzt, amelyen azonban a “három dollár” felirat van. (Ilyen az USA-ban nem létezik, ezért gyakran tréfálnak vele.) Majd bárokban passzolja el, elpanaszolva, mennyire megjárta, hogy átverték egy ilyen fura bankóval.

Általában azonban 5-10 dollárért is el tudja adni, mint érdekességet. Azt reméli, mivel nem létező pénzt gyártott, nem számít majd pénzhamisítónak.

Valami ilyesmi folyik most a numizmatikában? Nem létező országok, lakatlan területek nevében bocsátanak ki valakik fantáziapénzeket, amelyek jól néznek ki ugyan, de semmiképp sem pénzek. A pénzekkel fizetni lehet, ezekkel nem. Némelyiket emlékérméknek is nehéz nevezni.

Előre a királynőért

Tulajdonképpen a britek ezt már évtizedekkel korábban kezdték. Szinte minden egykori brit domíniumnak, a 90 ezer lakosú Man-szigettől a 2000 lakosú Alderney-ig, a 32 ezres Giblaltári Szikláig, sőt az 500 lakosú Sark-szigetig létezik saját váltópénze, vagy legalább emlékérméje.

A nagyobbakon vélhetően effektíve használják is saját forgalmi érméiket, a kisebbeknél inkább csak élelmes vállalkozók által nyomtattatott emlékekről, turistáknak és gyűjtőknek árult szuvenírekről lehet szó. A Brit Nemzetközösség tagjainál az érmék egyik oldala mindig a királynőt ábrázolja, ezeket pedig sok gyűjtő keresi, nem nagyon törődve azzal, mekkora az adott ország vagy terület.

Dart Vader emlékére

Eklatáns példája ennek a Csendes-óceán, ahol számos kis szigetecske, szigetcsoport, nagyobb korallzátony vagy vulkán van, így a lehetőségek száma szinte végtelen. Néhány több tízezer lakosú és félig-meddig független államnál, mint Tuvalu, természetes, hogy van saját pénzük, de az 1600 lakosú Niue vagy a 2000 lakosú L'Île-des-Pins esetében nem igazán.

Niue iparszerűen gyártja vagy gyárttatja a szebbnél szebb, színezett emlékérméket, van Pókemberes és Dart Vader-es, sőt Scooby-Doo-s is.

Sivatagba homokot, lakatlan szigetre érmét

A Pitcairn-szigetek lakossága a Wikipedia szerint mindössze 50 fő, Új-Zélandhoz tartozik, saját dollárja csak elvileg létezik, mégis számos szép érmét bocsátott már ki. (A bélyeggyűjtők is sok, miniállamok által kibocsátott, színes-szagos, postát véletlenül sem látó bóvlival találkozhatnak.)

Érdekes a Ravahere nevét viselő érme, ez a csak pár négyzetkilométernyi, szórványos szárazfölddel rendelkező atoll (korallzátony) ugyanis tartósan lakatlan. (Állítólag ez egy sorozat része, ahol minden érme más szigetet mutat be.)

Jönnek a szíriusziak?

De ha a Holdon lehet telkeket árulni, mert ilyen vállalkozás is van, minek az érmekibocsátáshoz ország? Feltűntek már az Északi-Sark, a Déli-Sark, a chilei araukarán indiánok, a mexikói aztékok, valamint különböző szakadár és senki által el nem ismert területek érméi is a piacon. Csak idő kérdése, hogy a Mars, a Vénusz vagy a Jupiter, akár a Szíriusz fantáziaérméi is megérkezzenek.

Mocsári kriptó

De nem is kell ilyen messzire menni, hogy hasonló “érmegyárat” találjunk. Néhány éve a Szerbia és Horvátország közötti határszakaszon – egy pár négyzetkilométeres mocsáron, melyre a két szomszéd közül egyik sem tartott igényt – Liberland néven új államot kiáltott ki egy élelmes cseh. Naná hogy már készültek hozzá emlékérmék, sőt most a kriptodeviza-vonatra is felülne, saját kriptót bocsátana ki merit néven.

Egy másik módszere a nem-hamisító bóvligyártásnak, ha régi pénzek, köztük magyar történelmi érmék modern másolataival kedveskednek a vevőknek. Aki nem tudja megvenni mondjuk X-edik Béla király arany dukátját, az megveheti modern, aranyozott másolatát olcsó fémötvözetből, pár ezer forintért. A csak a külcsínre utazó, vagy tájékozatlan gyűjtőknek megteszi. Ha előre meghirdetem, hogy hamisítok, akkor nem vagyok hamisító?

Bóvlibitcoin futószalagon

A Távol-Keleten már a kriptodevizákat is hamisítják – pontosabban a róluk szóló érméket. Vagy tucatnyi bitcoin-motívumú fantáziaérme létezik, az egyiken még a törvényen kívüli és bűnüldözők által felszámolt Silk Road (Selyemút) piactér is rajta van. Ezen kívül van litecoin, ether, ripple érme. Ezek talán jól néznek ki, de valójában sem fizetőeszközökhöz, sem kriptodevizákhoz nincs tényleges közük, csak dísztárgyak. (Lásd az első képet.)

Vélhetően futószalagon készülnek, nagy mennyiségben, nagyon olcsón, mert neten rendelve egy dollár (mintegy 260 forint) körüli összegért már a szállítás is ingyen van hozzá a kínai postával. A hazai aukcióházban viszont ugyanezeket már 651-2500 forintért próbálják elsózni.

(A nemesfém-érmék hamisításáról nemrég itt írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kiderült, mekkora emelést kapnak a nyugdíjasok - mennyi pénzt hoz a postás novemberben?
Privátbankár.hu | 2022. október 6. 06:49
Novemberben még a júliusinál is nagyobb nyugdíjemelésre kényszerült a kormány az elszálló árak miatt - a Magyar Közlönyből az is kiderült, mekkora lesz az egyszeri nyugdíjprémium idén.
Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG