<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ha valaki érmegyűjtésre adja a fejét, elég sok buktatóval fog találkozni. Eddig egyre kisebb és kisebb autonóm területek, szigetek nevében is bocsátottak ki pénzeket, most eljutottak oda, hogy nem is kell, hogy létezzen. A kriptodevizákat is futószalagon sokszorosítják. A határ szó szerint a csillagos ég?
(Fotó: Eidenpenz József)

Egy régi novellában egy ügyes pénzhamisító készít az egyik dollárbankjegyhez megszólalásig hasonló papírpénzt, amelyen azonban a “három dollár” felirat van. (Ilyen az USA-ban nem létezik, ezért gyakran tréfálnak vele.) Majd bárokban passzolja el, elpanaszolva, mennyire megjárta, hogy átverték egy ilyen fura bankóval.

Általában azonban 5-10 dollárért is el tudja adni, mint érdekességet. Azt reméli, mivel nem létező pénzt gyártott, nem számít majd pénzhamisítónak.

Valami ilyesmi folyik most a numizmatikában? Nem létező országok, lakatlan területek nevében bocsátanak ki valakik fantáziapénzeket, amelyek jól néznek ki ugyan, de semmiképp sem pénzek. A pénzekkel fizetni lehet, ezekkel nem. Némelyiket emlékérméknek is nehéz nevezni.

Előre a királynőért

Tulajdonképpen a britek ezt már évtizedekkel korábban kezdték. Szinte minden egykori brit domíniumnak, a 90 ezer lakosú Man-szigettől a 2000 lakosú Alderney-ig, a 32 ezres Giblaltári Szikláig, sőt az 500 lakosú Sark-szigetig létezik saját váltópénze, vagy legalább emlékérméje.

A nagyobbakon vélhetően effektíve használják is saját forgalmi érméiket, a kisebbeknél inkább csak élelmes vállalkozók által nyomtattatott emlékekről, turistáknak és gyűjtőknek árult szuvenírekről lehet szó. A Brit Nemzetközösség tagjainál az érmék egyik oldala mindig a királynőt ábrázolja, ezeket pedig sok gyűjtő keresi, nem nagyon törődve azzal, mekkora az adott ország vagy terület.

Dart Vader emlékére

Eklatáns példája ennek a Csendes-óceán, ahol számos kis szigetecske, szigetcsoport, nagyobb korallzátony vagy vulkán van, így a lehetőségek száma szinte végtelen. Néhány több tízezer lakosú és félig-meddig független államnál, mint Tuvalu, természetes, hogy van saját pénzük, de az 1600 lakosú Niue vagy a 2000 lakosú L'Île-des-Pins esetében nem igazán.

Niue iparszerűen gyártja vagy gyárttatja a szebbnél szebb, színezett emlékérméket, van Pókemberes és Dart Vader-es, sőt Scooby-Doo-s is.

Sivatagba homokot, lakatlan szigetre érmét

A Pitcairn-szigetek lakossága a Wikipedia szerint mindössze 50 fő, Új-Zélandhoz tartozik, saját dollárja csak elvileg létezik, mégis számos szép érmét bocsátott már ki. (A bélyeggyűjtők is sok, miniállamok által kibocsátott, színes-szagos, postát véletlenül sem látó bóvlival találkozhatnak.)

Érdekes a Ravahere nevét viselő érme, ez a csak pár négyzetkilométernyi, szórványos szárazfölddel rendelkező atoll (korallzátony) ugyanis tartósan lakatlan. (Állítólag ez egy sorozat része, ahol minden érme más szigetet mutat be.)

Jönnek a szíriusziak?

De ha a Holdon lehet telkeket árulni, mert ilyen vállalkozás is van, minek az érmekibocsátáshoz ország? Feltűntek már az Északi-Sark, a Déli-Sark, a chilei araukarán indiánok, a mexikói aztékok, valamint különböző szakadár és senki által el nem ismert területek érméi is a piacon. Csak idő kérdése, hogy a Mars, a Vénusz vagy a Jupiter, akár a Szíriusz fantáziaérméi is megérkezzenek.

Mocsári kriptó

De nem is kell ilyen messzire menni, hogy hasonló “érmegyárat” találjunk. Néhány éve a Szerbia és Horvátország közötti határszakaszon – egy pár négyzetkilométeres mocsáron, melyre a két szomszéd közül egyik sem tartott igényt – Liberland néven új államot kiáltott ki egy élelmes cseh. Naná hogy már készültek hozzá emlékérmék, sőt most a kriptodeviza-vonatra is felülne, saját kriptót bocsátana ki merit néven.

Egy másik módszere a nem-hamisító bóvligyártásnak, ha régi pénzek, köztük magyar történelmi érmék modern másolataival kedveskednek a vevőknek. Aki nem tudja megvenni mondjuk X-edik Béla király arany dukátját, az megveheti modern, aranyozott másolatát olcsó fémötvözetből, pár ezer forintért. A csak a külcsínre utazó, vagy tájékozatlan gyűjtőknek megteszi. Ha előre meghirdetem, hogy hamisítok, akkor nem vagyok hamisító?

Bóvlibitcoin futószalagon

A Távol-Keleten már a kriptodevizákat is hamisítják – pontosabban a róluk szóló érméket. Vagy tucatnyi bitcoin-motívumú fantáziaérme létezik, az egyiken még a törvényen kívüli és bűnüldözők által felszámolt Silk Road (Selyemút) piactér is rajta van. Ezen kívül van litecoin, ether, ripple érme. Ezek talán jól néznek ki, de valójában sem fizetőeszközökhöz, sem kriptodevizákhoz nincs tényleges közük, csak dísztárgyak. (Lásd az első képet.)

Vélhetően futószalagon készülnek, nagy mennyiségben, nagyon olcsón, mert neten rendelve egy dollár (mintegy 260 forint) körüli összegért már a szállítás is ingyen van hozzá a kínai postával. A hazai aukcióházban viszont ugyanezeket már 651-2500 forintért próbálják elsózni.

(A nemesfém-érmék hamisításáról nemrég itt írtunk.)

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG