<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Szinte tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy az Y generáció sokkal jobban gazdálkodik a pénzzel, mint felmenőik, de ez nem biztos, hogy így van.

"Nem mondanám kapásból, hogy a milleniálisok olyan hű, de nagyon tudnának takarékoskodni. Bőven van azért mit tenni" - mondja a Marketwatchnak Stefanie O'Connell, pénzügyi szakértő és író.

Míg a kutatások jelentős része azt mutatja ki, hogy ez a korosztály többet és hatékonyabban tesz félre a korábbi generációknál, addig a Merrill Edge felmérése teljesen más képet mutat: ugyan 88 százalékuk szándékozik spórolni, de csak 36 százalék akar kevesebbet költeni. Ugyanakkor ők tanultabbak szüleiknél, a felmérések alapján pedig szoros korreláció van az anyagi biztonság és az iskolai végzettség között.

Ráadásul elődeikhez képest ők hajlandók szakmai segítséget is kérni, még úgy is, hogy kifejezetten magabiztos korosztályról van szó. Ha elakadnak, vagy nem tudnak hozzákezdeni a pénzügyi tervezéshez, pénzügyi szakértőhöz fordulnak.

A technológia ezt is megoldja

De ami az Y generáció számára igazán vonzóvá teszi a megtakarítást, az a technológiai forradalom. Ők azok, akiknek semmi kedve pepecselni a takarékszámlákkal, a nyugdíj előtakarékossággal, hanem élvezni szeretnék az életet. Ahhoz, hogy mindkét cél megvalósuljon, leginkább az automatizált szolgáltatások segítenek  - mint az egyelőre még csak az Egyesült Államokban használható Mint - amelyek észrevétlenül teszik félre egy bankszámlára a boltban a visszajárót, vagy éppen hónapról hónapra tesznek egy kisebb összeget olcsó, szinte ingyenes ETF-ekbe. Ugyan ezek az appok, szoftverek, többnyire a tengerentúlon és Nyugat-Európában érhetők el, de hamarosan Magyarország is nyit a fintech forradalom egyik legnagyobb vívmánya előtt, és megnyitja az eddig zárt bankokat a harmadik feleknek, akik ilyen szolgáltatásokat nyújthatnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG