<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.

Készpénzben és 0 százalékos bankbetétben ülni 10 százalékos inláció mellett...?

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint március végén már 6915 milliárd forintot tartott a lakosság készpénzben és csaknem 10 900 milliárdot folyószámlabetétben, miközben az MNB becslése szerint 9-10 százalékos lehet idén az infláció. Ez a pénz az értékének a tizedét elveszítheti a közeljövőben - a napi.hu összeállítása szerint így háztartásonként 450 ezer forintot is bukhatnak az idén a magyarok pusztán azon, hogy nem tesznek semmit a pénzükkel.

A lap azt írja: a statisztikák alapján hiába jutottak hozzá a háztartások februárban mintegy 1000 milliárd forinthoz a családi személyi jövedelemadó-visszatérítések és a 13. havi nyugdíj kifizetése révén, a pénzt kevesen fektették be - a többletet elvihették a kiadások, az emelkedő árak. 

Ugrott a készpénzállomány, valutát és OTP-részvényt is sokan vettek

A lakosság pénzügyi vagyona ezzel együtt növekedett, március végére 77 544,7 milliárd forintra. Az egyre emelkedő infláció ellenére sosem látott tempóban nőtt a készpénzben tartott vagyon, ami a háborús helyzetre adott reakció is lehet a háztartások részéről. Ezen belül a valutaállomány is nagyot emelkedett - utoljára a brókerbotrányok idején látott tempóban váltotta át forintját a lakosság keményvalutára.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Csökkent a kötvények állománya, ilyen sem volt nyolc éve. Nagy tempóban váltják vissza a korábban szuperállampapírként emlegetett MÁP Pluszt, kisebb ütemben bővül az inflációkövető PMÁP állománya.

Ehelyett a tőzsde felé fordult nagyon sok kisbefektető: tőzsdei részvényekben 1675 milliárd forintos történelmi rekordra hízott a háztartások állománya. Az árfolyamok esése miatt jó beszállási pontot látnak a magyarok, a napi.hu összeállítása szerint a papírok közül leginkább a 10 ezer forint környékén is kapható OTP-részvényekbe fektet a lakosság - hisznek tehát Csányi Sándor elnöknek, aki szrint szerint részvényeik tőzsdei zuhanását semmi sem indokolja:

 

Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tudsz a bankszámládról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG