<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.

A Bank360.hu legfrissebb, a Privátbankár.hu-nak készített elemzése szerint augusztusban több bank is a – kockázatosabbnak ítélt – változó kamatozású hitelek induló költségeihez hasonló árazással kínálja a sokkal biztonságosabb minősített fogyasztóbarát hiteleit.

Miért fontos ez? A változó kamatozású lakáshitelek kamatait a bankok bizonyos időközönként újraszámolják. Ez megtörténhet 3, 6 vagy akár 12 havonta is, vagy sokkal ritkábban, akár 5 - 10 évente. Az új kamat gyakoribb megállapítása kockázatot hordoz magában, hiszen - bár az utóbbi években nem ez volt a jellemző - a kamatváltozás járhat kamatemelkedéssel, és így a törlesztőrészlet növekedésével is. Aki biztonságos kölcsönt szeretne, az hosszabb kamatperiódust, például 5-10 éves kamatperiódusú, vagy akár teljesen fixált kamatozású hitelt választ, hiszen jóval kevesebbszer fog változni a törlesztőrészlet, azaz tervezhetőbb lesz a kölcsön visszafizetése.

Éppen a tervezhetőség elősegítéséért vezette be a Magyar Nemzeti Bank a minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékjelzést. Az ilyen minősítésű kölcsönök költségei átláthatók, és mindenképpen hosszú, legalább 5 éves kamatperiódussal vehetők.

A Bank360.hu azt vizsgálta meg, hogy ezért a kiszámíthatóságért mennyivel kell többet fizetni, mintha az olcsóbb induló díjú, változó kamatozású hitelt választanánk. Mint látni fogjuk, van olyan bank, ahol közel ugyanannyiba kerül a változó kamatozású hitel induló törlesztője, mint a fogyasztóbarát lakáshitelé.

Akár olcsóbban is kijöhetünk

A Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorával 10 millió forintos hitelajánlatokat vett górcső alá 20 éves futamidővel, háztartásra vonatkozóan összesen nettó 400 000 forintos jövedelem érkeztetésével. Két ajánlattípust hasonlítottak össze:

  • a kalkulátor alapján a teljes visszafizetendő összegre vonatkozó legkedvezőbb 3 hónapos periódusú piaci kamatozású ajánlatokat és
  • az 5 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát hiteleket.

Forrás: Bank360Forrás: Bank360

A fenti példák alapján látható: van olyan pénzintézet, ahol az induló költségek alapján kevesebbet kell visszafizetni, ha a biztonságosabb, fogyasztóbarát hitelt választjuk – persze ez csak akkor biztos, ha időközben nem csökken a referenciakamat, akkor ugyanis csökken a változó kamatozású hitel törlesztője. Ami szintén kiolvasható a fenti adatokból, hogy még a fogyasztóbarát hitelek esetében is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a költségekben a különböző bankoknál, éppen ezért érdemes a hitelfelvétel előtt összehasonlítani az ajánlatokat a Bank360.hu Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Kalkulátorával.

A biztonsággal együtt a költségek is nőnek

Ha például összehasonlítjuk

  • a még biztonságosabb, 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát kölcsönöket (amelyeknél egyszer módosulhat a törlesztőrészlet 20 év alatt),
  •  a 12 hónapos kamatperiódusú piaci hitelekkel (ahol tizenkilencszer változhat a törlesztőrészlet),

akkor  láthatjuk, hogy ez a kedvező árazás már nem áll fenn és jelentős a különbség a két különböző periódusú ajánlatok között.

A teljes visszafizetendő összeg alapján itt több mint egymillió forintba kerül a hosszú időre fixált kamat.

Szinte teljesen eltűntek a rövid kamatperiódusú új hitelek

A kamatperiódusokat összehasonlítva tehát elmondható, hogy sok esetben szinte alig kedvezőbb az elméletben olcsóbb, éven belül változó kamatozású hitel a biztonságosabbnak, ám drágábbnak tartott MFL-hitelekhez képest.

Hosszabb – 10 éves – kamatperiódus esetében ugyanakkor már jelentős a különbség az évenként változó kamatozású hitelekhez képest, ezért érdemes a Bank360.hu kalkulátoraival megvizsgálni, hogy különböző kamatperiódusokat választva hogyan változik az igényelni kívánt hitelünk költsége bankonként.

A Bank360.hu szakértője, Veres Patrik megjegyzi: a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már szinte az összes új kihelyezett hitel hosszú kamatperiódusú, azaz a háztartások is inkább a biztonságot keresik, amikor hitelt vesznek fel. A jegybank 2019-re vonatkozó adatai szerint a legnagyobb kockázattal rendelkező, éven belü átárazódó, változó kamatú hitelek aránya 1 százalék alatt volt, ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú hitelek részesedése 28 százalék, a 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleké pedig 45 százalék volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG