Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.

A Bank360.hu legfrissebb, a Privátbankár.hu-nak készített elemzése szerint augusztusban több bank is a – kockázatosabbnak ítélt – változó kamatozású hitelek induló költségeihez hasonló árazással kínálja a sokkal biztonságosabb minősített fogyasztóbarát hiteleit.

Miért fontos ez? A változó kamatozású lakáshitelek kamatait a bankok bizonyos időközönként újraszámolják. Ez megtörténhet 3, 6 vagy akár 12 havonta is, vagy sokkal ritkábban, akár 5 - 10 évente. Az új kamat gyakoribb megállapítása kockázatot hordoz magában, hiszen - bár az utóbbi években nem ez volt a jellemző - a kamatváltozás járhat kamatemelkedéssel, és így a törlesztőrészlet növekedésével is. Aki biztonságos kölcsönt szeretne, az hosszabb kamatperiódust, például 5-10 éves kamatperiódusú, vagy akár teljesen fixált kamatozású hitelt választ, hiszen jóval kevesebbszer fog változni a törlesztőrészlet, azaz tervezhetőbb lesz a kölcsön visszafizetése.

Éppen a tervezhetőség elősegítéséért vezette be a Magyar Nemzeti Bank a minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékjelzést. Az ilyen minősítésű kölcsönök költségei átláthatók, és mindenképpen hosszú, legalább 5 éves kamatperiódussal vehetők.

A Bank360.hu azt vizsgálta meg, hogy ezért a kiszámíthatóságért mennyivel kell többet fizetni, mintha az olcsóbb induló díjú, változó kamatozású hitelt választanánk. Mint látni fogjuk, van olyan bank, ahol közel ugyanannyiba kerül a változó kamatozású hitel induló törlesztője, mint a fogyasztóbarát lakáshitelé.

Akár olcsóbban is kijöhetünk

A Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorával 10 millió forintos hitelajánlatokat vett górcső alá 20 éves futamidővel, háztartásra vonatkozóan összesen nettó 400 000 forintos jövedelem érkeztetésével. Két ajánlattípust hasonlítottak össze:

  • a kalkulátor alapján a teljes visszafizetendő összegre vonatkozó legkedvezőbb 3 hónapos periódusú piaci kamatozású ajánlatokat és
  • az 5 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát hiteleket.

Forrás: Bank360Forrás: Bank360

A fenti példák alapján látható: van olyan pénzintézet, ahol az induló költségek alapján kevesebbet kell visszafizetni, ha a biztonságosabb, fogyasztóbarát hitelt választjuk – persze ez csak akkor biztos, ha időközben nem csökken a referenciakamat, akkor ugyanis csökken a változó kamatozású hitel törlesztője. Ami szintén kiolvasható a fenti adatokból, hogy még a fogyasztóbarát hitelek esetében is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a költségekben a különböző bankoknál, éppen ezért érdemes a hitelfelvétel előtt összehasonlítani az ajánlatokat a Bank360.hu Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Kalkulátorával.

A biztonsággal együtt a költségek is nőnek

Ha például összehasonlítjuk

  • a még biztonságosabb, 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát kölcsönöket (amelyeknél egyszer módosulhat a törlesztőrészlet 20 év alatt),
  •  a 12 hónapos kamatperiódusú piaci hitelekkel (ahol tizenkilencszer változhat a törlesztőrészlet),

akkor  láthatjuk, hogy ez a kedvező árazás már nem áll fenn és jelentős a különbség a két különböző periódusú ajánlatok között.

A teljes visszafizetendő összeg alapján itt több mint egymillió forintba kerül a hosszú időre fixált kamat.

Szinte teljesen eltűntek a rövid kamatperiódusú új hitelek

A kamatperiódusokat összehasonlítva tehát elmondható, hogy sok esetben szinte alig kedvezőbb az elméletben olcsóbb, éven belül változó kamatozású hitel a biztonságosabbnak, ám drágábbnak tartott MFL-hitelekhez képest.

Hosszabb – 10 éves – kamatperiódus esetében ugyanakkor már jelentős a különbség az évenként változó kamatozású hitelekhez képest, ezért érdemes a Bank360.hu kalkulátoraival megvizsgálni, hogy különböző kamatperiódusokat választva hogyan változik az igényelni kívánt hitelünk költsége bankonként.

A Bank360.hu szakértője, Veres Patrik megjegyzi: a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már szinte az összes új kihelyezett hitel hosszú kamatperiódusú, azaz a háztartások is inkább a biztonságot keresik, amikor hitelt vesznek fel. A jegybank 2019-re vonatkozó adatai szerint a legnagyobb kockázattal rendelkező, éven belü átárazódó, változó kamatú hitelek aránya 1 százalék alatt volt, ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú hitelek részesedése 28 százalék, a 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleké pedig 45 százalék volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
Friss
hírlevél
depositphotos