TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.

A Bank360.hu legfrissebb, a Privátbankár.hu-nak készített elemzése szerint augusztusban több bank is a – kockázatosabbnak ítélt – változó kamatozású hitelek induló költségeihez hasonló árazással kínálja a sokkal biztonságosabb minősített fogyasztóbarát hiteleit.

Miért fontos ez? A változó kamatozású lakáshitelek kamatait a bankok bizonyos időközönként újraszámolják. Ez megtörténhet 3, 6 vagy akár 12 havonta is, vagy sokkal ritkábban, akár 5 - 10 évente. Az új kamat gyakoribb megállapítása kockázatot hordoz magában, hiszen - bár az utóbbi években nem ez volt a jellemző - a kamatváltozás járhat kamatemelkedéssel, és így a törlesztőrészlet növekedésével is. Aki biztonságos kölcsönt szeretne, az hosszabb kamatperiódust, például 5-10 éves kamatperiódusú, vagy akár teljesen fixált kamatozású hitelt választ, hiszen jóval kevesebbszer fog változni a törlesztőrészlet, azaz tervezhetőbb lesz a kölcsön visszafizetése.

Éppen a tervezhetőség elősegítéséért vezette be a Magyar Nemzeti Bank a minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékjelzést. Az ilyen minősítésű kölcsönök költségei átláthatók, és mindenképpen hosszú, legalább 5 éves kamatperiódussal vehetők.

A Bank360.hu azt vizsgálta meg, hogy ezért a kiszámíthatóságért mennyivel kell többet fizetni, mintha az olcsóbb induló díjú, változó kamatozású hitelt választanánk. Mint látni fogjuk, van olyan bank, ahol közel ugyanannyiba kerül a változó kamatozású hitel induló törlesztője, mint a fogyasztóbarát lakáshitelé.

Akár olcsóbban is kijöhetünk

A Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorával 10 millió forintos hitelajánlatokat vett górcső alá 20 éves futamidővel, háztartásra vonatkozóan összesen nettó 400 000 forintos jövedelem érkeztetésével. Két ajánlattípust hasonlítottak össze:

  • a kalkulátor alapján a teljes visszafizetendő összegre vonatkozó legkedvezőbb 3 hónapos periódusú piaci kamatozású ajánlatokat és
  • az 5 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát hiteleket.

Forrás: Bank360 Forrás: Bank360

A fenti példák alapján látható: van olyan pénzintézet, ahol az induló költségek alapján kevesebbet kell visszafizetni, ha a biztonságosabb, fogyasztóbarát hitelt választjuk – persze ez csak akkor biztos, ha időközben nem csökken a referenciakamat, akkor ugyanis csökken a változó kamatozású hitel törlesztője. Ami szintén kiolvasható a fenti adatokból, hogy még a fogyasztóbarát hitelek esetében is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a költségekben a különböző bankoknál, éppen ezért érdemes a hitelfelvétel előtt összehasonlítani az ajánlatokat a Bank360.hu Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Kalkulátorával.

A biztonsággal együtt a költségek is nőnek

Ha például összehasonlítjuk

  • a még biztonságosabb, 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát kölcsönöket (amelyeknél egyszer módosulhat a törlesztőrészlet 20 év alatt),
  •  a 12 hónapos kamatperiódusú piaci hitelekkel (ahol tizenkilencszer változhat a törlesztőrészlet),

akkor  láthatjuk, hogy ez a kedvező árazás már nem áll fenn és jelentős a különbség a két különböző periódusú ajánlatok között.

A teljes visszafizetendő összeg alapján itt több mint egymillió forintba kerül a hosszú időre fixált kamat.

Szinte teljesen eltűntek a rövid kamatperiódusú új hitelek

A kamatperiódusokat összehasonlítva tehát elmondható, hogy sok esetben szinte alig kedvezőbb az elméletben olcsóbb, éven belül változó kamatozású hitel a biztonságosabbnak, ám drágábbnak tartott MFL-hitelekhez képest.

Hosszabb – 10 éves – kamatperiódus esetében ugyanakkor már jelentős a különbség az évenként változó kamatozású hitelekhez képest, ezért érdemes a Bank360.hu kalkulátoraival megvizsgálni, hogy különböző kamatperiódusokat választva hogyan változik az igényelni kívánt hitelünk költsége bankonként.

A Bank360.hu szakértője, Veres Patrik megjegyzi: a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már szinte az összes új kihelyezett hitel hosszú kamatperiódusú, azaz a háztartások is inkább a biztonságot keresik, amikor hitelt vesznek fel. A jegybank 2019-re vonatkozó adatai szerint a legnagyobb kockázattal rendelkező, éven belü átárazódó, változó kamatú hitelek aránya 1 százalék alatt volt, ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú hitelek részesedése 28 százalék, a 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleké pedig 45 százalék volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
Személyes pénzügyek 2021 áprilisától lehet igényelni a szakképzési és a felnőttképzési diákhitelt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 11:37
Hitelbírálat és biztosíték nélkül kérhetik majd a 18 és 55 év közöttiek.
hírlevél