Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Azoknak az időseknek, akiknek van saját ingatlanuk, komoly nyugdíj-kiegészítést jelenthet, ha ingatlanért cserébe életjáradékot kérnek. Nem árt, sőt melegen ajánlott azonban több ajánlatot is bekérni, és az is lehet, hogy jobb lenne megvárni az ingatlanpiac fellendülését. Az elérhető járadék ugyanis nagymértékben függ az ingatlan árától is.

Legalább négy olyan társaság – két bank és két magáncég – van a hazai piacon, amelyek idős embereknek ingatlanért életjáradékot kínálnak. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél halálával átengedi ingatlanát a társaságnak, amely pedig addig egy rendszeres, általában néhány tízezer forintos összeget fizet jövedelemkiegészítésként havonta. Ezen felül rendszerint még egy egyszeri jelentősebb összeget is átutal a szerződéskötéskor.

Tapogatózás a sötétben

A bankbetétekkel és más befektetésekkel ellentétben azonban, ha az ajánlatokat össze szeretnénk hasonlítani, sötétben tapogatózunk, a nyilvános internetes információkból nem derül ki sok. Ennek egyik oka a terület csekély fokú jogi szabályozottsága is lehet, a másik pedig talán az, hogy minden ingatlan és minden ügyfél kora más, így nincsen két egyforma szerződés.  A harmadik ok a válság miatti pangás lehet.

 

A cégek honlapján csak olyan paramétereket közölnek, hogy hány éves kortól, mekkora értékű ingatlanokra adnak ajánlatot, illetve néhány kiegészítő szolgáltatást említenek. Azt sem lehet mondani, hogy nagyon törnék magukat az ügyfélért, például alig reklámozzák a szolgáltatásokat, pedig normál viszonyok között ez egy eléggé biztonságos üzletág. Az ingatlan-jelzálogon alapuló hitelezéshez hasonlóan komoly biztosítéka van a banknak vagy más szolgáltatónak, ráadásul itt a szerződő polgár fizetőképességétől sem függ, hogy hogyan is jár végül a szolgáltató.

 

Válság idején kockázatos mindkét félnek

Jelentős kockázat viszont az ingatlanpiac állapota, ha nagymértékben esnek az ingatlanárak, a járadékot nyújtó fél a végén rosszul járhat. A válság az alacsony ingatlanárak és az óvatos pénzintézetek miatt pedig a nyugdíjasok számára sem biztos, hogy ez a legjobb időpont a szerződéskötésre. A cégek az ingatlan piaci árának biztosan csak sokkal alacsonyabb hányadára adnak járadékot, mint a válság előtt, a hitelekhez hasonlóan. Pár évvel ezelőtt újsághírek szerint több szereplő átmenetileg fel is függesztette ezt a tevékenységet.

Míg az aktuális banki kamatokat mindenki át tudja tekinteni, interneten akár a karosszékből is, azt már aligha, hogy egy húszmilliós lakás után mennyi a reális életjáradék egy adott életkorú ügyfélnél. A szakemberek is csak bonyolult számítások, táblázatok és statisztikák alapján tudják kiszámolni, hasonlóan a szintén nem átláthatóságukról és összehasonlíthatóságukról híres életbiztosítási díjakhoz. Az ingatlanértékre vetítve pár millióval, vagy a havi járadékot nézve jó pár ezer forinttal így a nyugdíjasok könnyen megrövidíthetők, anélkül, hogy akár életükben valaha is észrevennék.

Akinek még nem ment el a kedve...

Valószínűleg időnként zavaros, veszélyes, kétes ajánlatok is zavarják a piacot, az egyik ilyen cégre (Perfectum Consulting ) például tavasszal a PSZÁF is lecsapott és tízmilliós nagyságrendű bírságot rótt ki rá, igaz, nem csak emiatt a tevékenység miatt. A Gazdasági Versenyhivatal pedig 2007-2008 körül úgy tűnik, a piac minden fontosabb szereplőjét elmarasztalta félrevezető információkért, kapott intést az OTP, az FHB és a Hild Kft.-t is.

Aki persze már csak nyugodt utolsó éveket szeretne magának, akinek nincs túl sok ideje várni, annak a kockázatok és hátrányok ellenére is érdemes lehet belevágnia. Nekik azt tanácsoljuk, hogy ha egy mód van rá, feltétlenül gyűjtsenek be két, de inkább három ajánlatot, mielőtt szerződnének, akkor is, ha az összehasonlítás a kiegészítő szolgáltatások –egyszeri indulóösszeg, lakásbiztosítás stb. – miatt nehéz. A továbbiakban megnézzük, mit árulnak el magukról a cégek nyilvánosan az interneten, de persze lehet még sok fontos részlet, amit nem vertek nagydobra.

Az OTP-nek hetven

Az OTP szolgáltatásának feltétele a szerződéskötés évében betöltött minimum 70. életév, ami valamennyi szerződő félre érvényes, tehát házastársak esetén mindkettőnek meg kell felelnie. A lakóingatlan lehet lakás, családi ház, de második ingatlanként építési telek és üdülő is bevonható. A    lakóingatlannak legalább komfortosnak, valamint minimum hétmillió forint és maximum húszmillió forint forgalmi értékűnek kell lennie – írja a nagybank leányvállalata, az OTP Életjáradék honlapja.

Az FHB valamivel engedékenyebb kor tekintetében, nála a feltétel „hölgy jelentkezőknél a 65.életév, uraknál 62. életév betöltése. A programra egyedül, közeli hozzátartozójával vagy házastársával, élettársával együtt is jelentkezhet” - írják. „A havi járadék összege az Ön korától, az ingatlan műszaki állapotától és földrajzi elhelyezkedésétől, valamint az induló járadékelőleg nagyságától függ” – teszik hozzá, ami a többi cégre is igaz lehet. Lényeges még, hogy a jelentkezés „teljes mértékben ingyenes, mentes bármilyen költségtől vagy kötelezettségtől”, ami megkönnyíti, hogy több ajánlatot bekérjünk döntés előtt.

Inflációkövető járulék és átvállalt közös költség

Internetes kártyás fizetés

„A Hild Örökjáradék Programot jelenleg olyan, 65. életévüket betöltött nyugdíjasoknak ajánljuk, akik legalább ötmillió forint értékű budapesti, Pest megyei, illetve azon vidéki nagyvárosokban levő lakóingatlannal rendelkeznek, ahol a Hild jelen van” – írja a harmadik társaság. Az ingatlan tulajdonjogáért cserébe „akár több millió forint egyösszegű kifizetést” kínál a szerződőnek, emellett folyamatos inflációkövető havi járadékot utal át.

A havi járadék mellett fizeti az ingatlan közös költségét és a lakás biztosítását is. Az ügyfél dönt, hogy a havi járadék fix vagy inflációkövető összeg legyen. A közös költségnek persze csak a fogyasztástól nem függő részét állják. Azt ígérik, hogy gondoskodnak az ingatlan műszaki állapotának megőrzéséről is.

Ápol és eltart

Az AMS Assistance Kft. házi ápolási szolgáltatás mellett kínál „Szamaritánus életjáradéki program” néven hasonló szolgáltatást, 70 év felettieknek, szintén a szerződést követő egyszeri kifizetéssel és életük végéig szóló rendszeres havi járadékkal. Ez kombinálható a házi ápolási szolgáltatásokkal is. A cég gondoskodik az ingatlan állagmegóvásáról és biztosításáról. A hivatalos ingatlanértékelés után, a megállapított érték alapján többféle ajánlatot adnak, amelyekből szabadon választhat a nyugdíjas - írják.

A készpénz mindenek felett

De nemcsak lakásért cserébe lehet életjáradékot kapni, hanem készpénzért is. Ha valakinek nyaralója, befektetése, komolyabb megtakarítása volt, érdemes lehet e célból pénzzé tennie. Az elv kicsit hasonló az ingatlanos verzióhoz, az ügyfél élete végéig fix vagy inflációval változó összeget kap jövedelemkiegészítő jelleggel, ezért cserébe most egy jelenlegi nagyobb összeget kell adnia.

Elviekben ez is nagyon jól hangzik, azonban a PSZÁF éves frissítésű, 2012. júniusi állapotot mutató összehasonlító táblázata szerint mindössze öt cég hét terméke volt járadék-jellegű. (Az életjáradék az ügyfél élete végéig tart, a sima járadék csak korlátozott ideig.) Nem mindegyik tartott élethosszig, és nem is mindegyik egy nagyobb összeg befizetésével kezdődött. (A cégek a Dimenzió Kölcsönös Biztosító Egyesület, a Generali-Providencia Biztosító, a Grawe Életbiztosító, Groupama Garancia Biztosító és az ING Biztosító.)

Fektesd be inkább magad

Ebben az esetben már komolyan megfontolandó a megtakarításunk önálló kezelése is. Bankszámlán, vagy az Államkincstárnál vezetett állampapír-számlán, automatikusan ismétlődő lekötésekkel, adómentes tbsz- vagy NYESZ-számlákon tartva pénzünket nagy valószínűséggel versenyezni tudunk majd az inflációval hosszabb távon, és a pénzügyi szolgáltatók vaskos jutalékait, költségeit, nyereségét sem kell kifizetnünk.

Arra azonban vigyáznunk kell, hogy ha mindig minden kamatot elköltünk, akkor egyre kevesebbet fog érni a pénzünk. Elvileg csak az infláció feletti kamatot, a reálkamatot volna szabad felélni, hogy ne csökkenjen a nyugdíj-kiegészítésként használt kamatjövedelmünk értéke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.