<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A várható életkor nő, de a társadalom öregszik, a nyugdíjakat egyre kevesebb dolgozónak kéne megtermelnie, a nyugdíjkorhatárt emelik. Vajon a várható életkorral a ténylegesen munkában töltött idő is emelkedik majd? Ezt fontos lenne tudniuk a döntéshozóknak.

Az emberek várható életkora nőttön nő, ami nagyon örvendetes, de problémákat okoz a nyugdíjrendszerben, a társadalom működésében. Ezért sok helyütt emelik a nyugdíjkorhatárt, és további emelésről is vitatkoznak. A kor azonban nem az egyetlen dolog, amely meghatározza, meddig dolgozhatunk – írja a német Max-Planck Intézet honlapján.

A kutatóintézet tudósai megvizsgálták, milyen egyéb tényezők befolyásolják a munkaképességet, mint a foglalkozás, a nem, a képzettség és az emberek anyagi helyzete. Ennek nyomán a várható életkorhoz hasonló mutatót, a várható munkaképes életkort számoltak (Arbeitslebenserwartung).

A nyugdíjkorhatár elvileg Németországban jelenleg 65 év és hét hónap. (Magyarországhoz hasonlóan lassan, fokozatosan emelik – a szerk.) Az átlagos német azonban valójában 62 éves kora előtt valamivel, a korhatárnál több mint három évvel hamarabb nyugdíjba szokott vonulni.

Mennyit dolgoznak valójában?

Amint írják, ez a rés az elmélet és a gyakorlat között nemcsak Németországban, hanem a legtöbb egyéb ipari országban is fennáll. Ezen kívül sokan aktív időszakuk közben is kihagynak hosszabb-rövidebb időszakokat, betegség, munkanélküliség, átképzés miatt.

Fontos lenne tudni, mennyi időt töltenek munkában az emberek valójában, hiszen ettől függenek például az adó– és járulékbevételek, a jövőbeli nyugdíjak is. Az is lényeges, milyen irányba változik az aktív korszak. Ezért megvizsgálták ezt a kérdést több országban.

A képzettebbeknek jobb

Az egyik következtetésük, hogy minél jobban képzett valaki, annál hosszabb munkában töltött időszakra számíthat még 50 éves korában. A képzettebbek ritkábban lesznek munkanélküliek, ezért inkább az egészségük befolyásolja a munkában töltött évek számát. Viszont gyakrabban maradnak ki a munkából képzés, továbbképzés miatt.

A nőknél sok függ attól, hogy szokás-e egyáltalán az adott országban nőként elhelyezkedni. Valamint hogy az adott társadalomban mennyire támogatják a család és a munka közötti egyensúlyt.

Szegény férfiak

Sok függ az ország gazdasági helyzetétől is, recesszió esetén sok 50 feletti dolgozótól megválnak. Ha viszont gazdasági fellendülés van, az idősebbek sokkal jobban találnak maguknak munkát.

Spanyolországban és Olaszországban pedig azt figyelték meg, hogy a 2008-as válság után drasztikusan csökkent a munkában töltött évek száma, sokan váltak végleg munkanélkülivé. A csökkenés főleg a férfiak körében volt szembetűnő, a feltételezések szerint azért, mert a válság a férfiak által dominált építőipart küldte leginkább padlóra. A jól képzett, tapasztalt nők kevésbé szenvedték meg.

Minden ország más

Az USA-ban viszont a válság miatt a szegényebb, sokszor latin-amerikai nők körében még nőtt is a foglalkoztatottság. Sokuk ugyanis a férfiak csökkenő jövedelmét volt kénytelen kiegészíteni ezzel.

Nőtt-e a ténylegesen munkában töltött idő attól, hogy a várható életkor feljebb tolódott? – teszik fel a kérdést. A válasz azonban nem egyértelmű, más és más országokban más és más időszakokban eltérő eredményre jutottak. Finnországban például a vizsgált időszakban tovább dolgoztak az emberek. Az USA-ban viszont stagnált a ledolgozott idő, sőt a válság idején időlegesen vissza is esett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos