Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A várható életkor nő, de a társadalom öregszik, a nyugdíjakat egyre kevesebb dolgozónak kéne megtermelnie, a nyugdíjkorhatárt emelik. Vajon a várható életkorral a ténylegesen munkában töltött idő is emelkedik majd? Ezt fontos lenne tudniuk a döntéshozóknak.

Az emberek várható életkora nőttön nő, ami nagyon örvendetes, de problémákat okoz a nyugdíjrendszerben, a társadalom működésében. Ezért sok helyütt emelik a nyugdíjkorhatárt, és további emelésről is vitatkoznak. A kor azonban nem az egyetlen dolog, amely meghatározza, meddig dolgozhatunk – írja a német Max-Planck Intézet honlapján.

A kutatóintézet tudósai megvizsgálták, milyen egyéb tényezők befolyásolják a munkaképességet, mint a foglalkozás, a nem, a képzettség és az emberek anyagi helyzete. Ennek nyomán a várható életkorhoz hasonló mutatót, a várható munkaképes életkort számoltak (Arbeitslebenserwartung).

A nyugdíjkorhatár elvileg Németországban jelenleg 65 év és hét hónap. (Magyarországhoz hasonlóan lassan, fokozatosan emelik – a szerk.) Az átlagos német azonban valójában 62 éves kora előtt valamivel, a korhatárnál több mint három évvel hamarabb nyugdíjba szokott vonulni.

Mennyit dolgoznak valójában?

Amint írják, ez a rés az elmélet és a gyakorlat között nemcsak Németországban, hanem a legtöbb egyéb ipari országban is fennáll. Ezen kívül sokan aktív időszakuk közben is kihagynak hosszabb-rövidebb időszakokat, betegség, munkanélküliség, átképzés miatt.

Fontos lenne tudni, mennyi időt töltenek munkában az emberek valójában, hiszen ettől függenek például az adó– és járulékbevételek, a jövőbeli nyugdíjak is. Az is lényeges, milyen irányba változik az aktív korszak. Ezért megvizsgálták ezt a kérdést több országban.

A képzettebbeknek jobb

Az egyik következtetésük, hogy minél jobban képzett valaki, annál hosszabb munkában töltött időszakra számíthat még 50 éves korában. A képzettebbek ritkábban lesznek munkanélküliek, ezért inkább az egészségük befolyásolja a munkában töltött évek számát. Viszont gyakrabban maradnak ki a munkából képzés, továbbképzés miatt.

A nőknél sok függ attól, hogy szokás-e egyáltalán az adott országban nőként elhelyezkedni. Valamint hogy az adott társadalomban mennyire támogatják a család és a munka közötti egyensúlyt.

Szegény férfiak

Sok függ az ország gazdasági helyzetétől is, recesszió esetén sok 50 feletti dolgozótól megválnak. Ha viszont gazdasági fellendülés van, az idősebbek sokkal jobban találnak maguknak munkát.

Spanyolországban és Olaszországban pedig azt figyelték meg, hogy a 2008-as válság után drasztikusan csökkent a munkában töltött évek száma, sokan váltak végleg munkanélkülivé. A csökkenés főleg a férfiak körében volt szembetűnő, a feltételezések szerint azért, mert a válság a férfiak által dominált építőipart küldte leginkább padlóra. A jól képzett, tapasztalt nők kevésbé szenvedték meg.

Minden ország más

Az USA-ban viszont a válság miatt a szegényebb, sokszor latin-amerikai nők körében még nőtt is a foglalkoztatottság. Sokuk ugyanis a férfiak csökkenő jövedelmét volt kénytelen kiegészíteni ezzel.

Nőtt-e a ténylegesen munkában töltött idő attól, hogy a várható életkor feljebb tolódott? – teszik fel a kérdést. A válasz azonban nem egyértelmű, más és más országokban más és más időszakokban eltérő eredményre jutottak. Finnországban például a vizsgált időszakban tovább dolgoztak az emberek. Az USA-ban viszont stagnált a ledolgozott idő, sőt a válság idején időlegesen vissza is esett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás: még két napig lehet kérni az adójóváírást
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 16:33
A héten lejár a 2020. évi jövedelmek bevallásának határideje. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is eddig kell kérvényezniük a tavalyi befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírást. Különböző okok miatt ezt minden évben több tízezren mulasztják el - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).
Személyes pénzügyek Kiszámolták, mennyibe kerülhet a hiteleseknek a kormány kiszivárgott ajándéka
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 15:34
Pénteki sajtóhírek szerint újfent meghosszabbodhat Magyarországon a hitelmoratórium. Érdemes lehet ugyanakkor mindenkinek végiggondolni, hogy él-e a felkínált lehetőséggel, egy újabb év törlesztési szünet ugyanis jócskán megemeli majd a teljes visszafizetendő összeget – figyelmeztet elemzésében a Bank360.
Személyes pénzügyek Iskolába nem mehettek, bankba pedig nem akartak menni a magyar fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 16. 13:04
A fiatal korosztály életére a járványhelyzet miatt bevezetett digitális oktatás nagy hatással volt, összesen 70 százalékuk került kapcsolatba a virtuális tanulással – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A felmérés szerint a 19-29 éves korosztály 51 százaléka kevesebbet találkozott a családtagjaival, vagy mozdult ki otthonról, mint korábban. A fiatalok 90 százaléka pedig banki ügyeiket is otthonról, digitálisan vagy online intézték.
Személyes pénzügyek Balga, aki nem adósodik el fülig!
Eidenpenz József | 2021. május 14. 05:21
Kérem, ezt a cikket ne olvassa el, mert az káros lehet a nemzetgazdaságnak. Bár jó lehet az Ön zsebének. Lassan ott tartunk, hogy minden lakossági hitel kamatterhe alacsonyabb, mint a lakossági állampapírok hozama. Még akinek van pénze, annak is érdemes lehet hitelt felvenni, sőt van, hogy annak éri meg igazán. Az infláció ugyanis lassan felzabálja majd a tartozások értékét. Jegyzet.
Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.