BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. augusztus 22. 06:10

A várható életkor nő, de a társadalom öregszik, a nyugdíjakat egyre kevesebb dolgozónak kéne megtermelnie, a nyugdíjkorhatárt emelik. Vajon a várható életkorral a ténylegesen munkában töltött idő is emelkedik majd? Ezt fontos lenne tudniuk a döntéshozóknak.

Az emberek várható életkora nőttön nő, ami nagyon örvendetes, de problémákat okoz a nyugdíjrendszerben, a társadalom működésében. Ezért sok helyütt emelik a nyugdíjkorhatárt, és további emelésről is vitatkoznak. A kor azonban nem az egyetlen dolog, amely meghatározza, meddig dolgozhatunk – írja a német Max-Planck Intézet honlapján.

A kutatóintézet tudósai megvizsgálták, milyen egyéb tényezők befolyásolják a munkaképességet, mint a foglalkozás, a nem, a képzettség és az emberek anyagi helyzete. Ennek nyomán a várható életkorhoz hasonló mutatót, a várható munkaképes életkort számoltak (Arbeitslebenserwartung).

A nyugdíjkorhatár elvileg Németországban jelenleg 65 év és hét hónap. (Magyarországhoz hasonlóan lassan, fokozatosan emelik – a szerk.) Az átlagos német azonban valójában 62 éves kora előtt valamivel, a korhatárnál több mint három évvel hamarabb nyugdíjba szokott vonulni.

Mennyit dolgoznak valójában?

Amint írják, ez a rés az elmélet és a gyakorlat között nemcsak Németországban, hanem a legtöbb egyéb ipari országban is fennáll. Ezen kívül sokan aktív időszakuk közben is kihagynak hosszabb-rövidebb időszakokat, betegség, munkanélküliség, átképzés miatt.

Fontos lenne tudni, mennyi időt töltenek munkában az emberek valójában, hiszen ettől függenek például az adó– és járulékbevételek, a jövőbeli nyugdíjak is. Az is lényeges, milyen irányba változik az aktív korszak. Ezért megvizsgálták ezt a kérdést több országban.

A képzettebbeknek jobb

Az egyik következtetésük, hogy minél jobban képzett valaki, annál hosszabb munkában töltött időszakra számíthat még 50 éves korában. A képzettebbek ritkábban lesznek munkanélküliek, ezért inkább az egészségük befolyásolja a munkában töltött évek számát. Viszont gyakrabban maradnak ki a munkából képzés, továbbképzés miatt.

A nőknél sok függ attól, hogy szokás-e egyáltalán az adott országban nőként elhelyezkedni. Valamint hogy az adott társadalomban mennyire támogatják a család és a munka közötti egyensúlyt.

Szegény férfiak

Sok függ az ország gazdasági helyzetétől is, recesszió esetén sok 50 feletti dolgozótól megválnak. Ha viszont gazdasági fellendülés van, az idősebbek sokkal jobban találnak maguknak munkát.

Spanyolországban és Olaszországban pedig azt figyelték meg, hogy a 2008-as válság után drasztikusan csökkent a munkában töltött évek száma, sokan váltak végleg munkanélkülivé. A csökkenés főleg a férfiak körében volt szembetűnő, a feltételezések szerint azért, mert a válság a férfiak által dominált építőipart küldte leginkább padlóra. A jól képzett, tapasztalt nők kevésbé szenvedték meg.

Minden ország más

Az USA-ban viszont a válság miatt a szegényebb, sokszor latin-amerikai nők körében még nőtt is a foglalkoztatottság. Sokuk ugyanis a férfiak csökkenő jövedelmét volt kénytelen kiegészíteni ezzel.

Nőtt-e a ténylegesen munkában töltött idő attól, hogy a várható életkor feljebb tolódott? – teszik fel a kérdést. A válasz azonban nem egyértelmű, más és más országokban más és más időszakokban eltérő eredményre jutottak. Finnországban például a vizsgált időszakban tovább dolgoztak az emberek. Az USA-ban viszont stagnált a ledolgozott idő, sőt a válság idején időlegesen vissza is esett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
Személyes pénzügyek 2021 áprilisától lehet igényelni a szakképzési és a felnőttképzési diákhitelt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 11:37
Hitelbírálat és biztosíték nélkül kérhetik majd a 18 és 55 év közöttiek.
Személyes pénzügyek A vírus hatására nem szórjuk annyira a pénzt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 17:53
Kevesebb hús és rövidebb utazások, több helyi termék a bevásárlókosárban, a legújabb termékcsodák helyett a régiek megőrzése és megjavíttatása. A tömegfogyasztást egy egészség- és környezettudatosságot előtérbe állító posztmodern forma váltja fel, amelynek kulcsszereplője az aktivista fogyasztó – ez az egyik legfontosabb megállapítása a Cetelem Körkép 2020 nemzetközi felmérésnek, melyet a Cetelem Bank saját ügyfélkörében végzett júniusi felmérése is megerősített.
Személyes pénzügyek Van egy jó és egy rossz hírünk nyugdíjügyben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 10:51
Borúsak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből gondtalanná tehetők az idős éveink, ám akik még aktív korukban félretesznek idős éveikre, azoknak a pénze hosszú távon szépen gyarapszik. 
Személyes pénzügyek Átformálta a fiatalok szokásait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 08:47
A fiatalok 18 százaléka többet költött a járványhelyzetben, 36 százalékuknál viszont csökkentek a kiadások - áll a K&H ifjúsági indexében, amely szerint jelentős eltérések láthatóak a 19-29 évesek költéseiben, például míg a nők 25 százaléka nagyobb kiadásokkal szembesült, a férfiaknak csak a 12 százaléka költött többet a járvány miatt.
Személyes pénzügyek Szerdáig várj a tankolással, ha tudsz!
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:46
A benzin és a dízel is olcsóbb lesz.
Személyes pénzügyek Megnyugodhatnak a nyugdíjas éveikre takarékoskodók
Csabai Károly | 2020. augusztus 3. 06:07
Az önkéntes pénztárak ugyanis kevés kivétellel mára nemhogy ledolgozták a koronavírus miatti veszteségeiket, hanem szép számmal akadnak olyan portfoliók, amelyek már szép hozamot is termeltek.
Személyes pénzügyek Egy év alatt átlagosan egymillió forinttal lettek olcsóbbak a budapesti garzonok
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 09:17
Más magyar nagyvárosokban is olcsóbbak lettek az egyszobás lakások.
Személyes pénzügyek Újabb bank ügyfelei örülhetnek
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 16:03
Ezúttal a CIB vállalati bankszámláinak tulajdonosai számára vált lehetővé, hogy Visa üzleti bankkártyájukat az okostelefonjaikba, -óráikba applikálva rendezzék a számláikat. 
Személyes pénzügyek Az autópálya-matricák értékesítésén is meglátszik a koronavírus
MTI | 2020. július 24. 12:34
Erősödik a kereslet a megyei matricák iránt, ez alapján a lakosság idén tényleg inkább belföldön nyaral.
hírlevél