Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A legtöbb nyugdíjpénztár infláció felett, kétszámjegyű hozamokat fizet tagjainak, a 10 éves hozamráták is kecsegtetőek - a válság ellenére is. A magánkasszák is jól teljesítenek.

Az MKB nyugdíjpénztáránál az önkéntes és magánágban is voltak szép hozamok 2012-ben, akárcsak az Aegon önkéntes pénztáránál, ahol szintén kétszámjegyű volt minden portfólió hozama. Korábban az Erste önkéntes nyugdíjkasszája örvendeztette meg a tagokat, úgy tűnik a pénztári szektor jó évet zárt tavaly. Valamennyi portfólió magasan az infláció felett zárt.

Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár Szakértői portfólióját választó ügyfelek különösen figyelemre méltó, 19,49 százalékos hozamot könyvelhettek el 2012-ben.Ezt a portfóliót elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem jártasak a befektetésekben, ezért a vagyonkezelő szakértőire bízzák az összetétel megválasztását. A közel 20 százalékos hozam azt figyelembe véve is nagyon kedvező, hogy a tavalyi év kedvezett a tőkepiaci befektetéseknek – nyilatkozta Ludvai Judit, az AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár legtöbb tagját tömörítő Kiegyensúlyozott portfólió is jól teljesített: 17,66 százalékos hozamával több mint 12 százalékponttal haladta meg az inflációt.

20 ezerrel kell kezdeni most, 65 ezer forint lesz belőle

A nyugdíjcélú megtakarításoknál – emelte ki Ludvai Judit – alapvető szerep jut a hosszú távú hozamoknak is: ezek alapján az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár teljesítménye szintén meggyőző, hiszen az 5,1 százalékos, tízéves átlagos inflációval összevetve a portfóliók 1,5 és 3 százalék közötti reálhozamot produkáltak, úgy, hogy az időszak nagyjából felét a gazdasági válság évei tették ki.

A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban a leggyakoribb kérdés az, hogy egy adott havi járadék eléréséhez mennyi megtakarítás szükséges havonta. “Ezt a kérdést – a számos változó érték miatt – megválaszolni nem lehet: a konstrukció létjogosultságát viszont jól érzékelteti, hogy a hozzávetőleges számítások szerint, ha egy ma 40 éves ügyfél havi 20 ezer forinttal kezd el megtakarítani 25 éven keresztül, akkor majdani nyugdíját - mai vásárlóértéken - havonta 65 500 forinttal tudja kiegészíteni 15 éven át, 1 százalékos reálhozamot feltételezve.

Az MKB-nál a tagság nagy része nagyon jól járt

Az MKB-nál a négy választható portfólió közül a kiegyensúlyozott érte el tavaly a legmagasabb hozamot, 19,83 százalékot az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágában – közölte Lehoczky László ügyvezető igazgató. A 90 ezres tagsága döntő többsége megtakarításaikat épp ebben őrzik: a kiegyensúlyozott portfólió a 85 százalékát teszi ki a teljes pénztári vagyonnak, amely 84,5 milliárdról egy év alatt 10,7 százalékkal, 93,5 milliárd forintra hízott.

Mivel a nettó hozamok a másik három választható portfólióban is az éves, 5,7 százalékos infláció fölött alakultak (a legalacsonyabb érték 7,94 százalék), ezért a tízéves, átlagos nettó hozamráta 6,61-7,18, a hasonló időtávra vonatkozó, éves vagyonnövekedési mutató pedig 6,57-7,26 százalékra kúszott fel - közölte Lehoczky.

A magánpénztár is jól muzsikált idén

Hasonlóan jól muzsikált az MKB Nyugdíjpénztár magán ága is: a közel 3300 tag vagyona 10,8 milliárdról 11,3 milliárd forintra nőtt, meghatározó módon a szintén kedvező hozam hatására. A fedezeti portfóliók 9,02-17,42 százalék közötti nettó hozamokat értek el, ami azt jelenti, hogy a tagi vagyon több mint 93 százalékában a hozam meghaladta a 17 százalékot. Ennek következtében a tízéves, átlagos nettó hozamráta 6,64-7,30 százalék, a tízéves vagyonnövekedési mutató pedig 6,48-8,25 százalék között alakult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
Személyes pénzügyek A falusi házak 38 százalékát sürgősen fel kellene újítani
Privátbankár.hu | 2021. március 11. 17:02
Másutt sem jó a helyzet ebből a szempontból az országban, a hazai ingatlanok harmadát soha nem, vagy több mint 10 éve újították fel.
Személyes pénzügyek K&H: így a nyugdíjasoknak is olcsóbb lehet a bankolás
Privátbankár.hu | 2021. március 11. 12:42
A mindennapi bankolás egyre hangsúlyosabb az online térben, amire a járvány csak ráerősített. A nyugdíjasok is vevők rá, ugyanis a K&H 60 év feletti ügyfeleinek 38 százaléka online lép kapcsolatba a bankkal. Az anyabanknál, a KBC-nél is hasonló a helyzet, Belgiumban a 80 év felettiek 35 százaléka, a 65-80 évesek között pedig 10-ből 6-an választják az online csatornákat.
hírlevél
depositphotos