1p
A kamu nigériai lánclevelekről talán már mindenki hallott, de a pilótajátékokhoz hasonlóan ez a rendszer is ezer formában éled újjá és szedi újabb és újabb áldozatait. A tanulságuk tömören összefoglalva az, hogy értelmetlen olyasmiért előre fizetni, ami állítólag sok pénzt hoz, illetve aki előlegeket kér, vásárláshoz köt valami „csodálatos” nyereményt vagy egyéb lehetőséget, az majdnem biztosan át akar verni.

A nigériai átveréseknek tengernyi szakirodalma van már a neten és remélhetőleg minden olvasónk hallott már róluk, ám érdemes elővenni ezeket, mert egyik iskolapéldáját képviselik a pénzügyi átverések egy széles csoportjának. A klasszikus, legalább tíz éves, de még mindig áldozatokat szedő eredeti formájában a gyanútlan polgár kap egy kéretlen elektronikus levelet (smap-et) a levelesládájába, amelyben azt írják, hogy a feladó X. Y. Nigériában, vagy bármely másik országban egy elhunyt miniszter, diktátor, tábornok vagy egyéb nagyon fontos ember örököse.

Már csak egy utolsó kis adományra lenne szükség...

Ezen kívül valamilyen rejtélyes politikai vagy bürokratikus okból szemérmetlenül nagy összegű, rendszerint sok millió dollárnyi vagy eurónyi örökségéhez csak más személy bankszámláján keresztül tud hozzájutni, amihez persze a mi segítségünket kéri, illő jutalomért cserébe persze. Később aztán kiderül, hogy mindehhez jelentős előleget kell átutalnunk a költségekre. Ha ez megtörtént, akkor pedig az jön, hogy hoppá, még valami apróságra nem gondoltak, és még egy utolsó csekélyke összegre lenne szükség. Azután még egy utolsóra, meg még egyre, meg még egyre.

A német Graumarktinfo.de írása szerint a történetnek ezerféle változata lehet, a csalók később Afrika helyett más kontinenseket is előszeretettel választottak, és az afrikai diktátor fiát is másokkal helyettesítették, például gazdag férfival házasodófélben levő szegény leánnyal, aki csak a mi segítségünkkel tud kedveséhez eljutni, de azután dúskálni fog és minket is megjutalmaz. (A Scamorama.com oldalon egész levelezéseket publikálnak a csalókkal angolul, a legutóbbit egy Jie Jia nevű, magát fontos kínai személyiségnek kiadó személlyel folytatták.) A lényeg azonban mindig ugyanaz: a szerény ellenszolgáltatásért cserébe kínált szép summa sohasem érkezik meg, az előlegek és a csalók viszont nyomtalanul eltűnnek.

Engem sorsoltak ki? Nem is játszottam...

Más csaló e-mail-ek azt állítják, hogy nyertünk a spanyol, vagy akármilyen lottón, és a nyeremények átvételéhez már csak ezt és ezt a díjat kell leszurkolnunk itt és itt. Egy ilyen spanyol lottós csaláshullám például 2004-ben érte el az országot, akkor a sajtó részletesen foglalkozott vele. A lényege, hogy egy számítógép, ó, micsoda meglepetés, pont a mi e-mail-címünket sorsolta ki, és a százezer eurós nagyságrendű nyereményt ,már fel is vehetjük, ha egy bizonyos százalékot előre leszurkolunk a közvetítő cégnek.

Különben a nyeremény elvész. Érdemes még abba is belegondolni, milyen jogon sorsolnak ki valakit nyertesként, aki nem is játszott, illetve miből is osztanának busás nyereményeket, ha nem fizetnek a részvételért a játékosok. Egy játékszervező sem lehet ilyen felelőtlen.

Gyanús, ami túlságosan kedvező a többihez képest

Az ilyen „nigériai típusú” praktikákat röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy ismeretlen vagy nem valós személyek valamilyen nagyon csábító, gyanúsan vonzó nyereményt vagy szolgáltatást kínálnak, bármely előzetes pénzkifizetés vagy vásárlás mellett. A mai modern spam-szűrő technikák rengeteg ilyen levelet kiszűrnek, de mindig feltalálnak új módszert, amivel át lehet hatolni a szűrőkön. A hasonló csalások nyilván azért élhetnek és virágozhatnak, mert mindig vannak, akik bedőlnek nekik.

Sokan sejtik egyébként, hogy valami nem stimmel, de a csábítás túl nagy, szeretnének hinni egy csodaszép álomban. A Graumarktinfo.de olyan esetet is említ, amikor valaki a rendőrség kifejezett figyelmeztetése ellenére is belevágott a nigériai üzletbe. Pedig józan paraszti ésszel minden értékesebb dolog gyanús, amit a szokásosnál sokkal kedvezőbb feltételekkel, sőt szinte ingyen adnak.

Ez az ön nyertes borítékja

Ugyanennek a módszernek jóval konzervatívabb, a törvényes szférába vagy annak szélére áttolt változata például az a módszer, amikor egy színes bulvárlaphoz „ez az Ön nyertes szelvénye”, „Ön az egyike a lehetséges 100 nyertesnek, főnyeremény tízmillió” vagy hasonló feliratú borítékokat csatolnak. Benne ezerféle űrlap, szerencsekulcsocska, kód, levél, gratuláló üzenet, nyereményátvevő cédula és hasonlók, amelyek között ugyan valahol el vannak bújtatva a valódi szabályok, de mind-mind azt a látszatot keltik, hogy az illető borzasztóan szerencsés, és már csak a kisujját kell kinyújtania a nyereményért.

A főleg nyugdíjasokra és ráérő háziasszonyokra kihegyezett játékhoz azután általában az tartozik hozzá, hogy feltétlen kell valamilyen méregdrága terméket rendeljünk a cégtől, és akkor egyike lehetünk annak a bepalizott százezernek, akik között talán valóban ki is sorsolnak valamit.

A munkáért fizetni szoktak, nem pénzt kérni érte

Így káderezze le őket

Ha ismeretlen céget talál, akkor írja be a nevét a Google keresőjébe, és írja mellé a „fórum” és „vélemény” szavakat. Sok esetben az ügyfelek hozzászólásain keresztül pillanatokon belül kiderül, hogy komoly cégről vagy kóklerről van szó. Még biztonságosabb, ha a Fogyasztóvédelmi Hatósággal vagy - pénzügyi szolgáltatások esetén - a PSZÁF-al konzultál.

Ugyanerre a „fizess előre a nagy nyereményért” sémára épül egy csomó (ál)munkaközvetítő és (ál)távmunka-vállalkozás is, de valószínűleg az ingatlanközvetítők között is van mit keresgélni. Itt is az a lényeg, hogy busás díjat kérnek előre a közvetítésért, szolgáltatásért, azután jó esetben az ügyfél bekerül egy alig látogatott internetes adatbázisba reménytelen százezredik tételként.

Rossz esetben az égvilágon semmit nem kap a pénzéért, csak lenyúlják azt, vagy jó tanácsot adnak neki érte, amelyben valamilyen pilótajátékba próbálják belerángatni. „Azért, hogy dolgozhass, ne fizess előre” – összegzi például a tavmunka.net oldal visszásságai során szerzett tapasztalatokat a Lopasesatveres.network.hu oldal cikke.

Megkopasztják a legmegszorultabbakat is

Talán a legkegyetlenebb példát hagytuk a végére. Több magyarországi botrány is szólt már róla, és külföldi források is említik azokat az (ál)hitelközvetítőket, akik gyanúsan kedvező konstrukciójú hiteleket kínálnak - a rendszerint már fülig eladósodott, megszorult, reménytelenül kétségbeesett - adósoknak. Rendszerint valamilyen külföldi, például osztrák kölcsönt ajánlanak lényegi hitelbírálat nélkül, a hazainál jóval engedékenyebb feltételekkel és alacsonyabb tölesztőrészletekkel.

Kitalálták? Az ügyfélnek már csak egy jelentős, de a hitel összegéhez képest mégis szerény díjat kell leperkálnia ahhoz, hogy ripsz-ropsz megnyissák az életmentő pénzcsapot...

Sorozatunk előző részei:

Szörnyű rossz befektetések 1.: A pilótajáték ezer formában éled újjá

Szörnyű rossz befektetések 2.: Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG