<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A pénzügyek világa annyira bonyolult, gyorsan változik, a pénzügyi ismertetek oktatása pedig annyira hiányos – ha van egyáltalán –, hogy sokaknak kell felnőtt fejjel okosodniuk. A Handelsbaltt.com tizenöt pontos listája tanácsokat ad ahhoz, hogy addig is a legnagyobb hibákat elkerüljük, mi pedig ezeket bővítettük és a hazai viszonyokra adaptáltuk.

1. Oszd meg, és uralkodj

A kockázatot meg kell osztani különböző befektetések között, így ha az egyik be is dőlne, legalább a többiben megmarad a pénzünk. Ne tegyen tőkéje harmadánál többet egy egyedi befektetésbe, ossza meg (ezt hívják szakszóval úgy, hogy diverzifikáció). De a diverzifikáció módja, mértéke sem mindegy. Nem jó ugyanolyan befektetésfajtán belül kombinálni, például háromféle hazai részvényt vagy háromféle hazai államkötvényt venni, ezek között is veszélyes megosztani a tőkénket mert kockázatuk nagyon hasonló – teszi hozzá a Privátbankár.

2. Óvakodjunk a hitelektől

A német forrás azt mondja, ha egy ingatlan mellé rögtön egy hitelt is kínálnak, azonnal konzultáljon ügyvédjével. Nálunk is elmúlt a hitelbőség kora, de a hitelhez hasonló hatást válthatnak ki a tőkeáttételes befektetések – határidős BUX, certifikát, lombardhitel, tőkeáttételes ETF – is, duplázva vagy többszörösére növelve a hozam lehetőségét, de a veszteség esélyét is. Óvatosság, óvatosság, óvatosság javasolt – az ilyen üzleteken könnyű elbukni a teljes saját tőkénket, vagy annál is többet.

3. Kérdezzünk meg másokat is

Legalább még egy szakembert kérdezzen meg, mielőtt egy nagyobb befektetésbe belevág – írja a Handelsblatt.com. Hozzátehetjük, hogy a Google is a mi barátunk, valamint különböző szaklapok, internetes blogok és fórumok, sok információt szerezhetünk magunk is, bár az internet gyakran pontatlan, megbízhatatlan, nem árt alapos munkát végezni.

4. Olvassuk el a szerződéseket

A szerződésben foglaltak lesznek később az irányadók, nem pedig az, amit egy ügynök szóban összehord. (Ehhez kapcsolódik majd a 13. pont is, mert a kibocsátási tájékoztatók, prospektusok sok esetben a szerződés részét képezik.) Vegye a fáradságot, és olvassa el, sok kellemetlenségtől megóvhatja magát.

5. Tódító ügynök

Ha az ügynök olyan számpéldákat mutat, amelyek szerint a befektetés önmagát fianszírozza (például kitermeli a rá adott hitel kamatát), szinte biztos, hogy Ön túlzott kockázatot fog vállalni. Inkább maradjon távol az ilyen ügyletektől, sőt meneküljön.

6. Ingatlannal csak nagyon óvatosan

Ha befektetési céllal szeretne ingatlant vásárolni, legyen nagyon óvatos. Járja körül, hogy hogyan, kinek, mióta, mennyiért is van kiadva az az ingatlan.

7. Az épület állapota

Mielőtt egy ingatlant megvásárolna, feltétlenül látogassa meg ls nézze meg, milyen műszaki állapotban van. (Hozzátehetjük, hogy ezt napvilágnál tegyük meg, és ne este – nagyon nagy lehet a különbség, milliókat érhet.)

8. Alkalmazzunk ügyvédet, adótanácsadót

Bármely kétely esetén inkább kérdezzen meg egy erre specializálódott ügyvédet a kockázatokról, esetleges rejtett trükkökről,  illetve adótanácsadót az adócsökkentési lehetőségekről.

9. Nézzünk a jövőbe

Először a kockázatokat tekintse át, és csak azután az elérhető hozamokat. Ne csak a maximálisan elérhető hozamot, hanem a maximális, a legrosszabb esetben bekövetkező veszteséget is mérje fel. Gondolja végig, mikor lesz legközelebb szüksége az adott pénzösszegre, és hogyan fog majd tudni hozzájutni, milyen feltételekkel, költségekkel, árfolyamon, esetleges veszteséggel.

10. Időzavarban ne

Inkább szalassza el a kínálkozó lehetőséget, minthogy időzavarban elhamarkodott döntést hozzon, és később megbánja, veszteségek érjék.

11. Csak az érthetőt vegyük

Csakis olyan befektetési termékeket vásároljon, amelyek működését megérti. Banálisan hangzik, de rengeteg alkalommal előfordul az ellenkezője. (Főleg olyankor, ha mások tanácsára, banki alkalmazottakra, brókerekre, biztosítási ügynökökre hallgatunk, és nem nézünk utána a dolgoknak.)

12. Kérjük el írásban

Ha egy tanácsadó, ügynök váltig álítja, hogy a befektetés biztonságos, kérje, hogy adja írásba. Ha ezt nem teszi, kibúvókat keres, akkor inkább hozzá se nyúljon az adott befektetéshez.

13. Olvassunk szabályzatot

Az értékpapíroknál kibocsátási tájékoztatót, az alapoknál kezelési szabályzatot kell készítenie a kibocsátónak, ezeket érdemes elkérni, a szerződés részét képezik, alá is íratják az ügyféllel, hogy megismerte. Többnyire nagyon hosszúak, de legalább a kockázatokról szóló fejezetet olvassuk el.

14. Telefonbetyárok kíméljenek

Ha telefonon kapnak kéretlen befektetési ajánlatot, azonnal tegyék le a kagylót. (Úgy látszik a németeknek különösen rossz tapasztalataik vannak ezzel.)

15. Kérjük el a jegyzőkönyvet

Külföldön a befektetési tanácsadásról jegyzőkönyvet kell kitölteni, ezért a lap azt javasolja a polgároknak, hogy ezt kérjék el, és ellenőrizzék a tartalmát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos