TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénzügyek világa annyira bonyolult, gyorsan változik, a pénzügyi ismertetek oktatása pedig annyira hiányos – ha van egyáltalán –, hogy sokaknak kell felnőtt fejjel okosodniuk. A Handelsbaltt.com tizenöt pontos listája tanácsokat ad ahhoz, hogy addig is a legnagyobb hibákat elkerüljük, mi pedig ezeket bővítettük és a hazai viszonyokra adaptáltuk.

1. Oszd meg, és uralkodj

A kockázatot meg kell osztani különböző befektetések között, így ha az egyik be is dőlne, legalább a többiben megmarad a pénzünk. Ne tegyen tőkéje harmadánál többet egy egyedi befektetésbe, ossza meg (ezt hívják szakszóval úgy, hogy diverzifikáció). De a diverzifikáció módja, mértéke sem mindegy. Nem jó ugyanolyan befektetésfajtán belül kombinálni, például háromféle hazai részvényt vagy háromféle hazai államkötvényt venni, ezek között is veszélyes megosztani a tőkénket mert kockázatuk nagyon hasonló – teszi hozzá a Privátbankár.

2. Óvakodjunk a hitelektől

A német forrás azt mondja, ha egy ingatlan mellé rögtön egy hitelt is kínálnak, azonnal konzultáljon ügyvédjével. Nálunk is elmúlt a hitelbőség kora, de a hitelhez hasonló hatást válthatnak ki a tőkeáttételes befektetések – határidős BUX, certifikát, lombardhitel, tőkeáttételes ETF – is, duplázva vagy többszörösére növelve a hozam lehetőségét, de a veszteség esélyét is. Óvatosság, óvatosság, óvatosság javasolt – az ilyen üzleteken könnyű elbukni a teljes saját tőkénket, vagy annál is többet.

3. Kérdezzünk meg másokat is

Legalább még egy szakembert kérdezzen meg, mielőtt egy nagyobb befektetésbe belevág – írja a Handelsblatt.com. Hozzátehetjük, hogy a Google is a mi barátunk, valamint különböző szaklapok, internetes blogok és fórumok, sok információt szerezhetünk magunk is, bár az internet gyakran pontatlan, megbízhatatlan, nem árt alapos munkát végezni.

4. Olvassuk el a szerződéseket

A szerződésben foglaltak lesznek később az irányadók, nem pedig az, amit egy ügynök szóban összehord. (Ehhez kapcsolódik majd a 13. pont is, mert a kibocsátási tájékoztatók, prospektusok sok esetben a szerződés részét képezik.) Vegye a fáradságot, és olvassa el, sok kellemetlenségtől megóvhatja magát.

5. Tódító ügynök

Ha az ügynök olyan számpéldákat mutat, amelyek szerint a befektetés önmagát fianszírozza (például kitermeli a rá adott hitel kamatát), szinte biztos, hogy Ön túlzott kockázatot fog vállalni. Inkább maradjon távol az ilyen ügyletektől, sőt meneküljön.

6. Ingatlannal csak nagyon óvatosan

Ha befektetési céllal szeretne ingatlant vásárolni, legyen nagyon óvatos. Járja körül, hogy hogyan, kinek, mióta, mennyiért is van kiadva az az ingatlan.

7. Az épület állapota

Mielőtt egy ingatlant megvásárolna, feltétlenül látogassa meg ls nézze meg, milyen műszaki állapotban van. (Hozzátehetjük, hogy ezt napvilágnál tegyük meg, és ne este – nagyon nagy lehet a különbség, milliókat érhet.)

8. Alkalmazzunk ügyvédet, adótanácsadót

Bármely kétely esetén inkább kérdezzen meg egy erre specializálódott ügyvédet a kockázatokról, esetleges rejtett trükkökről,  illetve adótanácsadót az adócsökkentési lehetőségekről.

9. Nézzünk a jövőbe

Először a kockázatokat tekintse át, és csak azután az elérhető hozamokat. Ne csak a maximálisan elérhető hozamot, hanem a maximális, a legrosszabb esetben bekövetkező veszteséget is mérje fel. Gondolja végig, mikor lesz legközelebb szüksége az adott pénzösszegre, és hogyan fog majd tudni hozzájutni, milyen feltételekkel, költségekkel, árfolyamon, esetleges veszteséggel.

10. Időzavarban ne

Inkább szalassza el a kínálkozó lehetőséget, minthogy időzavarban elhamarkodott döntést hozzon, és később megbánja, veszteségek érjék.

11. Csak az érthetőt vegyük

Csakis olyan befektetési termékeket vásároljon, amelyek működését megérti. Banálisan hangzik, de rengeteg alkalommal előfordul az ellenkezője. (Főleg olyankor, ha mások tanácsára, banki alkalmazottakra, brókerekre, biztosítási ügynökökre hallgatunk, és nem nézünk utána a dolgoknak.)

12. Kérjük el írásban

Ha egy tanácsadó, ügynök váltig álítja, hogy a befektetés biztonságos, kérje, hogy adja írásba. Ha ezt nem teszi, kibúvókat keres, akkor inkább hozzá se nyúljon az adott befektetéshez.

13. Olvassunk szabályzatot

Az értékpapíroknál kibocsátási tájékoztatót, az alapoknál kezelési szabályzatot kell készítenie a kibocsátónak, ezeket érdemes elkérni, a szerződés részét képezik, alá is íratják az ügyféllel, hogy megismerte. Többnyire nagyon hosszúak, de legalább a kockázatokról szóló fejezetet olvassuk el.

14. Telefonbetyárok kíméljenek

Ha telefonon kapnak kéretlen befektetési ajánlatot, azonnal tegyék le a kagylót. (Úgy látszik a németeknek különösen rossz tapasztalataik vannak ezzel.)

15. Kérjük el a jegyzőkönyvet

Külföldön a befektetési tanácsadásról jegyzőkönyvet kell kitölteni, ezért a lap azt javasolja a polgároknak, hogy ezt kérjék el, és ellenőrizzék a tartalmát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél