<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénzügyek világa annyira bonyolult, gyorsan változik, a pénzügyi ismertetek oktatása pedig annyira hiányos – ha van egyáltalán –, hogy sokaknak kell felnőtt fejjel okosodniuk. A Handelsbaltt.com tizenöt pontos listája tanácsokat ad ahhoz, hogy addig is a legnagyobb hibákat elkerüljük, mi pedig ezeket bővítettük és a hazai viszonyokra adaptáltuk.

1. Oszd meg, és uralkodj

A kockázatot meg kell osztani különböző befektetések között, így ha az egyik be is dőlne, legalább a többiben megmarad a pénzünk. Ne tegyen tőkéje harmadánál többet egy egyedi befektetésbe, ossza meg (ezt hívják szakszóval úgy, hogy diverzifikáció). De a diverzifikáció módja, mértéke sem mindegy. Nem jó ugyanolyan befektetésfajtán belül kombinálni, például háromféle hazai részvényt vagy háromféle hazai államkötvényt venni, ezek között is veszélyes megosztani a tőkénket mert kockázatuk nagyon hasonló – teszi hozzá a Privátbankár.

2. Óvakodjunk a hitelektől

A német forrás azt mondja, ha egy ingatlan mellé rögtön egy hitelt is kínálnak, azonnal konzultáljon ügyvédjével. Nálunk is elmúlt a hitelbőség kora, de a hitelhez hasonló hatást válthatnak ki a tőkeáttételes befektetések – határidős BUX, certifikát, lombardhitel, tőkeáttételes ETF – is, duplázva vagy többszörösére növelve a hozam lehetőségét, de a veszteség esélyét is. Óvatosság, óvatosság, óvatosság javasolt – az ilyen üzleteken könnyű elbukni a teljes saját tőkénket, vagy annál is többet.

3. Kérdezzünk meg másokat is

Legalább még egy szakembert kérdezzen meg, mielőtt egy nagyobb befektetésbe belevág – írja a Handelsblatt.com. Hozzátehetjük, hogy a Google is a mi barátunk, valamint különböző szaklapok, internetes blogok és fórumok, sok információt szerezhetünk magunk is, bár az internet gyakran pontatlan, megbízhatatlan, nem árt alapos munkát végezni.

4. Olvassuk el a szerződéseket

A szerződésben foglaltak lesznek később az irányadók, nem pedig az, amit egy ügynök szóban összehord. (Ehhez kapcsolódik majd a 13. pont is, mert a kibocsátási tájékoztatók, prospektusok sok esetben a szerződés részét képezik.) Vegye a fáradságot, és olvassa el, sok kellemetlenségtől megóvhatja magát.

5. Tódító ügynök

Ha az ügynök olyan számpéldákat mutat, amelyek szerint a befektetés önmagát fianszírozza (például kitermeli a rá adott hitel kamatát), szinte biztos, hogy Ön túlzott kockázatot fog vállalni. Inkább maradjon távol az ilyen ügyletektől, sőt meneküljön.

6. Ingatlannal csak nagyon óvatosan

Ha befektetési céllal szeretne ingatlant vásárolni, legyen nagyon óvatos. Járja körül, hogy hogyan, kinek, mióta, mennyiért is van kiadva az az ingatlan.

7. Az épület állapota

Mielőtt egy ingatlant megvásárolna, feltétlenül látogassa meg ls nézze meg, milyen műszaki állapotban van. (Hozzátehetjük, hogy ezt napvilágnál tegyük meg, és ne este – nagyon nagy lehet a különbség, milliókat érhet.)

8. Alkalmazzunk ügyvédet, adótanácsadót

Bármely kétely esetén inkább kérdezzen meg egy erre specializálódott ügyvédet a kockázatokról, esetleges rejtett trükkökről,  illetve adótanácsadót az adócsökkentési lehetőségekről.

9. Nézzünk a jövőbe

Először a kockázatokat tekintse át, és csak azután az elérhető hozamokat. Ne csak a maximálisan elérhető hozamot, hanem a maximális, a legrosszabb esetben bekövetkező veszteséget is mérje fel. Gondolja végig, mikor lesz legközelebb szüksége az adott pénzösszegre, és hogyan fog majd tudni hozzájutni, milyen feltételekkel, költségekkel, árfolyamon, esetleges veszteséggel.

10. Időzavarban ne

Inkább szalassza el a kínálkozó lehetőséget, minthogy időzavarban elhamarkodott döntést hozzon, és később megbánja, veszteségek érjék.

11. Csak az érthetőt vegyük

Csakis olyan befektetési termékeket vásároljon, amelyek működését megérti. Banálisan hangzik, de rengeteg alkalommal előfordul az ellenkezője. (Főleg olyankor, ha mások tanácsára, banki alkalmazottakra, brókerekre, biztosítási ügynökökre hallgatunk, és nem nézünk utána a dolgoknak.)

12. Kérjük el írásban

Ha egy tanácsadó, ügynök váltig álítja, hogy a befektetés biztonságos, kérje, hogy adja írásba. Ha ezt nem teszi, kibúvókat keres, akkor inkább hozzá se nyúljon az adott befektetéshez.

13. Olvassunk szabályzatot

Az értékpapíroknál kibocsátási tájékoztatót, az alapoknál kezelési szabályzatot kell készítenie a kibocsátónak, ezeket érdemes elkérni, a szerződés részét képezik, alá is íratják az ügyféllel, hogy megismerte. Többnyire nagyon hosszúak, de legalább a kockázatokról szóló fejezetet olvassuk el.

14. Telefonbetyárok kíméljenek

Ha telefonon kapnak kéretlen befektetési ajánlatot, azonnal tegyék le a kagylót. (Úgy látszik a németeknek különösen rossz tapasztalataik vannak ezzel.)

15. Kérjük el a jegyzőkönyvet

Külföldön a befektetési tanácsadásról jegyzőkönyvet kell kitölteni, ezért a lap azt javasolja a polgároknak, hogy ezt kérjék el, és ellenőrizzék a tartalmát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos