<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ma minden harmadik magyar családban divat zsebpénzt osztani, amelynek összege életkoronként változik. Az egész kicsiknek nyilván kevés pénz dukál, míg a nagyobbak nem csak az iskolai büfére, de házimunkáért és ajándékba is kaphatnak pénzt. De jó ötlet-e ez, és hogyan taníthatjuk meg a gyereket a pénz kezelésére? A K&H válaszol.

A Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői gyűjtötték össze a zsebpénz körül felmerülő leggyakoribb kérdéseket. A pénzkérdés ugyanis megkerülhetetlen a családok életében, a mai gyerekek különösen hamar kapcsolatba kerülnek a vásárlással – az iskolai büfében, vagy az online játékok mikrotranzakcióiban, tudta meg a Privátbankár.hu. Így a szülőknek résen kell lenniük, hogy ne jussanak olyan sorsra, mint annak a kisgyereknek az apukája, aki az Amazon Alexa segítségével több ezer dollár értékben vásárolt magának babaházat.

Horváth Magyari Nóra, a vetélkedő állandó zsűritagja szerint a zsebpénz egy jó eszköz arra, hogy fejlesszük a gyerek pénzügyi tudatosságát, mivel megtanulja, hogyan ossza be, hogyan takarítson meg, adott esetben hogyan gyarapítsa és megbecsülje az értékét. A zsebpénz ugyanis rendszeres bevétel – akárcsak a mi fizetésünk – így folyton lehet vele számolni. Ha viszont nem adunk zsebpénzt, viszont a gyerek bármikor kap, amikor kér, akkor úgy kezeli majd a szülőt, mint egy kiapadhatatlan forrást.

Mennyit kapnak a magyar gyerekek?

Jelenleg minden harmadik családban divat a zsebpénz, a 6 éven aluliak havonta 500 forintnál kevesebből, a 7-14 évesek 500 és 1000 forint közötti összegből, míg a 15 éven felüliek 2 és 5000 forint közötti zsebpénzből gazdálkodnak havonta. 11 éves kor felett a döntő többségnek már van saját pénze, legyen az zsebpénz, ajándék vagy épp házimunkával szerzett jövedelem. A rendszeresen kapott zsebpénzt kiegészítheti a gyerkőc, például azzal, ha házimunkát vállal, vagy jutalmazhatjuk a jó tanulmányi eredményeket is. A K&H kutatása kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik házimunkával kerestek pénzt, később sokkal ügyesebben takarékoskodnak felnőttként is, mivel tudják, milyen megdolgozni a pénzért.

Egyetemre megy a gyerek? Mutatjuk, mire költi az apanázst >>>

A pénzügyi tudatosság persze nem csak a gyereknek, de a felnőttnek is szól, mivel meg kell tanulnia a szülőnek, hogy a zsebpénz a gyereké. Így abban az esetben is, ha számunkra értelmetlen dologra költi, akkor is tehesse meg, hogy olyat vesz, amiről tudjuk, hogy két nap múlva már rá sem néz, vagy vacak a minősége. „A pénzzel való gyakorlás legjobb terepe a családi védett környezet – később nagyobb összegek forognak kockán, ha akkor jut először saját pénzhez a gyerek, amikor először végez nyári munkát vagy ösztöndíjat kap” – figyelmeztet Horváth Magyary Nóra. Ennek dacára érdemes tudni a gyerek pénzügyeiről – kérdezzünk rá néha, hogy vannak-e tervei, gyűjt-e valamire.

Na, jó, de mennyit és mikortól?

A zsebpénz egyik fő kritériuma, hogy a gyerek tudjon alapszinten számolni: ismerje a négy alapműveletet és valamilyen szinten fejben is tudjon összeadni. Ez gyerekenként változó, van, aki már óvodában is kis matekzseni, másoknak az iskolában is vannak ezzel problémáik. Az is fontos, hogy értse a pénz értékét, vagyis azt, hogy például 5 darab 20 forintos nem több, mint egy 100-as, és hogy egy darab pénzért nem egy darab terméket kap. Ez az elvonatkoztatási képesség nagyon fontos ahhoz, hogy lássuk, érdemes-e már pénzt adni, vagy még nem áll a gyerek azon a fejlettségi fokon.

Van, aki süteményárusításból szedi össze a fagyira valót.

Ha már elég felkészült a csemeténk, már csak az a kérdés, hogy mennyit bízunk rá. A K&H felmérése szerint a magyar gyerekek átlagosan havi 4 ezer forintból gazdálkodhatnak, az Egmont Epha kiadó felmérése szerint a német gyerekek ennek kétszeresét, az angolok háromszorosát kapják meg zsebpénzként havonta. Értelemszerűen mindenkinek a saját kasszája és belátása határozza meg, hogy végül mennyit ad a gyereknek.

Ne hagyjuk magára a számolásban

Szülőként fontos szem előtt tartanunk, hogy a pénz kezelése mellett az ehhez kötődő járulékos tudást is megszerezze a gyerek. Az iskolai büfében rengeteg pénzt lehet elverni (tapasztalat...) szendvicsre és üdítőre. Egy gyors számolással, valamint a közös bevásárlás elintézésével együtt kiszámolhatjuk a gyerekkel, hogy egy otthoni bevásárlásból hány szendvics jön ki, míg ugyanebből az összegből hányat vehet a büfében. Néha jó az iskolában vásárolni, de ez jobb, ha nem mindennapos.

Egy másik fontos tényező, hogy ne fizessünk ész nélkül, ha a gyerek házimunkát vállal, figyeljünk arra is, hogy milyen minőségben végzi azt. Ha például kap 200 forintot azért, hogy összehajtogassa és eltegye a tiszta ruhát, a holmik hevenyészett behányása a szekrénybe ugyan teljesíti a feladatot, de nyilván valóan nem a megfelelő módon. Ha a trehány munkáért kevesebb pénzt kap, úgy a munkamorál is fejleszthető.

https://privatbankar.hu/ongondoskodas/zsebpenz-a-gyerekeknek-mennyit-es-hogyan-260456

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG