TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma minden harmadik magyar családban divat zsebpénzt osztani, amelynek összege életkoronként változik. Az egész kicsiknek nyilván kevés pénz dukál, míg a nagyobbak nem csak az iskolai büfére, de házimunkáért és ajándékba is kaphatnak pénzt. De jó ötlet-e ez, és hogyan taníthatjuk meg a gyereket a pénz kezelésére? A K&H válaszol.

A Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői gyűjtötték össze a zsebpénz körül felmerülő leggyakoribb kérdéseket. A pénzkérdés ugyanis megkerülhetetlen a családok életében, a mai gyerekek különösen hamar kapcsolatba kerülnek a vásárlással – az iskolai büfében, vagy az online játékok mikrotranzakcióiban, tudta meg a Privátbankár.hu. Így a szülőknek résen kell lenniük, hogy ne jussanak olyan sorsra, mint annak a kisgyereknek az apukája, aki az Amazon Alexa segítségével több ezer dollár értékben vásárolt magának babaházat.

Horváth Magyari Nóra, a vetélkedő állandó zsűritagja szerint a zsebpénz egy jó eszköz arra, hogy fejlesszük a gyerek pénzügyi tudatosságát, mivel megtanulja, hogyan ossza be, hogyan takarítson meg, adott esetben hogyan gyarapítsa és megbecsülje az értékét. A zsebpénz ugyanis rendszeres bevétel – akárcsak a mi fizetésünk – így folyton lehet vele számolni. Ha viszont nem adunk zsebpénzt, viszont a gyerek bármikor kap, amikor kér, akkor úgy kezeli majd a szülőt, mint egy kiapadhatatlan forrást.

Mennyit kapnak a magyar gyerekek?

Jelenleg minden harmadik családban divat a zsebpénz, a 6 éven aluliak havonta 500 forintnál kevesebből, a 7-14 évesek 500 és 1000 forint közötti összegből, míg a 15 éven felüliek 2 és 5000 forint közötti zsebpénzből gazdálkodnak havonta. 11 éves kor felett a döntő többségnek már van saját pénze, legyen az zsebpénz, ajándék vagy épp házimunkával szerzett jövedelem. A rendszeresen kapott zsebpénzt kiegészítheti a gyerkőc, például azzal, ha házimunkát vállal, vagy jutalmazhatjuk a jó tanulmányi eredményeket is. A K&H kutatása kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik házimunkával kerestek pénzt, később sokkal ügyesebben takarékoskodnak felnőttként is, mivel tudják, milyen megdolgozni a pénzért.

Egyetemre megy a gyerek? Mutatjuk, mire költi az apanázst >>>

A pénzügyi tudatosság persze nem csak a gyereknek, de a felnőttnek is szól, mivel meg kell tanulnia a szülőnek, hogy a zsebpénz a gyereké. Így abban az esetben is, ha számunkra értelmetlen dologra költi, akkor is tehesse meg, hogy olyat vesz, amiről tudjuk, hogy két nap múlva már rá sem néz, vagy vacak a minősége. „A pénzzel való gyakorlás legjobb terepe a családi védett környezet – később nagyobb összegek forognak kockán, ha akkor jut először saját pénzhez a gyerek, amikor először végez nyári munkát vagy ösztöndíjat kap” – figyelmeztet Horváth Magyary Nóra. Ennek dacára érdemes tudni a gyerek pénzügyeiről – kérdezzünk rá néha, hogy vannak-e tervei, gyűjt-e valamire.

Na, jó, de mennyit és mikortól?

A zsebpénz egyik fő kritériuma, hogy a gyerek tudjon alapszinten számolni: ismerje a négy alapműveletet és valamilyen szinten fejben is tudjon összeadni. Ez gyerekenként változó, van, aki már óvodában is kis matekzseni, másoknak az iskolában is vannak ezzel problémáik. Az is fontos, hogy értse a pénz értékét, vagyis azt, hogy például 5 darab 20 forintos nem több, mint egy 100-as, és hogy egy darab pénzért nem egy darab terméket kap. Ez az elvonatkoztatási képesség nagyon fontos ahhoz, hogy lássuk, érdemes-e már pénzt adni, vagy még nem áll a gyerek azon a fejlettségi fokon.

Van, aki süteményárusításból szedi össze a fagyira valót.

Ha már elég felkészült a csemeténk, már csak az a kérdés, hogy mennyit bízunk rá. A K&H felmérése szerint a magyar gyerekek átlagosan havi 4 ezer forintból gazdálkodhatnak, az Egmont Epha kiadó felmérése szerint a német gyerekek ennek kétszeresét, az angolok háromszorosát kapják meg zsebpénzként havonta. Értelemszerűen mindenkinek a saját kasszája és belátása határozza meg, hogy végül mennyit ad a gyereknek.

Ne hagyjuk magára a számolásban

Szülőként fontos szem előtt tartanunk, hogy a pénz kezelése mellett az ehhez kötődő járulékos tudást is megszerezze a gyerek. Az iskolai büfében rengeteg pénzt lehet elverni (tapasztalat...) szendvicsre és üdítőre. Egy gyors számolással, valamint a közös bevásárlás elintézésével együtt kiszámolhatjuk a gyerekkel, hogy egy otthoni bevásárlásból hány szendvics jön ki, míg ugyanebből az összegből hányat vehet a büfében. Néha jó az iskolában vásárolni, de ez jobb, ha nem mindennapos.

Egy másik fontos tényező, hogy ne fizessünk ész nélkül, ha a gyerek házimunkát vállal, figyeljünk arra is, hogy milyen minőségben végzi azt. Ha például kap 200 forintot azért, hogy összehajtogassa és eltegye a tiszta ruhát, a holmik hevenyészett behányása a szekrénybe ugyan teljesíti a feladatot, de nyilván valóan nem a megfelelő módon. Ha a trehány munkáért kevesebb pénzt kap, úgy a munkamorál is fejleszthető.

https://privatbankar.hu/ongondoskodas/zsebpenz-a-gyerekeknek-mennyit-es-hogyan-260456

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél