6p

Régóta őrzök egy kis illatos fiolát a fürdőszobai polcomon. Ma már, mint parfüm, nem használható – de emlék. Azokból a szép időkből, amikor Cannes és Nizza környékén jártunk. Az üvegcsét Grasse-ban kaptam. A Világjáró e heti állomása: a világ parfüm fővárosa.

Tudta, hogy a Chanelnek nemcsak óriási tekintélyű divatmárkája, történelme, illatcsaládja és butikjai vannak, hanem ültetvényei is?  Ahol a parfümjei „teremnek” ? A valóban minőségi parfümöket készítő luxusmárkák rendre innen szerzik be az alapanyagaik egy részét.

A Chanel a brand alapítója, Coco kedvencéhez, a híres No.5 parfümhöz generációk óta a Grasse-i Mul családtól vásárolja a jázmin- és rózsaszirmok tonnáit. A Louis Vuitton pedig egy itteni 17. századi épületegyüttest választott ki parfümkészítésének központjául.

Ez a bájos francia kisváros, akármikor érkezünk oda, varázslatos illatokat áraszt magából. És nem a sajtét, a croissant-ét vagy az osztrigáét.

Grasse – élmény szemnek, orrnak.
Grasse – élmény szemnek, orrnak.
Fotó: Depositphotos

A jázmint hajnalban kell szedni, kézzel

A fő utcán megtalálhatók a világ leghíresebb parfümházainak, a Galimard-nak, a Fragonardnak és a Malinardnak az üzletei, a város környéke pedig tele van hatalmas kertekkel. Pár hét, és kezdenek idén is virágba borulni, elképesztően szép látványt és illatot árasztva magukból. Igaz, van velük munka elég.

Amikor megszálltam az egyik kicsi – nem a város közepén lévő – butikhotelben, arra lettem hajnalban figyelmes, hogy már indulnak az ültetvényekre az emberek szüretelni.

Mindegyik virágot másként kell ugyanis leszedni – a jázmint például hajnalban, kézzel –, más módon kell tárolni, parfümmé átvarázsolni, évszázadok alatt kifejlesztett technikákkal.

Mivel máskor nyílik a levendula, a jázmin, a rózsa, a mirtusz, a vadmimóza, a narancsvirág és a tubarózsa is – ezek a legfontosabb alapanyagok –, több hónapnyi munkát vesz igénybe a szüretelés, nem beszélve az alkoholban és zsírban történő sajtolásról és kivonásról.

Elnyomni a cserzőműhelyek szagát

Hogy is kezdődött? A városka anno a bőriparból élt, a cserzőműhelyek viszont állandó bűzt árasztottak magukból. A XVI. században járunk, amikor egyébként mindent illatosítottak, volt is miért, a mosdás nem volt divatban, az angolvécé és a csatornázás még nem volt feltalálva.

Az egyik helybéli mester gondolt egy nagyot és termékeit helyben termesztett virágokból kinyert olajokkal illatosította. E kesztyűkből került ajándékképpen egy pár Medici Katalinhoz is, aki rögtön beleszeretett a csinos holmiba.

Az illatos, parfümös kesztyűgyártás fénykorát a 17. században élte. Az 1747-ben Jean de Galimard, Seranon grófja által alapított műhely már a királyi udvar számára kezdett illatos kenőcsöket gyártani. Ezután több más parfümház is alakult, amelyek mindegyike a környékbeli virágmezőkről begyűjtött alapanyagokat használta fel szépségápolási készítményeihez.

A bőripar hanyatlásával a parfümgyártás lépett előtérbe, mely hamarosan világhírnevet szerzett a városnak, mivel az itt kapható luxuskozmetikumok nagy sikert arattak a Riviérára utazók körében.

A helyi szuvenírboltok már vagy száz éve a sikkes, illatos üvegcsék mellett más, hagyományos francia stílusú ajándékokkal, főleg ékszerekkel, hímzett ágyneműkkel, különféle zamatos lekvárokkal várják a turistákat.

Bódító élmény – Fragonard parfümbolt Grasse-ban.
Bódító élmény – Fragonard parfümbolt Grasse-ban.
Fotó: Depositphotos

Közel a Riviéra, az Alpok, a tengerpart

Grasse, amelynek neve eredetileg zsíros földet takar – terre grasse – kihagyhatatlan élmény tehát, ha Cannes vagy Nizza közelében járunk. Mindig érdemes ide ellátogatni, a levegő akkor is illatos és tiszta, ha éppen nem tavasszal érkezünk. Az Alpok nyúlványának szikláin, a tengerpart körüli dombok mögött, a part körül friss és kellemes az éghajlat.

.Az illatszerboltokat nem lehet kihagyni – és akinek telik rá, az képtelen kilépni onnan vásárlás nélkül.

De érdemes meglátogatni az egyedülálló parfümmúzeumot is, amely 1989-ben nyílt. Itt megismerhetik a látogatók a parfümkészítés, valamint a szappan és kozmetikai szerek négyezer éves történetét és folyamatát, az alapanyagok feldolgozását, eszközeit, hagyományait. (Grasse-ban játszódik egyébként Patrick Süskind német író világhíres regénye, a Parfüm: Egy gyilkos története is – a szerk.)

Látta már Marie Antoinette piperetáskáját?

A parfümgyártás mindig rokon műfaja volt a divatnak, és szorosan kapcsolódik az iparművészethez. A vitrinekben nagy hangsúlyt kap a csomagolás, azaz a tartályok bemutatása.

Láthatunk itt görög és egyiptomi üvegcséket, lepárlótartályokat, illatorgonát, kézzel készített cserép-, üveg- és fémedényeket is, amelyekben régebben az illatos olajokat és parfümöket tartották. Marie Antoinette piperetáskája igazi kuriózum.

A városka aranysárga házai között órákig lehet sétálni a kacskaringós utcácskákon. A város főtere az árkádos házakkal szegélyezett Place aux Aires, közepén egy háromszintes szökőkúttal, melyet hangulatos kávéházak vesznek körül.

Szintén az óvárosban található a 10-11. században épült Notre Dame du Puy katedrális. A szentélyben három olyan festményt is láthatunk, amelyeket egy akkor még ismeretlen, ám később világhírűvé váló művész, Rubens festett.

A várost övező mészkőhegyekben több barlangot is feltártak, közülük a leghíresebb a felszín alatt 40 méterrel található Saint-Cézaire, melyet 1890-ben szőlőtelepítés közben fedezett fel egy gazda.

Az illat, amely felidéz egy szép emléket

Az itt kapható parfümök nem azonos minőségűek a nagy drogérialáncokban kaphatók többségével, amelyek főleg szintetikus vegyületekből állnak. Még akkor is, ha a híres divatbrand nevét viselik.

De próbálnak beszüremkedni Grasse-ba is a kevésbé értékes áruk. Állítólag elszaporodtak a kamu-parfümházak, amelyek – a turisták hozzá nem értését kihasználva – olyan termékeket árultak, amelyeknek valójában semmi közük nem volt a városhoz, vagy akár csak egyetlen szál ott nőtt virághoz. Mindez pedig rossz fényt vetett a város hírnevére is. Az efféle trükkökbe a franciák nem nagyon nyugszanak bele, akár élelmiszereikről, akár divatiparukról legyen szó.

Az itteni butikokban tehát ne a fast fashion divatmárkák üvegcséit keressük, azok megtalálhatók a világon bárhol, a plázákban és a hipermarketekben is. A Place aux Aires-tól induljunk el a parfümök utcájához, ahol a Molinard mellett kisebb, de szakmai körökben nagyon rangos nevek is megnyitották üzleteiket, mint Olivier Durbano, Guy Bouchara, az Eau de Cassis és a Gaglewski. Az ő kompozícióik nem illannak el öt perc múlva rólunk.

Jómagam őrizgetek egy régi estélyi ruhát. Amikor kiveszem a szekrényből, megcsap az a bizonyos egyedi illat, amely egy kellemes estére emlékeztet.

Erre csak valódi virágokból komponált, rafinált francia parfüm képes.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Egyáltalán nincsenek rendben a dolgok Budapesten – ezt gondolják a fővárosiak
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. április 13. 10:21
Rendben mennek a dolgok a fővárosban, vagy van, amin változtatni kell? Mi szorul leginkább módosításra? Mi a vélemény Rákosrendező területfejlesztéséről? Az utca emberes sorozatunkban Budapest útjait járva érdeklődtünk a járókelőknél. Videó.
Szubjektív Borneó to be wild – Rejtő Jenő nyomában az orángutánok földjén
Durucz Dávid | 2024. április 13. 05:46
„Borneón mindig esik! Harmincnyolc fok van árnyékban, (...) és semmi sincs, ami száraz. Harmincnyolc foknyi fullasztó, gőzölgő, zsíros meleg.” Először Rejtő Jenőnél olvastam erről az egzotikus tájról, és bizony a „Pipacs, a fenegyerek” szerzője nem tévedett nagyot. A Világjáró ezúttal a maláj szigetvilágban kalandozott.
Szubjektív Maradjon is népszerű, mert Orbánt meg kell buktatni - Magyar Péterről mindenkinek van véleménye
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. április 6. 10:19
Ilyen könnyen még soha nem lehetett elkészíteni az Utca emberét, mert Magyar Péterről mindenki hallott. Hogy mi a vélemény róla, az kiderül a videóból.
Szubjektív Európa egykori orosz fővárosa, ahol gyógyvizet és Becherovkát kortyolgattunk
Elek Lenke | 2024. április 6. 05:46
Hajdanán Csehszlovákiába vonatoztunk, órákig nem elhagyva a sörfoltos étkezőkocsit, ahol az édes-fűszeres Becherovkát piciny pohárból iszogattuk. Fél napos zötyögés után jutottunk el a szocialista idők egyik csúcsfilmfesztiváljának a helyszínére. A Világjáró e heti állomása Karlovy Vary.  
Szubjektív Magyar Péter olyat tett, amire nagyon rég volt példa – Ez Viszont Privát podcast
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. április 5. 15:01
Elgondolkodtak Önök már azon, hogy hány évig kellene dolgozniuk 83 millió, illetve 925 millió forintért? Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára, illetve Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke ennyi kenőpénzt kapott a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint. Ráadásul Magyar Péter hangfelvétele szerint Varga Judit akkori igazságügyi miniszter tudhatott arról, hogy Rogán Antalék kihúzathatták magukat az ügy nyomozati anyagából. A NER-lázadó, úgy tűnik, felrázta a tetszhalott magyar társadalmat, tömegeket képes kivinni az utcára.
Szubjektív Nagyon drága minden - kiüríti a pénztárcát a húsvéti bevásárlás
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. március 30. 10:01
Az infláció papíron már alacsonyabb, de azért ez a húsvét sem lesz valami olcsó. A vásárlók véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Pozsonyi kifli, pivóbár, ékes magyar szó és határok nélküli nyugalom
Vágó Ágnes | 2024. március 30. 05:46
Napsütéses, koratavaszi napokon látogattunk el a Magyar Királyság egykori fővárosába, egyben a világ legfiatalabb fővárosába. És milyen jól tettük! A Világjáró ezúttal visszatért Pozsonyba.
Szubjektív Je suis Magyar Péter vagy Je suis Dezső András? Ez Viszont Privát podcast
Csabai Károly - Izsó Márton Artúr - Juhász Gábor - Litván Dániel - Vég Márton | 2024. március 24. 18:34
Csak a munkáját végezte a HVG újságírója, vagy óvatosabban kellett volna kezelnie a gyanús módon kikerült jelentést? Mi lesz Varga Judittal, és mi, vagy éppen ki mozgatja Magyar Pétert? A Fidesz be fog állni Vitézy Dávid mögé? Lehet valódi ellenzéki, akinek normális hangosítás van a tüntetésén? Csak néhány kérdés azok közül, amelyek szóba kerülnek kollégáink, Csabai Károly, Litván Dániel és Vég Márton kötetlen beszélgetésében, az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Jól jár a főváros és az állam is, de főleg az emberek – az új tarifarendszer tapasztalatairól kérdeztük az utasokat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 23. 10:31
Miután megegyezett az állam és a főváros, március 1-jével elindult az új közlekedési tarifarendszer. Többféle kedvezmény megszűnt, más kedvezményeket pedig kibővítettek, és ami szintén nagyon fontos: a Pest vármegyebérletet elfogadják a BKK járatain is. Az utca emberét az első két hét tapasztalatairól kérdeztük. Videó.
Szubjektív Dirndli ország, ahol a hegyi doktor rendel
Elek Lenke | 2024. március 23. 05:44
Menjünk el egyszer Ellmauba! – noszogatott a barátnőm éveken keresztül, a minden délután sugárzott dupla epizód megnézése után. Ez ugyanis, legalábbis a film szerint, egy élhető, szerethető paradicsom. A Világjáró e heti állomása a hely, ahol a hegyi doktor rendel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG