<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 

Abban ma már nincs semmi érdekes, hogy az emberek a hírességekre kíváncsiak, ezért is jött létre például Stockholmban a kezdetektől óriási sikert elkönyvelő ABBA-múzeum, ahol együtt énekelhetünk a színpadon a holografikus módon megjelenített énekesekkel.

Ha már a svéd fővárosban vagyunk, kihagyhatatlan a Nobel-múzeum, ahol a fejünk mellett mozgó fotókon a magyar származású zseniket is megpillanthatjuk.

De minden nagyobb sztárnak és együttesnek állítottak már effajta emlékhelyet máshol, Elvis Presley-től a Beatlesig.

Étterem a Pavarotti-múzeumban

A XX. és XXI. században az életünket meghatározó, hétköznapi tárgyak is fontosak. Már régen működik az IKEA múzeuma, és nem kell messzire utazni, csak Dániába a Lego-gyűjteményhez.

Szinte alig lehet helyet kapni a Pavarotti nevét viselő milánói étterem-múzeumban, amely a nagy énekes relikviáiból válogat. A dóm közelében található héttermes hely állandóan tömve van turistákkal. Luciano Pavarotti nemcsak kiváló énekes volt, de nagyszerű amatőr szakács is, aki Modena és Emilia Romagna tartomány ételeit főzte a legszívesebben.

A Vittorio Emmanuele II. passzázsban, a negyedik emeleten megnyílt létesítmény egyébként gyönyörű kilátást nyújt a dómnak helyet adó térre.

Ahol a kommunista ideológia atyja nevelkedett

A politikusok és filozófusok között kétségkívül a leglátogatottabb Trierben Karl Marx szülőháza.

A ház a XVII. században épült barokk stílusban, belső berendezése tükrözi egy akkori tipikus jómódú polgári család életét. A német szociáldemokraták 1928-ban vették meg az épületet, meglátva benne a szimbolikus erőt. A nácik visszavásárolták a házat és egy nyomdát telepítettek ide propaganda kiadványaiknak.

A múzeum már 1947 óta működik, a rendszerváltásokkal párhuzamosan természetesen változott a tárlat kommentárjainak stílusa, értelmezése.

Plüssállatkák és köldökszöszök

Hogy 2023-ban hányan fognak szakítani és miért, és megéli-e szerelmük a következő szilvesztert, azt még senki sem tudhatja.De talán érdemes megőrizni a kapcsolat kedves vagy éppen fájdalmas emlékeit, hátha az mást is érdekel.

Legalábbis így gondolkodtak a zágrábi Szakítások Múzeuma (vagy más néven Megszakadt Kapcsolatok Múzeuma) alapítói, és ötletüknek nagy közönségsikere lett.

Egy magassarkú és a története – a  Szakítások Múzeuma a horvát fővárosban, Zágrábban. Fotó: Depositphotos
Egy magassarkú és a története – a Szakítások Múzeuma a horvát fővárosban, Zágrábban. Fotó: Depositphotos

Az alapsztori mindenkit érint, hiszen mindnyájan véget vetettünk már valamilyen kapcsolatunknak. A kiállítás, amely interaktív és állandóan bővül, kicsit intim kukucskálásnak tűnhet eleinte. Mindenesetre izgalmas felmérni, mik jelképezhetnek egy szerelmet, milyen emlékek maradnak fenn egy kapcsolatból.

Annak ellenére, hogy teljesen hétköznapi, másoknak nem sokat mondó tárgyakról, például fotókról, levelekről, köldökszöszről (!) vagy plüss állatkákról van szó, mégis sok ezren kíváncsiak e másoknak értéktelen holmikra és a mellettük olvasható történetükre.  A múzeum „társadalmi interakcióra irányuló innovációja” miatt a kurátor, Kenneth Hudson díjat nyert.

A létesítményt a Tripadvisor is előkelő helyre sorolja a nevezetességek között. A múzeumról egy másik Világjáró-cikkben is írtunk:

Digitálisan, a víz felett

A Bassins de Lumières több mint 13 ezer négyzetméter nagyságú hatalmas terét digitálisan megtekinthető műtárgyak és kortárs művészeti alkotások töltik meg Bordeaux-ban. Amikor megnyílt, a tervezők nem is sejthették, mekkora sikere lesz ennek a Covid korában, és főleg manapság, amikor a környezetvédők hajlamosak paradicsomszósszal leönteni a műveket.

Az állandó kiállítások a művészettörténet legnagyobb mestereinek munkáira összpontosítanak, míg az időszakosak a modern művekre. Az állandó kiállítás főszereplője Gustav Klimt.

A koncepció a 110 méter hosszú medencék vizének tükröződésén alapszik. A négy nagy medence között a látogatók megemelt sétányokon járkálnak, ami azt az érzetet adja, mintha ők is részei lennének a vízben tükröződő műalkotásoknak.

A csodás festmények eredeti nagyságukhoz képest sokkal nagyobbaknak tűnnek, és a tükröződés azt az élményt sugallja, mintha belépnénk a festmények világába.

A vizuális kényeztetéshez audioélmény is társul: 90 projektor és 80 hangszóró idézi meg Klimt egyedi világát. Mindezt hozzá illő zenei aláfestés kíséri.

A cég már működtet hasonló, sikeres vállalkozásokat Provence-ban és Párizsban.

Megtekintés csak búvárruhában

Mintha a víz alatt bukkannánk egy megkövesedett Pompeji-re, úgy hatnak azok a Lanzarote-i, különleges szobrok, amelyeket csak a lemerülők tekinthetnek meg, mivel a tenger mélyén találhatók. A majd 300 alkotást a tenger egyik sekélyebb, 14 méter mély területén állították fel.

A Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote partjainál, a Museo Atlanticóban  kiállított művek Jason de Caires Taylor brit szobrász alkotásai, akinek nem ez az első víz alatti projektje.

A szobrok – amelyek megdöbbentőn élethűek és a víz zöldjétől kissé félelmetesek – mai élethelyzeteket ábrázolnak.

A művész hasonló installációi a Bahamákon és a mexikói Cancún közelében is hamar népszerűek lettek A leghíresebb víz alatti műve a „Lampedusai csónak”, amely a Földközi-tengeren át menekülőknek állít emléket. Állítólag rövid búvártanfolyam után már ajánlják a turistáknak a múzeum meglátogatását.

A szobrok akár 300 évet is kibírnak a sós vízben és nem szennyezik a környezetet. Sőt, idővel a természet részévé válnak, mivel a tenger állat- és növényvilága „benövi” e különös műveket, akárcsak a hajóroncsokat.

Mekkorára nő a retekpalánta?

Hajdanán a múzeum szó egyet jelentett azzal, hogy a régmúlt tárgyaival ismerkedünk. Ma a jelen és az élőlények szintúgy fontosak, ezért népszerűek lettek a látogatóközpontok is.

A föld alá is benézhetnek például az érdeklődők a Bio Forschung Austria, az ország első biogazdálkodási kutatóintézetének látogatóközpontjában megnyílt Gyökérarénában. Megtekinthető az is, hogy akár két méter mélyre is lehatol egy egyszerű retekpalánta víz és tápanyag után.

Az aréna tulajdonképpen egy 2,5 méter mély gödör, amelyet üvegtáblák szegélyeznek, így a benne állók a nélkül vehetik szemügyre a talajban zajló életet, hogy megzavarnák azt.

Előtte a „Sokszínűség kertje” terül el, ahol évente mintegy kétszáz zöldségfajtát termesztenek. Az érdeklődők olyan egzotikumokkal is megismerkedhetnek, mint az agretti (sófű) vagy az inkagumó.

A természetbarátok kóstolgathatnak, mikroszkópon keresztül ismerkedhetnek a komposztban előforduló parányi állatkák életével, vagy éppen megállapíthatják a talajminták nitráttartalmát, illetve előadásokat hallgathatnak. És tippeket is kaphatnak például arra nézve, miként tehetik élhetőbbé a gyíkok, békák, madarak és pillangók számára a saját kertjüket, valamint milyen virágok ültetésével kínálhatnak terített asztalt a méheknek. 

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

Szubjektív Végre átadták a 3-as metrót, de szép lett? - utasvélemények a felújításról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. április 1. 19:21
Öt és fél év után március 20-tól teljes vonalon jár a 3-as metró. Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, a napi sok százezer ember utazását biztosítja. A teljes felújítás összesen 225 milliárd forintba került, ennek nagy részét az Európai Unió állta. De szép lett? Az utasok véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív "Most akkor felemeljük végre fejünket Putyin kebléről?" - Így emlékszünk vissza a háború kitörésére
Privátbankár.hu | 2023. február 26. 05:52
Egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború a szomszédunkban. Kollégáink így emlékeznek vissza arra, amikor megtudták, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG