5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az osztrák fővárosban mintegy tízezer, bevándorló családból származó gyerek nem tud elég jól németül ahhoz, hogy részt vehessen a rendes oktatásban. Mindez a jövőbeni integrációjukat ássa alá. Sok múlik persze a szülőkön – szerencsére vannak pozitív példák. Nagyító rovatunkban most egy ilyet mutatunk be.

„Számomra nagyon fontos, hogy a kislányaim megtanuljanak németül, hogy ne érezzék magukat idegennek abban az országban, ahol születtek” – mondja Cristina*, amikor arról kérdezem, milyen külföldiként gyereket nevelni Bécsben.

Cristina spanyol anyanyelvű, mintegy 10 éve él az osztrák fővárosban. Tanulni jött, de végül ott ragadt. Férjhez ment, két kislánya született. Ő spanyolul beszél velük, férje horvátul (mivel horvát), bölcsődei nevelője pedig németül. Nem egyszerű helyzet, de azért – őt ismerve – nem is reménytelen.

Multikulti, de mégis osztrák

Ismerősöm története persze korántsem egyedülálló Bécsben, amely évszázadok óta a multikulturalizmus egyik jelképe. Már az Osztrák-Magyar Monarchia idején vonzotta a jobb életre vágyókat – 1900 körül például a lakosság több mint negyede cseh származású volt. A II. világháború után Törökországból és az akkori Jugoszláviából áramlottak be tömegével vendégmunkások, az utóbbi évtizedekben pedig távoli vidékekről is sokan választották új otthonuknak az osztrák fővárost.

Bécs, Közép-Európa olvasztótégelye. Fotó: Pixabay
Bécs, Közép-Európa olvasztótégelye. Fotó: Pixabay

2020-as statisztikák szerint az 1,9 milliós lakosság mintegy 60 százaléka osztrák származású. A második legnagyobb népcsoportot a szerbek alkotják 100 ezer fővel, őket követik a törökök, a németek és a lengyelek.

És persze magyarok is vannak, nem is kevesen: jelenleg 27,5 ezer magyar állampolgár él ott (a származást tekintve pedig még magasabb ez a szám).

Bár a sokszínűség különösen egyes külvárosokban szemmel látható, Bécs – számomra úgy tűnt, bármikor is jártam ott – nem veszítette el osztrák jellegét.

Kissé hideg és távolságtartó, ugyanakkor rendezett, békés és élhető város, amely nagyrészt képes volt integrálni a különböző kultúrákat, és amely nem néz ki senkit a származása miatt.   

„Soha nem volt problémám amiatt, hogy a nagyobbik (hároméves) kislányom még nem beszél jól németül. És velem sem gúnyolódtak soha emiatt. Meghallgatnak és válaszolnak, mintha semmit sem vennének észre, akkor is, ha például telefonon rendelek meg egy szolgáltatást. Bécs olyan város, amely nagyon sokat tesz az integrációért” – mondja Cristina.

Ki beszél itt németül? 

Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy nincsenek problémák. A beilleszkedés egyik alappillérét, a nyelvtudást tekintve például komoly hiányosságok vannak.

Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint a 2020/21-es tanévben több mint 10 ezer olyan iskoláskorú gyerek volt Bécsben, aki nem tudott megfelelő mértékben németül, ezért speciális osztályba kell járnia.

Azaz minden hetedik diák küzd vagy küzdött ilyen problémával. Több mint 60 százalékuk már Ausztriában született, mintegy harmaduk pedig osztrák állampolgár.

Ismerősöm szerint nagyon sok múlik a szülők hozzáállásán, tehát azon, hogy ők mennyire akarják az integrációt. „A sokgyerekes, jellemzően török vagy arab családok egy része kicsit később kezdi óvodába járatni a gyerekeket. Vannak, akik idősebbek a nagyobbik lányomnál, mégsem tudnak németül, vagy csak most kezdtek el tanulni.”

Az óvodában beiratkozáskor megkérdezik, hogy a gyerek tud-e németül, ugyanakkor a nyelvtudás nem feltétele a felvételnek. ”Azt mondják, hogy természetes, ha egy többnyelvű gyerek később kezd el németül beszélni, hiszen egyidejűleg több nyelvet kell kezelnie a fejében”.

Bécs pedig – ahogy arra Cristina is utalt – maga is sokat tesz azért, hogy minél kevesebb legyen a németül nem vagy csak alig tudó kicsik száma.

Idén nyáron például 2500 iskoláskorú gyereknek szerveznek ingyenes nyelvtanfolyamokat az Interface integrációt segítő szervezettel együttműködve, több mint egymillió eurós költséggel.

A résztvevőkben közös, hogy bevándorló családokból származnak és még nem tudnak németül annyira, hogy részt vehessenek a rendes oktatásban. Emiatt kell speciális osztályokba járniuk tanév közben.

A cél, hogy átmenjenek az úgynevezett Mika-D teszten, amellyel az iskoláskorúak nyelvi kompetenciáját mérik fel. A legközelebbi teszt szeptemberben lesz – ezen dől majd el, hogy ki marad a speciális osztályokban, és ki léphet tovább.

Bár a kurzus kihasználtsága több mint 90 százalékos – azaz korántsem kell lasszóval fogni a jelentkezőket –, Christoph Wiederkehr, Bécs alpolgármestere kötelezővé tenné a nyári oktatást. Ugyanis pont azok nem járnak, akiknek szükségük lenne rá – mondta a Neos politikusa a Der Standardnak.

A jövő a tét

Itt pedig ismét felmerül a szülők felelőssége. „Az egyik gondozó mondta, hogy egyes kultúrák nem tartják annyira fontosnak az oktatást, ezért az ő gyerekeik sokat hiányoznak” – meséli Cristina. Szerinte a gondozók és óvónők a városhoz hasonlóan sokat tesznek az integrációért.

Az előrelépés mindenkinek az érdeke, hiszen a németül beszélő gyerekek a más kultúrákból származókkal is képesek kapcsolatot teremteni és már kis korban megtapasztalhatják, milyen érzés a társadalom részének lenni.

Több oktatás, kevesebb gettó – Ausztria jövője (is) az óvodákban, iskolákban dől el.

*A nevet az anonimitás érdekében megváltoztattuk. A Nagyító többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Julius Caesar, a Tokaji és a Giro d’Italia – szeptemberi barangolás Friuliban 
Mester Nándor | 2023. szeptember 23. 05:47
A szlovén és osztrák határ melletti Friuli-Venezia Giulia az egyik legkisebb olasz tartomány, de változatossága rabul ejtő. Tengerpart, gazdag kulturális örökség és megmászni való hegyek, szurdokok sora. Akár bringával is. Egyelőre kevés honfitársunk fedezte fel az olasz csizma szárának ezt a felső, északkeleti részét, hiszen általában csak átszaladnak rajta autóval, útban Velencébe, a Garda-tóhoz vagy Toszkánába. A Világjáró ezért most felvillantja, mi vár arra, aki nem megy tovább és időt szán a sok érték felfedezésére.
Szubjektív Von der Leyen migrációs politikája megbukott – tabuk nélkül az illegális bevándorlásról
Wéber Balázs | 2023. szeptember 19. 18:57
Az Európai Bizottság elnökének négy év alatt sem sikerült enyhíteni az illegális bevándorlás problémáján, sőt: a lélekvesztőkön Olaszországba érkező migránsok és menekültek száma 2016 óta nem látott csúcsra ugrott. Nehéz erre mást mondani, mint hogy bukás. Nagyító alatt ezúttal a lampedusai krízishelyzet és az ausztrál modell.
Szubjektív „Rendkívül nagy megterhelés lenne az államnak” – járókelők a Budapest Airport visszavásárlásáról
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 16. 11:43
A kormányzat bejelentette, visszavásárolnák a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészét, sajtóhírek szerint a vételár 4,4 milliárd euró, azaz nagyságrendileg 1700 milliárd forint lenne. Ugyanakkor a tavalyi évben a repülőtér már nyereséget termelt, az akvizícióval a profitból a központi költségvetés is részesülne. Az utca emberét erről a dilemmáról kérdeztük.
Szubjektív Az elbűvölő város, ahol Skandinávia és Oroszország keveredik
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 05:59
Szecessziós kastélyok, Európa legmagasabb tornya és Zeppelin-hangárok. De mindenekelőtt az őszi színekben pompázó erdők, Laima Vajkule – és Eisenstein. Lettország fővárosában, Rigában jártunk.
Szubjektív Szeretek itthon élni, csak a megélhetés miatt megyek külföldre - elmondták dilemmáikat az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. szeptember 9. 11:22
Júniusban már 125 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ez azt jelenti, hogy Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának. Mi szól a külföldi munkavállalás mellett vagy ellene? Mit gondolnak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Miért olyan felháborító hely Szlovénia?
Litván Dániel | 2023. szeptember 9. 06:19
A táj gyönyörű, az emberek kedvesek, minden nagyon jó és szép, mindennel meg vagyunk elégedve. De miért tartanak a szlovénok ott, ahol? Valami nagy titok van e mögött? Ezúttal erre kereste a választ Világjáró rovatunk személyes tapasztalatok alapján.
Szubjektív Nem kell aggódni a NATO-gyilkos csodafegyver miatt
Litván Dániel | 2023. szeptember 5. 18:58
Papíron nagyon erős a kibővített, a nyugati világrend leváltását ígérő szerveződés, de csak papíron. Bizarr események tagolták a BRICS-csúcsot, és ezek mélyebb problémákra is rávilágítanak. Nagyító.
Szubjektív Nem nagy segítség az előrehozott családi pótlék, mivel szeptemberben nincs ez az összeg – szülőket kérdeztünk az iskolakezdésről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 2. 10:21
Nyár végén és ősz elején a családok számára a legnagyobb kiadást az iskolakezdés jelenti. Az utca embere sorozatunkban a szülőket arról kérdeztük, az elmúlt évekhez képest nagyobb, kisebb vagy ugyanakkora anyagi terhet jelent-e a beiskolázás, mekkora segítség számukra az augusztus végén kifizetett szeptemberi családi pótlék, és hallottak-e az önsegélyező pénztári megtakarítás terhére megvásárolható iskolai eszközökről, ruházatról. Videó.
Szubjektív Egy ágyban egy ismeretlennel – úti élmények emlékezetes szállodákban
Elek Lenke | 2023. szeptember 2. 05:51
Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  
Szubjektív Nagyon sok ember most ismeri meg Magyarországot – szurkolókat kérdeztünk az atlétikai vb-ről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. augusztus 26. 14:19
Az atlétikai világbajnokság alatt a szurkolókat arról kérdeztük, a magyar csapattól milyen eredményekre számítanak, és szerintük megéri-e egy ekkora világversenyt Magyarországra hozni. Videó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG