<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Tizenöt éve, a berlini ITB-n, amely a világ egyik legrangosabb turisztikai seregszemléje, elém lépett egy mosolygós fiatalember, és nyakamba akasztott egy fehér selyemsálat, arany rojtokkal. Ekkor találkoztam először bhutáni emberrel, aki láthatóan boldog volt – de akkor még nem tudtam, hogy ez a jelző az ő esetükben nem csupán egy felületes megállapítás. Elek Lenke jegyzete.

Olyan királyság ez, ahol maga a huszonéves király kiáltotta ki 2008-ban a demokráciát, ahol GDP helyett Bruttó Nemzeti Boldogsággal mérik a gazdasági előrehaladást, ahol a kicsi, Kína és India közé szorult ország területének fele nemzeti park, és ahol az ott élő 850 ezer ember húszféle nyelven beszél.

Erőspaprikát szárítanak az utcai ablakokban, Paro városában. Fotó: Valcsicsák Zoltán
Erőspaprikát szárítanak az utcai ablakokban, Paro városában. Fotó: Valcsicsák Zoltán

Mégis nagyjából megértik egymást, talán mert többnyire angolul folyik az oktatás. Bhutánban, ebben a Magyarország felénél is kisebb ázsiai királyságban csak 1999 óta létezik televízió és internet, de már több mint félmillió embernek van okostelefonja. A mozikban csupán helyi gyártású filmeket vetítenek – némelyik sikere azóta túllépett határaikon –, de az internetről bármilyen film letölthető. 

Az egészségügyi ellátás és az alapfokú oktatás ingyenes. A Bruttó Nemzeti Boldogság (GNH) összetett fogalom, mind elviekben, mind a gyakorlatban. Beletartozik az oktatás, az egészségügy, a természeti környezet, illetve az azzal való bánásmód, a hatékony kormányzás, az időbeosztás, a kulturális sokszínűség, a közösségi élet, a lelki egyensúly és az életszínvonal.

Világ bhutánjai, egyesüljetek!

Mindezt Valcsicsák Zoltán közgazdásztól tudtam meg, aki szomszédom volt Budán hosszú évekig. Zoltán többször találkozott a bhutáni királlyal és jó barátja a volt miniszterelnöknek is. 2011-ben járt először ebben a furcsa XXI. századi királyságban, és rögvest beleszeretett. Azóta csoportokat vezet, 16-szor járt már ott, előadásokat tart itthon, webshopja van, ahol nemcsak a saját könyve kapható, hanem a messzi földről érkező iparművészeti tárgyak is, nem mellesleg a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke. Szervezésükben épp a minap tartottak sikeres konferenciát Budapesten az Európában működő bhutáni társaságok vezetői, a kis ország  brüsszeli nagykövete, és tiszteletbeli konzuljai részvételével.

Valcsicsák Zoltán. Fotó: Valcsicsák Zoltán
Valcsicsák Zoltán. Fotó: Valcsicsák Zoltán

Bár fontos bevételi forrás itt a turizmus, nem céljuk a tömeges idegenforgalom mindenáron való növelése. Ezért is kell mindenkinek napi 200-250 dollárt fizetnie azért, hogy ott tartózkodhasson, igaz, ebben minden költség benne foglaltatik, a szállodától a múzeumi belépőkig, az idegenvezetőig, a közlekedésig és az étkezésig.

Évente így is több ezer turista érkezik ide. Közülük csupán 80-100 a magyar, ami nem véletlen, hiszen ide el is kell jutni, és az inflációval csak még drágább lett e különleges úti cél. Szerencsésen megúszták a Covidot, a szigorú korlátozásoknak és határlezárásoknak köszönhetően.

Vezető nélkül ne járjuk be az országot

Legalábbis ez a rendszer uralkodott egészen a járvány kitöréséig, de mára megváltozott a helyzet. A fent szereplő dollárösszegből anno 65 dollárt vett el adó gyanánt az állam – egyebek mellett ebből finanszírozták a „Bruttó Nemzeti Boldogságot”. 

Most ez az arány még magasabb, belépett a részleges piaci gazdálkodás, már az is megoldható, hogy ne csak szervezett csoportok keretében lépjünk az ország területére, és válogathassunk a szállások között.

Bhutánt Ázsia Svájcának is nevezik. Fotó: Valcsicsák Zoltán
Bhutánt Ázsia Svájcának is nevezik. Fotó: Valcsicsák Zoltán

De az egyéni turistáknak is kötelező idegenvezetőt fogadni, ami nem formalitás, hiszen sokszor életeket menthet egy ilyen személy, mert ő tudja, hogy például melyik szikla peremére veszélyes kióvatoskodni. Előfordultak itt már halálesetek is, a helyi ismeretek nélküli túrázásból.

Ezen a reptéren egy dzong körül forognak a csomagjaink

A nemzetközi turisztikai szaksajtó is hírt adott a bhutáni turizmus változásairól. A Travel and Leisure amerikai online lap abból az alkalomból ír Bhutánról, hogy szeptember 23-án az ország újra megnyílt a külföldi utazók előtt.  Ezzel együtt jelentősen megemelték az idegenforgalmi adót, amely most napi 200 dollárba kerül (a napi 65 dollár helyett). Ezt az adót Fenntartható Fejlődési Díjnak (SDF) hívják, és a szociális programok, az infrastruktúra és a környezetvédelem finanszírozására szolgál. 

Ugyanakkor a tömegturizmust is hivatott megakadályozni, mivel a látogatók száma az elmúlt húsz évben igen megugrott. A Covid miatti bezárások idejét az ország arra használta fel, hogy turizmusát fejlessze, beleértve a szállodafelújításokat, a közlekedést és a személyzet képzését. 

A Paro nemzetközi repülőtérre sétálva úgy éreztük magunkat, mintha a bhutáni művészet és építészet emlékművébe léptünk volna be – jegyzi meg az amerikai lap szakírója. A király 60 művészt bízott meg, hogy az ország legnagyobb galériájává és kiállítóterévé alakítsák a repteret, egy 17. századi dzong (kolostor) másolata körül forog a csomagkiadó.

Kolostoroktól a QR-kódokig

A régóta várt Trans-Bhután ösvényt, az országot az 1960-as évekig összekötő évszázados gyalogutat és főútvonalat helyreállították a helyiek és a külföldi túrázók számára egyaránt. Nem csak a buja növény- és állatvilág nyűgözte le az amerikaiakat, hanem az út mentén található botanikai jelek, történelmi jelzők és QR-kódok is. 

A folyó mentén, Thimphu belvárosában a Centenáriumi Farmers Market vadonatúj kültéri egységgel rendelkezik, kézműves ételstandokkal, zenés színpaddal, gyerekparkkal és divatos éttermekkel. Paróban a Bhután Nemzeti Múzeum épp most nyílt meg, miután kilenc éven át restaurálták a 17. századi épületet, és bővítették annak anyagát. 

A hétemeletes őrtorony kőből készült folyosóinak és kanyargós lépcsőházainak mindegyike olyan multimédiás kiállításokhoz vezetett, amelyek az ország hagyományos viseletétől a modern monarchiáig mindent lefednek.

Csípős street food és íjászverseny

Ami az utazásszervezőket illeti, személyre szabottabb és egyedibb élményekkel bővítik a kínálatukat. „Mindenképpen kreatívnak kell lennünk, új és érdekes útvonalakat, valamint tevékenységeket kell készítenünk” – mondta Fin Norbu, a Bridge to Bhutan társalapítója. „Már megszerveztünk néhány új túrát a Haa, Paro és Thimphu régiókban.” 

A határátlépők többsége a szomszédos Indiából érkezik. Fotó: Valcsicsák Zoltán
A határátlépők többsége a szomszédos Indiából érkezik. Fotó: Valcsicsák Zoltán

Megszüntetik a napi 24 órás idegenvezetés követelményét, az előre jóváhagyott útvonalak követésének kötelezettségét, és a bevándorlási ellenőrző pontokon való megállást. Most, akár a repülőtéren, leinthet valaki egy taxit, ami elviszi Paróba vagy Thimphuba, barangolhat a kézműves üzletek utcáin, falatozhat az ételárusító standok között – jó csípősek az ételek –, részt vehet egy íjászversenyen (ez az ország nemzeti sportja), és találkozhat a helyiekkel a plázákban és parkokban.

Azonban a város fő látnivalóinak meglátogatásához, túrázáshoz vagy Thimphu-n és Paro-n, a két nagyobb városon kívüli terület felfedezéséhez továbbra is idegenvezetőre van szükség. Az utazók a helyszínen is fogadhatnak idegenvezetőt egy luxusszálloda közvetítésével – bár természetesen az utazásszervezőn keresztül történő előzetes foglalás is működik. 

A Bridge to Bhutan nevű utazásszervező cég naponta 185 dollárt kér személyenként (az adón felül), ami fedezi a sofőrt, az idegenvezetőt, a műemlékjegyeket, az összes étkezést, a szállodákat, a vízumdíjat és a portaszolgálatot.

Az indiaiak kedvelik a Mennydörgő Sárkány földjét

Az azonban nem változott, hogy a határátlépők többsége a szomszédos Indiából érkezik, ők nem is igen tekintendők külföldinek, nem vonatkozott rájuk eddig semmiféle kötelező költési keret. Kicsit úgy járnak át ide, mondja Zoltán, mint amikor évtizedekkel ezelőtt mi tettünk kirándulásokat Jugoszláviába, jól felpakolva ennivalóval, és az apartmanokban való főzögetéssel megoldva a család napi étkezését.

A külföldi turisták többsége azok közül kerül ki, akik már a világ minden luxus üdülőhelyén jártak, és most valami különlegesre vágynak. A magyarok között szintén akad ilyen jónéhány, de olyan is, aki 15 éve készül arra, hogy végre ide is eljusson. Aki Bhutánba készül, feltétlenül tájékozódjon előtte a helyi viszonyokról, viselkedési szabályokról, praktikus tudnivalókról, bár erről a szervezők – az első magyar csapat most indul a Covid miatti kényszerű szünet után – minden esetben előzetes tájékoztatást adnak.

Az a hír járja, hogy aki egyszer is megfordult itt, az örökre beleszeret a Mennydörgő Sárkány földjébe, ahol a királyság ellenére igazi demokrácia működik, és furcsa szabályok, amelyek többnyire a buddhizmusból, a spiritualitásból erednek. Az országban 2008-ban például egyetlen elektromos közlekedési lámpa működött, azt is megszüntették, mert nem szimpatizáltak vele a lakosok. 

Az ifjú király Oxfordban tanult, és szeret focizni

Bhutánt Ázsia Svájcának is nevezik, hiszen az égbeszökő hegyek, a nemzeti parkok, a védett, endemikus állatfajok, a gyógynövénykertek, kolostorok, erődök, az imakerekek, imamalmok, Buddha-szobrok együttese páratlan. Ráadásul a szomszédos országokhoz – mint például India vagy Nepál – képest biztonságosabb, nyugodtabb és tisztább vidék ez, és az életszínvonal is magasabb. A helybélieknek is megfizethetők az élelmiszerárak. Szeretnének hamarosan teljesen átállni a biogazdálkodásra.              

Az egyéni turistáknak is kötelező idegenvezetőt fogadni. Fotó: Valcsicsák Zoltán
Az egyéni turistáknak is kötelező idegenvezetőt fogadni. Fotó: Valcsicsák Zoltán

A királyságot az 1980-ban született Dzsigme Khesar Namgyel Wangchuck vezeti, aki iskoláit az Egyesült Államokban és Oxfordban végezte, mint minden koronaherceg. 28 éves volt, amikor megkoronázták. Felesége az esküvő idején 21 éves volt, szintén helyi nemesi családból származik, a Druk Air nemzeti légitársaság egyik pilótájának a lánya. Az ifjú királyi pár hazájában és külföldön egyaránt népszerű – német társasági magazinokban is gyakran szerepelnek – Japánban és Thaiföldön tett látogatásuk nyomán több ezer turista érkezett ezekből az országokból Bhutánba.

Zoltán Londonban találkozott velük, akik megdicsérték autentikus népviseletét, és gratuláltak a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság megalakulásához. Dzsigme focizni is szeret, méghozzá nem akárhogyan. Ahogy a könyv szerzője fogalmaz, „azt mondják, a sportpályán megmutatkozik egy ember igazi énje… Amit azon a hideg estén láttam, annak alapján elmondhatom, hogy a királyságot egy megfontolt, körültekintő uralkodó vezeti, akinek pályán a helyezkedése jó, de a lövőtechnikáján még csiszolni kell.”

Mi köze van az Osztrák-Magyar Monarchiának a Himalájához?

A legutóbbi időkig az volt az ország hivatalos turisztikai szlogenje, hogy A boldogság helyhez kötött, vagy eredetiben: Happiness is a place. Most az új szlogen: Higgy Bhutánban. Ez a hely a Himalája védfalai között található, hegyektől körülvéve, veszélyesen megközelíthető reptérrel, de termő folyóvölgyek biztonságában. Felvilágosult uralkodók és buddhista lámák keze alatt virágzik, távol a modern világ zajától. A domináns életforma egyfajta archaikus falusi, a nem beállított fotókon népviseletbe öltöztetett lurkók játszadoznak. Híres a helyiek vendégszeretete.

Nincs olyan ország, ahol ne élnének vagy éltek volna magyarok. Köztük van Darabant András, aki évekig dolgozott ott, mint erdőmérnök, munkája elsősorban Bumthang megyéhez kötötte, beszéli is az ottani nyelvet. Amint Zoltán könyvbéli beszámolójából is kiderül, Bécsben szeretett bele az országba, és amikor megérkezett a parói reptérre, egy helyi népviseletbe öltözött osztrák optikus fogadta. Aki nagyon örült, hogy végre németül beszélhet valakivel – az Osztrák-Magyar Monarchiáról…

Címkék: Szubjektív

Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Szubjektív "Most akkor felemeljük végre fejünket Putyin kebléről?" - Így emlékszünk vissza a háború kitörésére
Privátbankár.hu | 2023. február 26. 05:52
Egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború a szomszédunkban. Kollégáink így emlékeznek vissza arra, amikor megtudták, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. 
Szubjektív Az ukrán kisfiú, aki hegedűvel a hátán menekült Magyarországra
Wéber Balázs | 2023. február 25. 12:54
Szimon családjával együtt menekült el a háború elől, és egy magyar vidéki kisvárosban talált új otthonra. Magyarul nem tud, de a zene révén közös nyelvre és közösségre talált. Története talán többet mond minden statisztikánál.         
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG