6p

Budapesttől 3,5-4 órás autóútra „szenvedhetjük el” ezt a sajátos betegséget. Megéri elkapni, sokáig lehet majd mesélni róla. Gyerekkel vagy csak úgy, felnőtteknek is kiváló kiruccanás, megmártózás egy szép és változatos történelmi korban. Sok helyütt érezzük a Monarchia nyomát és azt is, hogy a gondosság belülről jön, természetes errefelé. Kellemes lófrálni a morvaországi városok rendezett és kiterjedt sétálóövezeteiben, az ember szinte nem is akar hazamenni. A Világjáró ezúttal egy mostani morvaországi kirándulást idéz fel.

Gyanítjuk, hogy két dolgot nem lehet kihagyni, ha Morvaországban járunk: a söröket és a várakat. Az előbbi más szakoldalak profilja, ezért hagyjuk, bár azt azért el kell mondani, hogy a minőség-ellenőrzési vizsgán átmentek, így október végén is, amikorra kiírtuk magunknak a MEO-t. Most a másikra vesztegetünk több szót, mert megéri.

Kiülős krcma (kocsma/söröző) Brno belvárosában, ahol kiváló csapolt barna söröket mérnek. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Kiülős krcma (kocsma/söröző) Brno belvárosában, ahol kiváló csapolt barna söröket mérnek. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A Morva-vidék leginkább rendezettségével hívta fel magára a figyelmet, amint autónk elhagyta a szlovák falvakat. A szántóföldek az ősz derekán is üde zöldek voltak, ha bepillantottunk egy-egy gazda udvarába, pedánsan álltak a traktorok. Szinte sehol egy romos épület, a kerítések takaros porták előtt soroltak, látszott, hogy tiszta is, rendes is a legtöbb ház.  

Szokásunkhoz híven a fővárosban, Brnoban/Brünnben azonnal bevettünk egy idegenforgalmi irodát, ahol jó angolsággal szépen elmagyarázták, hogy ne siessünk, ha kedves az életünk. A krčmákon (kocsma) kívül járjuk csak végig a várakat is, van belőlük rengeteg, ne sajnáljuk az időt, mert ilyen koncentrációban sehol a világon nem találunk ennyire változatos felhozatalt. Elénk tettek egy kihajtható térképet, az csupán a keleti és északkeleti morva körzeteket mutatta, majdnem minden kockában volt egy várat jelző piktogram, a legtöbb Alamóc (csehül Olomouc, németül Olmütz) megyében, de erről majd később. 

A Szent Péter és Pál székesegyház Brno belvárosának szélén. Tekintélyt parancsoló méretek, míves belső jellemzi, ahol nem sajnálták a fát és a márványt. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
A Szent Péter és Pál székesegyház Brno belvárosának szélén. Tekintélyt parancsoló méretek, míves belső jellemzi, ahol nem sajnálták a fát és a márványt. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Szót fogadtunk, de hamar kiderült, hogy egy hosszú hétvége bizony nem elegendő. Hiába kellette magát megannyi erődítmény, várkastély vagy csak egyszerűen vár egy-egy méretes birtokon. Nem bírtuk számolni és úgy döntöttünk, hogy csak három-négyet hódítunk meg. Tudtuk, persze, hogy az ilyesfajta vármérgezést biztos nem lehet pár nap alatt kikúrálni, még ha olyan sok és kiváló sörök vannak is kéznél, mint bármelyik átlagos morva kisvárosban vagy faluban. 

A Brno belvárosához közeli Spilberk egy elnyúló citadella, sokat lehet sétálni, vannak érdekes múzeumok is az erődítményben. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
A Brno belvárosához közeli Spilberk egy elnyúló citadella, sokat lehet sétálni, vannak érdekes múzeumok is az erődítményben. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Elsőnek álljon itt Brno fő dombjának dísze, a Špilberk. Túlzás lenne igazi várnak hívni, inkább egy kiterjedt citadella különféle lépcsőzetes képződménnyel a 13. századból. A 17. és a 18. században katonai erődítménnyé építették. A belvárostól pár perces gyalogút után lehet rá fölkapaszkodni. Prágához hasonlóan itt is harangjáték lehet a jutalmunk, összesen 15 harang szólal meg. Van aztán kazamata is bőven, a kanyargó folyosókat és a padlót számos ismert bűnöző koptatta a Habsburg Monarchia idején. A sáncokon nyáron színházi előadásokat és fesztiválokat is tartanak. 

Brnóhoz közel, nem messze a víztározótól áll a Veveři vár, amit hajóval is megközelíthetünk. Vadászkastélynak épült a 13. század első felében, majd fokozatosan és folyamatosan bővítették a gazdái, leginkább IV. Károly király fiatalabb testvére. Történészek szerint a Svratka folyó körüli földek felügyelete volt a feladata, a tornyokból messzire el lehet látni.

Pernstejn és a hozzá vezető út eleje. Több filmet is forgattak már itt. Fotó: hrad-pernstejn.cz
Pernstejn és a hozzá vezető út eleje. Több filmet is forgattak már itt. Fotó: hrad-pernstejn.cz

Morvaország legnagyobb vára, a Pernstejn szintén megér egy kis kirándulást. Érte északnyugatra kell venni az irányt a fővárostól, kiválóan karbantartott mellékutakon, közel 35-40 perces autózás után tárul elénk ez a teraszosan kialakított, hosszan elnyúló szerkezetű építményegyüttes. Középső része a sokszögű toronnyal olyan, mintha egyetlen hatalmas sziklából faragták volna. Itt lakott a névadó Pernstejn család, az első tagjai ugyancsak a 13. században jelentek meg itt. Az ingatlan és szép erdős környéke több külföldi film forgatási helyszíne volt az elmúlt évtizedekben. 

A morva fővárostól északkeletre is érdemes elkószálni, mi egészen Alamóc városáig mentünk. Valaha ez volt Morvaország fővárosa, ma kicsi több mint százezren laknak ott. Nincs vár, de van egy tőle 35 kilométere nyugatra, a dombok között lévő Bouzov, ami tulajdonképpen egy lakóvár pazar belső termekkel és szobákkal. A nem hivatalos listán Morvaország top 3 várába sorolják, annyira szépen karbantartott, és annyira érdekesek a termei, szobái, kápolnái. Ezt az értékelést talán mi is osztjuk, de ehhez azért meg kellene nézni a sok tucat egyéb várat.

Bouzovnak már a bejárata is hangulatos., Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Bouzovnak már a bejárata is hangulatos., Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Ez tehát a bejárat, egyfajta első védvonal. A következő kép a belső udvaron fogadja a vendéget.

Bouzov vára kevélyen áll a falu közepén egy dombon. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Bouzov vára kevélyen áll a falu közepén egy dombon. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Téglavörös tetőzete és a Habsburg várakra jellemző piros-fehér-piros spalettái messziről virítanak, ottjártunkkor gyönyörűen vetült rá a késő októberi napsütés, kiemelve a vár építészeti sajátosságait. A 13. és a 14 század fordulóján épült azzal a céllal, hogy védje az Alamócból Csehországba tartó kereskedelmi útvonalat.

Több tulajdonos is átépíttette, nekünk talán a legismertebb a Pogyebrád család, egyes történészek szerint ennek egyik sarja, György, a későbbi király is itt született. A 17. század végén állítólag pénzügyi okokból el kellett adni a német teuton lovagrendnek, ez az adásvétel František József Fülöp herceg nevéhez fűződött. 

Bouzov belső udvara. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Bouzov belső udvara. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Bouzov egyik míves lovagterme. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Bouzov egyik míves lovagterme. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Sajnos mindezt csak Karel Gott ékes nyelvén hallhattuk az idegenvezetőtől. Csodálkoztunk is, hiszen a mások szerint is népszerű, állami kezelésben lévő vár esetében elvárható lenne mondjuk egy több nyelvű audio guide. Ennek híján be kellett érnünk egy részletes, de képeket nem tartalmazó angol nyelvű helyiségleírással. 

Alamóc megye Morvaország megyéi közül talán a leginkább ellátott kastélyokból és várakból. Azt mondta egy németül elég jól tudó idősebb hölgy Alamóc város főterén, amikor megállítottuk, hogy nézzük meg a megye északi csücskében, pár kilométere a lengyel határtól Jánsky Vrch várát. Azt I. Bolko lengyel herceg építtette az 1300-as évek legelején. Erődítmény jellegét idővel elveszítette, inkább a nemesség nyári lakhelyéül szolgált. 

Helfstyn vára, amit nem tudott bevenni Hunyadi Mátyás. Fotó: helfstyn.cz
Helfstyn vára, amit nem tudott bevenni Hunyadi Mátyás. Fotó: helfstyn.cz

A hölgy egyébként a már bemutatott Bouzovot is említette, de mondott még egyet, csak úgy kapásból: a délkeleti részen található Helfštynt (németül Helfstein), amit ugyancsak a 14. század első évtizedében emeltek. Magyar „kapcsolata” is van, mert Pogyebrád György ezt a várat is felhasználta a Hunyadi Mátyás seregei elleni küzdelemben. Az 1468-os magyar ostrom sikertelen volt – persze ezt már nem a hölgy mondta, csak mi tesszük hozzá a történeti hűség kedvéért. 

A főtéri csillagászati óra Olomoucban. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
A főtéri csillagászati óra Olomoucban. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A morvaországi barokk templomokat most nem részletezzük, napestig sorolhatnánk, annyi van rengeteg méretben és formában. Átlagos állapotuk jó vagy nagyon jó, láthatóan itt is jutott erre bőven az állami büdzséből. Magában a megyeközpontban, Alamócban is van belőlük jó pár. 

Ahogy a belváros északi szélénél lévőhöz siettünk gyalog, hirtelen felfigyeltünk egy táblára: azt hirdette magyarul és csehül, hogy a nem euklidészi geometria megalkotója, a híres magyar tudós, Bolyai János mérnök-századosként ott szolgált 1832 júliusa és 1833 júniusa között. A táblát 2004-ben állíttatta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem. Mit mondjunk? Jól esett ezt látni. 

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Ahol a Mikulás lakik: kirándulás az Északi Sarkkörhöz
Elek Lenke | 2023. december 2. 05:41
Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, a Mikulás-kultusz tömegeket vonz a városba. A Világjáró e heti állomása mi is lehetne más, mint Lappföld.    
Szubjektív Miért szenvedjen a beteg hosszú éveken keresztül? - az eutanáziáról mindenkinek van véleménye
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. november 25. 17:22
A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász az eutanázia hazai jogi szabályozásának megváltoztatásáért küzd. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Alsó-Ausztria: fogaskerekűvel a világ tetejére
Kormos Olga | 2023. november 25. 05:42
Se közel, se távol nincs Alsó-Ausztria, tehát épp megfelelő választás, ha egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egy olyan helyen, ahol minden esztétikus, rendezett és végtelenül nyugtató. Ezúttal ebben a régióban kalandozott a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: bemutatott Európának Orbán Viktor új barátja
Litván Dániel | 2023. november 23. 13:23
Geert Wilders akaratlanul is megmutatta, mit gondol kritikusairól.
Szubjektív A fehér-pirosba öltözött város
Dobos Zoltán | 2023. november 18. 05:51
Alig egy hónapja még egy meglehetősen heves választási kampány uralta a lengyel közbeszédet. Legnagyobb nemzeti ünnepükön, függetlenségük kikiáltásának napján, november 11-én azonban nyomát sem láttuk a megosztottságnak. Világjáró rovatunk ezúttal Varsó utcáit rótta.
Szubjektív „A mostani infláció mellett ez gyakorlatilag nulla” – a nyugdíj-kiegészítésről kérdeztük az érintetteket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. november 11. 18:10
A nyugdíjasok számláin pénteken írták jóvá azt a nyugdíj-kiegészítést, ami az alacsonyabbra tervezett, ám ténylegesen magasabb infláció különbözete miatt járt számukra. Még a hét elején érintetteket kaptunk lencse- és mikrofonvégre, és arról érdeklődtünk, van-e már helye ennek az összegnek, illetve megfelelőnek tartják-e azt a rendszert, hogy az év közbeni áremelkedéseket csak az év utolsó előtti hónapjában kompenzálják számukra. Videó.
Szubjektív Sziget a sivatag sarkán, ahol egy lista mindent jobbá tehet
Valkai Nikoletta | 2023. november 11. 05:44
Tunézia legnagyobb szigete néhány éve került fel a magyarok turisztikai térképére, pár héttel ezelőtt pedig egy nem akármilyen listára, amihez hatalmas reményeket fűznek az itt élők. A Világjáróban ezúttal egy páratlan színű tengertől a Szahara kapujáig jutunk. Kontrasztokkal teli helyszíni beszámoló az útról és a pálmák szigetéről, Djerbáról.
Szubjektív Van élet a laptopon túl – miniszabi Horvátország Velencéjében
Vágó Ágnes | 2023. november 4. 05:52
Digitális detox – ezzel a tervvel keltünk útra. Se telefon, se tévé, se laptop, négy napot csak kibírunk mindenféle okoseszköz nélkül. Miniszabi Horvátországban az őszutón, ráadásul még a tenger sem hűlt le, így minden nap jöhet a fürdőzés is. A Világjáró nemrég a Kvarner-öbölben járt.
Szubjektív A gázai szégyen, ami mindörökre ráég a Nyugatra és az Orbán-kormányra
Wéber Balázs | 2023. november 3. 15:20
A Hamász brutális mészárlása semmivel sem igazolható, mint ahogy nők és gyerekek tömegeinek Izrael által elkövetett szétbombázása és éheztetése sem. Aki valóban humanista, annak mindkettőt el kell ítélnie. A Gázai övezetben apokaliptikus, emberi ésszel szinte felfoghatatlan állapotok uralkodnak. A Nyugat félszeg tehetetlenkedése dühítő, az Orbán-kormány és a magyar baloldal hallgatása pedig szégyenletes. Jegyzet.
Szubjektív Szerintem nem kell hitelt felvenni egy lakáshoz - utcai visszhang a CSOK Pluszról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. november 1. 18:24
Bejelentette a kormány a 2024-től élő CSOK Plusz feltételeit, 50 millió forintra nő a támogatott hitel összege. Ez a támogatás lép a 2023 végéig felvehető CSOK helyébe. Mit szólnak ehhez az emberek? Kiderül a videóból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG