8p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szingapúrba kevesen mennek kifejezetten Szingapúr miatt. A városállam Ázsia egyik legfontosabb légiforgalmi csomópontja, milliók utaznak tovább Thaiföldre vagy éppen Ausztráliába a világ legjobb repülőteréről, a Changiról. Mi Borneóra mentünk innen, Szingapúrtól másfajta élményeket vártunk – és nem csalódtunk. A Világjáró e heti állomása „az oroszlán városa”.

Hogyan is képzeljük el Szingapúrt? Azt az országot, amelynek közelebbi-távolabbi szomszédai mind híresek valamiről hiszen például Angkorvatról vagy Baliról mindenkinek beugrik valami, még ha nem is járt ott soha.

Aki Szingapúrba megy, valami olyasmire készüljön, mintha megkapná egész Ázsiát, belezsúfolva egy apró ékszerdobozba. Egy nagyon drága ékszerdobozba.

Ó, te drága Szingapúr!

A Délkelet-Ázsiában megszokott árakat itt jobb, ha elfelejtjük. Szállás, utazás, étkezés, programok ezek bizony 5-10-szer annyiba is kerülhetnek, mint például Maláj Borneón.

A szállások pedig még kisebbek is. Leginkább Japánt juttatta eszembe, hogy mennyire takarékosan bánnak a hellyel de cserébe igyekeznek nagyon praktikus és jópofa megoldásokat alkalmazni. Ilyen a lépcsővel, csúszdával, ablakokkal ellátott emeletes ágy (tehát mini játszóház); illetve az egy légtérben lévő hálót és fürdőt elválasztó, legördülő „tévé”, azaz vetítővászon. Kis helyen nagy kaland: a gyerekek így élték meg.

A hangulatos kínai negyed
A hangulatos kínai negyed
Fotó: Durucz Noémi

Ami az étkezést illeti, csak az árakra lehet panasz, egyébként világszínvonalú kínai, arab vagy épp indiai kaját vehet magához az ember városrésztől függően. Jut eszembe: a nagyon hangulatos szingapúri kínai negyed egyedülálló a világon, itt ugyanis egyazon utcában található buddhista és hindu templom, valamint muszlim mecset is. Ez is sokat hozzáad a „zsebre vágni Ázsiát” érzéshez.

Szent helyek minden sarkon

De a tömörítés csupán arra vonatkozik, hogy mennyi minden van egy helyen: magukkal a méretekkel ugyanis nem spóroltak. A „Buddha Foga” nevet viselő szent hely minden, csak nem kicsi. A látképet masszívan uraló épületet belülről is meg lehet csodálni, és érdemes is (a nyáriasan öltözött hölgyekre egyébként belépéskor rögtön kendőket adnak).

A szerzetesek a legnagyobb tömegtől sem zavartatva végzik lelki gyakorlataikat, sugárzik róluk, hogy tényleg létezik a belső béke.

Sugárzik róluk a belső béke
Sugárzik róluk a belső béke
Fotó: Durucz Dávid

Kisebb, de szintén impozáns és mellbevágóan színpompás látványt nyújt a közeli Sri Mariamman hindu templom, amelynek árnyékában szerényen, de ízlésesen húzódik meg a főként indiai muszlimoknak épült Masjid Jamae mecset.

A kicsiny Szingapúr nagyságát még jobban megmutatják a kifejezetten a világ elkápráztatását célzó épületek. És bár tudtam, hogy előre megfontolt szándékkal le akarnak nyűgözni, és erre lelkileg fel is készültem, mégis sikerült nekik. Leginkább a Gardens by the Bay nevű csodahellyel, ami olyan, mintha nem ezen a bolygón lenne, vagy legalábbis nem ebben az évszázadban.

Városi dzsungel a jövőből

Egyszerre dzsungel, egyszerre sci-fi város. A világító-zenélő „szuperfák” a természet és a hightech élet lenyűgöző fúziói: nemcsak Szingapúr hiperfejlettségét mutatják, de azt is, hogy a városállam egy ideje minden erejével igyekszik teret adni a természetnek. És ebben a környéken és világszinten is élen jár: csaknem 50 százaléka (!) zöldterület, és több évtizedes munkával burjánzó erdőket növesztettek (vagy épp óvtak meg) a lakó- és üzleti negyedek körül, ameddig a szem ellát.

A szuperfák, Szingapúr egyik jelképe
A szuperfák, Szingapúr egyik jelképe
Fotó: Durucz Noémi

Kevés hely van a világon, ahol ennyire jó sétálgatni. Minden négyzetcentiméter tökéletesen tervezett, mégis üdítően természetes. Ha valamit muszáj kiemelnem, az a Cloud Forest nevű „dzsungeldóm”: a világ legmagasabb beltéri vízesése (tessék, még egy rekord!) körül a Föld minden egzotikus tájáról összeválogatott buja növényzet szédíti el azt, akit a 80 százalékos páratartalom nem szédített el eléggé. Hosszú, kanyargós, tériszonyosokat próbára tevő lombkorona sétányával megmutatta a gyerekeknek, milyen az igazi játszva tanulás.

A szuperfák mellett talán a legtöbbször fotózott jelképe Szingapúrnak a Marina Bay Sands luxusszálloda, amely úgy néz ki, mintha három óriásoszlop tartana egy hatalmas, lapos hajót. Kívülről sokkal izgalmasabb látvány, mint belülről de tény, hogy elképesztő építészeti és várostervezési teljesítmény, nem mellesleg remek kiindulópont az öböl és a kertek felfedezéséhez.

De Szingapúr nemcsak a futurisztikus épületekkel és erdőkkel nyűgözi le a látogatókat, hanem egy sokkal földhözragadtabb, mégis kevés helyen megvalósult vonásával is: ez egy jól működő város.

Metró-polisz, ahol minden működik

Legendásan tiszta, a szemetelést tényleg szigorúan büntetik, ahogy más kihágásokat is. A metrón evés-ivás „ára” például 500 szingapúri dollár, átszámítva csaknem 140 ezer forint.

A duriánt sem látják szívesen a járatokon, de ezt csak a kínai negyedet is érintő vonalakon jelzi tiltó tábla. A „gyümölcsök királyának” is nevezett ínyencség bűne átható illata amivel nekem amúgy semmi bajom nem volt. Az íze viszont… Letaglózó. Édes helyett umami, és többszöri próbálkozásra sem sikerült megbarátkoznom vele.

A szingapúri metrón nem érdemes kólázni
A szingapúri metrón nem érdemes kólázni
Fotó: Durucz Dávid

Na de vissza a metróhoz! Ami gyakorlatilag egy komplett város a város alatt, egy elképesztően jól szervezett rendszer. Budapesti aggyal felfoghatatlanul nagy és összetett hálózat, léptékében leginkább Londonéhoz hasonlítható de sokkal utasbarátabb. Kezdve azzal, hogy minden járat és állomás klimatizált, ami a meleg és párás éghajlat miatt alighanem szó szerint életmentő napi szinten.

És bár hatalmas, mégis tökéletesen átlátható. Van például Észak-Déli meg Kelet-Nyugati vonal, illetve Belvárosi Vonal, és a praktikusság kedvéért ezeknek ez is a nevük. Pont azt adják, amit ígérnek, ahogy a Kör is, az egész rendszer kellős közepén, mindent körbefogva és összekötve.

Az összes állomás tökéletesen kitáblázva, a tájékoztató feliratok végig „fogják a kezünket”, eltévedni lehetetlen. A kínai negyedben (és néhány más állomáson) ráadásul nagy, színes csíkok és tradicionális jelképek is segítik az idősebbeket, akik gyengébben látnak, vagy épp demenciában szenvednek: éttermeket például a gőzgombócfőző bambuszkosár ikon irányában érdemes keresni.

És ha már idősek: egyik utazásunkkor mellettem ült egy korosabb maláj úriember, aki pár megálló múltán egyszercsak magyarul szólított meg ha valamire, erre igazán nem számítottam a hazámtól mintegy 10 ezer kilométerre, pláne egy helyi arctól.

Mint kiderült, nem itt, hanem Ausztráliában él, ahol az ottani magyar közösség egykori vezetője a legjobb barátja, nem mellesleg állandó pingpongpartnere. A tanulság? Kicsi a világ, de Szingapúrban még össze is sűrűsödik.

A fentebb taglalt kényelem nem ért véget a metrókijáratánál: a nagyon sűrűn elhelyezkedő állomások között jellemzően fedett utakon közlekedhetünk, amire a száraz évszakban is gyakran lecsapó eső miatt van szükség.

Állatkert, amit még az állatok is szeretnek

Fedett volt a vizes állatkert összes kültéri útvonala is. Ezek egy folyó két partján futottak, így a bőséges égi áldás ellenére is be tudtuk járni szinte az egészet. Ami már csak azért is méltányos dolog, mert természetesen itt is drága volt a belépő.

Ráadásul a zoo-komplexumot nagyon rafináltan találták ki a derék szingapúriak: nem egy állatkert van, hanem több tematikus, és mindet megvariálták kicsit, hogy egy fő attrakció miatt oda is váltsunk jegyet. Így kerültek a pandák a halak és tengeri tehenek közé, a „Folyó Csodái” fantázianevű egységbe.

Pandaturistáknak is ajánlott Szingapúr
Pandaturistáknak is ajánlott Szingapúr
Fotó: Durucz Noémi

De ez a látvány minden dollárt megért: a két gyönyörű állatot ennyire közelről, ilyen tökéletes látószögekből eddig sehol sem figyelhettük meg, pedig nagy „pandaturisták” vagyunk. 

Ahogy ez, úgy az egész állatkert is kifogástalanul működik, amolyan szingapúri módra. És persze nagyon zöld: egy dzsungel közepén van, tehát nem utólag alakították ki az élőhelyeket, hanem beköltöztették (vagy inkább visszavitték?) az állatokat a természetbe.

Hogy ez mennyire élő erdő, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy utunkat keresztezte egy szabadon kószáló, laza egy méteres szalagos varánusz is. De a bekerített részeken élő állatok láttán sem volt olyan érzésünk, hogy szűkösen lennének vagy elvágynának innen.

Oly’ nagyon mi magunk sem vágytunk el Szingapúrból, egyszer mégis el kellett indulnunk haza. Mert ugyebár, ha esetleg nem utaltam volna eleget az árszínvonalra: a városállamba belefér egész Ázsia, de ide egész Ázsia pénze sem elég.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Gladiátorjáték és Julia háza – bejártuk a világ egyik legkülönösebb városát
Wéber Balázs | 2024. július 20. 05:46
A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba. Ezek az utcák és épületek több mint kétezer éve állnak, csak a lakói tűntek el. Mi pedig mintha egy túlélőshow-ba csöppentünk volna. A Világjáró dél-olaszországi cikksorozatának első állomása: Pompeii.
Szubjektív Trump személyisége szélsőséges indulatokat kelt - járókelők mondták a merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 19. 09:28
Rálőttek Donald Trumpra egy kampányrendezvényen, a volt amerikai elnök sérülése nem súlyos. A támadót a titkosszolgálat emberei lőtték le, ő a helyszínen életét vesztette. Mit szólnak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
Szubjektív Orbán Viktor elszabadult - és még az ősszel rákoppinthat Magyar Péter orrára? Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton – Juhász Gábor – Litván Dániel | 2024. július 14. 17:15
Orbán Viktor nagyon az elemében van mostanában, végigturnézta a világot, összehozta a Patriótákat, és láthatóan kiválóan szórakozott közben. De mi van, ha van még valami még váratlanabb húzás a zsákjában? Most lenne könnyebb legyőzni a Tiszát vagy két év múlva? Rogán Antalnak is ötleteket adnak munkatársaink: Bózsó Péter, Dobos Zoltán és Litván Dániel az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Az utca embere: „Akkora tételeket a család nem vásárol, hogy huszonhat helyre menjen el az akciókat megnézni”
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. július 13. 09:43
Július 1-jével a kormányzat kivezette a boltokból a 13 hónapig élt kötelező akciózást, a Gazdasági Versenyhivatal honlapján az Árfigyelő azonban továbbra is működik. Az utca embere sorozatunkban a vásárlókat arról kérdeztük, mennyire követték figyelemmel a boltok kedvezményeit, és utánajárnak-e a termékek árainak az Árfigyelőn. Videó.
Szubjektív NATO-csúcs: cinkosak a bénák
Litván Dániel | 2024. július 11. 09:31
Joe Biden állapota és Orbán Viktor igazi válasz nélkül hagyott trollkodása sem tölti el az embert bizakodással a NATO és Ukrajna jövőjével kapcsolatban. De az igazán nagy bajok nem ezek. A NATO-csúcson összegyűlt összes vezetőnek magába kéne néznie, hiszen mind felelősek például a legutóbbi, a kijevi gyermekkórházat ért támadás miatt is. Jegyzet.
Szubjektív Orbán Viktor, az önjelölt békebróker – a moszkvai vizit legnagyobb tanulságai
Wéber Balázs | 2024. július 9. 18:39
A magyar kormányfő nem egyeztetett moszkvai útja a béke megteremtéséhez aligha vitt közelebb. Maximum megint reflektorfénybe állította őt, és tovább izolálta az EU-n belül. Az orosz és ukrán háborús célok között akkora az ellentét, hogy a közvetítés per pillanat reménytelennek tűnik – még ha mindez sajnos tragikus következményekkel is jár. Nagyító alatt ezúttal a sokat vitatott moszkvai út.  
Szubjektív Ahol Einstein barangolt és Marlene Dietrich forgatott – Potsdamban jártunk
Vágó Ágnes | 2024. július 6. 05:46
Erdő mélyén sétáló Einstein, börtönben sínylődő Stasi-rabok, rendezői kanapén szerzett főszerep, nőimádó Modigliani és Brandenburg története digitálisan elmesélve. A Világjáró ezúttal a németországi Potsdamot fedezte fel – egy kicsit másképp a szokásosnál.   
Szubjektív Járt úton jár, mégis vörös vonalat lépett át Orbán Viktor Moszkvában
Litván Dániel | 2024. július 5. 14:07
Nem az első állam- vagy kormányfő még Nyugatról sem Orbán Viktor, aki Moszkvában parolázott Vlagymir Putyinnal, de lépésével mégis kesztyűt dobott az Uniónak és a NATO-nak is.
Szubjektív Nagyon korán foglaltam szállást és repjegyet, úgy olcsóbb - elmesélték utazási terveiket az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 4. 18:43
Vége az iskolának, az egyetemnek, itt a nyári vakáció. Van pénzük az embereknek egy kis nyaralásra? Külföld vagy belföld? Kiderül a videóból.
Szubjektív Hangfelvétel-botrány: egy ország lett hülyének nézve – Ez Viszont Privát
Izsó Márton – Juhász Gábor – Mester Nándor – Vég Márton – Wéber Balázs | 2024. június 29. 17:01
Önnek nem furcsa, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszternek – idézzük – „fogalma sincs” arról, mit jelent Magyar Péter hangfelvételén hallható állítása, miszerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy irataiból? Hogy az ügyészség szerint Varga Judit csak pletykákat osztott meg, és ennek okát nem vizsgálják? Hogy csak úgy megszüntették a nyomozást? Hogy a közmédia nem a Schadl-üggyel van tele, hanem azzal, hogyan mulatott Magyar Péter egy bárban?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG