4p
Drága nyelviskolák helyett magunk is sok mindent meg tudunk tanulni, vagy gyakorolhatunk, fejleszthetjük nyelvtudásunkat az internet segítségével. Aki vizuális típus, nézhet televíziót vagy videókat, aki jobban szereti, hallgathat rádiót, olvasni pedig mindig hasznos. Az interneten rengeteg levélmintát, dialógust és szótárat is találunk.

1. Nézzünk televíziót!

A nyelvgyakorlás egyik legkellemesebb módja a televíziózás. Sok televíziós csatornának van ingyenesen az interneten keresztül fogható adása, némelyiké esetleg késleltetve vagy csak a nap egyes szakaiban. Hogy ezeket megtaláljuk, általában elég megkeresni az adott televízió honlapját.

Újabban a weben keresztül, laptopról, asztali gépről böngészőből és mobilalkalmazásként is elérhető a Filmon.com nevű szolgáltató adása, rengeteg ingyenes csatornával, köztük a Bloomberg gazdasági-tőzsdei adó és más üzleti csatornák is. Németül, franciául, spanyolul, oroszul is van néhány műsor. Angolhoz a News és a Business TV menüpontot keressük.

2. Nézzünk Youtube-csatornákat!

Sok neves cégnek van saját Youtube-csatornája is, ahol az elmúlt napok, hetek kiválasztott programjait, vagy azok egyes részleteit nézhetjük újra. Ilyen többek között a Bloomberg, az angol BBC News, a CNN Money, a Euronews, az utóbbi mindjárt sok nyelven.

De nyelvtanuló csatornákat, adásokat is bőven találunk. Ajánlunk mindjárt egy olyan videót, amely éppen arról szól, hogyan tanuljunk angolul a Youtube segítségével. Ha pedig beírjuk a Youtube keresőjébe, hogy „business english conversation”, akkor számos üzleti nyelvleckét, beszélgetésmintát fogunk találni, köztük egészen hosszúakat is.

3. Rádiózzunk!

A mobiltelefonokon, megfelelő internet-kapcsolat mellett, rádióadások ezreit hallgathatjuk az egész világról, olyan programok segítségével, mint például a TuneIn. Itt is érdemes az angol szakmai nyelvhez a Bloomberg-et keresni.

4. Olvastassuk fel magunknak a szöveget!

Egyes alkalmazások, mint a News Republic hírolvasó (gazdasági rovata is van), vagy a Pocket (amelybe mi táplálhatjuk be egyetlen kattintással a nekünk tetsző cikkeket) Android és iOS mobil operációs rendszerek alatt is képesek felolvasni a cikkek szövegét. Mivel az angolban igencsak másképp írjuk, másképp halljuk, ez nagy segítség lehet, még akkor is, ha a robotszerű géphangon még csiszolni kellene.

5. Használjuk a Google-t!

Bármi problémánk van, használjuk bátran a Google keresőjét. Ha jól fogalmazzuk meg a kérdést, megtalálhatjuk a választ másodpercek alatt is. Kombináljuk a szavakat, pontosítsuk a keresést. Ha például angol levélmintára van szükségünk, ne csak az „english letter” kifejezésre keressünk, az „english business letter sample” sokkal jobb megoldás. Kapunk is levélmintákat, például a Wikihow oldalon, vagy az Englishclub oldalon, hogy csak az első pár találat közül vegyünk elő párat.

Telefonbeszélgetés-minták is vannak például a Tolingo nevű oldalon.

6. Szótárnak is jó a Google

Ha nem tudunk egy szót, elég rákeresni egy keresőrendszerben, általában az első helyeken egynyelvű szótárak is előjönnek. (Sokszor, pl. Chrome alatt begépelni sem kell, csak kijelölés, jobb gomb...) Ha mégsem, írjuk utána, hogy szótár, angolul vagy magyarul, és lássunk csodát.

7. Olvassunk sokat!

Olvasni mindig hasznos, főleg idegen nyelven. Minden nagyobb világlapnak van már saját mobilalkalmazása, sok különlegességet is találhatunk, például görög, vagy japán hírek gyűjteményét vagy befektetési, tőzsdei tárgyú gyűjteményeket.

Vannak nagy hírolvasók, amelyek sok száz híroldalról adnak cikkeket, amelyeket szűrhetünk témák szerint, mint a Flipboard, a News Republic, esetleg a Google Play Kiosco. Saját kedvenc hírcsatornáinkat gyűjthetjük a Feedly alkalmazásban, feliratkozhatunk médiacégek csatornáira a Facebook-on is. Amit nem tudunk épp elolvasni, de jónak tűnik, azt eltehetjük későbbre többek között a Pocket vagy az Evernote alkalmazásokkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tippek Kinőtted az országot? Ezzel az öt tippel külföldön is sikeres leszel
Balkó Rita | 2017. szeptember 20. 18:00
Sikeressé válni egy olyan kis országban is kihívás, mint a miénk, sokak számára azonban szűk ez a falatnyi kis terület. Ha sikerült túlélni a kezdeti nehézségeket, célszerű új piacok után nézni a határon túl, a külföldi terjeszkedés azonban a jelentős profitnövelés mellett sok ismeretlen buktatót és veszélyt rejteget. Mutatunk öt tippet, hogy hogyan élje túl a cég a külföldi terjeszkedést!
Tippek Sikeres akarsz lenni? Hallgasd meg azokat, akik a legfontosabbak!
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 17:00
Mire az ember alapos tervezés után elindít egy vállalkozást, már pontosan tudja, milyen termékkel, szolgáltatással kíván belépni a piacra, mivel akarja meghódítani a vásárlókat. Azt is kitalálja, hogyan vezesse be termékét, hogyan reklámozza, tegye népszerűvé és kívánatossá az ügyfelek számára - innentől pedig már csak egy dolog állhat a siker útjába: ha amit kínálunk, az nem elég jó az ügyfélnek. A kudarc azonban biztosan elkerülhető, ha odafigyelünk arra, amit a vevőink jeleznek nekünk.
Tippek Hogyan válasszunk céges mobilelőfizetést?
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 14:30
Nem is olyan régen még kinevették az úttörőket, ma már egy vállalkozás sem maradhat életben mobiltelefon nélkül. A piacon rengeteg az ajánlat, versenyeznek az ügyfelekért a szolgáltatók – hogyan válasszunk hát szolgáltatáscsomagot? Miközben nincs mindenkire egyformán alkalmazható recept, összeszedtünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a választásnál.
Tippek Ez legyen a célod jövőre: a leendő ügyfeleid mindenhol ott vannak, csak el kell érned őket
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:06
Csatornák miriádjain keresztül léphet ma kapcsolatba egy üzlet a potenciális vásárlóival, de komoly felkészülésre van szükség, ha nem akarunk elveszni a zűrzavarban.
Tippek Amire nem számítanál: kik azok, akik még szabadságra is alig mernek elmenni?
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 13:05
Lehet, hogy később majd benő a fejük lágya, de az Y-generáció tagjai egy felmérés szerint pályájuk elején képtelenek elengedni a munkaügyeket: igazi mártíroknak tartják magukat, akik nélkül megáll az élet a cégnél. Még szabadságra se nagyon mennek el, vagy ha igen, akkor is a vállalati ügyekkel foglalkoznak – mivel állandóan online vannak, ezt könnyen meg is tehetik.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Tippek Egy 404-es történet: csinálj előnyt egy hibából!
Balkó Rita | 2016. december 22. 17:00
Elgépeltük, törölték, valami hiba csúszott a számításba – aki számítógépet használ, legalább egyszer az életében már találkozott a 404-es hibakóddal. Ez mind a felhasználónak, mind az oldal üzemeltetőjének egy apró, de megkerülhetetlen kellemetlenség a digitális világban. Ha azonban az oldal üzemeltetője egy kicsit kreatív, úgy nem csak egyedi, de akár szerethető is lehet a hibaüzenet.
Tippek Mi az a rugalmas munkaidő? Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
Valkai Nikoletta | 2016. december 21. 16:12
Valószínűleg mindenkinek jutott már legalább egyszer az eszébe, hogy sokszor teljesen felesleges egyhuzamban 8 órát a munkahelyen tölteni. Szerencsére egyre több munkáltató dönt úgy, hogy rugalmas munkaidőt engedélyez dolgozóinak. Így nem csak költségeket lehet csökkenteni, de az alkalmazottak is motiváltabbak lesznek azáltal, hogy befolyásuk van a munkaidejükre, és amellyel nemcsak a munkavégzés válhat hatékonyabbá, de mindebből a cég is profitálhat.
Tippek Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 17:30
Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.
Tippek Kineveti az ötleted a bank? Kérj pénzt az internetezőktől!
Privátbankár.hu | 2016. december 16. 19:55
Ha banánzongorát vagy egy szupermenő hűtőtáskát akar az ember gyártani, de az ötleten kívül semmije sincs meg hozzá, valószínűleg még sorszámot sem kap a bankban, nem hogy hitelt. Ha azonban mások is hisznek az ötletben és pár dollárral beszállnak a megvalósításba, akár a milliók is összejöhetnek. Mire jó a crowdfunding?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG