4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik legrettegettebb kártevő, a tűzhangya célba vette Európát. Most, hogy Olaszországban felfedezték a világ egyik legfélelmetesebb faját, a kutatók gyorsan akarnak intézkedni. Kérdés, mennyire sikerülhet.

Szeptember első hetében nemzetközi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az invazív fajok évente csaknem félbillió dollárba kerülnek a világgazdaságnak. Rá pár napra pedig a kutatók megerősítették, hogy az egyik legfélelmetesebb betolakodó – a vörös tűzhangya, a Dél-Amerikában őshonos kártevő, amely igen fájdalmas csípéseket okoz, megfertőzi a házakat és a növényeket, – Olaszországban meghonosodott. Ez az első európai észlelés olyan kolóniáról, amely közismerten kiűzi az őshonos hangyákat és más vadon élő állatokat, valamint megkárosítják az elektromos berendezéseket.

„Az észlelések fontos jelzések az azonnali cselekvésre. Különben késő lesz” – mondta Cleo Bertelsmeier, a Lausanne-i Egyetem invazív rovarszakértője a Science-nek. 

Bernard Kaufmann, a Claude Bernard University Lyon inváziós ökológusa hozzáteszi: „Ha nem történik időben intézkedés, a tűzhangyák pusztító hatással lesznek Európában és még inkább a Földközi-tengeren. Márpedig a gazdaság számára ezek óriási költségeket jelenthetnek.” 

Már Olaszországnál tart. Fotó: Depositphotos
Már Olaszországnál tart. Fotó: Depositphotos

A genetikai elemzés szerint az olasz hangyák minden bizonnyal Kínából vagy az Egyesült Államokból származnak. 

Az Egyesült Államokban a faj évi 6 milliárd dolláros kárt okoz. A rovarok a hajózás útján terjednek, különösen a növényeken és a talajban. Spanyolországban, Finnországban és Hollandiában importtermékeken mutatták ki a vörös tűzhangyákat, de azok nem vadon élő kolóniák voltak.

A barcelonai Evolúciós Biológiai Intézet kutatói két olasz egyetem munkatársaival együtt 88 fészket találtak 2022 végén a szicíliai Szirakúzában egy folyó mellett. Bár a látlelet aggasztó, de nem feltétlenül meglepő, hiszen a helyiek 2019 óta számolnak be a vörös tűzhangyák csípéseiről.   

Az élőhelyek elemzése alapján a kutatók becslése szerint a hangyák az európai kontinens 7 százalékát támadhatják meg. 

„A faj a farmokat és a városokat célozza meg és valószínűleg Európa városi területeinek felét is megfertőzheti. Az új területekre a hangyák a szél segítségével repülhetnek és terjedhetnek tovább, ezért a szélmintázatokat is elemeztük, amelyek alá is támasztották a következtetéseinket” - mondta James Wetterer, a floridai Atlanti Egyetem entomológusa, megjegyezve, hogy a tűzhangyáknak megfelelő éghajlati viszonyokat jobban tanulmányozták, mint bármely más hangyafajnál.

Szicília a narancs, citrom, díszolajfák és más mediterrán növények jelentős exportőre, ami azt jelzi előre, hogy akár a Földközi-tenger egészére tovább terjedhet a tűzhangya.

Gema Trigos-Peral, a Lengyel Tudományos Akadémia hangyaszakértője szerint a legrosszabb, ami történhet, ha a vörös tűzhangya átterjed Spanyolországra is. "Ott tökéletes klíma várja őket" – tette hozzá. Úgy gondolja, hogy északabbra, ahol hidegebb van, a faj kevésbé fog teret nyerni, bár az éghajlatváltozás lökést adhat a betolakodóknak. 

Ökológiai modellezéssel az új tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedés hatására 2050-re a faj potenciális elterjedési területe a kontinens 25 százalékára bővülhet.  

Az új tanulmány mögött álló tudósok tűzhangya felszámolási kampányt terveznek Szicíliában. A hatóságok segítségével meg akarják semmisíteni az ismert fészkeket és folytatják a kutatást további fészkek után, valamint több éven át akarják figyelni, hogy valóban nem terjednek-e tovább. Most úgy tűnik, hogy így sikerülhet egy inváziót megakadályozni, főleg, hogy az európai szabályozást tavaly frissítették, ami előírja négy invazív hangyafaj, köztük a tűzhangya felszámolását a felfedezésüket követő 3 hónapon belül.

Hozzá kell azonban tenni, hogy eddig egyedül Új-Zélandon sikerült teljesen kiirtani a tűzhangyákat egy inváziót követően. Ausztrália 2001 óta hat terjedést állított meg a kikötőkben, köztük egy legalább 370 kolóniásat mintegy 8300 hektáron. De továbbra is küzdenek egy 600 000 hektárra kiterjedő fertőzéssel. Ezek az erőfeszítések pedig több millió dollárba kerültek. 

„Arra számítok, hogy az olaszországi hasonló erőfeszítések hasonlóan sikeresek lehetnek. De azonnali intézkedésekre lenne szükség” – tette hozzá Wetterer. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Mégse mondjunk le az időutazásról? Egy asztrofizikus elmagyarázza, miért
Kormos Olga | 2023. november 19. 05:51
Valószínűleg mindenki álmodozott már időutazásról, hiszen évszázadok óta rabul ejti az emberek képzeletét, mi lenne, ha Julius Ceasar-ral, John Fitzerald Kennedyvel vagy akár Margaret Thatcher-rel ihatna egy kávét. A sci-fi mögött meghúzódó tudomány rávilágít arra, hogy nem szabad örökre letennünk róla.
Tudomány-technika Kirúgták a pénzgyűjtés mesterét - grandiózus meglepetés a ChatGPT-nél
Privátbankár.hu | 2023. november 18. 15:40
Egy céges vizsgálat után felmentették a Chat GPT-t fejlesztő cég vezetőjét, Sam Altmant. Állítólag nem volt őszinte. 
Tudomány-technika Bitang drágulásra lehet számítani egyes gyógyszerek esetében
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 13:32
A helyben összeállított gyógyszereknek akár háromszorosára nőhet az ára a patikákban. Ezekkel a termékekkel eleve bajok vannak, sok gyógyszerész is kritizálja a befásult gyakorlatokat.
Tudomány-technika Kiadták a légiközlekedési riasztást is Izlandon
Privátbankár.hu | 2023. november 15. 10:40
A vulkánkitörés veszélye miatt kedden megemelték a légi közlekedési riasztás szintjét Izlandon.
Tudomány-technika Szükségállapotot hirdetett ki Izland
Privátbankár.hu | 2023. november 11. 14:25
Nagyon megnőtt a vulkánkitörés esélye a folyamatos földrengések nyomán.
Tudomány-technika Sötét jövőbe visznek a gépek
Rácz Gergő | 2023. október 30. 18:38
A legfontosabb gazdasági szektoroknak alapvető érdeke, hogy teljes egészében kiiktassák az emberi munkaerőt. A gépeknek nincs szakszervezete, és nem is kell égjen a villany a gyárban, energiát lehet spórolni. Ez most egy trendnek tűnik, pedig nem erről van szó.
Tudomány-technika Energetikai váltást akar a világ chipgyártó óriása
Rácz Gergő | 2023. október 27. 15:01
A tajvani TSMC arra ösztönzi megrendelőit és kormányát, hogy rendezzék át az energetikai ellátást. A világ legjelentősebb chipgyártója a mesterséges intelligencia felfutásával egyre nagyobb kereslettel számol, aminek ellátása energiaigényes műfaj.
Tudomány-technika Gépiszonyban élnek a hazai vállalatok, sorsukat viszont elfogadják
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 13:30
A legtöbb hazai kiscég, ha nem is örül neki, felismerte, hogy a mesterséges intelligencia és a felpörgött digitalizáció kihat a működésére most, és a jövőben is. A Telekom szerint már most beépíthető több, a vállalat működését javító funkció a napi működésbe.
Tudomány-technika Világító DNS-sel a testünkben fogunk mászkálni?
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 19:18
A nem túl távoli jövőben a DNS-stabilizált nanoezüst emberbe való befecskendezése napi rutinná válhat, mondta el Juhász Gergely, a Goldtresor arany és ezüst befektetési platform alapítója.
Tudomány-technika Várják a csodát, pedig küszöbön a klímapokol
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 15. 18:21
Valami borzalmas közeledik a klímaváltozásban, ám a tudósok, akik tisztában vannak ezzel, és az újságírók, akik írnak erről a témáról, nem bontják ki az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG