6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinte mindenből lehet turisztikai attrakció, ilyen a Rockefeller Center-nél felállított karácsonyfa is, amelyen az égőket november 30-án kapcsolták fel. Évente egymillióan tekintik meg közelről, ami jó üzlet a fuvaroztatóknak, a helyi vendéglátásnak és a szállodaiparnak is.

Idén nem kevesebb, mint ötvenezer égő és egy 3 milliós kristályból álló csillag teszi majd feledhetetlenné – nemcsak a New York-iak számára – az idei ünnepet.

Sok filmben szerepelt már a mindig kicsit más, látványos fa, körülötte a Bryant Parkkal, ahol előszeretettel korcsolyáznak a felnőttek is, miközben a Fifth Avenue butikjai fényáradattal várják a vásárlókat. A fa kicsit Amerika története: minden korszak rányomta a bélyegét a díszeire, a pompájára, illetve a visszafogottságára, a szerénységére.

A Rockefeller Centernél felállított karácsonyfának komoly követelményeknek kell megfelelnie. Fotó: Depositphotos
A Rockefeller Centernél felállított karácsonyfának komoly követelményeknek kell megfelelnie. Fotó: Depositphotos

Az idei karácsonyfa, egy hatalmas norvég lucfenyő,  a New York állambeli Queensburyből november 12-én érkezett Manhattanbe. Körülbelül 14 tonnát nyom, több mint 50 ezer, különféle színű LED-lámpával, és egy körülbelül 900 font súlyú, káprázatos csillaggal van feldíszítve.

A fények meggyújtására szerdán, november 30-án került sor a Rockefeller Centerben, a televíziós különkiadást élőben közvetítette az NBC.

Évente egymillióan látogatják

A fa minden nap reggel 6 órától éjfélig világít az ünnep heteiben, egészen január elejéig. Karácsony napján 24 órára ki van világítva, szilveszterkor pedig reggel 6 és este 21 óra között.

Amint az ünnepek véget érnek, a fát feldarabolják, és a Habitat for Humanity-nek adományozzák, hogy segítsen lakhatást biztosítani rászoruló családoknak. 2007-ben indult ez a nemes hagyomány, amely azt jelképezi, hogy a fa több legyen, mint egy grandiózus látvány. Ezzel a gesztussal a remény szimbólumává válik, megfelelve a karácsonyi ünnep eredeti szellemének.

A Rockefeller Center karácsonyfája több mint 80 éve a New York-i karácsony szíve. A díszek, a fények, a csillag változott az évtizedek során, de a fa meglátogatása a helybéliek és a turisták számára egyaránt tradíció lett. Évente átlagosan 1 millió látogató jön el a nemzet karácsonyfájához, amely a túlélés szimbóluma is. A fa mindig adakozásból, magán felajánlás után kerül Manhattan-be.

A gazdasági válság közepén született az ötlet

Az első, papírból készített gömbökkel, tobozokkal, áfonya füzérekkel, konzervdobozokkal díszített karácsonyfát a Rockefeller Center épületegyüttesén dolgozó, bevándorló munkások állították 1931 szentestéjén – tudjuk meg a tinkmara.com weboldalról. A gazdasági világválság kellős közepén ezek a kétkezi munkások hálásak voltak azért, hogy volt munkájuk és volt mit a családjuk asztalára tenniük. Az első, hivatalos Rockefeller Centernél lévő karácsonyfa felállítására két évvel később, 1933-ban került sor, ekkor született meg e tradíció.

A II. világháború idején a fa amerikai színekbe öltözött. Kivilágítatlan piros-kék-fehér gömbökkel és fa csillagokkal díszítették. Nem használtak semmilyen anyagot, melyre a hadi iparnak szüksége lett volna. Egy nagy helyett három szerény fát állítottak és a háború végéig nem világították ki, követve az általános elsötétítési szabályokat. A fagyújtás ceremóniáját először 1951-ben közvetítette a televízió.

1955-ben meg először emeltek a fa köré állványzatot, hogy könnyebben dekorálják. A fák egyre hatalmasabbak és fényesebbek lettek. 1997-ben hajóval szállították a Hudson-ön, 1998-ban a világ legnagyobb repülőjén, egy Anatov An-124-esen érkezett Ohioból. 1999 rekordévnek számít, magassága a 30 és fél méter volt. 2001-ben hazafias színekbe öltözött, az áldozatok emlékére és a város tiszteletére. 2007-ben már szempont volt az energiatakarékosság: LED-égőkkel világítottak. A 45 ezer LED-égőt a Rockefeller Center tetején található 300 napelem táplálta. 

Amerikai magyarok is adományozták már

Amint az a fent említett weboldalon olvasható, a Rockefeller Center történelmében eddig háromszor esett a választás amerikai magyar családok fájára. 

Először, 2007-ben a connecticuti Joe és Judy Rivnyak 25 méteres lucfenyőjére esett a választás. 2008-ban ismét magyar származású család fája került a nemzet figyelmének középpontjába:  a Varanyak család direkt azzal a céllal ültette el 1931-ben a fát, hogy egy nap New York City karácsonyfája legyen. A szülők, Joseph és Mary Varanyak már nem érhették meg a nagy napot, de fiaik büszkén kísérték a 21 méteres fát a Rockefeller Centerbe.

Joe Balku 20 évesen, 1956-ban érkezett Amerikába, pénz, nyelvtudás, család és barátok nélkül. "Családot alapítottam és 1973-ban megvettem a telket a házzal. A fenyő már akkor is ott állt, de még csak 6 méteres lehetett. A fenyőt a Sandy hurrikán érkezése előtt néhány héttel választotta ki a Rockefeller Center kertésze. Állandóan ki-be futkostam a 140 kilométer/órás szélben, hogy megnézzem, áll-e még. Szerencsére túlélte a hurrikánt és nagyon büszke vagyok, hogy az én fám okoz ekkora örömet. 76 éves vagyok és még soha életemben nem vettem részt személyesen a Rockefeller Center ünnepségén” – nyilatkozta.

Legyen norvég lucfenyő és férjen át a hidak alatt

A karácsonyfának komoly követelményeknek kell megfelelnie: mindig tradicionális, norvég lucfenyő, mely nem lehet 20 méternél alacsonyabb, ám nem haladhatja meg a 33 métert, vagyis a manhattani utcák szélességét. Ágainak sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsák az égőket és a hatalmas csúcsdíszt, viszont elég keskenynek ahhoz, hogy átférjenek a városközpontba vezető alagutakon, hidak alatt.

A leghosszabb utat eddig az a fa tette meg, melyet Kanada ajándékozott New Yorknak, 1971-ben. A szállítmány mindig éjszaka érkezik a városba, amikor viszonylag kisebb a forgalom. Miután az ágakat kicsit megnyesték, állványzat épül köré. Legközelebb már csak a fagyújtás előtti napokban láthatjuk újra, igaz még kivilágítás nélkül, ami a maga nemében szintén különleges látvány. A fények meggyújtási ceremóniájára tradicionálisan a Hálaadás Nap utáni első szerdán kerül sor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
Turizmus Horrorárakat hoz az olimpia, de jön a szuperbérlet
Elek Lenke | 2024. május 11. 13:41
A francia főváros az olimpia idejére különleges közlekedési bérletet bocsátott forgalomba, amely lehetővé teszi a sportrajongók számára, hogy egy adott összeg fejében, korlátlanul utazhassanak a város minden olimpiai és paralimpiai helyszínére, a játékok egész ideje alatt.
Turizmus Az oroszok idén főleg Grúziába, Dagesztánba és Kamcsatkába utaznak
Elek Lenke | 2024. május 5. 17:54
Minden háború más és más – az Ukrajna elleni orosz támadás azért is különleges, mert közben Oroszországban fellendült a gazdaság és élénkült, elsősorban a belföldi turizmus. Főleg a különleges célpontokat célba vevő, kiscsoportos túrák kedveltek, jóllehet, ezek ára jelentősen megugrott: a belföldi nyári foglalások esetében éves szinten 46,5, a külföldi utaknál pedig 38 százalékkal. Mivel a hadiipar mellett más ágazatok is extra profitra tettek szert, milliók tehetnek félre pénzt a nyaralásra.
Turizmus Cukorka a párnáján, hogy jól aludjon – Új szállodai kényeztetések és csáberők
Elek Lenke | 2024. április 27. 15:01
Fa tetején, kastélyban, a semmibe lógó sziklaszirten, börtönben, őserdőben, kolostorban, sivatagban, könyvtárban és a sarkkörön túl – nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne nyílt volna már szálloda. Az emberek egyre több pénzt fordítanak turistáskodásra, és a különleges helyszínek mellett az extra szolgáltatásokat is hajlandók megfizetni – legalábbis egy társadalmi réteg – és persze az üzleti utazók, akik el tudják számolni a szoba árát.
Turizmus Egzotikus utazások alulnézetből: az elefántturizmus gyakran jár kegyetlenséggel
Kormos Olga | 2024. április 20. 17:43
Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív is az idegenekkel. Érzelmi traumáktól szenved a régóta tartó, kereskedelmi jellegű emberi érintkezés miatt.
Turizmus Bocsánatért esedezik a Dubajban történtek miatt az Emirates elnöke, 30 ezer bőrönddel még mindig adósak
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 14:23
Elmosta az eső a dubaji repteret is, napok után állt csak helyre a közlekedés, de még mindig tennivaló - személyesen üzent az utasoknak a légitársaság vezetője.
Turizmus Nagy balhé kezdődik a magyar turisták egyik kedvenc célpontján - emberéletek is veszélybe kerülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 08:36
Több ezres tüntetések, éhségsztrájk a turizmus káros hatásai ellen.
Turizmus Elég a turistákból: hatalmas tüntetés készül a magyarok kedvenc üdülőhelyén
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:33
Tenerifén április 12-től tüntetnek, április 20-án pedig még éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek. A helyi lakosokat megfojtja a tömegturizmus. 
Turizmus II. Erzsébet forog a sírjában? Bárki ihat egy ötórai teát Balmoralban
Elek Lenke | 2024. április 12. 15:01
A brit királyi család először engedi látogatóit az ikonikus kastélyba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG