6p

Az amerikai Travel and Leisure turisztikai lap szerkesztői összeszedték, melyek azok a kedvelt új és régi úti célok, ahová érdemes elutazni egy lélegzetvételnyi friss levegőért, egy nagyvárosi kalandért vagy egy különleges kulturális élményért.

A kulturális intézmények, múzeumok, mint látnivalók, dominálnak a kiválasztott 50 desztináció kínálatában, ami viszonylag újdonság. Úgy látszik, ma már nem elég a tengerpart és az all inclusive ellátás, több kell, más kell. A különleges úti célok tarolnak.

De, meglepő módon, még mindig szerepel köztük Velence, amely mára olyan zsúfolt hely lett, hogy még fotózni is körülményes, nemhogy gondolába szállni.

Vannak, akik arra törekednek, hogy visszajussanak még egyszer Japánba, míg másoknak az egzotikus élményekkel kecsegtető Bhután szerepel a listájukon. Többen terveznek Grönland körüli vitorlázó túrát, gasztrokirándulást Kalifornia középső partszakaszán, vagy Franciaország egyik kicsi, szinte rejtett borvidékén.

Alexandria nemcsak a Közel-Keleten található

Az talán furcsának tűnhet, hogy sokkal többen kelnek útra azért, hogy megismerjék saját hazájukat, mint ahányan külföldre utaznak.  Ehhez tudni kell, hogy az USA hatalmas területű ország, a legkülönbözőbb éghajlati övezetekkel, és sok ezernyi várossal, természetvédelmi területtel, de az amerikai állampolgárok nagy része saját államának határát sosem hagyja el, legfeljebb a tévéből értesül az ottani érdekességekről.

Mit tudunk mi Alexandriáról? Hogy egy patinás történelmi múltú közel-keleti kikötő. Pedig nemcsak egy van belőle, Virginiában létezik egy ugyanilyen nevű elbűvölő város, Macskaköves utcák, borpincék, és, ahogy a cikkírók fogalmaznak, páratlan történelmi emlékek várják az ide látogatókat.. Persze ne gondoljunk több ezer évre vissza.

Rabszolga-útvonalak, mint látnivalók

Alexandria, amelyet 1749-ben dohánykikötőként alapítottak, a 19. század közepéig az ország legnagyobb hazai rabszolgakereskedelmének helyszíne volt. Ma a Freedom House Múzeum három új kiállítást mutat be az erőszakkal behurcoltak tiszteletére. 

A 2020-ban megnyílt African American Heritage Trail, a Potomac folyót követve, 11 fontos helyszínt mutat be, mint például a Torpedo Factory , ahol sok fekete férfi és nő dolgozott a második világháború alatt. Az útvonal meghosszabbítása 2023 februárjában debütált 20 új állomással, ahonnan rabszolgákat szállítottak olyan helyekre, mint New Orleans. 

Nevada után a Nílus

A hatalmas pusztaságairól ismert Nevadában a 704 ezer hektáros természetvédelmi terület a legnagyobb vonzerő. De nem ezért kelnek útra a turisták, hanem a City, a világ legnagyobb kortárs művészeti alkotása miatt. A sziklákból és betonból készült monumentális szabadtéri szobor  másfél mérföld hosszú. Sziklából és betonból készült, ősi, és modern, futurisztikus, meghökkentő látnivaló.

Rögvest utána egy klasszikus desztináció, Kairó és a Nílus következik. Régi kedvelt célpontja ez az angolszász közönségnek, amelynek tagjai persze elvárják, hogy mindenki angolul beszéljen hozzájuk. Új vonzerő, hogy több mint egy évtizedes építkezés után idén végre megnyílt a Nagy Egyiptomi Múzeum , mindössze egy kőhajításnyira a gízai piramisoktól.  Közben fejlődött a szolgáltatási infrastruktúra is, számos új és fényűző hajó indul el hetente a Níluson, közte az Uniworld Boutique River Cruises pazar Szfinx nevű monstrum, amely.42, márványból és kézzel faragott fából készült kabinnal várja a tehetős vendégeket.

A szállodai szcéna is felfrissül egy új Mandarin Orientallal , amely Kairó belvárosában épül. A 200 szobás Four Seasons Hotel Luxor a tervek szerint 2025-ben debütál.

Úton. Fotó: Pixabay
Úton. Fotó: Pixabay

Csak ha támogatják a kubai népet

A Biden-adminisztráció egy kicsit megkönnyítette Kuba látogatását, mivel 2022 májusában enyhített a szigetre történő utazásra vonatkozó korlátozásokon. Napjainkban az amerikaiak egy csoportos körút részeként vagy egyénileg is felkereshetik az országot, de vízummal - nyilatkozta Molly Layman utazási tanácsadó a lapnak.

A jelenleg 12, engedélyezett utazási csomag lényege, hogy a turisták fogadása bevételt hozzon az országnak. Azaz olyan turisztikai szolgáltatásokat vegyenek igénybe az amerikaiak, amellyel a kubai népet támogatják, kubai vállalkozóktól vásároljanak, helyi panziókban lakjanak, magánéttermekben étkezzenek, és kulturális programokat látogassanak.

Vízumra változatlanul szükség van, ezt az utazás napján a repülőtéri check-in pultnál vagy egy utazási irodában is be lehet szerezni. 

Irány Yves Saint Laurent villája

Tanger, ez az észak-marokkói város évtizedek óta vonzza a bohém emigránsokat, köztük a leghíresebb beat-generáció íróit, Paul Bowles-t és William S. Burroughst. Olyan új szállodák is vonzzák a turistákat, mint a divatikon Yves Saint Laurent és partnere egykori magánlakása. A domboldalon található ingatlan gyönyörű kilátást nyújt az öbölre, sétatávolságra az óvárostól. Sokan látogatják a hely kortárs múzeumot, amelyet Kasbah Múzeumnak is neveznek, mivel a felújított, 17. századi Kasbah börtönben található  A Waldorf Astoria, egy 115 szobás, valamint 21 villából álló üdülőhelyet nyit meg 2025-ben. 

Budapest nem szerepel az úti célok között

A török Isztambul és Bodrum után az Egyesült Királyság következik, ahol leginkább a számos világszínvonalú múzeumra hívják fel a figyelmet. Közülük kettőt a közelmúltban bővítettek: a glasgow-i Burrell-gyűjteményt , amely a nemzetközi műtárgyak lenyűgöző választékát nyújtja, valamint a természettudományi Manchester Museum-ot.

Skócia első újjáéledő központja, Dundreggan szintén figyelemre méltó hely. Ezen a 10 ezer hektáros birtokon, a Loch Ness-i tó partján a tervek szerint 2023 végére látogatóközpont nyílik.

A lista tehát sokszínű. Kár, hogy Közép-Európa csekély mértékben szerepel benne, Bécs még belefért az 50-be, de sajnos Budapest már nem. Lehet, hogy a térképről nézve túl közel fekszik az ukrán határhoz.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Turizmus A világ másik végén van, de megéri elmenni oda. Mi az?
Mester Nándor | 2023. november 5. 18:31
Dél-Korea második számú városa, Busan önálló turista látványossággá nőtte ki magát az elmúlt években. Megmutatjuk, hogy miért.
Turizmus Hová utazzunk 2024-ben? Itt a lista!
Kollár Dóra | 2023. november 4. 18:13
A Lonely Planet közzétette az előttünk álló év 50 legjobb úti célját. Nézzük, mik ezek!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG