<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Minden valamirevaló fogadó, szálloda, panzió wellnessnek hirdeti újabban magát, holott csak egy kicsi jacuzzijuk van – panaszkodott a minap egy belföldön sok helyütt járt ismerősöm. Lehet ezt büntetlenül tenni? Nem átvágásról van-e szó Igen, mintha mostanában ez a szó devalválódott volna. Pedig ha tartalmas, ötletes, nívós, akkor valóban vonzerő.

Enni rogyásig, majd betoccsanni a medencébe

Nézzük mit is mond erről a nem túl régi találmányról a mindent tudó Wikipédia: a wellness személyre szabott egészségmegőrző programok összessége, illetve bizonyos esetben gyógymódok, kezelések együttes alkalmazása. A cél emellett, hogy a résztvevők kipihenjék a mindennapi stresszt és fáradtságot, testük és szellemük is meg­nyu­god­jon, feltöltődjenek. A wellness része lehet torna, egészséges táplálkozás, medencék, fitnesz-teremben végzett gyakorlatok,  masszázs, amelyeket leggyakrabban egy-egy kúra (4-5 nap vagy egy hét) alkalmával vesznek igénybe a vendégek.

A wellness alapját az úszás, illetve a vízhez kapcsolódó tevékenységek, kezelések - vízi aerobic, vízi fitness, víz alatti és más masszázs és a sokféle szauna alkotják, valamint a sport és a jóga egyes fajtái. Jól kapcsolhatók mindehhez a szabadban vagy teremben végzett egyéb tevékenységek is. Mivel mindennek az alapja az egészségmegőrzés, és bizonyos esetekben a gyógyítás, ezért szervesen kapcsolódik hozzá az egészséges táplálkozás.

Ez az elmélet – de mi is a valóság? Három nap 2 éjszaka, 2 főre félpanzióval, vagy all inclusive ellátással, alapesetben gyakran azt jelenti, hogy a vendég kétszer-háromszor annyit reggelizik, mint otthon, utána betoccsan a medencébe, áztatja magát, irány az ebéd, majd újfent pocsolás, este pedig  evés-ivás rogyásig, lefekvés, tévé. Ez pihenésnek jó, de nem leszünk tőle egészségesebbek. A svédasztalos ellátás – amelynek taglalása ehelyütt nem feladatom – következménye, hogy a vendégek úgy érzik, ha már ennyi pénzt – egyre többet! – kiadtak a hétvégéért, akkor egyék le az árát.

Ne mozogják le, tornázzák le, ússzák le – hanem egyék és igyák le. Ennek semmi köze az egészséges táplálkozáshoz, amely egyes országokban állítólag része a wellnessnek. Nálunk szerintem nem. De erről nem a vendéglátósok tehetnek, hiszen mindenütt ki vannak rakva a zöldségfélék, zsírszegény tejtermékek, magvak, saláták is, sőt, újabban mentes, vegán élelmiszerek is kerülnek az asztalra.

Nem szabályozott kategória

Mit mondanak a szakemberek? A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tájékoztatása szerint „jelenleg a wellness szálloda nem egy szabályozott kategória, nem szerepel a kereskedelmi szálláshelyeket szabályzó 239/2009. (X.20.) Korm. rendeletben sem.

A már hatályon kívül helyezett 54/2003. (VIII.29.) GKM rendeletben az alábbi fogalommeghatározás szerepelt:

„wellness szálloda: az a szálloda, amely megfelel a minimum háromcsillagos követelményeknek, ….. valamint az egészséges életvitelhez szükséges gasztronómiai, sport, relaxációs illetve wellness szolgáltatásokat nyújt, és közösségi programlehetőségeket biztosít…..”

A hotel vezetésének döntése, hogy a vendég megtévesztését elkerülő magatartás tanúsítása mellett hogyan hirdeti szállodáját, s annak szolgáltatásait.

Általánosságban elvárt, hogy legalább egy medence, jacuzzi és szaunák, valamint masszázsok elérhetőek legyenek egy wellness hotelben.”

A Szállodaszövetség a Hotelstars szállodaminősítő rendszerrel együtt végzett wellness minősítést is, melynek komplex kritériumrendszere az alábbi oldalról tölthető le: https://www.hotelstars.hu/cikkek/letoltesek

Más az elnevezés, más a szakmai minősítés

A szövetség wellness minősítésére az alábbi szállodák pályáztak, s rendelkeznek jelenleg érvényes tanúsítvánnyal:

  • Wellness Hotel Katalin
  • Hotel Európa Fit****
  • Lotus Therme Hotel & Spa
  • Tó Wellness Hotel
  • Airport Hotel Stáció
  • Duna Relax Hotel

„Mindez nem jelenti azt, hogy minősítés nélkül ne lehetne wellnessnek nevezni egy szállodát, vagy, hogy ne lehetne egy családbarát, üzleti illetve más profilú szállodának wellness részlege. A legfontosabb az, hogy a vendégek megfelelően tájékoztatva legyenek a weboldalon arról, hogy pontosan mit is kapnak, ha azt a helyet pihenésük helyszínéül választják” – szól a jó tanács.

Igen, erre valóban nagy szükség lenne. A valóság az, hogy a vendégek jelentős része, ha meglátja a wellness szót, valamelyik akciós szállásoldalon, rögtön megörül, miszerint nemcsak hogy jót fog enni és inni, de fürdik is. Megesik, hogy csak a helyszínen jön rá, 60 embernek kicsi az a jacuzzi, amiben négyen férnek el.

Bár a sportolási lehetőségek, a vízi torna nem kerülnek plusz pénzbe, a séta is ingyen van, a  masszázsokra, a különféle kiegészítő kezelésekre már kevéssé futja manapság, mert drága az odajutás a benzinárak miatt, és még ott a parkolási díj és az idegenforgalmi adó is.

Devalválódott a wellness szó. Fotó: PixabayDevalválódott a wellness szó. Fotó: Pixabay

Nem sportolni jöttünk, a gyerekek is elvannak, örülnek, hogy egész nap csúszdázhatnak, én meg boldog vagyok, hogy végre nem kell otthon főzni – mondta nekem egyszer az egyik hölgyvendég. Ez is egy szempont, és eléggé általános. Csak semmi küze az eredeti fogalomhoz.

Spa és kerékpártúra

Az egyik, névtelenséget kérő szállodaigazgató ismerősöm szerint

 „A wellness szó az, ami valóban devalválódott. A magára valamit adó, egyébként kifogástalan spa ás gyógyászati szolgáltatásokkal is rendelkező magyarországi szálloda már nem is szerepelteti nevében ezt a kifejezést.

Ausztriában sem nagyon használják már, inkább a spa-ra fókuszálnak, ott a vendégek egészségtudatosabbak, a prevencióra és az aktív pihenésre épülő lehetőségek jobban eladhatók, mint nálunk. Egy kerékpártúrán, nordic walking edzésen vagy akár aqua fitness programon a magyar vendégek kevesebb hányada vesz részt, mint a „sógoroknál”.

A tapasztalatok szerint egyébként elindult egy átalakulási folyamat, a vendégkör egy része tudatosan keresi a medical wellnesst, a szó valódi értelmében, valamint az egészségtudatos életmódot. A tendencia megfordításáért mind a szállodák, mind a turisták sokat tehetnek.

Előbbiek a kínálatukkal, ügyes kommunikációjukkal, megfelelő étel és italválasztékkal, aktív és egészségmegőrző programokkal, valamint testreszabott medical (orvosi, gyógyító) wellness szolgáltatásokkal. A kikapcsolódást, pihenést keresők pedig azzal, hogy felmérik a valódi egészségtudatosság fontosságát, és el is várják az ilyen programokat a szállodáktól.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Turizmus Sokat költenek Magyarországon az ukrán vendégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 10:37
Jönnek vissza a külföldi vendégek, az oroszok és az ukránok kevesen vannak, de az átlagnál többet költenek.
Turizmus Előre szólunk: szerdán törölhetik az Ön Lufthansa-járatát
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 13:25
Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.
Turizmus A világ legjobbjai között a Matild Palota
Elek Lenke | 2022. július 24. 12:38
Számos budapesti épület idézi fel a magyar főváros bohém múltját, de egyik sem olyan elbűvölő, mint az UNESCO által megőrzött Matild-palota – írja a tekintélyes amerikai Travel and Leisure. A bennfentesnek tűnő szerző ezután részletesen bemutatja a két palota történetét, majd megjegyzi, hogy „130 vendégszobájában és lakosztályában finom magyar hímzések és mozaikcsempék motívumai idézik a Gellért termálfürdőt, amely a város egyik leghíresebb szecessziós stílusú épülete.”
Turizmus Túlélőcsomag légiutasoknak - nincs garancia a kényelmes utazásra
Szakonyi Péter | 2022. július 17. 11:44
Kaotikus, őrületes, borzasztó. Minimum ilyen jelzőkkel illetik a reptereken uralkodó állapotokat. A nyári csúcsforgalomban a késések, járattörlések szinte mindennapossá váltak, az eltűnt csomagok, a bábeli káosz szintén. Mit tehet a nyaralásra induló a kényelmetlenségek elkerülése - vagy legalábbis mérséklése - érdekében? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. De figyelem! Egyik sem garancia a kényelmes utazásra.
Turizmus Rábukkantak az eredeti Orient Expresszre, a fehérorosz-lengyel határon
Elek Lenke | 2022. július 16. 14:58
Amikor 1883-ban elindult az Orient Expressz, azonnal legendává vált. Időnként ma is feltűnnek gyönyörűen rendbe hozott vagonjai a világ nagy pályaudvarain – közte a budapesti Nyugati pályaudvaron is – aztán sejtelmesen eltűnnek megint, mintha csak Agatha Christie talált volna ki számukra különleges búvóhelyet. Most arról ad hírt a Travel and Leisure, hogy 2024-ben tér vissza az eredeti luxusvonat, 17 gyönyörűen felújított kocsival.
Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG