4p

A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.

A világ legnagyobb országában élők többsége azonban továbbra is éli a megszokott saját életét, főleg, ha távol lakik a nyugati határszéltől. A schengeni vízumok kiadásának szigorítása, valamint a külföldi repülőjáratok bonyolultsága és drágulása miatt az oroszok egyre inkább az országon belüli nyaralást választják. Ez lehetővé teszi a szállásadók számára, hogy jelentősen növeljék bevételeiket – ahogy a Kommerszant nevű orosz napilap cikkírója fogalmaz.

Szocsi tengerparja hívogató
Szocsi tengerparja hívogató
Fotó: wikipedia

A külföldi légijáratok bonyolultsága bizonyára azt takarja, hogy a háború miatt az orosz légtérbe nem tanácsos külföldi gépnek belépni, azaz kerülőutat kell tenni – bár ez nem vonatkozik mindegyik ország légitársaságára.

Az mindenesetre tény, hogy az oroszok belföldi turistáskodása élénkíti a hazai szállodák töltését. A Rosstat becslései szerint 2024. első három hónapjában a szálláshelyek bevétele az országban éves szinten 30 százalékkal, 179 milliárd rubelre nőtt. A vendégéjszakák száma ezzel egyidőben 12 százalékkal, 62 millióra emelkedett.

Melyek is a barátságtalan országok?

Ahogy a cikkben olvasható, „nehezebbé vált a vízumok megszerzése a barátságtalan országokba” – ez bizonyára azokat takarja, amelyek Ukrajnának szállítanak fegyvereket - az odarepülés pedig hosszabb és drágább lett, mutat rá Alexis Delaroff, a világ egyik legnagyobb szállodaláncának, az Accornak a regionális igazgatója.

A lap néhány számot idéz, az Európai Bizottság adataira hivatkozva. E szerint 2023-ban negyedével csökkent az oroszok schengeni vízumkérelmeinek száma - 520,4 ezerre, szemben az egy évvel korábbi 687,2 ezerrel. Ez a 2021-es járványévhez hasonlítható. Az oroszokkal szembeni visszautasítások aránya tavaly elérte a 10,6 százalékot.

Szocsi továbbra is vezet

A Fekete-tenger továbbra is a külföldi – és belföldi - turizmus egyik legnépszerűbb alternatívája. 2024. első negyedévében 28 százalékkal nőtt az egy szobára jutó jövedelmezőség a tengerparton, és majd ekkora mértékben a hegyvidéki szállodákban, a Hotel Advisors adatai alapján. Az ekkora mértékű növekedés a belföldi turizmus folyamatos fellendülésének a következménye – erősítette meg Rail Mufaszdanov, a Vertical Hotels oroszországi és FÁK-országok üzletfejlesztési igazgatója. Az üzleti utazók részéről is stabil kereslet mutatkozik – tette hozzá Alekszandra Grebenkina, a Radisson Hotel Group kereskedelmi igazgatója.

A tengerparti üdülés lehetősége szocsiban az oroszokat is feldobja
A tengerparti üdülés lehetősége szocsiban az oroszokat is feldobja
Fotó: Tripadvisor

 

 

Ki akar most a Krímbe utazni?

Akkora a kereslet növekedése, hogy a szállodafejlesztés nem tud lépést tartani a tempóval, tehát a meglévő hotelek szobaárai emelkednek – jegyezte meg Marcel Iszmajlov, az IFK Hotel Management ügyvezető partnere. Szocsiban, a tengerparti szállodákban éves szinten 23 százalékkal nőttek a szobaárak, de a hegyi régióban is emelkedtek, ott 18 százalékkal,

Mindebben természetesen az infláció és az emelkedő valuta árfolyamok is jelentős szerepet játszanak.

A korábban külföldi üdülőhelyekre látogató oroszok belföld iránti érdeklődése a krasznodari régióra is pozitív hatással van. A Krím viszont kevésbé dinamikus régiónak bizonyult a lap szerint, ahogy a cikkíró diplomatikusan fogalmaz. „A Krím-félszigetre még mindig nem lehet repülni, és nem minden turista áll készen a hosszabb időtartamú, autós, buszos vagy vonatos megközelítésre.” A Fekete-tenger partja és Moszkva mellett Szentpétervár és Kalinyingrád továbbra is vezető szerepet tölt be a belföldi utazási célpontok között. Egyre népszerűbb Kazany, Jaroszlavl és Volgográd is, csakúgy, mint a téli síterepek.

A fellendülésben az is szerepet játszik, hogy az illetékes orosz minisztérium jóvoltából az ország 85 régiója kap pénzügyi támogatást. Ráadásul 2024 szeptemberétől egyes szállodai szolgáltatások nem lesznek áfakötelesek, ilyenek például az edzőtermek, gyógyfürdők, uszoda- és fürdőlátogatások, kozmetikai kezelések, internet-hozzáférés, a konferenciatermek bérbeadása vagy a parkolók üzemeltetése.

A világ számos országában tárt karokkal várják az oroszokat

Ugyanakkor a belföldi szobaárak drágulása ahhoz vezet egy idő után, hogy a nyaralni vágyók alternatív külföldi úti cél választanak. A világ számos országában várják tárt karokkal az orosz turistákat, mert akiknek erre is futja a jövedelmükből, azok sokat költenek. Egy bizonyos réteg pedig nem néhány éjszakát vásárol, hanem szállodát… Mint ahogyan erre már vagy húsz éve is találtunk példát. Elég ha csak néhány egyiptomi szállodára gondolunk, mondjuk Sharm al Sheikre, ahol kiválóan beszélnek a recepción oroszul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Az öböl, ahol a világ legdrágább Guinness-sörét adják
Kormos Olga | 2024. július 13. 05:49
Tenger, hegyek, napsugarak. E három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert, és a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet. Sőt, a szállás, az élelmiszer és a benzin is olcsóbb Magyarországnál, így minden összeállhat egy kellemes nyaraláshoz Montenegróban, ahol legutóbb a Világjáró körülnézett.
Turizmus Katari tulajdonos is megjelenhet Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 17:46
Lesz 3. terminál, de egyelőre csak a 2-est bővítik.
Turizmus Búcsú a Malpensától Milánóban
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 12:02
Átkeresztelik a milánói repteret: Berlusconi nevét veszi fel
Turizmus Crema után Cremona – kulturális turizmus Itáliában
Elek Lenke | 2024. július 5. 16:35
Lehet-e idegenforgalmi attrakció a hegedűkészítés? Igen, bár feltehetően egy szűkebb, zeneértő réteg számára. Mára Amerika kezdi felfedezni Itália eddig nem nagyon szem előtt lévő értékeit is.
Turizmus Horvátországba készül nyaralni? Rosszabb lehet az utazás, mint valaha
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 13:35
Már júniusban óriási dugók alakultak ki a horvát autópályákon, a nyár közepén még rosszabb lehet a helyzet - ráadásul az árat is megemelték.
Turizmus Méregdrága „homokvár a semmi közepén”, az új lengyel kormány is végigvinné
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 14:57
A 2023 őszén hatalomra került lengyel kormány átveszi elődje liblingjét, a Varsó és Łódź között építendő közlekedési csomópont megépítését, amit a szakértők egy része értelmetlennek tart.
Turizmus Hatalmasat ugrott a külföldi turisták érdeklődése hazánk iránt
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:49
A külföldi vendégek száma 29, az általuk itt töltött vendégéjszakák száma 21 százalékkal emelkedett egy év alatt. A belföldiek esetében ez a szám 10, illetve 5,1 százalék a KSH közlése szerint.
Turizmus Nesze neked Ferihegy: tényleg megépül a varsói óriásreptér
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 17:55
Felépítenék 2031-re azon nemzetközi óriásrepülőteret Varsó és Lódz város között, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.
Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Mit csinálnak az olaszok, hogy kezelni tudják a turistaáradatot?
Mester Nándor | 2024. június 8. 17:33
Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG