<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Kaotikus, őrületes, borzasztó. Minimum ilyen jelzőkkel illetik a reptereken uralkodó állapotokat. A nyári csúcsforgalomban a késések, járattörlések szinte mindennapossá váltak, az eltűnt csomagok, a bábeli káosz szintén. Mit tehet a nyaralásra induló a kényelmetlenségek elkerülése - vagy legalábbis mérséklése - érdekében? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. De figyelem! Egyik sem garancia a kényelmes utazásra.

Időben a reptérre 

Évekkel ezelőtt még elég volt egy órával a járat indulása előtt becsekkolni a reptéren. Ma viszont éppen a zsúfoltság miatt érdemes két, de inkább három órával az indulás előtt kiérni a reptérre. Ez már csak azért is indokolt, mert a ferihegyi út közlekedése időnként kiszámíthatatlan. Akár egy koccanás is komoly késést okoz, így kiérni is kockázatos lehet. Arról aztán nem is beszélve, hogy a terminálon belüli biztonsági ellenőrzés is időigényes, sőt néha kaotikus. Ezért javasolható a fast-lane, azaz a gyorsítósáv igénybe vétele. Ez ugyan pluszpénzbe kerül, de a business osztályon utazóknak díjmentes.

Nagyobb a káosz, mint korábban. Fotó: DepositphotosNagyobb a káosz, mint korábban. Fotó: Depositphotos

Pici könnyebbség, hogy Ferihegyen már nem kell kivenni a kézipoggyászból a laptopot a biztonsági ellenőrzés során - más reptereken viszont ez még most is kötelező.

Kora reggel az ideális

Ha lehet, válasszunk reggel induló repülőjáratot. Nem csak azért, mert így akár egy plusz félnaphoz is jutunk a célállomáson, de jelentősen megnő az utas "mozgástere" egy esetleges járattörlés vagy késés esetén. Ez ugyanis egy este induló járat esetében egyáltalán nem jellemző. Az esti járatok kiesése/késése esetében ugyanis már nagyon kis esélye van annak, hogy egy másik - későbbi - járattal folytassuk utunkat. Reptéren aludni, vagy terminál közeli szállodát kajtatni éjnek évadján meg fáradságos és költséges "mutatvány".

Direkt járatot -  persze csak ha van

Mivel az európai légiközlekedés - és nem csak ez! - továbbra is súlyos problémákkal küzd, idén nyáron szinte garantálható a járatok késése netán törlése. És akkor még nem beszéltünk a kapcsolódó-csatlakozó járatokról. Elég egy félórás késés, máris jó esély van arra, hogy lekéssük. Ez pedig akár dominóhatást is okozhat. Ezért, ha lehet inkább válasszunk közvetlen járatot. Ferihegyről több tucatnyi európai célállomás érhető el fapados vagy hagyományos légitársaságokkal - igaz talán drágábban. A kockázat azonban így kisebb, és ezért megéri a pluszkiadást. (A reptéren mindig érdemes a tájékoztató táblát figyelni, mert a járatok sokszor más beszállókapuról indulnak. A figyelmetlenség miatt pedig lekéshetjük gépünket!)

Praktikus csomagolás - kézipoggyász

Készüljünk fel a legrosszabbra, vagyis arra hogy elvész vagy késik a feladott bőrönd. A kézipoggyászunkba ezért úgy pakoljunk, hogy minden szükséges holmi benne legyen: váltó fehérnemű, gyógyszerek, pizsama vagy hálóruha, laptop és mobiltelefon töltő.

És persze minden irat, szálloda foglalási visszaigazolás, COVID igazolás stb. Nem árt egy felfújható (fej)párna sem - hátha egy reptéri ülésen kell tölteni az éjszakát. Ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a kézipoggyász súlyhatárát - ez a légitársaságok többsége esetében nyolc - esetleg tíz - kilogramm. Nincs kellemetlenebb dolog mint a reptéren kicsomagolni a kiskoffert és kdobni néhány holmit.

Pulóver azért legyen!

A nyári melegből hideg, de legalábbis hűvös terminálba csöppenünk. És persze a repülőgépeken is működik a légkondi. Így nagyon könnyű megfázni az út alatt, ami elronthatja a család nyaralását is. Egy könnyű pulóver vagy szvetter mindig legyen nálunk, ezzel elkerülhető a nyári megfázás.

Ülésválasztás

Van, aki az ablaknál, mások a folyósó mellett szeretnek ülni. A légitársaságok honlapján az ülés kiválasztására is lehetőség van - még közvetlenül indulás előtt is. Van olyan ülés, amit díjmentesen lehet választani, de olyan is, amiért külön díjat kell fizetni - ilyenek például a vészkijárat (Exit) melletti ülések. Ez utóbbiak azért is népszerűek, mert nagyobb a két üléssor közötti tér, másnéven legroom, vagyis kényelmesebbek, mint a "normál" székek. De, készüljünk fel a legrosszabbra, mondjuk arra, hogy a repülőgép órákat áll a betonon tele utasokkal. (Mint a történt velem idén júniusban még a nyári csúcs előtt Amszterdamban vagy visszafelé Párizsban is - előbbi KLM, utóbbi Air France járaton.) Ilyen esetben minden centi számít! Ha tehát nem sajnálunk néhány ezer forintot a tágasabb ülőhelyért, nem csak az utazás lesz kényelmesebb , de az esetleges kényszerű "helybenjárás" is.

Elveszett csomag

Sajnos ma már mindennapos a csomagok késése vagy eltűnése. Erre "gyógymód" sajnos nincs, mert kevés a reptéri dolgozó, így a bőröndök pakolása és továbbítása is nagyon problémás Európa-szerte. A bajt tetézheti, ha nem helyezünk el bőrönd címkét a feladott csomagon. Ha viszont a biztonság kedvéért a bőröndön belül is feltüntetjük a tulajdonos nevét és elérhetőségeit, azzal egy picit segíthetünk a reptéri dolgozókon és persze elsősorban magunkon.

Business lounge

Órákat tölteni a reptéri váróban cseppet sem kellemes időtöltés - arról nem is beszélve, hogy egy üdítő vagy szendvics ára is horrorisztikus a terminálokban. A business jegyek tulajdonosai ezt könnyen kivédhetik, mert jogosultak a business lounge-ban tölteni a várakozási időt. (Ráadásul itt ingyen ehetnek és ihatnak is.) A turista osztályon utazók számára is adott ez e lehetőség - igaz, fizetni kell érte. A belépők ára repterenként különböző, de talán megéri itt ki húzni a csatlakozó járatig tartó időt.

Biztosítás, jogvédelem

Biztosítás nélkül senki se induljon útnak. S ha már köt ilyet, akkor figyeljen oda, hogy az kiterjed-e elveszett poggyászra, járatkésésre vagy törlésre. A légiutasok jogait számos uniós előírás garantálja - így azt is, hogy milyen kártérítésre jogosultak és milyen esetben. Érdemes ezt áttanulmányozni még indulás előtt. Ha pedig valami váratlan esemény lép fel, akkor azonnal kell lépni, panaszt tenni stb.

Szükséges kapcsolatok 

Ez utóbbira is érdemes felkészülni. Még utazás előtt hasznos letölteni a légitársaság app-ját, megnézni és elmenteni az utazási iroda, az ottani magyar nagykövetség elérhetőségeit. De erre, ne legyen szükség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus II. Erzsébet nevét veszi fel egy francia kisváros reptere
Elek Lenke | 2022. szeptember 28. 19:41
Világszerte a legkülönfélébb módokon rótták le az emberek a tiszteletüket, amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt.
Turizmus Ez az Atlantisz sosem süllyed el - dubaji séfparádé, milliárdokért
Elek Lenke | 2022. szeptember 24. 12:09
Lehet-e bármilyen újdonságot mondani, azon szűk réteg tagjainak Dubajról, akik rendszeresen visszajárnak a turizmus eme virágzó városállamába? Ugyanakkor Magyarországon olyannyira ismert lett a név, hogy bekerült a köznyelvbe is - példátlanul -, ilyen a többféle értelmű dubajozni ige. Ám most még ezen is túl akarnak tenni: a világ legnagyobb luxusszállodáját október elején nyitják meg.
Turizmus Terminál-építés, járványokra tekintettel – a Changi ebben is élre tör
Elek Lenke | 2022. szeptember 18. 20:35
A Changi, Szingapúr híres reptere évek óta a világ legjobbnak ítélt légi csomópontja. Most új technikai újdonsággal rukkol elő e gigantikus létesítmény menedzsmentje, csökkentendő a jövőben kialakuló járványok veszélyességét.
Turizmus Rengetegen kerülhetnek utcára a vendéglátásban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 13. 09:51
Pedig a júliusi számok még jók voltak, de a kilátások már kevésbé rózsásak.
Turizmus Az Esterházy birodalom, ma - Virágzó turisztikai nagyvállalat Burgenlandban
Elek Lenke | 2022. szeptember 11. 18:13
Ahol a hagyomány modern utakon jár – olvasom a csinos prospektus elején a szlogent, miközben több száz éves falak között sétálunk. A – közös - múlt meglehetősen mozgalmas volt, de milyen a jelen?
Turizmus Jók a turizmus számai, de az energiaárak bezárásokat hozhatnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 10:21
A külföldiek jönnek, a magyarok mennek, a szektor talpraállása folytatódott - eddig.
Turizmus Jön egy újabb Concorde-utód szuper repülőgép
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 21. 09:50
Egy lépésre a kétszeres hangsebességtől.
Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG