3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az, hogy a meglévő tulajdonosok – közülük is a legnagyobb pakettel rendelkező Mészáros Lőrinc – adnak el a részvénycsomagjukból, vagy egy tőkeemelés keretében új papírokat dobnak a piacra, még nem eldöntött.

Miután az mfor.hu korábbi értesülése hétfőn hivatalosan is megerősítést nyert, miszerint a Budapest Bank (BB) 2022. március 31-ével beolvad az MKB Bankba, melyhez majd 2023 második negyedévében a Takarékbank is csatlakozik, megalkotva Magyarország második legnagyobb mérlegfőösszegű hitelintézetét, az illetékesek ma egy háttérbeszélgetésen avatták be az újságírókat néhány részletbe.

Az ügyfeleket leginkább érintő kérdés, hogy bár a cégért átfestik, egy átmeneti ideig, 2023 második negyedévéig, vagyis a Takarékbank csatlakozásáig ugyan a Budapest Bank-fiókok már MKB-ként működnek tovább, azért a BB logója még megmarad. Az, hogy az egyesülés lezárulta, azaz 2023 második negyedéve után mi lesz az óriásbank neve, a következő hónapokban dől el, tanácsadók segítségével.

2023 közepéig az MKB név dominál. Fotó: MTI
2023 közepéig az MKB név dominál. Fotó: MTI

Barna Zsolt, a bankok egyesülését előkészíteni hivatott Magyar Bankholding igazgatóságának elnöke, egyúttal az MKB elnök-vezérigazgatója azért annyit elárult, hogy a név új lesz, azaz eltér majd az eddigiektől, s utal majd a technológiai megújulásra. A következő hónapokban tanácsadók segítségével próbálják megtalálni az új nevet.

Merthogy a leendő óriásbank nem a meglévők informatikai rendszereit vonja össze, hanem egy teljesen új technológiát honosít meg. Ezt már Vinnai Balázs vezérigazgató-helyettes mondta, akitől azt is megtudhattuk, hogy 2022 elején a bankcsoporton belül már használni fogják az új rendszert, amellyel szerinte eljuthatnak oda, hogy ügyfélélmény szempontjából messze ők lesznek a piacvezetők.

Ha már részesedések, az óriásbank a mikro-, kis- és középválllakozások, az agrárcégek finanszírozásában és a lízingben szeretne a legjobb lenni Magyarországon, valamint szeretné megőrizni az MKB-nak a private bankingben elfoglalt erős pozícióját. A bankcsoport lízingtevékenysége már 2022. január 1-jétől egységessé válik, azt az Euroleasing végzi majd. A kkv-szektorban és a lakossági szegmensből az innovációra nyitott személyeknél szeretnének erősíteni.

Emellett nem mondanak le a terjeszkedésről. Erre előbb belföldön kerülhet sor, miután Barna szerint a magyar bankpiac ennyi szereplőnek sok, ő biztos abban, hogy az akár évtizedekig itt lévők kivonulhatnak. A külföldi terjeszkedés később indulhat be, ennek részleteiről Puskás András vezérigazgató-helyettes szerint 2025 végén dönthetnek. 4-5 célpontra lőhetnek, s Barna azon közléséből, miszerint korábbi pályafutása során volt alkalma alaposabban megismerni a kelet- és közép-európai piacot, az irányra is lehet következtetni.

Megrettentek a versenytársaink, hogy mire készülünk – jelentette ki Barna, majd később azt is kihangsúlyozta: nem szeret veszíteni, 50 éves lesz 2023-ban, az óriásbank elindulása szép születésnapi ajándék lesz a számára.

A befektetők is kaptak némi információt, még ha az az elég távoli jövőre is vonatkozik. Eszerint az óriásbank előreláthatólag 2025 második negyedévében nyilvános részvénykibocsátást hajt végre. Ennek formája természetesen még nem eldöntött, vagyis, hogy a meglévő tulajdonosok – élükön a közel 40 százalékos részesedéssel rendelkező Mészáros Lőrinc – a saját pakettjeikből adnak majd el, vagy tőkét emelnek, s az annak érdekében kibocsátott papírokból lehet majd jegyezni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
Vállalat A választások előtti napokban kapott jó hírt Gattyán György
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 09:59
Cégcsoportja egyik zászlóshajóját sikerült két évig tartó veszteség után nyereségbe kormányoznia.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG