<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az, hogy a meglévő tulajdonosok – közülük is a legnagyobb pakettel rendelkező Mészáros Lőrinc – adnak el a részvénycsomagjukból, vagy egy tőkeemelés keretében új papírokat dobnak a piacra, még nem eldöntött.

Miután az mfor.hu korábbi értesülése hétfőn hivatalosan is megerősítést nyert, miszerint a Budapest Bank (BB) 2022. március 31-ével beolvad az MKB Bankba, melyhez majd 2023 második negyedévében a Takarékbank is csatlakozik, megalkotva Magyarország második legnagyobb mérlegfőösszegű hitelintézetét, az illetékesek ma egy háttérbeszélgetésen avatták be az újságírókat néhány részletbe.

Az ügyfeleket leginkább érintő kérdés, hogy bár a cégért átfestik, egy átmeneti ideig, 2023 második negyedévéig, vagyis a Takarékbank csatlakozásáig ugyan a Budapest Bank-fiókok már MKB-ként működnek tovább, azért a BB logója még megmarad. Az, hogy az egyesülés lezárulta, azaz 2023 második negyedéve után mi lesz az óriásbank neve, a következő hónapokban dől el, tanácsadók segítségével.

2023 közepéig az MKB név dominál. Fotó: MTI2023 közepéig az MKB név dominál. Fotó: MTI

Barna Zsolt, a bankok egyesülését előkészíteni hivatott Magyar Bankholding igazgatóságának elnöke, egyúttal az MKB elnök-vezérigazgatója azért annyit elárult, hogy a név új lesz, azaz eltér majd az eddigiektől, s utal majd a technológiai megújulásra. A következő hónapokban tanácsadók segítségével próbálják megtalálni az új nevet.

Merthogy a leendő óriásbank nem a meglévők informatikai rendszereit vonja össze, hanem egy teljesen új technológiát honosít meg. Ezt már Vinnai Balázs vezérigazgató-helyettes mondta, akitől azt is megtudhattuk, hogy 2022 elején a bankcsoporton belül már használni fogják az új rendszert, amellyel szerinte eljuthatnak oda, hogy ügyfélélmény szempontjából messze ők lesznek a piacvezetők.

hirdetés

Ha már részesedések, az óriásbank a mikro-, kis- és középválllakozások, az agrárcégek finanszírozásában és a lízingben szeretne a legjobb lenni Magyarországon, valamint szeretné megőrizni az MKB-nak a private bankingben elfoglalt erős pozícióját. A bankcsoport lízingtevékenysége már 2022. január 1-jétől egységessé válik, azt az Euroleasing végzi majd. A kkv-szektorban és a lakossági szegmensből az innovációra nyitott személyeknél szeretnének erősíteni.

Emellett nem mondanak le a terjeszkedésről. Erre előbb belföldön kerülhet sor, miután Barna szerint a magyar bankpiac ennyi szereplőnek sok, ő biztos abban, hogy az akár évtizedekig itt lévők kivonulhatnak. A külföldi terjeszkedés később indulhat be, ennek részleteiről Puskás András vezérigazgató-helyettes szerint 2025 végén dönthetnek. 4-5 célpontra lőhetnek, s Barna azon közléséből, miszerint korábbi pályafutása során volt alkalma alaposabban megismerni a kelet- és közép-európai piacot, az irányra is lehet következtetni.

Megrettentek a versenytársaink, hogy mire készülünk – jelentette ki Barna, majd később azt is kihangsúlyozta: nem szeret veszíteni, 50 éves lesz 2023-ban, az óriásbank elindulása szép születésnapi ajándék lesz a számára.

A befektetők is kaptak némi információt, még ha az az elég távoli jövőre is vonatkozik. Eszerint az óriásbank előreláthatólag 2025 második negyedévében nyilvános részvénykibocsátást hajt végre. Ennek formája természetesen még nem eldöntött, vagyis, hogy a meglévő tulajdonosok – élükön a közel 40 százalékos részesedéssel rendelkező Mészáros Lőrinc – a saját pakettjeikből adnak majd el, vagy tőkét emelnek, s az annak érdekében kibocsátott papírokból lehet majd jegyezni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló