<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Különös adatvédelmi kérdés merült fel a Philip Morris dohányvállalat körül, az általuk fejlesztett iQOS elektromos cigaretta ugyanis jó eséllyel adatokat gyűjt a használójáról. A készülékek számon tartják, mikor, mennyit dohányzik az ember. A cég szerint csak javítási céllal gyűjtenek adatokat, kérdés, hogy ebből mennyi igaz.
Forrás: Philip Morris International

A Philip Morris 2009-ben szabadalmaztatott egy új elektromos cigarettát – bár ezt ők nem így nevezik, hanem „heat sticksnek”, vagyis „forró rúdnak” – amely végül 2014-ben debütált a piacon. Az iQOS azzal a felhanggal jelent meg, hogy egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos és az akkor kapható más elektromos cigarettákkal szemben. A készülék ugyanis a hagyományos 850 fok helyett csak 350 fokra melegíti a dohányt, amely ugyan így elég, ám sokkal kevesebb káros anyag keletkezik (ettől még nem lesz egészséges a dohányzás – a szerk.).

A Reuters cikke szerint ugyanakkor a versenytársakkal szembeni előny mellett még egy pluszt nyert vele a vállalat: rengeteg adatot gyűjthetett ugyanis a termékeit fogyasztó dohányosokról. Az iQOS-ban található chip ugyanis folyamatosan figyelemmel követi a fogyasztó szokásait, azokat eltárolja, és egy számítógépre csatlakoztatva ez bármikor kigyűjthető belőle.

E-cigi: gyógyszer?

Az elektromos cigarettákhoz (e-cigaretta) használt nikotin tartalmú hatóanyag gyógyszernek minősül (és emiatt hamisítják is). Annak gyártása, forgalmazása szigorú feltételekhez kötött és az ilyen termékek esetén a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. Az e-cigarettának a szükséges engedélyek hiányában történő előállítása és forgalmazása gyógyszerrendészeti szabálysértésnek minősül.

Nem adatot gyűjt, hőt szabályoz!

A Philip Morris ugyanakkor tagadja, hogy az összegyűjtött adatokból adatbázist készítenének, a kérdéses chipnek pedig egyedül hőszabályozó funkciót tulajdonítanak, mondta el a vállalat egyik korábbi alkalmazottja, Shiro Masaoka. Egy, különböző eszközök visszafejtésére specializálódott kanadai vállalat, a TechInsights Inc. szerint azonban ez nem teljesen igaz, a chip ugyanis valóban képes a felhasználó szokásait rögzíteni.

A gyártó egyébként számos országban, így például Japánban is, ahol az egyik legnépszerűbbnek bizonyul a piacon, regisztrációhoz köti a termékek használatát. Ezzel gyakorlatilag névre szólóan szűrni tudják az egyes emberek dohányzási szokásait. A vállalat ugyanakkor fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy ők csak a regisztrált eszköz által rögzített adatokra látnak rá, arra nem, hogy kihez tartozik (de akkor miért kell névvel regisztrálni? – a szerk.).

Mire kell ez nekik?

Az eszköz egyebek mellett követi, hogy hány szívással végez ki a fogyasztó egy betétet (a termék leírása szerint egy betét 12 szívásra elég), mekkorákat szív belőle, milyen betétet részesít előnyben, valamint, hogy milyen időközönként és meddig dohányzik. A Philip Morris ráadásul most egy új alkalmazást készül a piacra dobni, így gyakorlatilag közvetlen összeköttetés nélkül, egy applikációval nyomon követhetjük, mennyit dohányzunk.

Tragikus baleset: embert ölt egy elektromos cigaretta >>>

Az így szerzett adatokat a Philip Morris elmondása szerint kizárólag javítások eszközölésére használják, ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy ezekből remek statisztikák készíthetők a vásárlók preferenciáiról, amivel amellett, hogy célzottan lehet számukra hirdetni, még a termékportfoliót is az igényekhez lehet szabni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megtámadják a fővárosi villamosbeszerzést
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 16:22
Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a fővárosi villamosbeszerzés kapcsán - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos