<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Jeff Bezos az Amazonnal minden elért, amit lehetett: a cég a világ negyedik legnagyobb tőzsdei vállalata, ő maga a második leggazdagabb ember. Most az Amazonból jókora pénzt csoportosít át űrcégébe, mivel célja nem kevesebb, mint elsőként utasokat vinni a világűr határára, felkészülést érdemben nem igénylő utazás során.

Csillagászati összeg

Az internet-milliárdos bejelentette, hogy mostantól évente egymilliárd dollár értékben ad el Amazon részvényeiből (a részvénynek meg sem kottyan, mivel a cég összértéke 400 milliárd körül van), hogy azt átcsoportosítsa a Blue Origin nevű cégébe, amely az űrhajózási üzletágat viszi. Ezt szerdán egy iparági rendezvényen, az úgynevezett űrszimpóziumon jelentette be Colorado Springsben. Az Amazon-főnök 10 éve vágott bele az űr-üzletágba, és ezt kezdettől fogva az Amazonból szerzett jövedelméből finanszírozta, de a csillagászati összegek ideje csak most jött el.

A tervezett utasfülke. Forrás: blueorigin.com

Ablak a világra

Bezos mindjárt azt is elmondta, hogy a technikai megvalósításon túl mi lehet még az, amivel ő esetleg többet tud nyújtani, mint a hasonló területen kísérletező, ugyancsak rendkívüli vállalkozó készséggel megáldott Virgin-vezér, Richard Branson. Ez nem más, mint a hatalmas ablakok, amin keresztül az utasok kényelmesen szemlélhetik a Földet és a csillagokat, míg megteszik mindössze 11 percre tervezett űrugrásukat. A 300 ezer dolláros űrrepjegyért kell is komoly élményt nyújtani, és egy hagyományos repülőablak erre nem igazán elegendő.

A nagy ablakot, korlátlan térlátást Elon Musk is most készül megvalósítani Model 3-as elektromos autóival, de egy autónál talán ez könnyebb feladat, mint egy űrhajónál, igaz, maga az autó ára, noha nem olcsó, alig több mint a tizede az űrrepülőjegynek. Az ígéret szerint az ablakok a legnagyobbak lesznek az űrutazás történetében, mind a hat utasnak lesz egy-egy szép nagy, és ehhez olyan hátrahajtható bőrülés is jár, amely eloszlatja az óriási nehézségi erőt, ami a gyorsulás során lép fel.

Holdkör

Az űrséta iparágban egyébként maga Elon Musk is szorgoskodik: újraindítható rakétáival két embert szeretne jövőre Hold körüli útra küldeni, míg a Blue Origin két éven belül tervezi az űrugrást. Kereslet minden bizonnyal bőven lesz, hisz eleinte kevesen utazhatnak majd, és a hét és fél milliárdos emberiségből akad jócskán, akinek annyi pénze van, hogy miért ne próbálna ki elsők között egy röpke kis űrutazást. A lényeg, hogy sikerüljön mielőbb megvalósítani, hisz most még csak a kísérletek folynak.

Mint a repülő

A Blue Origin sokszor felhasználható rakétákat tervez a járművei számára, hogy azokkal szinte akárhányszor lehessen utazni, mint egy repülővel. A cég New Shepard rakétája 2015 novembere óta már ötször utazott az űr határára, ami már elég magas ahhoz, hogy ballisztikus pályán haladva súlytalanságot érzékeljenek az utasok, de ahhoz nincs elég magasan, hogy Föld körüli pályára is állhasson. Persze akkora sebesség sem kell hozzá, és ez sokat egyszerűsít a helyzeten, mert sokkal kevesebb üzemanyag kell egy ballisztikus rakétához, mint egy Föld körüli pályára álló járműhöz.

Költséges de megéri

A nagy ablak egyébként komoly kihívás: igen vastagnak és sűrűnek kell lennie, hogy ellenálljon minden fellépő erőnek, és bírja a nagysebességű szemcsékkel való ütközéseket is. Ezek az ablakok elég sokat adnak a jármű súlyához, amely egyébként a lehető legkönnyebb kell, hogy legyen. Az ablaknak emellett még a belső légnyomást is meg kell tartania, és végül egy olyan réteg kell rá, ami javítja az átláthatóságot. Ezzel együtt úgy gondolják, hogy az űrturizmushoz elengedhetetlen a nagy ablak, megéri az extra beruházást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megtámadják a fővárosi villamosbeszerzést
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 16:22
Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a fővárosi villamosbeszerzés kapcsán - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos