<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jeff Bezos az Amazonnal minden elért, amit lehetett: a cég a világ negyedik legnagyobb tőzsdei vállalata, ő maga a második leggazdagabb ember. Most az Amazonból jókora pénzt csoportosít át űrcégébe, mivel célja nem kevesebb, mint elsőként utasokat vinni a világűr határára, felkészülést érdemben nem igénylő utazás során.

Csillagászati összeg

Az internet-milliárdos bejelentette, hogy mostantól évente egymilliárd dollár értékben ad el Amazon részvényeiből (a részvénynek meg sem kottyan, mivel a cég összértéke 400 milliárd körül van), hogy azt átcsoportosítsa a Blue Origin nevű cégébe, amely az űrhajózási üzletágat viszi. Ezt szerdán egy iparági rendezvényen, az úgynevezett űrszimpóziumon jelentette be Colorado Springsben. Az Amazon-főnök 10 éve vágott bele az űr-üzletágba, és ezt kezdettől fogva az Amazonból szerzett jövedelméből finanszírozta, de a csillagászati összegek ideje csak most jött el.

A tervezett utasfülke. Forrás: blueorigin.com

Ablak a világra

Bezos mindjárt azt is elmondta, hogy a technikai megvalósításon túl mi lehet még az, amivel ő esetleg többet tud nyújtani, mint a hasonló területen kísérletező, ugyancsak rendkívüli vállalkozó készséggel megáldott Virgin-vezér, Richard Branson. Ez nem más, mint a hatalmas ablakok, amin keresztül az utasok kényelmesen szemlélhetik a Földet és a csillagokat, míg megteszik mindössze 11 percre tervezett űrugrásukat. A 300 ezer dolláros űrrepjegyért kell is komoly élményt nyújtani, és egy hagyományos repülőablak erre nem igazán elegendő.

A nagy ablakot, korlátlan térlátást Elon Musk is most készül megvalósítani Model 3-as elektromos autóival, de egy autónál talán ez könnyebb feladat, mint egy űrhajónál, igaz, maga az autó ára, noha nem olcsó, alig több mint a tizede az űrrepülőjegynek. Az ígéret szerint az ablakok a legnagyobbak lesznek az űrutazás történetében, mind a hat utasnak lesz egy-egy szép nagy, és ehhez olyan hátrahajtható bőrülés is jár, amely eloszlatja az óriási nehézségi erőt, ami a gyorsulás során lép fel.

Holdkör

Az űrséta iparágban egyébként maga Elon Musk is szorgoskodik: újraindítható rakétáival két embert szeretne jövőre Hold körüli útra küldeni, míg a Blue Origin két éven belül tervezi az űrugrást. Kereslet minden bizonnyal bőven lesz, hisz eleinte kevesen utazhatnak majd, és a hét és fél milliárdos emberiségből akad jócskán, akinek annyi pénze van, hogy miért ne próbálna ki elsők között egy röpke kis űrutazást. A lényeg, hogy sikerüljön mielőbb megvalósítani, hisz most még csak a kísérletek folynak.

Mint a repülő

A Blue Origin sokszor felhasználható rakétákat tervez a járművei számára, hogy azokkal szinte akárhányszor lehessen utazni, mint egy repülővel. A cég New Shepard rakétája 2015 novembere óta már ötször utazott az űr határára, ami már elég magas ahhoz, hogy ballisztikus pályán haladva súlytalanságot érzékeljenek az utasok, de ahhoz nincs elég magasan, hogy Föld körüli pályára is állhasson. Persze akkora sebesség sem kell hozzá, és ez sokat egyszerűsít a helyzeten, mert sokkal kevesebb üzemanyag kell egy ballisztikus rakétához, mint egy Föld körüli pályára álló járműhöz.

Költséges de megéri

A nagy ablak egyébként komoly kihívás: igen vastagnak és sűrűnek kell lennie, hogy ellenálljon minden fellépő erőnek, és bírja a nagysebességű szemcsékkel való ütközéseket is. Ezek az ablakok elég sokat adnak a jármű súlyához, amely egyébként a lehető legkönnyebb kell, hogy legyen. Az ablaknak emellett még a belső légnyomást is meg kell tartania, és végül egy olyan réteg kell rá, ami javítja az átláthatóságot. Ezzel együtt úgy gondolják, hogy az űrturizmushoz elengedhetetlen a nagy ablak, megéri az extra beruházást.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
Vállalat Erős pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak
Natív tartalom | 2023. január 25. 13:28
Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet. Balogh Péterrel, a Magyar Bankholding nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Vállalat Nagyot fékezett Bill Gates szeme fénye
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 09:22
A Microsoft negyedéves profitja 13 százalékkal csökkent.  
Vállalat Újabb önkéntes pénztár tűnt el a süllyesztőben
Csabai Károly | 2023. január 23. 14:21
Közel tíz évig tartó felszámolási eljárás után törlik a Prémium Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Önsegélyező Pénztárt.
Vállalat Putyin nem engedi, hogy földbe álljanak az orosz légitársaságok
Mester Nándor | 2023. január 19. 19:39
De egyre aggasztóbb a forgalom csökkenése és az alkatrészhiány.
Vállalat "Az A38-ban az a zseniális, hogy városi közegben úgy tud működni, hogy egyáltalán nem zavarja a környezetét." Váncza László, az A38 tervezője
PR | 2023. január 19. 18:52
Nemrég nyerte meg Média Építészeti Díjat épület kategóriában, Príma díjban részesült, és a Prima Primissima jelöltje Váncza László építész, akit azonban itt, mint az A38 Hajó megalkotóját kérdeztük a Hajó 20. születésnapja alkalmából.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG