<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Különös részletekre derült fény a márciusi arizonai baleset kapcsán, amelyben egy Uber jármű halálra gázolt egy gyalogost. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálata ugyanis kimutatta, hogy az Uber kikapcsolta a járműben az automata vészfékezést, és bár a rendszer jelezte, hogy szükséges lassítani, az erre kiadott reakcióidő nagyon kicsi volt. A felelős már megvan – kérdés, hogy miért kapcsolták ki az életmentő funkciót.

Ahogy arról már írtunk a Privátbankár.hu-n, az Uber önjáró autóinak tesztelése korábban sem ment simán: San Franciscóban tavaly egy piroson való áthajtásból lett botrány, Arizonából pedig egyszer már ideiglenesen kitiltották az autókat, miután az egyik robotkocsi balesetet okozott. Bár azóta visszatérhettek az államba az önjáró autók, a visszafogadás nem tartott sokáig, márciusban ugyanis az egyik tesztkocsi halálra gázolt egy gyalogos átkelőn áthaladó nőt. Az Uber ezután azonnali hatállyal felfüggesztette a járművek használatát Arizonában, Pittsburgh-ben és Torontóban is.

Kellemetlen bizonyíték

A Reuters cikke szerint az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) bevizsgálta a balesetet okozó, módosított Volvo XC90-est (velük szintén alig pár hónapja kötött partnerséget az Uber). A vizsgálat feltárta, hogy a szenzorok az ütközet előtt 6 másodperccel már érzékelték a gyalogost az úton, ám azt „ismeretlen tárgyként” fogta fel a rendszer, majd később „kiszámíthatatlan pályán mozgó biciklisként”. Mindezek ellenére mindössze 1,3 másodperccel a becsapódás előtt jelezte a vezető felé, hogy lassítani kéne. A sofőr egyébként nem az utat nézte, hanem pont a műszerfallal volt elfoglalva, ahová az üzenet érkezett, mielőtt a becsapódás megtörtént.

A földön nem tudnak rendet tartani, de már repülő autókkal kísérleteznének >>>

Az önvezető autókat a biztonság kedvéért felszerelik egy vészfékező funkcióval, amelynek épp az ilyen esetekben kéne működésbe lépnie (egy autóvezető átlagos reakcióideje 2 másodperc!), ez nem történt meg ennek az autónak az esetében. Az ok igen banális: a funkció ugyanis ki volt kapcsolva. Az Uber magyarázata szerint azért, hogy megakadályozzák, hogy a robotkocsi szabálytalanul közlekedjen, ez a szeszélyesség okozta korábban ugyanis a többi balesetet.

Komoly bajok vannak Amerikában

A mostani vizsgálat nem csak az Ubernél, de az amerikai közlekedési rendben is feltárt hiányosságokat. A kongresszus parkolópályára állította az önjáró autók bevezetését az Egyesült Államokban, épp a mostanság megszaporodott tesztüzemi balesetek miatt, ám a márciusi baleset azt is bizonyította, hogy a közlekedésbiztonsági hatóság nem ellenőrzi behatóan az útra kikerülő önvezető járműveket.

Az Uber ígéretet tett arra, hogy bevonja a tesztjárműveket az utakról, és mindössze Tempében és két kaliforniai városkában tartják meg a flottát. A járművek számát csökkentik, és sokkal kisebb, kötött pályán közlekedhetnek majd, így folytatják a továbbiakban az autók tesztelését.

Soha többé nem lesz halál és dugó az utakon? Tények és tévhitek

Több előadás is foglalkozott a budapesti SMART konferencián a mesterséges intelligencia, az autózás és önvezető autózás, a közlekedés jövőjével, amelyek számos tényt megerősítettek és tévhitet megcáfoltak a témával kapcsolatban. Amit biztosra tudunk: elkerülhetetlenül jön az önvezető autók kora, és gyökeresen átalakítja az életünket és városainkat. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Megint lepaktált Brüsszel a Pfizerral
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 19:31
Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Vállalat Uniós garanciát kapott az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 13:23
Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
Vállalat Biogáz üzemet vesz a MOL
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:16
A MOL megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról - közölte lapunkkal a társaság.
Vállalat Részvényeket vásárolt vissza a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 16:14
A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat részvényvisszavásárlási aukcióján
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat Megvannak a bankok, ahol jó lesz diákhitelt felvenni
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 13:03
Sok szolgáltatást kaphat ingyen, aki a kiválasztott pénzintézetekkel szerződik.
Vállalat Csak úgy ömlött a dollár Nagy Mártonékhoz
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:49
1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be a Magyar Fejlesztési Bank.
Vállalat Vége a jó világnak? Rég látott zuhanás a világ legnagyobb cégeinél
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 14:48
A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés a PwC Global Top 100 companies elemzése szerint.
Vállalat A Lego egy ’80-as évekbeli játéktermi ikonnal dobna nagyot
Molnár Csaba | 2023. május 23. 12:46
Nyolcvanas évekbeli gyerekek, eljött a ti időtök! A Lego játékgyártó cég egy 2561 darabos készletet készül kiadni az ikonikus játéktermi játékszekrény, a "Pac-Man" ünneplésére. A készlet egy valódi, 1980-as évekbeli arcade játékszekrényen alapul.
Vállalat Ez megdöbbentő: most tényleg brutális bírságot kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 14:20
Sosem látott bírsággal vágták meg a céget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG