4p
Az internet korában gyakorlatilag mindennaposak a szerzői jogi viták, ami ugyanis egyszer felkerült a világhálóra, az örökre ott marad, és könnyen lába kél. Hiába próbálunk eltüntetni vagy visszaszerezni tartalmakat, azok könnyűszerrel sokszorosíthatók és megjelentethetők újra. De ki felelős azért, ha ilyen tartalmakat osztanak meg egy oldalon? Felelős-e a weboldal fejlesztője, ha erre mutató linket oszt meg? Az Európai Bíróság is vizsgálja a kérdést.

Az online közölt tartalmak szerzői jogait érintő kérdés a mai napig problémát jelent a szabályozásban. Az Európai Bíróság például fontolgatja annak a lehetőségét, hogy jelszó használatára kötelezze a nyilvános wifit szolgáltató boltokat, mivel ezeken keresztül könnyűszerrel tölthetnek le emberek jogvédett tartalmakat. Most egy újabb kérdés merült fel a modern internethasználat szabályozásának kapcsán – vagyis, hogy felelőssé tehető-e egy weblap üzemeltetője, ha védett tartalomra mutató linket oszt meg a weblapján.

Ami felvetette a kérdést: egy meztelen kép

A probléma annak kapcsán merült fel, hogy a GS Media által üzemeltetett GeenStijl.nl holland weblap megosztott képeket egy holland modellről, Britt Geertruida Dekkerről, ezt közölte a Sár és Társa Ügyvédi Iroda a Privátbankár.hu-val. A probléma csupán csak annyi, hogy a képek tulajdonosa a Playboy magazin és az azt kiadó Sanoma volt, a képeket pedig még azelőtt közölték, hogy azok megjelentek volna a következő számban. A bulvároldal linkeket helyezett el a saját oldalán, amik a képekre mutattak, ezáltal ezek megtekinthetőek és letölthetőek lettek.

A sértettek ezután persze jogorvoslathoz fordultak, és eltávolíttatták a képeket az oldalakról, valamint felszólították a GS Mediát, hogy törölje az ezekre mutató linkeket. Ahogy azonban más oldalak átvették a képeket, a GS Media folyamatosan frissítette a linket, így nyomon követhető és letölthető maradt a tartalom. Így került végül bíróság elé az ügy, ami végül az Európai Bíróság asztalán landolt, felvetve a „nyilvánossághoz közvetítés” jogkörét.

Kié a felelősség?

Mi az a hiperhivatkozás?

Ezek olyan szövegrészek vagy képek, amire kattintva egy másik webhelyre irányíthatjuk az olvasót, ez azonban nem korlátozódik csak az adott weboldalra magára, így gyakorlatilag szövevényes hálót hozhatunk létre az interneten.

Az Európai Bíróság előtt nem volt ismeretlen a linkek megítélése, hiszen több korábbi ítéletében (például a C-466/12 Svensson és társai; C-348/13 BestWater International) is állást foglalt a hiperhivatkozások megosztásának kérdésben, korábbi ügyek kapcsán azonban nehéz szabályozást hozni. Abban az esetben ugyanis, ha a szerző előzetesen hozzájárult, hogy az általa készített tartalom nyilvánosan elérhető legyen, abban az esetben a linkek megosztása nem minősül „nyilvánossághoz közvetítésnek”, magyarázta dr. Szilágyi Zita, az ügyvédi iroda IP joggal foglalkozó jogásza.

A Playboy esetében azonban nem ez történt, hiszen ezek a képek még szerzői oltalom alatt álltak, általános szabályozást azonban rendkívül nehéz lenne hozni. A Bíróság így amellett foglalt állást, hogy amennyiben a hivatkozást elhelyező fél nem tudta vagy nem kellett tudnia, hogy a link védett tartalomra mutat, nem vonható felelősségre, mivel így nem is beszélhetünk „nyilvánossághoz közvetítésről”.

Kivétel erősíti a szabályt

Egyetlen kivételt jelent a szabály alól, ha az illető haszonszerzési célból helyezte el a hiperhivatkozást a honlapján, mivel ebben az esetben a Bíróság vélelmezi, hogy az illető tisztában van az irányított tartalom mivoltával. „Lényegében tehát az olyan hiperhivatkozások megítélése során, amelyek szerzői engedély nélküli tartalomra mutatnak, először is azt a körülményt kell a Bíróság szerint mérlegelni, hogy a hiperhivatkozást tartalmazó honlap üzemeltetője haszonszerzési céllal helyezte-e el az adott linket”, fűzte hozzá Szilágyi Zita. Amennyiben viszont a haszonszerzési cél megállapítható, akkor a tudomást vélelmezni kell.

Ellopták a videómat, mit tegyek?

Az online marketing fontos részét képezik a videók, amelyekkel a vállalkozások saját termékeiket, szolgáltatásaikat népszerűsíthetik az interneten, egyszerre rengeteg embert elérve ezzel. Az online marketinggel ugyanaz a tartalom sokkal költséghatékonyabban juttatható el tömegekhez, mint például egy drága televíziós reklámmal, vagy szórólappal. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Enyhe botlással zárta a kereskedést a tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,56 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 58 432,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Vállalat A briteknél is dühösek, a Bookingból szivárognak az adatok
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:52
A legnépszerűbb szállásközvetítő felhasználói többször károsultak, amiért adataik kiszivárogtak és csalókhoz kerültek.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Tömeges leépítést jelentett be a legnépszerűbb streaming szolgáltató
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:22
A spotify nem bírja a költségeket, újabb, ezúttal 1500 munkavállalót érintő leépítést jelentett be.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Vállalat A Mol megveszi a Waberer's-csoport 15 százalékát
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 12:12
A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Vállalat Tovább tart a pesti tőzsde üdvöskéjének szárnyalása
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:35
Rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be a 4iG Csoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG