<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.

Szigorítást nem, de az oltási igazolvány használatának kiterjesztését támogatnák

Nagy Elek a napi.hu-nak adott interjúban beszélt arról: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara helyes döntésnek tartja, hogy bizonyos munkahelyeken vagy pozíciókban kötelezővé teszik az oltást - a társadalmi optimum eléréséhez a kizárólagos önkéntesség biztosan nem lesz elég. Szigorú zárlatok vagy akár részleges korlátozások életbeléptetését viszont nem támogatnák, mivel komoly védettség alakult ki mostanra. Ha az viszont az esetszámok tovább emelkednek, indokolt lehet az oltási igazolvány kötelezővé tételének további kiterjesztése az elnök szerint.

Az utolsó tartalékaikat élik a budapesti vendéglátóipari vállalkozások

Nagy Elek szerint a járvány hatása Budapest gazdaságát mélyebben érintette, mint az ország többi részét. Úgy becsülik, hogy a vendéglátó vállalkozások körülbelül 20 százaléka nem tudott újranyitni a 2020 tavaszán elrendelt korlátozó intézkedések óta. A helyben fogyasztást alacsonyabb árszinten biztosító és házhozszállítást is végző vendéglátó egységeknek viszont jellemzően nagyon jól megy a soruk.

Nagy Elek, a BKIK elnöke. Fotó: MTI Nagy Elek, a BKIK elnöke. Fotó: MTI

A korábban a járvány miatt várt csődhullám egyelőre elmaradt a vendéglátóiparban, az érintett vállalkozások egy jó része azonban vélhetően mostanra kezd kifogyni rejtett tartalékaiból, emiatt a közeli jövőben, 2022 második felétől akár egy újabb bezárási hullám indulhat Nagy Elek szerint.

Rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról

2022-ben a BKIK közvetlen támogatások helyett piacélénkítő programokkal akar segíteni a vállalkozásoknak. Olyan típusú programok kidolgozását tűzték ki, amely arra ösztönzi az embereket, hogy merjenek többször kimozdulni otthonról és fogyasszanak.

Január első hetében - már az ötödik hullámra készülve - elindítottak egy úgynevezett légtisztító programot: a Debreceni Egyetem közreműködésével megvizsgálták a Magyarországon forgalomban lévő légsterilizálókat, amelyeket döntően szolgáltatást nyújtó vállalkozások a fogyasztói térbe helyezhetnek, és ezáltal növelni tudják a biztonságot. Kedvező beszerzési árat és finanszírozási lehetőségeket biztosítanak a budapesti lakossági szolgáltató vállalkozásoknak, például fodrászoknak, kozmetikusoknak, vendéglátósoknak. 

Az biztos, hogy lesz tarifaemelés a taxiknál

Nagy Elek a napi.hu kérdésére válaszolva azt is elmondta: 3-4 éve nem emeltek árat a taxisok, abban mindenki egyetért, hogy erre szükség lenne, de a mértékről viták folynak. Két bizottság alakult a Fővárosi Önkormányzat, a taxis érdekképviselet és a BKIK részvételével, illetve a legnagyobb fuvarszervező cégek bevonásával - ezekben vizsgálják meg a várható áremelés mértékét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Vállalat Kifújt a jegybank kötvényprogramja, kimerült a keret
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 07:17
Április végére kimerült a 2019 nyarán elindított jegybanki Növekedési kötvényprogram (Nkp) 1550 milliárd forintos keretösszege.
Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
hírlevél
Ingatlantájoló