6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A héten Budapesten találkoztak Kína és 16 kelet-közép-európai ország vezetői. A kínai miniszterelnök több fórumon is részt vett és tárgyalást tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel. De pontosan mik is történtek a kínaiak ittléte alatt? Kelet csillaga, méz és hitelek: összeszedtük a két miniszterelnök legfontosabb kijelentéseit, és hogy milyen hivatalos megállapodásokat kötöttünk Kínával.
Li Ko-csiang kínai kormányfő és Orbán Viktor az Országházban (Fotó forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Vasárnaptól szerdáig Magyarországon volt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és delegációja. A komoly lezárásokkal és budapesti dugókkal kísért többnapos itt tartózkodásuk alatt számtalan egyeztetés, tárgyalás és megállapodás volt. Orbán és a kínai miniszterelnök kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalás tartott, és volt több egyeztetés is a többi térségbeli országok kormányfőjivel is. A találkozó eredményeként több nagyvolumenű beruházás indulhat el, és szorosabbá válhat a gazdasági kapcsolat a két ország között.

Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó

Hétfőn Li Ko-csiang vezetésével tartották meg Kína és 16 közép- és kelet-európai ország csúcstalálkozóját. A fórumon beszélt a kínai és a magyar miniszterelnök is.

Orbán szerint azért van nagy szükségünk a kínaiakra, mert a térségben hatalmas fejlődési potenciál van, de ahhoz, hogy a térség fejlődni tudjon, külső technológiai és pénzügyi forrásokra is szükség van, az európai források önmagukban már nem elegendőek. "A világgazdaságban most a Kelet csillaga áll magasan, Ázsia és benne Kína felemelkedésének korszakát éljük, most az az időszak következik, amikor Európa további fejlődéséhez szükség lesz a Kelet technikai és pénzügyi részvételére" – mondta Orbán. További részletek >>>>

Az elmúlt napok számokbanSzijjártó Péter korábbi tájékoztatása szerint a hétfői fórumon 1000 üzletember vett részt, amelyen 330 kínai, 340 a közép-európai térségbeli és 300 magyar vállalat képviseltette magát. A fórum után 23 vállalatközi megállapodás írtak alá. Kedden 11 magyar-kínai megállapodást írtak alá. Orbán Viktor a kínai miniszterelnökön kívül még hat miniszterelnökkel tárgyalt.

Li Ko-csiang úgy látja, a kelet-közép-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója, amely átlagosan 3 százalékos GDP-bővülést mutatott fel. Ezt a jövőben a Kínával való együttműködés még jobban segítheti, mivel Kínában az idén az első háromnegyedévben 6,9 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye.

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása

A fórumon jelentette be Orbán, hogy megjelent a Budapest-Belgrád-vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás. A Soroksár és Kelebia közötti, 152 kilométer hosszú vasútvonalra újjáépítéséről és finanszírozásáról a magyar és a kínai kormány 2015-ben, Szucsouban kötött egyezményt.

Szijjártó Péter szerint ha Magyarországon keresztül jutnak el ezek a kínai áruk a célországokba, akkor az új befektetéseket, munkalehetőségeket és logisztikai központokat jelent, ráadásul létrehoz egy olyan vasútvonalat, amelynek nemcsak gazdasági, de regionális jelentősége is van.

Li Ko-csiang kínai és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón (Fotó forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

Megkötött megállapodások

A Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó egyik elemeként aláírták a Kínai-Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség megalapításáról szóló megállapodást. A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló MFB Invest Zrt. és a kínai tulajdonban álló Chi Fu Investments képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös magántőkealap létrehozásáról.

Aláírták a magyar kukoricára és a mézre vonatkozó exportengedélyeket. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyébként a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal vezetőjével írta alá a magyar kukorica kivitelét lehetővé tevő dokumentumot. A kínaiak pedig átadták a cseresznye-export engedélyezéséhez szükséges kérdéssort is, és ígéretet tettek a madárinfluenzával kapcsolatos értékelési folyamat felgyorsítására.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök felszólal a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján (Forrás: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Mindezek után Fazakes Sándor egyébként nem kevesebbett állított, mint "a következő években Kína a minőségi magyar agrártermékek egyik legfontosabb exportpiaca lehet, a magyar borexportban már a 4. legfontosabb célország". Hogy miért nem igaz a miniszter állítása, arról itt írtunk >>>>

Hétfőn elindult az első két exportvonat Kínába, a szerelvények egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át visz árut a távol-keleti államba, a másik vonat konténereit a görögországi Pireusz kikötőjéből hajón szállítják tovább.

Csatlakoztunk a SINO-CEE Fund tőkebefektetési alaphoz. Ehhez Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója és Csiang Csien-csing, a SINO CEE alap elnöke írta alá a csatlakozásáról szóló megállapodást.

Együttműködési megállapodás jött létre a Magyar Bankszövetség az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség között is.

Orbán mondta el, hogy a magyar Eximbank 500 millió dolláros hitelkerethez jut, amelyet kihelyezhet a magyar gazdaságba.

A kínai Eximbank egy 217 millió eurós hitelkeretet hoz létre a BorsodChemnek a további fejlesztésekhez

A kínai fejlesztési bank egy 20 millió eurós hitelkeretet ad a komáromi elektromos buszokat gyártó  BYD-nek a vállalat további fejlesztéséhez.

Orbán említett még egy sárvári és egy szegedi érintettségű magánmegállapodást is: egy nagy termálprojektet és egy 40 millió dolláros textiláru-értékesítést.

Együttműködési megállapodást kötött a CIG Pannónia és a China Re.

Megállapodtak abban is, hogy 2019-től a kínai Fudan Egyetem és a Neumann János Egyetem közös MBA programot indít.

Jó a hangulat. Orbán Viktor és Li Ko-csiang a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó gálaestjén a Bálnában (Fotó forrása: MTI Fotó, Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Ezért éri meg velük üzletelni

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nagyon megéri most Kínával üzletelnünk. A régióban a Kína felé irányuló magyar export a legnagyobb, a magyar kivitel tavaly 2,25 milliárd dollárnyi exportja volt Kínába, ami körülbelül 600 milliárd forintot jelent.

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2016, forrás: KSH, MTI)

Ezt a pénzt a magyar vállalatok munkahelyek létrehozására, béremelésre vagy fejlesztésekre tudták fordítani. Eközben mintegy 4,2 milliárd dollárnyi kínai befektetés jelent meg Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon termelő és szolgáltató vállalatok érkeztek, amelyek magyarnak adnak munkát – mondta a miniszter. További részletek >>>

Mit adtunk mi a kínaiaknak?

A Magyar Nemzeti Bank Csou Hsziao-csuannak, a kínai jegybank elnökének ítélte oda a Lámfalussy-díjat.  Az MNB a díjjal a kínai jegybank elnökének hosszú szakmai pályafutását, jegybankelnökként elért kiváló eredményeit és a renminbi nemzetközivé tétele érdekében végzett fáradhatatlan erőfeszítéseit ismerte el. (MTI)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat 881 millió eurót keresett rajtunk a Danone
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:16
A Danone bevétele a negyedik negyedévben és a teljes tavalyi évben egyaránt nőtt összehasonlítható alapon - közölte a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön.
Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Vállalat Azonnali vizsgálatot rendelt és önfeljelentett a VW
Privátbankár.hu | 2024. február 18. 09:11
Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.
Vállalat Most örülhet igazán, akinek van DIGI-előfizetése
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:28
Egy felmérés szerint idehaza e távközlési cég vezetékes hálózata a leggyorsabb.
Vállalat A Cascóval is trüközött egy nagy biztosító, repült a bírság
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 09:48
Odacsaptak Matolcsy Györgyék a CIG Pannóniának is, számos jogsértést tártak fel az ellenőrök.
Vállalat Kemény számokat közölt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 06:31
Van terület, ahol 57 százalékot esett az éves eredmény 2023-ban.
Vállalat Nagy étvágya lett a japán cégeknek
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 14:08
Tavaly 36 milliárd dollárért vásároltak fel amerikai vállatokat.
Vállalat Kigyulladt egy uniós atomerőmű, le kellett állítani
Privátbankár.hu | 2024. február 11. 08:01
Franciaországban leállították az ország nyugati részén fekvő chinoni atomerőmű két reaktorát, miután tűz ütött ki a létesítményben - közölte az EDF áramszolgáltató vállalat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG