BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2017. november 29. 15:12

A héten Budapesten találkoztak Kína és 16 kelet-közép-európai ország vezetői. A kínai miniszterelnök több fórumon is részt vett és tárgyalást tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel. De pontosan mik is történtek a kínaiak ittléte alatt? Kelet csillaga, méz és hitelek: összeszedtük a két miniszterelnök legfontosabb kijelentéseit, és hogy milyen hivatalos megállapodásokat kötöttünk Kínával.

Li Ko-csiang kínai kormányfő és Orbán Viktor az Országházban (Fotó forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Vasárnaptól szerdáig Magyarországon volt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és delegációja. A komoly lezárásokkal és budapesti dugókkal kísért többnapos itt tartózkodásuk alatt számtalan egyeztetés, tárgyalás és megállapodás volt. Orbán és a kínai miniszterelnök kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalás tartott, és volt több egyeztetés is a többi térségbeli országok kormányfőjivel is. A találkozó eredményeként több nagyvolumenű beruházás indulhat el, és szorosabbá válhat a gazdasági kapcsolat a két ország között.

Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó

Hétfőn Li Ko-csiang vezetésével tartották meg Kína és 16 közép- és kelet-európai ország csúcstalálkozóját. A fórumon beszélt a kínai és a magyar miniszterelnök is.

Orbán szerint azért van nagy szükségünk a kínaiakra, mert a térségben hatalmas fejlődési potenciál van, de ahhoz, hogy a térség fejlődni tudjon, külső technológiai és pénzügyi forrásokra is szükség van, az európai források önmagukban már nem elegendőek. "A világgazdaságban most a Kelet csillaga áll magasan, Ázsia és benne Kína felemelkedésének korszakát éljük, most az az időszak következik, amikor Európa további fejlődéséhez szükség lesz a Kelet technikai és pénzügyi részvételére" – mondta Orbán. További részletek >>>>

Az elmúlt napok számokbanSzijjártó Péter korábbi tájékoztatása szerint a hétfői fórumon 1000 üzletember vett részt, amelyen 330 kínai, 340 a közép-európai térségbeli és 300 magyar vállalat képviseltette magát. A fórum után 23 vállalatközi megállapodás írtak alá. Kedden 11 magyar-kínai megállapodást írtak alá. Orbán Viktor a kínai miniszterelnökön kívül még hat miniszterelnökkel tárgyalt.

Li Ko-csiang úgy látja, a kelet-közép-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója, amely átlagosan 3 százalékos GDP-bővülést mutatott fel. Ezt a jövőben a Kínával való együttműködés még jobban segítheti, mivel Kínában az idén az első háromnegyedévben 6,9 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye.

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása

A fórumon jelentette be Orbán, hogy megjelent a Budapest-Belgrád-vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás. A Soroksár és Kelebia közötti, 152 kilométer hosszú vasútvonalra újjáépítéséről és finanszírozásáról a magyar és a kínai kormány 2015-ben, Szucsouban kötött egyezményt.

Szijjártó Péter szerint ha Magyarországon keresztül jutnak el ezek a kínai áruk a célországokba, akkor az új befektetéseket, munkalehetőségeket és logisztikai központokat jelent, ráadásul létrehoz egy olyan vasútvonalat, amelynek nemcsak gazdasági, de regionális jelentősége is van.

Li Ko-csiang kínai és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón (Fotó forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

Megkötött megállapodások

A Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó egyik elemeként aláírták a Kínai-Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség megalapításáról szóló megállapodást. A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló MFB Invest Zrt. és a kínai tulajdonban álló Chi Fu Investments képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös magántőkealap létrehozásáról.

Aláírták a magyar kukoricára és a mézre vonatkozó exportengedélyeket. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyébként a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal vezetőjével írta alá a magyar kukorica kivitelét lehetővé tevő dokumentumot. A kínaiak pedig átadták a cseresznye-export engedélyezéséhez szükséges kérdéssort is, és ígéretet tettek a madárinfluenzával kapcsolatos értékelési folyamat felgyorsítására.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök felszólal a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján (Forrás: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Mindezek után Fazakes Sándor egyébként nem kevesebbett állított, mint "a következő években Kína a minőségi magyar agrártermékek egyik legfontosabb exportpiaca lehet, a magyar borexportban már a 4. legfontosabb célország". Hogy miért nem igaz a miniszter állítása, arról itt írtunk >>>>

Hétfőn elindult az első két exportvonat Kínába, a szerelvények egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át visz árut a távol-keleti államba, a másik vonat konténereit a görögországi Pireusz kikötőjéből hajón szállítják tovább.

Csatlakoztunk a SINO-CEE Fund tőkebefektetési alaphoz. Ehhez Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója és Csiang Csien-csing, a SINO CEE alap elnöke írta alá a csatlakozásáról szóló megállapodást.

Együttműködési megállapodás jött létre a Magyar Bankszövetség az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség között is.

Orbán mondta el, hogy a magyar Eximbank 500 millió dolláros hitelkerethez jut, amelyet kihelyezhet a magyar gazdaságba.

A kínai Eximbank egy 217 millió eurós hitelkeretet hoz létre a BorsodChemnek a további fejlesztésekhez

A kínai fejlesztési bank egy 20 millió eurós hitelkeretet ad a komáromi elektromos buszokat gyártó  BYD-nek a vállalat további fejlesztéséhez.

Orbán említett még egy sárvári és egy szegedi érintettségű magánmegállapodást is: egy nagy termálprojektet és egy 40 millió dolláros textiláru-értékesítést.

Együttműködési megállapodást kötött a CIG Pannónia és a China Re.

Megállapodtak abban is, hogy 2019-től a kínai Fudan Egyetem és a Neumann János Egyetem közös MBA programot indít.

Jó a hangulat. Orbán Viktor és Li Ko-csiang a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó gálaestjén a Bálnában (Fotó forrása: MTI Fotó, Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Ezért éri meg velük üzletelni

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nagyon megéri most Kínával üzletelnünk. A régióban a Kína felé irányuló magyar export a legnagyobb, a magyar kivitel tavaly 2,25 milliárd dollárnyi exportja volt Kínába, ami körülbelül 600 milliárd forintot jelent.

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2016, forrás: KSH, MTI)

Ezt a pénzt a magyar vállalatok munkahelyek létrehozására, béremelésre vagy fejlesztésekre tudták fordítani. Eközben mintegy 4,2 milliárd dollárnyi kínai befektetés jelent meg Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon termelő és szolgáltató vállalatok érkeztek, amelyek magyarnak adnak munkát – mondta a miniszter. További részletek >>>

Mit adtunk mi a kínaiaknak?

A Magyar Nemzeti Bank Csou Hsziao-csuannak, a kínai jegybank elnökének ítélte oda a Lámfalussy-díjat.  Az MNB a díjjal a kínai jegybank elnökének hosszú szakmai pályafutását, jegybankelnökként elért kiváló eredményeit és a renminbi nemzetközivé tétele érdekében végzett fáradhatatlan erőfeszítéseit ismerte el. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Miért viszik ki a pénzt Magyarországról az autógyártók?
Király Béla | 2020. június 2. 17:31
A napokban a magyarországi autógyártók sorban jelentették meg tavalyi számaikat. Noha eltérően alakult a vállalatok teljesítménye, akár a forgalmat, akár a nyereséget nézzük, egyvalami mégis közös volt. A három nagy német gyökerű társaság, az Audi, a Mercedes és az Opel is kipucolta a magyar leányvállalatát, és amit lehetett, kifizetett osztalékként.
Vállalat A Gyurcsány-család a politikát választotta a biznisz helyett
Baka F. Zoltán | 2020. június 1. 15:47
Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.
Vállalat Zsinórban második éve veszteséges Mészáros Lőrinc gigaberuházásra készülő vasútépítő cége
Baka F. Zoltán | 2020. május 31. 20:07
A minimum 750 milliárdos üzletre egyelőre még nem készült fel az RM International.
Vállalat Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre
MTI | 2020. május 31. 12:37
Aki akar, utazhat.
Vállalat Egyértelműen fickósabb, macsósabb lett Trump a sikeres SpaceX-kilövéstől
MTI | 2020. május 31. 08:17
"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben", mondta az amerikai elnök a sikeres indítás után, majd hozzátette, hogy az USA nem is lesz második semmiben.
Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Vállalat Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe
Székely Sarolta | 2020. május 29. 15:36
A felcsúti polgármester három nagyobb építő- és vasútipari cége hozta a kötelezőt. Sőt, a zászlóshajónak is tekinthető Mészáros és Mészáros Kft. még várakozáson felül is teljesített.
Vállalat Trump rendelettel bünteti a közösségi médiát, mert megsértődött a Twitterre
MTI | 2020. május 29. 09:18
Mark Zuckerberg azonnal az amerikai elnök mellé állt.
Vállalat Az Audi is kisöpörte a padlást, 700 milliárd forintot vittek haza
Király Béla | 2020. május 29. 06:16
Az Audi Hungária is közzétette a 2019-es gazdasági adatait, amelyből az derül ki, hogy az autógyártó vállalat magyarországi tevékenysége tovább erősödött. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társaság nem csak a tavalyi eredményét, hanem annál jóval nagyobb összeget vett ki osztalékként.
Friss
hírlevél