5p
Előfordul, hogy még a legnagyobbaknak sem megy. Ez az év a menekültválság, az orosz-ukrán konfliktus, a kínai gazdasági félelmek mellett a nagyobbnál nagyobb technológiai bukásokról is szólt. A CNN kiválogatta az idei év legdurvább beégéseit, amiben bizony olyan óriások is érintettek, mint a Google, a Yahoo, vagy éppen a Twitter.

10. Légdeszka

A „Vissza a jövőbe” filmek miatt óriási figyelmet kapó „légdeszkák” csúfosan leszerepeltek. Bár Marty McFly a filmben az idei évbe utazott, közel sem vagyunk még azon a szinten. A jelenleg légdeszka címen kapható termék ugyanis se nem repül, se nem deszka, ráadásul durván balesetveszélyes is. Miután többször is kigyulladt, több nagyvárosból és a repülőjáratokról is kitiltották.

Kép: youtube.com

9. Hackertámadások

Annyi volt belőlük, hogy a felsorolás is hosszúra nyúlik. Az AshleyMadison.com és az Adult Friend Finder szerető- és szexpartnerkeresők is áldozattá váltak, és több tízezer felhasználó személyes és bankkártya adatai kerültek nyilvánosságra. De a hackerek megszerezték 21,5 millió amerikai közalkalmazott adatait és pénzt loptak a Starbucks alkalmazásán keresztül is.

A Chrysler pórul járt, mikor kiderült, hogy bizonyos modelljeik fedélzeti számítógépei feltörhetőek, összesen közel 1,4 millió autót kellett visszahívniuk. Ja, és a kínai Lenovo elismerte, hogy spamszoftverekkel ellátva szállította ki a laptopjait.

8. A Volkswagen botránya

A német autógyártó nagyon kínos helyzetbe került, mikor kiderült, hogy a dízeles autóik nagyobbik részében meghamisították a károsanyag-kibocsátás adatokat, és sokkal környezetszennyezőbbek, mint azt eddig tudni lehetett. A botránnyal kapcsolatos közel 9 milliós autóvisszahívás a világ valaha volt legnagyobbjai közt van. A témával mi is rengeteget foglalkoztunk, itt találhatóak cikkeink! >>>

Ráadásul a magyar híreket elkerülte, de a Volkswagen azt is elismerte, hogy sok autójában elavult titkosítást használ, amelynek köszönhetően jóval könnyebb ellopni az autóit.

7. A Google Maps és a rasszizmus

Óriási botrány lett az Egyesült Államokban abból, hogyha a Google Maps keresőjébe a sértőnek számító n-betűs szó bármelyik verzióját a „house” utótaggal beírtuk, a Fehér Házat dobta ki első találatként. A Google viszonylag gyorsan kijavította a hibát, amely szerintük a leggyakoribb keresések miatt alakult ki.

Kép: searchengineland

6. A Flickr és a rasszizmus

A Yahoo képmegosztós oldala Magyarországon talán kevésbé ismert, de a roppant kínos ügy hozzánk is eljutott. Az oldal a képek alapján automatizált címkéket ajánl fel, és afroamerikai emberek képéhez gyakran felugrott a „majom” és az „állat” címke, míg a koncentrációs táborokról készült képekhez a „sport” és a „jungle gym” címkéket dobta fel a rendszer. A hibát szerencsére azóta már kijavították.

5. A Reddit és a cenzúra

Az elmúlt évek egyik legdurvább internetes botránya kerekedett ki, mikor több aloldalt eltűntettek az egyik legnagyobb internetes oldalról. Ezek jellemzően rasszista, gyűlölködő és cikiző témájú oldalak voltak (pl. r/Chimpire, r/fatpeoplehate). Ezek a törlések még érthetőek, az viszont már kevésbé, hogy a cenzúramentességére oly büszke Reddit tavaly decemberben miért tüntette el a Sony feltöréséből kikerült anyagokról szóló alfórumot.

A volt vezérigazgató Ellen Pao egyébként azzal indokolta a gyűlölködő és nyíltan rasszista fórumok blokkolását, hogy a viselkedést büntetik, nem az ötleteket. Az oldal közösségének ez nem volt elég, Pao lemondott, és bár az új vezérigazgató Steve Huffman megvédte elődjét, kilátásba helyezett néhány változást.

4. A túlértékelt startupok éve

Befektetők már korábban is jelezték, hogy több privát startup cég értékét jócskán túlbecsülték. Ahogy Mark Suster, az Upfront Ventures elemzője is fogalmazott: vagy ráakadtunk a mesebeli mágikus babszemekre, vagy pedig egy kicsit elszaladt velünk a ló a becslésekkor.

A számok az utóbbit igazolják. Idén többek közt tőzsdére lépett a Square, az Etsy, a Box és a Fitbit is, de mindegyik techcégnek gondjai akadtak a részvényeik árával. Jelenleg több mint 140 magáncéget tartanak nyilván az  1 milliárd dolláros értékhatár felett, de ezek közül sok az „unikornis”, vagyis nem igazán jövedelmezőek, hanem csak a növekedésre koncentrálnak.

3. Kirúgások

A Microsoft 7800 embertől szabadult meg világszerte, hogy a Nokia akvizíciójára tudjon fókuszálni. A legtöbb dolgozót nem túl meglepő módon az okostelefonos és a hardware részlegről küldték el, azaz azokról a területekről, ahol a Nokia hagyományosan nagyon erős.

De nem csak a Microsoftnál voltak elbocsátások: a Qualcomm, a Twitter és a többek közt az Angry Birds játékokat fejlesztő Rovio is jócskán csökkentette dolgozói számát.

2. A Facebook bajos ügyei

A legnagyobb közösségi oldalt már jó pár éve folyamatosan támadják a szigorú „valódi név”-rendszerért, vagyis, hogy nem lehet akármilyen néven beregisztrálni. Ez elsősorban a családon belüli erőszak áldozatait, a transzneműeket, és a nőnek öltöző férfiakat, valamint a férfinak öltöző nőket sértette igazán. A vállalat egyébként december 15-én beadta a derekát, és enyhíti a szigorú ellenőrzési folyamatot, lehetséges lesz nem születési nevekkel regisztrálni.

1. Mi lesz veled, Twitter?

A madárkás közösségi oldalnak mi személy szerint hatalmas rajongói vagyunk, de ezzel kevesen vannak így. A vállalatot jelenleg irányító Jack Dorsey is elismerte, hogy az emberek nem tudják, hogy miért kéne twitterezniük, se azt, hogy egyáltalán hogyan. Ráadásul a felhasználók száma is csak lassan nő, és a twitterezők utálják az idei változatásokat, vagyis, hogy a kedvencből like lett.

Ja, és ha ez nem lenne elég, még ott van a Dick Costolo volt vezérigazgató utódjának nehézkes megtalálása, az, hogy világszinten kirúgták a dolgozók 8 százalékát, ráadásul a Twitter részvények idén 33 százalékkal csökkentek.

Ami reményt adhat, az a Periscope, amely egyelőre sokkal jobban működik az egyéb közösségi oldalak broadcast alkalmazásainál.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG